Kesihatan

Diphenhydramine

Diphenhydramine atau diphenhydramine adalah antihistamin yang tergolong dalam kumpulan yang sama dengan yatimadrin, nefopam, dan tofenacin. Ubat ini adalah turunan diphenylmethane dan mula digunakan untuk penggunaan perubatan pada tahun 1946.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai diphenhydramine, cara menggunakannya, faedah, dos, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa diphenhydramine?

Diphenhydramine adalah ubat untuk melegakan simptom selesema dan alergi. Biasanya diberikan untuk merawat hidung berair, bersin, gatal di hidung atau tekak, dan mata gatal dan berair. Di samping itu, ubat ini juga digunakan untuk merawat keadaan kulit alergi seperti gatal-gatal atau ruam.

Kadang-kadang, ubat ini juga diberikan sebagai rawatan untuk membantu anda jika anda menghadapi masalah tidur (insomnia). Ia juga dapat mengatasi beberapa gejala gegaran pada parkinsonisme dan loya.

Ubat ini boleh didapati dalam beberapa bentuk dos oral yang diambil melalui mulut, disuntik ke dalam vena atau otot, dan sebagai salap topikal.

Apa fungsi dan faedah ubat diphenhydramine?

Diphenhydramine mempunyai fungsi sebagai agen antihistamin untuk merawat beberapa keadaan alahan. Ubat ini akan berfungsi dengan menyekat histamin semula jadi pada reseptor H1 di dalam badan sehingga dapat menyekat kesan histamin tertentu.

Kesan ubat biasanya akan berfungsi maksimum dua jam selepas pemberian ubat dan boleh bertahan hingga tujuh jam. Diphenhydramine umumnya digunakan kerana berkesan untuk merawat keadaan berikut:

Reaksi alahan akut

Reaksi alergi akut berlaku apabila tubuh bertindak balas terhadap bahan tertentu dengan melepaskan histamin. Serangan alergi akut boleh berlaku apabila seseorang terdedah kepada alergen biasa seperti kelopak binatang, makanan laut, kacang tanah, gandum, dan produk tenusu.

Gejala reaksi alergi akut termasuk bersin, hidung berair, ruam, kulit bengkak, gatal-gatal, dan kesukaran bernafas. Reaksi alergi yang teruk secara tiba-tiba boleh membawa maut kepada orang yang mengalaminya. Dan untuk mengatasinya, ubat anti-alergi yang berkesan diperlukan, termasuk diphenhydramine.

Untuk serangan yang teruk, ubat parenteral dapat diberikan yang disuntik ke dalam vena atau ke otot. Namun, jika serangan akut tidak terlalu parah, ubat oral dapat diberikan. Ubat ini diperlukan untuk merawat reaksi alergi, terutama pada plasma darah.

Setelah gejala alergi akut dikawal, epinefrin dan langkah-langkah standard lain dapat ditambahkan untuk rawatan kepekaan terhadap alergen. Terapi parenteral boleh dijalankan tanpa pemberian oral jika pesakit mempunyai kontraindikasi terhadap ubat oral.

Rinitis alergi

Biasanya diphenhydramine juga digunakan sebagai rawatan tunggal untuk merawat gejala rhinitis alergi. Gejala ini termasuk hidung berair, bersin, mata berair, mata gatal, kerengsaan oronasopharyngeal atau gatal, atau batuk.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang ia juga digunakan dalam kombinasi tetap dengan agen lain, seperti acetaminophen atau phenylephrine. Persediaan gabungan masih digunakan hanya jika gejala yang berlaku bersama-sama sesuai dengan fungsi setiap kombinasi ubat.

Selsema

Diphenhydramine digunakan sebagai ubat sendiri untuk melegakan gejala yang berkaitan dengan selesema. Ubat ini boleh diberikan untuk melegakan simptom sejuk yang bukan disebabkan oleh bakteria atau virus.

Ia juga digunakan bersama dengan parasetamol atau agen lain untuk melegakan gejala hidung berair, bersin, atau demam.

Selain itu, diphenhydramine bersama dengan agen lain juga berkesan untuk merawat simptom selesema lain. Gejala termasuk sakit kepala, sakit ringan, sakit tekak, batuk, dan hidung tersumbat.

