Kesihatan

Senarai Penyakit Sistem Pernafasan yang Anda Perlu Tahu

Sistem pernafasan manusia adalah salah satu perkara yang paling penting. Namun, ada kalanya pernafasan atau pernafasan terganggu dan membuatnya tidak selesa, atau bahkan tidak dapat bernafas sama sekali. Berikut adalah beberapa penyakit sistem pernafasan.

Apakah penyakit sistem pernafasan manusia?

Dilaporkan dari Garis KesihatanTerdapat dua jenis penyakit dan gangguan pernafasan, iaitu berjangkit dan kronik. Jangkitan paru-paru paling kerap disebabkan oleh bakteria atau virus. Dalam jenis virus ini, patogen mereplikasi di dalam sel dan menyebabkan penyakit, seperti selesema.

Kemudian untuk penyakit kronik, seperti asma, berterusan dan berpanjangan. Penyakit jenis ini boleh berulang dan pesakit mungkin mengalami kemurungan, hanya mengalami gejala lagi pada waktu yang lain.

Berikut adalah beberapa penyakit sistem pernafasan yang harus anda ketahui seperti yang dijelaskan di halaman: Badan Terlihat:

Selsema

Influenza disebabkan oleh virus dan sangat menular. Selesema boleh merebak melalui udara dari satu orang ke orang lain.

Setelah dihirup, virus selesema bergerak ke saluran pernafasan dan memasuki sel-sel epitelium yang melapisi saluran udara. Jangkitan merebak ketika virus mereplikasi, memusnahkan sel inang dan bergerak ke aliran darah.

Tindak balas imun badan menyebabkan demam tinggi, menggigil, dan sakit otot.

Faringitis

Secara umum, sehingga kini keluhan utama penyakit ini adalah pesakit merasa sakit tekak. Faringitis sering disebabkan oleh jangkitan virus. Namun, ia juga disebabkan oleh bakteria, jadi antibiotik diperlukan untuk rawatan.

Laringitis

Kemudian untuk penyakit laringitis adalah gangguan pernafasan yang menyerang laring atau pita suara. Keradangan yang berlaku biasanya disebabkan oleh penggunaan pita suara yang berlebihan, kerengsaan, atau jangkitan pada laring.

Sekiranya anda mengalami beberapa gejala, seperti suara serak atau serak, kemungkinan anda menghidap laringitis. Namun, tidak ada salahnya berjumpa doktor.

Asma

Umum mengetahui bahawa asma disebabkan oleh penyempitan saluran udara. Oleh itu, selalunya orang yang menghidap asma, jika ia kambuh, mereka akan sesak nafas.

Sesak nafas adalah tanda asma yang biasa. Biasanya sesak nafas disertai dengan mengi sebagai suara bernada tinggi ketika pesakit menghembus nafas.

Bronkitis

Apabila anda mengalami radang bronkus, yang merupakan saluran udara ke dan dari paru-paru, ia dikenali sebagai bronkitis. Penyakit ini umumnya dicirikan oleh batuk kahak yang kadang-kadang berubah warna.

Emfisema

Setelah beberapa penyakit saluran pernafasan di atas, sekarang emfisema menyerang kantung udara, alveoli. Seseorang yang terkena emfisema tidak selalu menunjukkan gejala yang sama dan khas.

Namun, ketika penyakit ini berkembang, secara umum, orang dengan keadaan ini secara beransur-ansur akan mengalami sesak nafas ketika bernafas.

Pneumonia

Keradangan paru-paru atau dalam istilah perubatan disebut radang paru-paru. Kemudian radang paru-paru umumnya mengalami gejala berikut:

  • Batuk dengan kahak
  • Demam
  • Susah bernafas

Namun, anda biasanya berasa sesak nafas, kerana ini adalah gejala pneumonia yang biasa.

Baca juga: Bolehkah Latihan Pernafasan Membantu Meringankan Gejala COVID-19?

Kanser paru-paru

Sekiranya ada beberapa penyakit ini masih ada cara untuk mengatasinya, tetapi ia berbeza dengan barah paru-paru. Kanser jenis ini adalah salah satu barah yang paling berbahaya dengan kadar kematian yang tinggi.

Maka anda perlu tahu bahawa kejadian barah paru-paru pada seseorang berkait rapat dengan merokok baik aktif dan pasif. Selain itu, riwayat keluarga barah paru-paru, sejarah pendedahan kepada bahan kimia dan gas toksik seperti asbestos dan radon, atau pernafasan udara tercemar jangka panjang juga boleh menjadi penyebabnya.

Masalah kesihatan yang lain anda boleh meminta doktor pakar di Good Doctor untuk perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!