Kesihatan

Boleh dilakukan di rumah, ini adalah kaedah mudah untuk meningkatkan otot dada!

Memiliki otot dada pastinya menjadi idaman lelaki. Ini kerana otot-otot dada dipercayai menyokong penampilan. Lalu bagaimana meningkatkan otot dada? Mari lihat lebih banyak lagi.

Cara meningkatkan otot dada

Selain pergi ke gimnasium, anda juga dapat meningkatkan otot dada dengan melakukan beberapa gerakan senaman di rumah. Berikut adalah beberapa pergerakan yang dapat membantu anda membesarkan otot dada Semua Orang Aktif:

Baca Juga: Kesan Sampingan Suntikan Steroid Untuk Otot, Penting Untuk Tahu Menjaga Kesihatan Tubuh Anda

1. Tolak ke atas

Cara pertama untuk meningkatkan otot dada adalah dengan melakukan push up. Pergerakan push up mungkin dilakukan oleh banyak lelaki. Selain dapat melatih otot dada, melakukan latihan push up ini akan membentuk otot lain seperti otot lengan.

Push up adalah jenis senaman ringan yang mudah dan biasa untuk menguatkan dada, lengan, dan bahu. Bukan hanya itu, latihan ini juga tidak menggunakan alat dan boleh dilakukan di mana sahaja, termasuk di rumah.

2. Cara meningkatkan otot dada dengan penekanan berat

Push up adalah pergerakan asas dan mempunyai beberapa variasi, seperti push up berwajaran yang menambah berat badan ke belakang.

Cara untuk membina otot dada dengan pergerakan ini adalah ketika anda berada dalam posisi push-up, berat diletakkan di belakang anda. Pergerakan ini adalah cara mudah untuk membina otot dada.

Berikut adalah cara untuk membina otot dada dengan penekanan berat:

 • Ambil kedudukan push up seperti biasa
 • Minta seseorang meletakkan berat di punggung anda, kemudian turunkan badan anda sehingga dada anda hampir menyentuh lantai.
 • Tahan sebentar kemudian tekan badan ke belakang
 • Lakukan pergerakan ini hingga beberapa kali.
Peningkatan berat badan untuk membina otot dada. Foto: T.Nation

3. Plyometric push up

Jenis pergerakan ini pada dasarnya sama dengan push up, tetapi yang membezakannya ialah push up plyometric menambah lonjakan dengan menggunakan tangan anda dalam setiap gerakan push up. Pergerakan ini sangat berkesan sebagai kaedah untuk membina otot dada.

Bukan hanya meningkatkan otot dada, pergerakan ini dapat melatih otot lengan kerana berat badan juga terletak pada lengan ketika melakukan lonjakan lompatan dengan lengan. Di samping itu, pergerakan bagaimana membina otot dada mudah dilakukan di mana sahaja, termasuk di rumah.

Inilah cara melakukan plyometric push up:

 • Posisikan badan anda seperti push up biasa
 • Tolak badan ke atas dengan kedua tangan anda
 • Apabila badan berada di atas, tambahkan gerakan menolak badan seolah-olah anda akan melompat dengan tangan anda.

4. Pemanah push up

Archer push up adalah push up yang bergantung pada kekuatan satu tangan. Apabila anda melakukan pergerakan ini, selain membina otot dada, anda juga dapat mengembangkan trisep, perut, dan bahu anda.

Langkah-langkah bagaimana membina otot dada dengan push up pemanah:

 • Pertama, ambil posisi push-up seperti biasa, tetapi lengan kanan diletakkan terus ke sisi.
 • Kemudian turunkan badan anda sehingga dada anda hampir menyentuh lantai, menggunakan tangan kiri anda untuk menyokong berat badan.
 • Tolak badan anda ke belakang, kemudian lakukan ini beberapa kali.
 • Sekiranya ada, ubah kedudukan tangan untuk menyokong berat badan.

5. Cara meningkatkan otot dada dengan penurunan push up

Sekiranya anda meletakkan kaki lebih tinggi daripada tangan anda, push up akan menjadi lebih rumit. Ini kerana anda dapat menurunkan dada ke lantai dan benar-benar mendorong otot pectoralis utama dan deltoid. Kami hanya mengesyorkan mencubanya jika anda mencari cabaran baru.

Seperti sebelumnya, pastikan kaki dan punggung lurus, dengan tangan di atas lantai dan kaki anda diangkat. Meletakkannya di atas meja, bangku taman, atau bahkan sofa adalah idea yang baik.

Tolak push up untuk membina otot dada. Foto: Openfit

Baca juga: Sukan Crossfit, Faedah dan Pergerakan untuk Pemula yang Perlu Anda Ketahui

6. Shuffle push up

Cara terakhir untuk meningkatkan otot dada adalah pergerakan shuffle push up. Untuk melakukan gerakan yang satu ini, anda boleh memulakan dengan kedudukan push-up standard. Tetapi daripada meletakkan tangan anda selari, tekan satu tangan ke hadapan dan tangan yang lain ke belakang.

Lakukan push up kemudian tukar tangan dan cuba lagi. Lakukan sekurang-kurangnya 10 pengulangan sehingga anda telah melakukan bilangan pengulangan yang sama rata dengan tangan dalam kedudukan yang berbeza.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!