Insomnia

Diphenhydramine juga boleh diberikan untuk rawatan orang yang mengalami masalah tidur dengan ubat-ubatan pendek. Ubat ini boleh diberikan kurang dari dua minggu. Biasanya dos jangka panjang tidak digalakkan kerana risiko kesan sampingan.

Ubat tersebut boleh diberikan sebagai ubat tunggal atau bersama dengan ubat lain, seperti acetaminophen. Gabungan ubat dianggap dari keadaan kesihatan pesakit yang berkaitan dengan riwayat penyakit lain yang menyertainya.

Gangguan dermatologi

Biasanya diphenhydramine diberikan untuk merawat gangguan dermatologi, seperti pruritus, yang berkaitan dengan keadaan pesakit. Persediaan sistemik (oral) lebih disarankan untuk gangguan pruritik umum daripada persediaan topikal.

Di samping itu, kemungkinan reaksi sensitiviti juga lebih kecil daripada persediaan topikal yang digunakan. Diphenhydramine telah dimasukkan ke dalam salah satu ubat yang disyorkan untuk pruritus yang berkaitan dengan pelbagai keadaan dermatologi.

sindrom parkinsonisme

Beberapa pakar perubatan berpendapat bahawa diphenhydramine mungkin berguna sebagai terapi alternatif dalam rawatan gegaran pada gejala awal sindrom parkinsonisme.

Ubat ini dianggap berguna dalam rawatan reaksi ekstrapiramidal akibat parkinsonisme. Diphenhydramine biasanya diberikan melalui suntikan intravena apabila terapi oral tidak mungkin atau dikontraindikasikan.

Selain itu, diphenhydramine juga dapat diberikan secara khusus kepada pesakit tua yang tidak boleh menerima agen rawatan yang lebih kuat. Ubat ini juga diberikan untuk kes parkinsonisme ringan pada pesakit yang lebih muda.

Jenama dan harga Diphenhydramine

Diphenhydramine cukup banyak digunakan dan diedarkan secara meluas di Indonesia. Anda boleh mendapatkan ubat ini di beberapa farmasi. Beberapa jenama diphenhydramine biasanya digunakan, seperti Arcodryl, Paradryl, Recodryl, Valdres, Fenidryl, Fortusin, Alphadryl, Ikadryl, dan lain-lain.

Beberapa jenama ubat dikelaskan sebagai ubat keras jadi anda mungkin memerlukan preskripsi doktor untuk mendapatkannya. Berikut ini adalah maklumat mengenai jenama ubat dan harganya:

Ubat generik

Suntikan Diphenhydramine 10 mg / ml. Persediaan yang digunakan dengan suntikan ke dalam urat untuk alahan akut. Ubat ini dihasilkan oleh PT Phapros dan anda boleh mendapatkannya dengan harga IDR 2,769 / pcs.

Ubat paten

 • Sirap Etadryl 60 ml. Penyediaan sirap mengandungi diphenhydramine HCL, ammonium chloride, dan sodium sitrat. Ubat ini digunakan untuk merawat batuk dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp. 6,798 / sebotol.
 • Sirap Novadryl 60 ml. Persediaan sirap untuk mengurangkan dan melegakan batuk dengan kahak. Ubat ini dihasilkan oleh Novapharin dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp.6465 / sebotol.
 • Sirap Sanadryl DMP 60 ml. Penyediaan sirap gabungan dextromethorphan, diphenhydramine, ammonium chloride, dan sodium sitrat. Ubat ini adalah untuk merawat batuk kerana alergi yang boleh anda dapatkan dengan harga Rp 17,278 / sebotol.
 • Tablet Valdres 25 mg. Tablet bersalut filem mengandungi diphenhydramine 25 mg untuk membantu memudahkan tidur. Ubat ini dihasilkan oleh PT Phapros dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp. 3,069 / tablet.
 • Astar cr baru. Penyediaan salap mengandungi asid undecylenic, sulfur, dan diphenhydramine HCl untuk merawat gatal-gatal akibat alahan dan jangkitan kulat. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 13,495 / tiub.
 • Sirap Ventusif 60 ml. Penyediaan sirap mengandungi dextromethorphan 10 mg, diphenhydramine 12.5 mg, ammonium chloride 120 mg, dan sodium sitrat 120 mg. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 32,121 / sebotol.

