Kesihatan

Diphenhydramine

Diphenhydramine (diphenhydramine) adalah antihistamin generasi pertama yang berasal dari sebatian etanolamin.

George Rieveschl adalah orang yang pertama kali membuat ubat ini dan kemudian ubat ini dibenarkan untuk penggunaan perubatan pada tahun 1946.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai ubat diphenhydramine, faedahnya, cara menggunakannya, dos penggunaan, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa diphenhydramine?

Diphenhydramine adalah ubat antihistamin yang banyak digunakan untuk merawat pelbagai gejala alergi. Ubat ini juga digunakan sebagai pil tidur untuk merawat insomnia.

Ubat ini boleh didapati dalam bentuk dos tablet, suntikan intravena dan intramuskular, serta persediaan topikal.

Sebilangan jenama ubat ini termasuk dalam kelas percuma terhad sehingga anda tidak memerlukan preskripsi doktor untuk mendapatkannya.

Apa fungsi dan faedah ubat diphenhydramine?

Diphenhydramine berfungsi sebagai agen antihistamin yang berfungsi dengan menyekat reseptor H1 yang berperanan dalam rembesan histamin semula jadi di dalam badan.

Ubat ini mempunyai manfaat untuk merawat beberapa masalah kesihatan yang berkaitan dengan keadaan berikut:

1. Tindak balas alahan

Histamin yang dilepaskan dalam plasma dan darah menyebabkan keradangan di bahagian tertentu badan. Ini berlaku kerana kegagalan sistem imun untuk mengenali alergen asing, termasuk mungkin makanan, debunga tumbuhan, atau perkara lain.

Dalam beberapa kajian, diphenhydramine dianggap berkesan dalam rawatan alahan. Pada tahun 2007, ubat ini menjadi agen antihistamin yang paling biasa digunakan untuk reaksi alergi akut di beberapa agensi kesihatan dan jabatan kecemasan (ER).

Untuk mengubati gejala akut, ubat ini boleh diberikan dalam bentuk suntikan yang diberikan bersama dengan epinefrin. Terapi suntikan intravena atau intramuskular dapat diberikan jika pesakit dikontraindikasikan dengan penggunaan ubat oral.

Sementara itu, untuk merawat gejala pada kawasan kulit tertentu, bentuk dos topikal boleh digunakan. Dan terapi oral dapat diberikan apabila gejala akut bertambah baik.

2. Gangguan koordinasi

Diphenhydramine boleh digunakan untuk merawat beberapa gangguan koordinasi seperti akathisia.

Beberapa profesional perubatan telah menguji kesan ubat ini dalam merawat gejala extrapyramidal seperti penyakit Parkinson yang disebabkan oleh antipsikotik.

Ia juga digunakan untuk merawat dystonia akut termasuk krisis torticollis dan oculogic yang disebabkan oleh antipsikotik generasi pertama. Rawatan sindrom parkinsonian boleh diberikan dengan suntikan intravena apabila terapi oral tidak mungkin atau dikontraindikasikan.

Pada pesakit tua, ubat ini digunakan secara khusus, terutama untuk pesakit yang tidak tahan dengan agen yang lebih kuat.

3. Gangguan tidur

Oleh kerana sifat penenangnya, diphenhydramine banyak digunakan sebagai pil tidur untuk insomnia. Ubat ini adalah ramuan dalam beberapa produk yang dijual sebagai pil tidur dalam kombinasi dengan parasetamol atau ibuprofen.

Namun, ketahuilah bahawa diphenhydramine boleh menyebabkan pergantungan psikologi ringan. Oleh itu, penggunaan ubat-ubatan yang dimaksudkan di luar label ubat harus berunding dengan doktor atau ahli farmasi.

Biasanya ubat ini digunakan sebagai ubat tidur jangka pendek. Jarang sekali doktor menyarankannya untuk penggunaan jangka panjang.

4. Mual

Sifat antiemetik (anti-emetik) ubat ini digunakan untuk merawat gangguan mual dan muntah.

Ia juga dapat digunakan untuk mencegah mual dan muntah, serta vertigo yang berkaitan dengan penyakit bergerak.

