Kesihatan

Phenylephrine

Phenylephrine adalah dekongestan yang tergolong dalam kelas ubat agonis reseptor adrenergik alpha-1. Ubat ini diketahui mempunyai manfaat seperti pseudoephedrine, tetapi jarang disalahgunakan sehingga banyak digunakan dalam beberapa jenama produk ubat.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai faedah ubat, dos, cara pengambilannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa phenylephrine?

Phenylephrine adalah ubat yang digunakan untuk membantu melegakan kesesakan hidung dalam keadaan demam, selesema dan batuk, atau disebabkan oleh alahan. Di samping itu, ubat ini juga boleh digunakan untuk membantu melebarkan mata murid, meningkatkan tekanan darah, dan merawat buasir.

Walau bagaimanapun, penggunaan phenylephrine umumnya digabungkan dengan ubat lain sebagai dekongestan. Persediaan ubat sebagai ubat generik agak jarang berlaku kerana potensi risiko dan keberkesanan ubat tersebut.

Umumnya, ubat boleh didapati sebagai sediaan oral, baik dalam bentuk sirap, tablet, atau kaplet. Beberapa jenama ubat boleh didapati sebagai ubat bebas yang boleh anda dapatkan tanpa preskripsi doktor.

Apa fungsi dan faedah ubat phenylephrine?

Phenylephrine mempunyai fungsi untuk menyempitkan saluran darah yang melebar di hidung. Ia dapat merangsang vasokonstriksi tempatan yang bermanfaat untuk membantu mengurangkan penyumbatan.

Selain itu, phenylephrine juga dapat mempengaruhi reseptor-adrenergik secara langsung dan merangsang pembebasan norepinefrin. Sifat ini akan mencetuskan kesan vasokonstriksi arteri sistemik yang berperanan dalam sistem peredaran darah badan.

Berdasarkan sifatnya, phenylephrine mempunyai manfaat untuk merawat keadaan berikut:

Dekongestan

Secara amnya, phenylephrine tersedia dalam kombinasi dengan ubat lain, seperti acetaminophen, CTM, dextromethorphan, diphenhydramine, dan guaiafenesin. Selain sebagai ubat oral, anda juga boleh mendapatkannya dalam bentuk semburan hidung.

Penggunaan sebagai ubat tunggal jarang diberikan kerana keberkesanan dan keselamatan ubat tersebut masih belum diketahui dengan pasti. Beberapa kajian menunjukkan bahawa kesan phenylephrine tidak dapat memberikan faedah yang mencukupi.

Walau bagaimanapun, phenylephrine digunakan secara meluas sebagai alternatif untuk pseudoephedrine kerana risiko penyalahgunaannya lebih rendah. Satu kajian oleh Wyeth Consumer Healthcare menyatakan bahawa 7 kajian pada tahun 1976 menyokong keberkesanan phenylephrine dalam 10mg dos.

Sejak 2004, phenylephrine semakin dipasarkan sebagai pengganti pseudoephedrine. Beberapa pengeluar farmasi telah mengubah bahan aktif produk untuk mengelakkan sekatan penjualan ubat.

Buasir

Buasir berlaku kerana pembengkakan saluran darah di kawasan rektum. Persediaan phenylephrine anorektal, misalnya krim, gel, salap, supositoria, diberikan secara topikal untuk melegakan simptom buasir buat sementara waktu.

Apabila digunakan secara topikal, sifat vasokonstriktif phenylephrine bertindak dengan mempengaruhi reseptor alpha-adrenergik. Ini akan merangsang penyempitan otot licin saluran darah dan dapat mengurangkan simptom pembengkakan buasir buat sementara waktu.

Beberapa jenama ubat tersedia dalam kombinasi dengan bahan yang dapat membentuk penghalang di kawasan yang meradang. Oleh itu, ubat tersebut dapat membantu mengurangkan kesakitan ketika najis keluar.