Bagaimana anda mengambil diphenhydramine?

Baca dan ikuti arahan penggunaan dan dos yang tertera pada label pembungkusan ubat atau seperti yang diarahkan oleh doktor. Jangan mengambil lebih banyak atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Biasanya ubat itu digunakan sehingga gejala hilang. Penggunaan jangka panjang harus dielakkan melainkan jika doktor memerintahkannya.

Anda boleh mengambil tablet dengan atau tanpa makanan. Sekiranya anda mengalami ketidakselesaan atau mengalami gangguan gastrousus, anda boleh mengambilnya dengan makanan. Untuk penyediaan sirap, anda boleh meminumnya selepas makan.

Anda boleh mengambil tablet untuk memudahkan tidur 30 minit sebelum tidur. Jangan mengunyah, menghancurkan, atau larut dalam air kerana tablet ini dirumus khas sebagai persediaan pelepasan berterusan.

Goncangkan penyediaan sirap sebelum mengukur. Ukur ubat dengan sudu pengukur atau alat pengukur dos lain yang ada. Sekiranya tidak ada pengukuran dos, anda boleh bertanya kepada ahli farmasi bagaimana mengukur dos yang tepat.

Untuk penyediaan salap, anda boleh menggunakan ubat secara nipis dan merata di kawasan gatal. Pastikan anda membersihkan kawasan gatal terlebih dahulu sebelum menggunakan ubat. Anda juga boleh menggunakan ubat selepas setiap mandi.

Anda tidak boleh memberikan diphenhydramine kepada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun. Kesan sampingan lebih cenderung pada kanak-kanak yang terlalu muda.

Berjumpa dengan doktor sekali lagi sekiranya gejala tidak membaik setelah menggunakan ubat selama tujuh hari. Berhenti menggunakan ubat jika anda mengalami gejala demam disertai sakit kepala, batuk, atau ruam kulit.

Berapakah dos diphenhydramine?

Dos dewasa

Keadaan alergi dan untuk mengelakkan penyakit bergerak

 • Dos biasa: 25-50mg diambil 3 atau 4 kali sehari.
 • Dos maksimum: 300mg setiap hari.
 • Untuk mengelakkan penyakit bergerak anda boleh minum ubat 30 minit sebelum perjalanan.

Rawatan jangka pendek untuk insomnia

Dos biasa: 50mg diambil 30 minit sebelum tidur mengikut keperluan.

Keadaan alahan akut

 • Dos biasa: 10-50mg hingga 100mg jika perlu dengan suntikan intravena atau intramuskular pada kadar 25mg per minit.
 • Dos maksimum: 400mg setiap hari.

penyakit Parkinson

 • Dos biasa: 10-50mg hingga 100 mg jika perlu diberikan melalui suntikan intravena atau intramuskular pada kadar tidak melebihi 25mg per minit.
 • Terapi parenteral diberikan apabila terapi oral tidak mungkin atau dikontraindikasikan.
 • Dos maksimum: 400mg setiap hari.

Gangguan kulit gatal (pruritus)

Sebagai penyediaan salap atau krim, cukup untuk menggunakannya pada kulit gatal maksimum dua kali sehari dan tidak lebih dari 3 hari.

Dos anak

Keadaan alergi dan untuk mengelakkan penyakit bergerak

 • Umur 2-6 tahun: 6.25 mg diambil setiap 4-6 jam.
 • Pada usia 6-12 tahun: 12.5-25mg diambil setiap 4-6 jam.
 • Berumur lebih dari 12 tahun boleh diberikan dos yang sama dengan orang dewasa. Untuk mengelakkan penyakit bergerak, anda boleh meminumnya 30 minit sebelum perjalanan.

Keadaan alahan akut

 • Dos biasa: 5mg per kg berat badan diberikan melalui suntikan intravena atau intramuskular pada kadar 25mg per minit dalam 4 dos terbahagi.
 • Dos maksimum: 300mg setiap hari.

