Kesihatan

8 Kebaikan Masker Putih Telur untuk Kulit Muka: Mengecilkan Pori untuk Mencegah Penuaan Pramatang!

Selain dapat memasak telur putih, ia juga dapat digunakan untuk kesihatan kulit wajah, Anda tahu. Adakah anda tahu lagi apa faedah topeng putih telur untuk kulit?

Selain berkesan, telur juga merupakan salah satu bahan yang relatif berpatutan dan senang dijumpai. Oleh itu, tidak ada salahnya mencuba menggunakan bahan ini, ya!

Kelebihan topeng putih telur untuk kesihatan kulit wajah

Telur mengandungi protein tinggi yang baik untuk kesihatan. Anda juga boleh memprosesnya menjadi topeng telur putih.

Berikut adalah kelebihan topeng putih telur untuk wajah:

Mengetatkan kulit

Setiap wanita ingin mempunyai kulit wajah yang kelihatan ketat. Namun, seiring bertambahnya usia, keanjalan kulit mula berkurang sehingga dapat menjadikan kulit tidak terasa kencang lagi.

Menggunakan topeng putih telur untuk wajah dapat menjadikan kulit anda kencang. Tidak perlu lama, sebaik sahaja anda memakai topeng putih telur ke wajah anda, anda akan merasakan kulit wajah anda mulai mengetat.

Baca juga: 5 Bahan Ini Berkesan Untuk Menghilangkan Komedo Secara Semula Jadi

Mengecilkan liang pori

Telur mengandungi zat astringen yang membantu mengecilkan liang pori. Proses mengecilkan pori ini berlaku dengan menegangkan kulit. Sekiranya anda mempunyai liang pori yang besar, gunakan topeng putih telur.

Cara membuat topeng putih telur untuk mendapatkan faedah ini juga sangat mudah. Untuk hasil yang lebih berkesan, anda boleh mencampurkan 1 jus lemon ke dalam putih telur. Sapukan ke semua bahagian muka atau bahagian dengan pori-pori besar, seperti Zon-T. Tunggu 15 minit, kemudian bilas dengan air.

Mengurangkan pengeluaran minyak yang berlebihan

Bagi anda yang mempunyai kulit berminyak, pastinya sangat mengganggu aktiviti harian kerana kotoran mudah melekat. Selain itu, pengeluaran minyak yang berlebihan juga mencetuskan jerawat dan masalah kulit yang lain.

Telur mengandungi 3.6 gram protein. Protein dalam putih telur juga dipercayai dapat menyerap lebihan minyak di wajah. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan kulit berminyak, anda harus mencuba rawatan dengan topeng putih telur.

Bersihkan wajah anda terlebih dahulu dengan air suam, kemudian keringkan wajah anda dengan tuala lembut. Sapukan topeng putih telur ke seluruh wajah. Tunggu hingga kering, kemudian bilas dengan air sejuk.

Kelebihan topeng putih telur untuk jerawat

Jerawat boleh muncul kerana pengeluaran sebum yang berlebihan. Selain bermanfaat untuk mengurangkan minyak berlebihan, khasiat topeng putih telur juga dapat mengatasi masalah jerawat.

Kandungan bahan lisozim, yang merupakan bahan aktif untuk mencegah jerawat pada putih telur dapat membantu mencegah sel mati atau bakteria yang membentuk jerawat.

Untuk menjadi lebih berkesan dalam mendapatkan manfaat topeng putih telur untuk jerawat, anda boleh mencampurkan topeng putih telur dengan lemon. Lemon mengandungi vitamin C yang berguna sebagai antioksidan kulit.

Sebelum menggunakan topeng putih telur untuk jerawat, pastikan tangan anda sentiasa bersih. Gunakannya 2 kali seminggu.

Baca juga: Ingin Mempunyai Kulit yang Sihat dan Cerah semasa Berpuasa? Lihat Petua Ayuh!

Mencegah penuaan pramatang dan kedutan halus di wajah

Manfaat utama topeng putih telur ialah ia dapat menegangkan kulit wajah. Ini tentunya mempengaruhi masalah penuaan pramatang dan kedutan halus pada wajah.

Telur tinggi protein yang membantu mengekalkan keanjalan kulit dan kolagen yang berguna untuk menangkal kerutan halus pada wajah. Kedua-dua ramuan ini dapat mencegah penuaan awal pada wajah.

Gunakan setiap dua minggu untuk hasil yang optimum.

Kurangkan komedo jadi salah satu kelebihan topeng putih telur

Topeng putih telur untuk wajah juga berguna untuk mengurangkan bintik hitam.

Ya, ini kerana kandungannya astringen pada putih telur selain dapat mengecilkan pori, ia juga dapat mengawal pengeluaran sebum / minyak yang berlebihan. Manfaat lain, dapat mengurangkan bintik hitam atau komedo bintik hitam.

Gunakan topeng putih telur di bahagian hidung, pipi, atau dagu di mana terdapat banyak komedo. Anda juga boleh menambah topeng kertas di atas untuk membantu menghilangkan komedo.

Mengangkat rambut halus di wajah

Putih telur adalah salah satu bahan terbaik untuk menghilangkan rambut halus di wajah. Cukup dengan menggunakan putih telur pada bahagian tertentu yang mempunyai rambut halus, atau boleh juga pada seluruh wajah.