Pelebaran pupilari

Phenylephrine dalam bentuk titisan mata berguna untuk melebarkan pupil mata untuk membantu memvisualisasikan retina. Biasanya disediakan dalam persediaan untuk membantu mata yang letih setelah membaca dan mengurangkan gejala kerengsaan mata yang tidak berjangkit.

Selain itu, titisan mata juga tersedia dalam kombinasi dengan tropicamide untuk keadaan tertentu yang disebut mydriasis. Gabungan ini dipertimbangkan kerana kesan ubat dapat ditingkatkan bersama apabila digabungkan ketika tropicamide sahaja tidak mencukupi.

Titisan mata biasanya dimasukkan ke dalam mata setelah anestetik topikal digunakan. Ia juga digunakan sebagai suntikan intracameral ke ruang anterior mata untuk menghentikan pendarahan intraokular. Ini biasanya berlaku semasa pembedahan katarak dan glaukoma.

Walau bagaimanapun, phenylephrine tidak dapat diberikan kepada pasien dengan glaukoma sudut sempit kerana boleh menimbulkan risiko tekanan mata yang fatal.

Hipotensi semasa anestesia

Phenylephrine diberikan melalui suntikan untuk meningkatkan tekanan darah pada pesakit dengan hipotensi yang tidak stabil semasa anestesia. Ubat ini diberikan untuk keadaan tertentu, terutamanya kerana kejutan septik.

Kerana kesan vasokonstriktifnya, phenylephrine dapat menyebabkan nekrosis teruk jika memasuki tisu di sekitarnya. Walau bagaimanapun, kerosakan tisu ini dapat dicegah atau dikurangkan dengan memberikan suntikan phentolamine subkutan.

Oleh itu, sedapat mungkin, ubat tersebut harus diberikan melalui jalan tengah, sama ada dengan anestesia epidural atau subarachnoid. Kesan klinikal dosis bolus intravena tunggal phenylephrine berumur pendek dan perlu diulang setiap 10-15 minit.

Jenama dan harga Phenylephrine

Beberapa jenama ubat dekongestan termasuk ubat yang boleh anda dapatkan tanpa preskripsi. Berikut adalah beberapa maklumat mengenai jenama ubat yang mengandungi phenylephrine dan harganya:

 • Tablet Fludexine. Tablet gabungan dengan parasetamol 500 mg, CTM 2 mg, phenylephrine 7.5 mg, dan dextromethorphan 15 mg. Ubat ini dihasilkan oleh Dexa Medica dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp.952 / tablet.
 • Nipe Drop 15 ml. Penyediaan titisan oral untuk melegakan simptom selesema yang mengandungi kombinasi dengan parasetamol dan esothipendyl HCl. Ubat ini dihasilkan oleh Transfarma Medica Indah dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 93,540 / sebotol.
 • Sirap ekspektoran bronkitin 60 ml. Persediaan sirap oral untuk membantu mengeluarkan kahak yang mengandungi kombinasi dengan parasetamol dan guaifenesin. Ubat ini dihasilkan oleh Nufarindo dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp12.145 / sebotol.
 • Kapsul Flu & Batuk Panadol. Penyediaan kapsul mengandungi kombinasi dengan paracetamol dan dextromethorphan. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 15,692 / jalur yang mengandungi 10 tablet.
 • Sirap Mersidryl 75ml. Persediaan sirap untuk membantu melegakan simptom sejuk yang mengandungi gabungan dextromethorphan, diphenhydramine, ammon Cl, dan sodium sitrat. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp. 9,394 / sebotol.
 • Tablet Lodecon. Penyediaan tablet mengandungi gabungan paracetamol, CTM, dextromethorphan, dan glyceryl guaiacolate. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 5,178 / jalur berisi 10 kaplet.
 • Penurunan mata Cendo augentonic 5 ml. Penyediaan titisan mata untuk mengurangkan kerengsaan mata yang tidak berjangkit. Ubat ini mengandungi gabungan vitamin A palmitat dan zink sulfat. Anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 34,160 / sebotol.