Gangguan kulit gatal (pruritus)

Berumur lebih dari 2 tahun boleh diberikan dos yang sama dengan orang dewasa.

Adakah diphenhydramine selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) termasuk diphenhydramine dalam kategori kehamilan ubat-ubatan B.

Kajian eksperimen pada haiwan tidak menunjukkan kesan buruk terhadap janin. Walau bagaimanapun, kajian terkawal pada wanita hamil masih kekurangan data yang mencukupi. Maksudnya, ubat ini cukup selamat untuk diberikan kepada wanita hamil dengan perhatian khusus.

Diphenhydramine diketahui diserap dalam susu ibu sehingga tidak disarankan untuk dimakan oleh ibu yang menyusu. Dikhuatiri ubat tersebut boleh mempengaruhi bayi yang disusui.

Anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda, terutamanya jika anda hamil atau menyusu sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah kemungkinan kesan sampingan diphenhydramine?

Kesan sampingan mungkin berlaku kerana penggunaan ubat-ubatan yang tidak sesuai dengan dos (overdosis) atau kerana tindak balas badan pesakit. Diphenhydramine boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan yang biasa, termasuk yang berikut:

 • Mengantuk
 • Pening
 • Penglihatan kabur
 • Kemahiran berfikir atau motor terjejas.

Kesan sampingan lain yang mungkin berlaku dari penggunaan diphenhydramine termasuk:

 • Sakit kepala
 • Keletihan
 • Gementar
 • Gementar
 • Rangsangan pada kanak-kanak
 • Ketidakselesaan perut, termasuk loya, muntah, cirit-birit, sembelit.
 • Penebalan kahak
 • Gegaran
 • Mulut kering
 • Ruam
 • Ruam gatal
 • Kekeliruan
 • Masalah tumpuan
 • Buang air kecil yang kerap atau sukar
 • Hilang selera makan

Kesan sampingan yang jarang berlaku tetapi mungkin termasuk yang berikut:

 • Masalah peredaran darah, termasuk anemia hemolitik, trombositopenia, agranulositosis
 • Gangguan pernafasan
 • Sensitiviti kepekaan
 • Hipotensi.

Amaran dan perhatian

Jangan gunakan diphenhydramine jika anda mempunyai sejarah alahan sebelumnya terhadap ubat ini.

Tanya doktor atau ahli farmasi anda jika selamat untuk anda menggunakan diphenhydramine jika anda mempunyai sejarah perubatan tertentu, terutamanya:

 • Penyumbatan pada saluran pencernaan, terutamanya perut atau usus
 • Halangan pundi kencing
 • Kolostomi atau ileostomi
 • Penyakit hati atau buah pinggang
 • Asma, penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD), atau gangguan pernafasan lain
 • Batuk dengan lendir
 • Batuk kerana merokok, emfisema, atau bronkitis kronik
 • Penyakit jantung atau tekanan darah rendah
 • Glaukoma
 • Gangguan tiroid

Beritahu doktor atau ahli farmasi anda sebelum mengambil ubat ini jika anda juga mengambil kalium.

Rujuk doktor atau ahli farmasi anda jika anda hamil atau menyusu sebelum menggunakan diphenhydramine.

Berunding dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum memberi diphenhydramine kepada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun atau kepada orang tua.

Elakkan memandu atau melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan setelah anda mengambil ubat ini. Persediaan oral boleh membuat anda mengantuk dan menurunkan kewaspadaan.

Elakkan alkohol semasa anda mengambil ubat ini. Alkohol boleh meningkatkan kesan sampingan tertentu diphenhydramine.

Tanya doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan pil selsema, batuk, alergi, atau pil tidur yang lain. Menggunakan ubat ini bersama dengan diphenhydramine boleh menyebabkan peningkatan risiko kesan sampingan tertentu.

Sebaiknya periksa dengan doktor anda sebelum mengambil diphenhydramine dengan pil tidur, ubat sakit narkotik, relaksan otot, dan ubat-ubatan untuk kegelisahan, kemurungan, atau kejang.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!