Dos ubat ini mungkin sedikit lebih rendah jika bertujuan untuk mengelakkan loya dan muntah. Dan harus berhati-hati ketika memberikannya kepada kanak-kanak di bawah umur 6 tahun.

5. Rinitis alergi

Ubat ini telah menjadi senarai ubat-ubatan sendiri atau rawatan sendiri oleh pesakit tanpa perlu menggunakan preskripsi doktor untuk rinitis alergi.

Diphenhydramine dapat melegakan rhinorrhea, bersin, lakrimasi, mata gatal, kerengsaan oronasopharyngeal atau gatal, atau batuk yang berkaitan dengan rhinitis alergi untuk sementara waktu.

Ia biasanya digunakan dalam kombinasi tetap dengan agen lain, seperti acetaminophen atau phenylephrine, untuk merawat gejala yang berkaitan dengan rhinitis alergi.

Persediaan gabungan boleh digunakan jika gejala muncul bersamaan dan sesuai dengan tujuan rawatan kandungan ubat.

6. Selsema biasa

Ubat ini juga digunakan dalam kombinasi untuk merawat selesema tanpa komplikasi. Kesan antihistamin ubat diphenhydramine digunakan untuk mencegah keradangan (inflamasi) yang mungkin merebak semasa selesema.

Biasanya, ubat ini boleh didapati sebagai kelas ubat-ubatan sendiri (ubat-ubatan sendiri) jadi anda tidak memerlukan preskripsi doktor untuk mendapatkannya.

Jenama dan harga Diphenhydramine

Ubat ini mempunyai izin pengedaran untuk penggunaan perubatan di Indonesia. Ubat ini boleh didapati dengan beberapa nama perdagangan yang cukup pelbagai. Berikut adalah jenama ubat diphenhydramine dan harganya:

Nama generik

Nama generik diphenhydramine boleh didapati dalam bentuk suntikan, iaitu suntikan Diphenhydramine 10mg / mL. Ubat ini tidak boleh diperolehi secara percuma. Biasanya digunakan untuk keperluan mendesak di agensi kesihatan tertentu, terutama ER.

Nama dagangan

 • Sirap Novadriyl 60ml. Penyediaan sirap setiap 5 ml mengandungi diphenhdyramine HCl 13.5 mg, ammonium klorida 121.5 mg, dan sodium sitrat 55 mg. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 6,465 / sebotol.
 • Sirap Sanadryl DMP 60ml. Setiap sirap 5 ml mengandungi diphenhydramine 12.5 mg, dextromethorphan 10 mg, ammonium chloride 100 mg, sodium sitrat 50 mg, dan menthol 1 mg. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 17,278 / sebotol.
 • Valdres 25mg. Penyediaan tablet mengandungi diphenhydramine 25 mg. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 3,069 / tablet.
 • Sirap Fortusin 60ml. Setiap sirap 5ml mengandungi diphenhydramine 5mg, bromhexine 4mg, phenylephrine 5mg, sodium sitrat 25mg, ammonium chloride 62.5mg, dan succus 180mg. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 52.118 / sebotol.
 • Sirap Allerin Expectorant 120ml. Penyediaan sirap mengandungi GG 50 mg, Na sitrat 180 mg, diphenhydramine 12.5 mg, dan pseudoephedrine 15 mg. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp. 26,155 / sebotol.
 • CR Astar baru. Penyediaan salap topikal (krim) yang mengandungi asid undecylenic, sulfur, dan diphenhydramine HCl. Anda boleh mendapatkan salap ini dengan harga Rp 13,495 / tiub.
 • Hufagrip PAGI PM. Penyediaan tablet mengandungi parasetamol, pseudoephedrine, dan diphenhydramine HCl. Ubat ini digunakan untuk merawat demam, selesema dan batuk pada anak-anak. Anda boleh mendapatkan ubat dengan harga IDR 4,861 / jalur yang mengandungi 10 tablet.
 • Lapisiv-T. Penyediaan tablet mengandungi GG 150 mg, dextromethorpan 10 mg, dan diphenhydramine HCl 15 mg. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 18,117 / jalur yang mengandungi 10 tablet.
 • Ikadryl Injection 10ml. Sediaan suntikan mengandungi HCl diphenhydramine yang dijual dengan harga Rp 10,077 / flacon.
 • Sirap Mersidryl 75 ml. Penyediaan sirap mengandungi 7.5 mg Dextromethorpan, 5 mg diphenhydramine, 5 mg penhylephrine, 62.5 mg ammon Cl, dan 25 mg sodium sitrat. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp. 9,394 / sebotol.

