Kesihatan

Inilah Cara Menghilangkan Ketuat Secara Semula Jadi dan Terbukti Berkesan

Ketuat adalah keadaan pertumbuhan kulit yang tidak normal kerana dijangkiti virus human papillomavirus (HPV). Keadaan ini tidak berbahaya dan anda dapat menghilangkan ketuat secara semula jadi.

Ketuat hilang sendiri, tetapi boleh memakan masa berminggu-minggu, bulan, atau bertahun-tahun. Rawatan perubatan untuk ketuat juga tersedia seperti pengelupasan kimia, pembedahan, pembekuan, dan pembedahan laser.

Sayangnya rawatan perubatan ini agak mahal dan boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit. Pilihan lain untuk menghilangkan ketuat adalah dengan mencuba ubat semula jadi.

Baca Juga: Selalunya Membuatnya Tidak Selesa, Inilah Cara Menghilangkan Ketuat Di Leher

Disarankan 5 cara untuk menghilangkan ketuat secara semula jadi

Sekiranya anda mempunyai ketuat dan ingin membuangnya sendiri di rumah, terdapat beberapa cara yang agak selamat dan pastinya murah. Inilah ulasan penuh.

1. Pita salur dan kertas pasir

Kombinasi kertas pasir dan pita saluran adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk menghilangkan ketuat daripada kaedah lain.

Menggunakan pita saluran akan menjadikan kulit di bawahnya menjadi basah, pucat, dan berkerut. Lalu bagaimana menggunakannya? Inilah muslihatnya:

 • Pertama tutup kutil dengan pita saluran atau pita saluran selama 24 jam. Sekiranya pita saluran keluar, gantilah dengan yang baru dengan segera.
 • Terus gunakan pita saluran selama 2-3 minggu, jika ketuat kelihatan lebih kecil, terus gunakan pita saluran sehingga ketuat hilang.
 • Setelah ketuat berwarna putih dan lembut, anda boleh menggosoknya dengan lembut dengan kertas pasir untuk menghilangkan lapisan luarnya.
 • Kemudian, ubah pita saluran dan ulangi setiap beberapa hari atau seminggu sekali. Buang kertas pasir selepas digunakan.

Menggunakan pita saluran mungkin tidak berfungsi untuk semua orang, tetapi kerana ia selamat dan senang dilakukan di rumah, ia patut dicuba. Tetapi kaedah ini tidak sesuai jika ketuat tumbuh di kawasan yang mempunyai kulit nipis seperti wajah.

Baca Juga: Ketuat Muncul di Badan, Bagaimana Mengubati?

2. Cuka sari apel

Cara yang paling popular untuk menghilangkan ketuat adalah dengan menggunakan cuka sari apel. Kandungan asid salisilat di dalamnya didakwa dapat menghilangkan kulit yang dijangkiti.

Cuka juga mempunyai sifat antimikroba semula jadi yang dapat membantu memerangi HPV, tetapi lebih banyak kajian diperlukan untuk membuktikan ini.

Namun, kerana berasid, anda disarankan untuk selalu mencairkan cuka sari apel dengan air untuk mengelakkan kerengsaan. Berikut adalah petua untuk menggunakan cuka sari apel untuk ketuat:

 • Cairkan cuka sari apel pertama dengan air, nisbahnya adalah 2 hingga 1
 • Rendam sapu kapas dalam larutan cuka sari apel
 • Selepas itu, letakkan kapas di bahagian ketuat dan tutup dengan pembalut
 • Biarkan selama tiga hingga empat jam, atau anda boleh membiarkannya semalaman semasa tidur
 • Walaupun cuka sari apel adalah ubat semula jadi, ia tetap berasid dan boleh menyebabkan rasa sakit dan tidak selesa ketika disapu pada kulit.
 • Cuka sari apel yang tidak dicairkan tidak boleh digunakan pada wajah.

Baca Juga: Awas! Di Sebalik Manfaat Cuka Sari Apel Ternyata Terdapat Kesan Sampingan Berbahaya

3. Bawang putih

Bawang putih diketahui dapat menyembuhkan keadaan kulit seperti psoriasis, parut keloid, dan ketuat.

Satu kajian mendapati bahawa penggunaan ekstrak bawang putih dapat menghilangkan ketuat dalam masa empat minggu. Selepas itu ketuat tidak lagi muncul.

Allicin, komponen utama bawang putih, mempunyai kesan antimikrob. Ia berfungsi dengan memusnahkan enzim pada patogen berbahaya.

Selain menggunakan bawang putih sebenar, anda juga boleh menggunakan salap bawang putih atau ekstrak yang dijual di kedai ubat.

Inilah cara menghilangkan ketuat menggunakan bawang putih:

 • Hancurkan cengkih bawang putih dan campurkan dengan air
 • Sapukan campuran bawang putih pada ketuat dan tutup dengan pembalut
 • Ulangi setiap hari selama tiga hingga empat minggu
 • Anda juga boleh menggunakan gabungan campuran ekstrak bawang putih dengan bunga cengkih dan kemudian sapukan ke kawasan ketuat

Baca juga: 12 Manfaat Bawang Putih untuk Kesihatan, dari Mengatasi Selsema hingga Mencegah Kanser

4. Minyak pati berkualiti tinggi

Minyak pokok teh atau melaleuca alternifolia mempunyai sifat antimikroba dan mempunyai kesan pengelupasan yang kuat yang membantu pengelupasan ketuat.

Kajian berskala kecil mendapati rawatan ketuat topikal dengan minyak pokok teh membantu mengurangkan ketuat pada pesakit muda dalam 12 hari. Walau bagaimanapun, tidak ada kajian berskala besar untuk menyokong penemuan ini.

5. Bahan semula jadi lain

Selain cuka sari apel dan bawang putih, terdapat juga beberapa bahan lain yang mudah dicari di rumah yang boleh anda gunakan untuk menghilangkan ketuat. Antaranya:

 • Kulit pisang
 • Kulit oren
 • Nenas
 • Kentang

Untuk kaedah itu sendiri, anda hanya perlu menggunakan bahan di kawasan ketuat. Malangnya, tidak ada bukti penyelidikan yang menyokong keberkesanan bahan-bahan ini dalam memerangi ketuat.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!