Selepas itu, gunakan topeng kertas atau tuala kertas di atas topeng, kemudian sapukan semula topeng putih telur di atas kertas topeng.

Menggunakan topeng kertas atau tuala kertas dapat membantu mengangkat rambut halus di wajah. Hasilnya akan dapat dilihat ketika anda mengupas kertas topeng, rambut halus juga akan terangkat.

Kurangkan kesan kantung mata

Selalunya tidur lewat malam boleh menjadikan kawasan bulatan mata anda kelihatan lebih gelap. Lingkaran gelap di sekitar mata atau biasa disebut sebagai 'mata panda', pastinya sangat mengganggu penampilan anda.

Untuk itu, gunakan topeng putih telur di sekitar mata dengan berus kecil. Tunggu hingga kering, kemudian bilas dengan air sejuk. Pastikan sebelum memakai topeng, anda telah membersihkan kulit.

Jangan lupa menggunakan pelembap selepas rawatan. Anda boleh menggunakan topeng ini seminggu sekali. Tetapi, jika anda mempunyai kulit berminyak, anda boleh menggunakannya dua kali seminggu.

Baca juga: Berita baik! Inilah Cara Mengatasi Kulit Berminyak Secara Kekal

Cara membuat topeng putih telur

Untuk membuat topeng putih telur untuk wajah kaedahnya sangat mudah. Anda hanya perlu menyediakan bahan semula jadi yang senang dijumpai atau boleh didapati di rumah.

Nah, berikut adalah cara membuat topeng putih telur yang boleh anda cuba di rumah.

Topeng putih madu dan telur

Bukan hanya dapat digunakan sebagai pemanis semula jadi, madu juga dapat digunakan sebagai topeng wajah.

Masker madu dan putih telur ditambah dengan jus lemon, dapat membantu menegangkan kulit wajah.

Bahan-bahan

 • 1 biji telur, ambil putih sahaja
 • 1 sudu teh jus lemon
 • 1 sudu teh madu

Cara membuat topeng putih madu dan telur

 • Campurkan bahan bersama, kemudian sapukan ke wajah
 • Biarkan sehingga kering selama 15-20 minit
 • Bilas dengan air suam hingga bersih

Putih telur dan topeng susu

Topeng semula jadi ini dipercayai dapat melembapkan kulit wajah. Untuk membuat topeng putih telur dan susu, anda boleh mencampurkannya dengan alpukat dan madu.

Bahan-bahan

 • 1 biji telur, ambil putih sahaja
 • alpukat
 • 1 sudu teh susu
 • 1 sudu teh madu

Cara membuat topeng putih telur dan susu

 • Sediakan putih telur, kemudian pukul sehingga agak berbuih
 • Hancurkan alpukat sebelum mencampurkannya dengan madu dan susu
 • Campurkan putih telur, susu, madu dan alpukat
 • Sapukan topeng ke wajah, dan biarkan selama kira-kira 15 minit
 • Bilas topeng putih telur dan susu dengan bersih menggunakan air suam

Masker putih telur dan kapur

Selain menggunakan bahan-bahan di atas, anda juga boleh menggunakan topeng putih telur dan kapur sebagai topeng semula jadi yang anda boleh dapatkan dengan mudah.

Namun, bagi anda yang mempunyai kulit sensitif, anda harus berhati-hati, kerana kapur boleh menyebabkan kegatalan. Lebih baik anda berjumpa doktor terlebih dahulu.

Bahan-bahan

 • 1 biji telur, ambil putih sahaja
 • Jus limau yang mencukupi

Cara membuat topeng putih telur dan kapur

 • Satukan kedua-dua bahan tersebut, goncangkan selama kira-kira 10 saat
 • Sapukan topeng semula jadi ini pada wajah
 • Biarkan selama beberapa minit
 • Bilas muka sehingga bersih

Jangan lupa menggunakan pelembap selepas menggunakan topeng putih telur dan kapur ini.

Putih telur dan topeng kopi

Bahan-bahan seterusnya yang boleh anda buat topeng untuk wajah adalah putih telur dan topeng kopi. Anda boleh menggunakan topeng semula jadi ini untuk membuang sel kulit mati di wajah.

Bahan-bahan

 • 1 biji telur, ambil putih sahaja
 • tanah cawan kopi
 • Anda juga boleh menambah madu

Cara membuat topeng putih telur dan kopi

 • Kacau putih telur dengan lembut ke dalam mangkuk dan tambahkan cawan kopi. Kemudian kacau kedua-dua bahan tersebut
 • Sapukan topeng semula jadi ini ke wajah, kemudian biarkan topeng kering selama kira-kira 10 minit
 • Basuh topeng sehingga bersih

Apabila anda telah menggunakan topeng putih telur dan kopi ini, jangan lupa menggunakan pelembap. Menggunakan pelembap wajah dengan SPF 25 akan membantu melindungi kulit anda dari kerosakan akibat sinar matahari.

Ada soalan mengenai masalah kesihatan? Sila berbual dengan kami melalui Aplikasi Kesihatan Grab. Doktor yang dipercayai kami sedia membantu anda dengan perkhidmatan 24/7.