Bagaimana anda mengambil diphenhydramine?

Gunakan diphenhydramine seperti yang diarahkan pada label ubat atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Jangan gunakan dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Ubat selsema atau alergi biasanya diminum sebentar sehingga gejalanya hilang.

Jangan berikan diphenhydramine kepada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun. Sentiasa bertanya kepada doktor sebelum memberi ubat batuk atau selesema kepada anak. Kematian boleh berlaku kerana penyalahgunaan ubat batuk dan selsema pada anak-anak yang sangat muda.

Sebaiknya minum ubat ini secara berkala dan berhenti mengambilnya apabila gejalanya hilang. Penggunaan jangka panjang sangat mungkin menyebabkan gejala ketergantungan.

Ubat ini boleh diminum sebelum atau sesudah makan, atau bersama makanan. Cara pengambilan ubat disesuaikan dengan tujuan rawatan. Sekiranya anda mengalami gangguan gastrousus, anda boleh mengambilnya dengan makanan.

Ukur ubat cair, kedua larutan dan sirap dengan sudu pengukur khas atau cawan ukur yang disediakan. Sekiranya anda tidak mempunyai alat pengukur dos, tanyakan kepada ahli farmasi anda tentang cara mengambil dos yang tepat.

Persediaan salap harus digunakan setelah bahagian alergi dibersihkan. Ubat ini boleh digunakan setelah mandi atau tidur.

Untuk mual, ambil diphenhydramine 30 minit sebelum memalukan perjalanan. Terus mengambil diphenhydramine dengan makanan dan pada waktu tidur untuk sepanjang perjalanan.

Sebagai bantuan untuk tidur, minum diphenhydramine 30 minit sebelum tidur. Untuk dos pil tidur, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Hubungi doktor anda jika gejala anda tidak membaik selepas 7 hari rawatan, atau jika anda demam dengan sakit kepala, batuk, atau ruam.

Ubat ini boleh mempengaruhi keputusan ujian alergi kulit. Beritahu doktor anda sebelum mengambil ujian perubatan bahawa anda mengambil diphenhydramine.

Simpan diphenhydramine selepas digunakan pada suhu bilik dari kelembapan dan cahaya matahari langsung. Pastikan penutup botol ubat ditutup rapat setelah digunakan.

Berapakah dos diphenhydramine?

Dos dewasa

ibu bapa

Keadaan alahan

 • Dos biasa: 10-50mg hingga 100mg jika perlu dengan suntikan intravena pada kadar 25mg per minit.
 • Dos maksimum: 400mg setiap hari.

penyakit Parkinson

 • Dos biasa: 10-50mg hingga 100mg jika perlu.
 • Apabila rawatan oral tidak mungkin atau dikontraindikasikan, rawatan boleh diberikan dengan suntikan intravena pada kadar tidak melebihi 25 mg per minit atau dengan suntikan intramuskular mendalam.
 • Dos maksimum: 400mg setiap hari.

Lisan

Keadaan alergi, penyakit bergerak

 • Dos biasa: 25-50mg 3 atau 4 kali sehari.
 • Dos maksimum: 300mg setiap hari.
 • Untuk pencegahan penyakit bergerak, berikan 30 minit sebelum melakukan aktiviti.

Insomnia jangka pendek

Dos biasa: 50mg diberikan 30 minit sebelum tidur mengikut keperluan.

Topikal

Kelainan kulit gatal

Sebagai krim 2%: sapukan ke kawasan yang terkena tiga kali sehari hingga dos maksimum tidak lebih dari 3 hari penggunaan.

