Kesihatan

Agar tidak tersilap, kenali gejala polip hidung yang serupa dengan selesema

Gejala polip hidung secara umum dapat dipantau jika anda mengalami kesesakan hidung, hidung berair, gangguan pada deria rasa dan bau hingga rasa berat di kepala.

Polip hidung adalah benjolan lembut dan tidak menyakitkan yang berlaku di saluran hidung atau tisu mukosa.

Baca juga: Bintik-bintik Merah pada Kulit, Ayo, kenal pasti jenis dan penyebabnya

Gejala polip hidung

Pada gejala awal, polip hidung mungkin tidak menunjukkan sebarang gejala kerana ukurannya yang kecil. Secara amnya, gejala polip hidung serupa dengan selesema.

Walau bagaimanapun, beberapa gejala baru akan muncul apabila ukuran polip semakin besar. Keadaan ini biasanya akan dicirikan oleh beberapa ciri seperti:

Keadaan hidung dengan polip. Foto: //www.slideshare.net

Hidung dengan pengeluaran lendir berlebihan

Dalam keadaan ini, orang yang mengalami polip hidung akan merasa seolah-olah mereka mengalami selesema.

Keadaan polip di hidung menjadikan pengeluaran lendir atau lendir menjadi lebih tinggi dan menebal. Hingga akhirnya membuat hidung sering mengeluarkan air.

Titisan postnasal

Drip postnasal adalah keadaan di mana lendir dapat terasa mengalir di bahagian belakang kerongkong. Drip postnasal berlaku apabila mukosa hidung menghasilkan lendir yang berlebihan dan menumpuk di bahagian belakang tekak.

Apabila hidung terlalu banyak keluar dan lendir ditelan bersamaan dengan air liur, maka lendir akan terasa menetes di kerongkong. Drip postnasal dalam keadaan tertentu boleh menyebabkan sakit tekak kronik dan batuk kronik.

Gejala polip hidup dicirikan oleh kesesakan hidung

Dalam beberapa kes, orang yang mengalami polip hidung juga mungkin mengalami kesukaran bernafas melalui hidung yang akhirnya menyebabkan masalah tidur.

Kesesakan hidung adalah gejala polip hidung yang paling biasa dan kerap. Gejala kesesakan hidung biasanya berlangsung lama hingga beberapa minggu.

Mengalami anosmia

Anosmia adalah gejala polip hidung yang juga biasa dan dapat dirasakan apabila anda mengalami kehilangan ketajaman deria bau.

Anosmia biasanya tidak serius, tetapi boleh memberi kesan mendalam terhadap kualiti hidup seseorang. Keadaan ini hanya akan bertambah baik setelah polip hidung dirawat.

Orang yang menghidap anosmia mungkin tidak dapat merasakan makanan sepenuhnya dan mungkin kehilangan minat untuk makan. Keadaan ini boleh menyebabkan penurunan berat badan atau kekurangan zat makanan pada seseorang yang mengalami anosmia.

Anosmia juga boleh menyebabkan kemurungan kerana dapat mengganggu kemampuan seseorang untuk mencium atau merasakan makanan yang menyenangkan.

Gejala polip hidung berdengkur

Berdengkur berlaku apabila aliran udara melalui mulut dan hidung tersekat secara fizikal (terhalang). Salah satu penyebab aliran udara tersekat adalah keadaan polip hidung. Semakin sempit saluran udara anda disekat, semakin kuat dengkuran.

Apnea tidur

Apnea tidur biasanya muncul setelah anda mengalami keadaan berdengkur berulang ketika tidur. Apnea tidur adalah gangguan tidur yang mungkin berlaku apabila anda menghidap polip hidung.

Apnea tidur boleh menjadi sangat berbahaya kerana membuat anda berhenti bernafas sebentar ketika tidur. Momen tidur apnea boleh berlaku berulang kali sepanjang malam semasa anda tidur.

Gejala polip hidung dicirikan oleh penglihatan berganda

Sekiranya keadaan polip hidung anda cukup teruk, anda akan mengalami keadaan penglihatan berganda. Gejala-gejala ini lebih cenderung muncul jika anda juga mempunyai sinusitis kulat alergi atau fibrosis sista.

Sebagai tambahan kepada gejala di atas. Keadaan polip hidung juga dapat dipantau melalui beberapa gejala biasa seperti:

  • Sakit kepala kerana tekanan pada wajah
  • Hidung berair yang berterusan
  • Bersin
  • Alami sensasi yang dirasakan ketika lendir turun ke kerongkongan

Baca Juga: Praktikal Tidak Ada Komplikasi, Inilah Cara Mendaftar BPJS Kesihatan Dalam Talian

Rawatan untuk polip hidung

Terdapat dua cara untuk merawat polip hidung, iaitu dengan mengambil ubat atau melakukan pembedahan.

Dadah

Ubat yang mengurangkan keradangan dapat membantu mengurangkan ukuran polip dan melegakan gejala kesesakan hidung.

Penyemburan steroid hidung ke saluran hidung dapat mengurangkan hidung berair dan sensasi penyumbatan dengan mengecutkan polip. Walau bagaimanapun, jika anda berhenti mengambilnya, gejala polip hidung dapat kembali dengan cepat.

Contoh beberapa steroid hidung yang boleh digunakan adalah:

  • Fluticasone (Flonase, Veramyst)
  • Budesonide (Badak)
  • Mometasone (Nasonex)

Steroid oral atau suntikan, seperti prednison, mungkin menjadi pilihan sekiranya semburan hidung tidak berfungsi.

Ini bukan penyelesaian jangka panjang kerana kesan sampingannya yang serius, termasuk pengekalan cairan, peningkatan tekanan darah, dan peningkatan tekanan pada mata.

Operasi

Sekiranya gejala masih tidak membaik, prosedur pembedahan boleh dilakukan untuk menghilangkan polip sepenuhnya. Jenis pembedahan bergantung pada ukuran polip.

Polypectomy adalah pembedahan pesakit luar yang dilakukan dengan alat penyedut kecil atau microdebrider yang memotong dan membuang tisu lembut, termasuk mukosa.

Untuk polip yang lebih besar, doktor boleh melakukan pembedahan sinus endoskopi menggunakan endoskopi tipis dan fleksibel dengan kamera kecil dan alat kecil di hujungnya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!