Kesihatan

Haid tidak berhenti selama 2 minggu? Inilah Sebabnya!

Menstruasi tidak berhenti selama 2 minggu biasanya disebabkan oleh pelbagai sebab yang mendasari. Perlu diingat, haid biasanya berlangsung antara tiga hingga tujuh hari.

Oleh itu, jika lebih dari masa itu, ia mungkin memberi isyarat kepada masalah tertentu. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai haid tidak berhenti selama 2 minggu, mari lihat penjelasan berikut!

Baca juga: Mari fahami organ pembiakan wanita dan fungsinya

Punca haid tidak berhenti selama 2 minggu

Dilaporkan Garis Kesihatan, doktor boleh merujuk kepada tempoh yang berlanjutan lebih dari seminggu sebagai menorrhagia. Sebilangan penyebab haid tidak berhenti selama 2 minggu, termasuk yang berikut:

Perubahan hormon dan ovulasi

Salah satu penyebab haid tidak berhenti selama 2 minggu adalah perubahan hormon dan ovulasi. Perubahan hormon biasanya pertama kali dilihat ketika anda mengalami haid semasa akil baligh atau perimenopause.

Selain itu, anda juga mungkin mengalami ketidakseimbangan hormon dari pelbagai keadaan, seperti gangguan tiroid atau sindrom ovarium polikistik. Sekiranya hormon tidak berada pada tahap normal atau badan tidak berovulasi semasa kitaran haid, maka lapisan rahim boleh menjadi sangat tebal.

Apabila badan anda akhirnya melapisi lapisan, kemungkinan anda akan mengalami haid yang lebih lama daripada biasa. Oleh itu, jika anda mengalami masalah ini segera lakukan pemeriksaan dengan pakar.

Pengambilan ubat-ubatan tertentu

Menstruasi tidak berhenti selama 2 minggu juga boleh dipengaruhi oleh ubat-ubatan yang dimakan.

Sebilangan ubat ini, termasuk alat kontraseptif seperti alat intrauterin dan pil kawalan kelahiran yang berpanjangan, aspirin dan pengencer darah lain, dan ubat anti-radang.

Kehamilan

Walaupun sebenarnya bukan tempoh, pendarahan faraj yang berpanjangan mungkin merupakan tanda kehamilan ektopik atau keguguran. Pendarahan dalam jangka masa panjang semasa kehamilan juga menunjukkan adanya keadaan tertentu, seperti plasenta previa.

Oleh itu, jika anda telah menjalani ujian kehamilan dan hasilnya positif tetapi mengalami pendarahan vagina, segera berjumpa dengan penyedia perkhidmatan kesihatan. Biasanya, doktor atau pasukan perubatan akan melakukan pemeriksaan susulan untuk keadaan tersebut.

Masalah tiroid

Kelenjar tiroid bertanggungjawab untuk mengatur pelbagai hormon dalam badan. Bagi wanita, hormon ini dikaitkan dengan kitaran haid. Sekiranya seseorang mempunyai tiroid bawah atau terlalu aktif, mereka mungkin mengalami haid yang panjang atau tidak berhenti.

Masalah tiroid juga boleh menyebabkan masa yang sangat ringan, beberapa bulan tanpa haid, atau bahkan menopaus pramatang. Ujian darah sederhana biasanya mencukupi untuk mendiagnosis masalah ini.

Berdasarkan pemeriksaan, doktor juga mungkin dapat menetapkan ubat untuk memperbaiki ketidakseimbangan hormon.

Gangguan darah

Walaupun jarang berlaku, ada kemungkinan seseorang yang mengalami haid yang berpanjangan mungkin mengalami gangguan atau gangguan darah. Gangguan darah yang paling biasa pada wanita adalah penyakit von Willebrand.

Gangguan darah ini boleh menyebabkan pendarahan berat dan tempoh yang berlangsung lebih dari 7 hari. Gejala lain dari gangguan darah termasuk anemia, pendarahan berat selepas pembedahan atau melahirkan, pendarahan lebih dari 10 minit, dan lebam yang kerap.

Kanser serviks

Punca haid tidak berhenti selama 2 minggu adalah kerana barah serviks. Perlu diingat, barah serviks boleh menyebabkan pendarahan yang tidak normal, termasuk antara tempoh dan selepas melakukan aktiviti seksual.

Papillomavirus manusia atau HPV adalah penyebab utama barah serviks. Hanya beberapa jenis HPV yang menyebabkan barah serviks. HPV sangat biasa dan banyak orang memilikinya tanpa menyedarinya atau tanpa sebarang gejala.

Sebilangan besar gejala barah serviks serupa dengan keadaan yang lebih biasa, seperti PCOS atau endometriosis. Untuk itu, sangat penting bagi wanita untuk mengikuti ujian PAP smear secara berkala kerana dapat membantu doktor mendiagnosis HPV atau barah serviks.

Cara mengatasi haid dengan jangka masa panjang

Kaedah merawat haid yang lama mungkin berbeza. Doktor akan merawat penyebabnya. Bukan hanya itu, doktor juga boleh mengesyorkan rawatan untuk mengurangkan pendarahan, mengatur haid, atau melegakan ketidakselesaan.

Kawalan kelahiran hormon dapat mengatur haid dan memendekkannya pada masa akan datang. Biasanya, doktor akan memberikan rawatan dengan pil, alat intrauterin, suntikan atau suntikan, dan cincin faraj.

Doktor akan mencadangkan pengambilan ubat untuk mengurangkan kesakitan. Sebilangan ubat ini, termasuk ubat anti-radang nonsteroid. Dalam beberapa kes, doktor anda juga boleh mengesyorkan prosedur pembedahan untuk mengurangkan pendarahan.

Baca juga: Begitu mudah terangsang sebelum haid? Inilah Penjelasan Perubatan!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found