Dos anak

ibu bapa

Keadaan alahan

 • Dos biasa: 5 mg per kg dengan suntikan intravena pada kadar 25 mg per minit atau dengan suntikan intramuskular dalam 4 dos terbahagi.
 • Dos maksimum: 300mg setiap hari.

Lisan

Keadaan alergi, penyakit bergerak

 • Berumur 2-6 tahun: 6.25mg setiap 4-6 jam
 • Umur 6-12 tahun: 12.5-25mg setiap 4-6 jam
 • Lebih dari 12 tahun, dosnya sama dengan dos dewasa.
 • Untuk pencegahan penyakit bergerak, berikan 30 minit sebelum perjalanan.

Topikal

Kelainan kulit yang gatal

Kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun diberi dos yang sama dengan orang dewasa.

Adakah diphenhydramine selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan ubat ini dalam kategori ubat B.

Kajian penyelidikan pada haiwan eksperimen tidak menunjukkan risiko kesan buruk pada janin (teratogenik). Walau bagaimanapun, penggunaan pada manusia dan wanita hamil masih belum mempunyai data yang mencukupi. Penggunaan ubat boleh diberikan setelah pertama kali berjumpa doktor.

Ubat ini terbukti dapat diserap dalam susu ibu sehingga boleh mempengaruhi bayi yang disusui. Walaupun tidak mendatangkan kesan buruk, pastikan anda selalu berkonsultasi terlebih dahulu sebelum digunakan.

Apakah kemungkinan kesan sampingan diphenhydramine?

Reaksi kesan sampingan mungkin berlaku kerana penggunaan ubat yang disalahgunakan atau kerana tindak balas dari dalam tubuh pesakit. Berikut adalah beberapa kesan sampingan penggunaan diphenhydramine:

 • Tanda-tanda reaksi alergi terhadap diphenhydramine, seperti gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak
 • Jantung berdegup kencang
 • Sakit atau sukar membuang air kecil
 • Kencing kecil atau tidak
 • Keliru, terasa seperti saya akan pingsan
 • Ketegangan di leher atau rahang
 • Pergerakan lidah yang tidak terkawal.

Kesan sampingan yang biasa berlaku selepas menggunakan diphenhydramine termasuk:

 • Pening, mengantuk, kehilangan keseimbangan
 • mulut, hidung, atau tekak kering
 • Sembelit
 • Sakit perut
 • Mata kering
 • Penglihatan kabur
 • Mengantuk pada waktu siang atau merasa seperti mabuk selepas menggunakan ubat pada waktu malam.

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh menggunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah sebelumnya mengenai alergi terhadap diphehydramine, atau alergi terhadap ubat lain yang berasal dari etanolamin.

Tanya doktor atau ahli farmasi anda jika selamat mengambil diphenhydramine jika anda mempunyai keadaan perubatan lain, terutamanya:

 • Penyumbatan pada saluran pencernaan (perut atau usus)
 • Halangan pundi kencing atau masalah kencing yang lain
 • Kolostomi atau ileostomi
 • Penyakit hati atau buah pinggang
 • Asma, penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD), atau gangguan pernafasan lain
 • Batuk dengan lendir, batuk akibat merokok, emfisema, atau bronkitis kronik
 • Penyakit jantung
 • Tekanan darah rendah
 • Glaukoma
 • Gangguan tiroid
 • Anda menggunakan kalium (Cytra, Epichlor, K-Lyte, K-Phos, Kaon, Klor-Con, Polycitra, Urocit-K).

Tidak diketahui sama ada diphenhydramine akan membahayakan bayi yang belum lahir. Tanya doktor anda sebelum menggunakan ubat ini jika anda hamil.

Antihistamin dapat melambatkan pengeluaran susu. Diphenhydramine boleh diserap dalam susu ibu. Tanya doktor anda sebelum menggunakan ubat ini jika anda menyusu.

Mengambil ubat ini dengan ubat lain yang membuat anda mengantuk atau memperlahankan pernafasan anda boleh memburukkan lagi kesan ubat ini.

Tanya doktor anda sebelum mengambil diphenhydramine dengan pil tidur, ubat nyeri narkotik, relaksan otot, atau ubat untuk kegelisahan, kemurungan, atau gangguan sawan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!