Bagaimana anda mengambil phenylephrine?

Baca dan ikuti arahan untuk menggunakan ubat yang tertera pada label pembungkusan preskripsi atau berdasarkan arahan dari doktor anda. Ubat biasanya cukup digunakan sehingga gejala hilang. Jangan mengambil lebih banyak atau lebih lama daripada dos yang disyorkan.

Persediaan tablet harus diambil bersama makanan untuk mengurangkan rasa tidak selesa pada saluran pencernaan. Walau bagaimanapun, anda boleh mengambil ubat jenama tertentu sebelum atau selepas makan. Perhatikan cara minum yang tertera di bungkusan ubat preskripsi.

Ambil keseluruhan tablet atau kapsul oral dengan segelas air. Dadah tidak boleh dihancurkan, dikunyah, atau dilarutkan kecuali jika diarahkan oleh doktor. Beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda menghadapi masalah menelan tablet atau kapsul.

Penyediaan sirap digoncang sebelum mengukur. Ukur ubat dengan sudu pengukur atau alat pengukur dos yang disertakan dengan ubat. Tanya ahli farmasi anda tentang cara mengukur dos anda, terutamanya jika anda tidak dapat menemui meter dos.

Anda boleh meletakkan titisan mata 2 hingga 3 kali pada mata yang terkena tiga kali sehari. Pastikan kerengsaan mata yang anda alami bukan disebabkan oleh mikroorganisma.

Gunakan ubat secara berkala setiap hari pada waktu yang sama setiap hari untuk mendapatkan kesan rawatan maksimum.

Hubungi doktor anda sekiranya gejala anda tidak bertambah baik dalam masa tujuh hari atau bertambah buruk selepas anda mengambil phenylephrine.

Sekiranya anda memerlukan pembedahan, beritahu doktor bahawa anda mengambil phenylephrine.

Anda boleh menyimpan phenylephrine pada suhu bilik dari kelembapan dan cahaya matahari setelah digunakan. Pastikan botol ubat ditutup rapat apabila tidak digunakan.

Berapakah dos phenylephrine?

Dos dewasa

Untuk dekongestan

 • Dos sebagai larutan 0,25-1%: tanamkan 2 hingga 3 tetes atau semburkan di setiap lubang hidung setiap 4 jam seperti yang diperlukan sehingga 3 hari.
 • Dos sebagai tablet oral: 10mg setiap 4 jam yang diperlukan sehingga 7 hari. Dos maksimum: 60 mg setiap hari.

penyakit mydriasis

 • Dos sebagai penyelesaian 2.5 atau 10% oftalmik: tanamkan 1 tetes ke setiap mata. Satu titisan anestetik tempatan dapat diberikan beberapa minit sebelum pemberian phenylephrine.
 • Dos boleh diulang jika perlu pada selang waktu sekurang-kurangnya setiap jam.
 • Dos maksimum: 3 tetes setiap mata.

Keadaan hipotensif

 • Hipotensi ringan hingga sederhana dapat diberikan pada dos 2-5 mg dengan suntikan intramuskular. Sebagai alternatif, dos 100-500 mcg boleh diberikan dengan suntikan intravena perlahan sebagai penyelesaian 0.1%.
 • Hipotensi yang teruk boleh diberikan dalam dos hingga 180 mcg / min melalui infusi. Dos boleh disesuaikan hingga 30-60mcg / min mengikut tindak balas klinikal.

Buasir

Dos sebagai krim / salap / gel topikal: Sapukan ke kawasan rektum yang bersih dan kering hingga 4 kali sehari.

Dos sebagai persediaan supositoria 0,25%: satu supositoria dimasukkan secara rektum hingga 4 kali sehari. Dos ubat tidak boleh melebihi 2mg setiap hari.

Dos anak

Untuk dekongestan

 • Dos sebagai larutan 0,25-1%: berumur lebih dari 12 tahun boleh diberikan dos yang sama dengan orang dewasa.
 • Dos sebagai persediaan tablet oral: usia 6 hingga 12 tahun boleh diberikan dos 1/2 tablet yang diambil tiga kali sehari.

penyakit mydriasis

Dos sebagai larutan oftalmik 2.5%: tanamkan 1 tetes ke setiap mata dan tidak lebih dari 3 tetes setiap mata.

Adakah phenylephrine selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) merangkumi phenylephrine dalam kategori ubat dalam kategori kehamilan C.

Kajian penyelidikan pada haiwan menunjukkan bahawa ubat ini boleh menimbulkan risiko bahaya pada janin (teratogenik). Walau bagaimanapun, kajian terkawal pada wanita hamil masih belum mencukupi. Penggunaan ubat boleh diberikan jika faedah yang diperoleh lebih besar daripada risikonya.

Phenylephrine tidak diketahui sama ada boleh diserap dalam susu ibu kerana data yang ada masih terhad. Ubat itu tidak boleh diambil oleh ibu yang menyusu tanpa berunding dengan doktor.

Apakah kemungkinan kesan sampingan phenylephrine?

Hentikan rawatan dan hubungi doktor anda jika anda mengalami kesan sampingan berikut setelah mengambil phenyelpehrine:

 • Gejala reaksi alergi, seperti ruam merah pada kulit, gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak
 • Denyutan jantung cepat, berdebar, atau tidak teratur
 • Pening atau rasa gementar yang teruk
 • Perasaan gelisah dan gelisah
 • Gangguan tidur, seperti insomnia
 • Peningkatan tekanan darah yang dicirikan oleh sakit kepala yang teruk, penglihatan kabur, berdebar-debar di leher atau telinga.

Kesan sampingan biasa menggunakan phenylephrine termasuk:

 • Kulit kemerah-merahan dan hangat
 • Pening
 • Hilang selera makan
 • Rasa gelisah atau teruja, terutama pada kanak-kanak.

Amaran dan perhatian

Jangan mengambil phenylephrine jika anda pernah mengalami alergi terhadap ubat ini sebelumnya.

Anda mungkin tidak dapat mengambil phenylephrine jika anda mempunyai sejarah hipertensi yang teruk, takikardia ventrikel, dan hipertiroidisme yang teruk.

Anda juga tidak boleh menggunakan larutan phenylephrine untuk mata (oftalmik) jika anda mempunyai sejarah glaukoma sudut sempit.

Anda tidak boleh mengambil phenylephrine jika anda telah menggunakan ubat kemurungan yang dikenali sebagai inhibitor monoamine oxidase (MAOI) dalam 14 hari terakhir.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah perubatan berikut sebelum memutuskan untuk mengambil phenylephrine:

 • Penyakit jantung
 • Tekanan darah tinggi
 • Penyakit tiroid
 • Diabetes
 • Asma
 • Pembesaran prostat.

Beritahu doktor anda jika anda hamil atau menyusui bayi sebelum memutuskan untuk mengambil phenylephrine.

Ubat ini tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun tanpa berunding dengan doktor.

Beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda mengambil ubat berikut:

 • ubat dekongestan lain, seperti naphazoline, oxymetazoline, xylometazoline
 • Ubat untuk menurunkan tekanan darah tinggi atau penyakit jantung, misalnya digoxin, prazosin
 • Ubat untuk kemurungan, misalnya amitriptyline, nortriptyline
 • Ubat asma seperti bambooterol, salmeterol, terbutaline

Elakkan alkohol, jeruk pahit, dan kafein semasa anda mengambil phenylephrine. Kesan sampingan tertentu boleh meningkat semasa anda mengambilnya dengan ubat ini.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.