Kesihatan

Ketulan di Ketiak? Dugaan menjadi Tanda Penyakit Lipoma!

Penyakit lipoma bukanlah keadaan perubatan yang serius, tetapi rawatan juga diperlukan untuk mengelakkan komplikasi. Doktor biasanya akan menganggap lipoma sebagai tumor jinak yang bermaksud pertumbuhan bukan barah.

Mengecam lipoma

Lipoma didefinisikan sebagai penyakit yang dicirikan oleh benjolan di bawah kulit dan berlaku kerana pertumbuhan sel lemak yang terlalu banyak.

Lipoma boleh tumbuh di mana sahaja di badan, terutamanya jika terdapat sel-sel lemak seperti bahu, dada, leher, paha, dan ketiak. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes lain, penyakit ini juga dapat terbentuk pada organ dalaman, tulang, dan otot.

Lipoma akan terasa lembut dan mungkin bergerak sedikit di bawah kulit semasa anda menekannya. Pertumbuhan penyakit ini agak perlahan selama beberapa bulan atau bahkan bertahun-tahun dan biasanya mencapai ukuran sekitar 2 hingga 3 sentimeter atau cm.

Lipoma adalah jisim sel lemak yang jinak, juga dikenal sebagai liposarcoma. Berdasarkan kajian, banyak pakar menyimpulkan bahawa liposarcoma tidak berkembang dari lipoma, tetapi merupakan jenis tumor yang berbeza.

Sebaliknya, pakar lain berpendapat bahawa lipoma mungkin mengandungi sel barah dan prakanker, tetapi lipoma jarang menjadi barah.

Walaupun lipoma umumnya dianggap sebagai tumor jinak, namun, beberapa orang mungkin ingin mengeluarkan lipoma jika mereka mengalami kesakitan, komplikasi, atau gejala lain.

Baca juga: Sakit Kepala Kronik? Hati-hati, ini boleh menjadi gejala tumor otak

Gejala umum lipoma

Seseorang yang mengalami lipoma biasanya akan merasa sakit, terutama jika ia tumbuh dan menekan saraf yang berdekatan. Bukan hanya itu, lipoma juga dapat bergerak dengan mudah sekiranya mendapat sedikit tekanan dari jari. Beberapa gejala yang mungkin timbul, seperti:

  • Rasakan benjolan berbentuk bujur yang lembut tepat di bawah kulit
  • Menyebabkan kesakitan, kecuali jika ia mempengaruhi sendi, saraf dan saluran darah
  • Lipoma yang terletak berhampiran usus boleh menyebabkan mual, muntah, dan sembelit.

Faktor risiko lipoma

Doktor juga tidak mengetahui sepenuhnya apa yang menyebabkan lipoma. Walau bagaimanapun, sebilangan orang mewarisi gen yang salah dari ibu bapa mereka dan ia boleh menyebabkan satu atau lebih lipoma. Keadaan ini juga dikenali sebagai lipomatosis berganda keluarga.

Lipoma boleh berlaku pada orang dengan keadaan tertentu, seperti sindrom Gardner, sindrom Cowden, dan madelung adiposis dolorosa. Di samping itu, sebilangan penyelidik mengatakan bahawa lipoma boleh diderita oleh seseorang yang pernah mengalami kecederaan.

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena lipoma. Faktor risiko yang dimaksudkan antara lain berumur antara 40 hingga 60 tahun, serta genetik.

Bukan hanya itu, seseorang yang berisiko untuk lipoma lain adalah jika anda mempunyai kolesterol tinggi, obesiti, diabetes, penyakit hati, dan intoleransi glukosa.

Diagnosis penyakit ini

Sebelum rawatan dijalankan, diagnosis dengan doktor juga diperlukan untuk menyokong hasil pemeriksaan.

Untuk mendiagnosis lipoma, doktor biasanya akan melakukan beberapa ujian, seperti pemeriksaan fizikal, pengambilan sampel tisu atau biopsi, serta ujian pencitraan lain seperti imbasan MRI dan CT.

Diagnosis lipoma oleh biopsi

Pemeriksaan penyakit lipoma boleh dimulakan dengan mengambil sampel tisu atau biopsi. Biopsi itu sendiri dilakukan dengan memberi anestesia tempatan untuk mematikan kawasan di mana terdapat benjolan.

Sampel yang telah dikumpulkan menggunakan jarum steril kemudian akan diambil dan diperiksa di makmal. Pemeriksaan ini dapat membantu mendapatkan diagnosis yang lebih tepat.

X-ray

Bukan hanya biopsi, sinar-X juga akan dilakukan apabila doktor mendiagnosis lipoma. X-ray adalah prosedur diagnostik bukan invasif yang menggunakan cahaya untuk menangkap gambar organ dalaman.

Pada lipoma, sinar-X biasa dapat membantu menunjukkan bayangan tumor tisu lembut. Pemeriksaan ini juga dapat membantu doktor mendapatkan diagnosis penyakit dengan lebih mudah.

Imbasan tomografi komputer atau Imbasan CT

Hasil diagnosis penyakit lipoma lain yang boleh dilakukan oleh doktor adalah imbasan CT. CT Scan adalah prosedur diagnostik tanpa rasa sakit yang menggunakan sinar-X sempit untuk menangkap gambar terperinci mengenai organ dalaman.

Imbasan CT juga dapat membantu menunjukkan gambar terperinci mengenai jisim lemak di lipoma. Oleh itu, doktor biasanya akan sangat membantu setelah pesakit lipoma melakukan pemeriksaan menggunakan CT Scan.

Pengimejan resonans magnetik atau MRI

MRI adalah pengeluar diagnostik yang paling biasa untuk memeriksa ketulan kerana lipoma. MRI ini akan membuat gambaran terperinci mengenai tisu lembut dan membantu mendedahkan lipoma secara terperinci.

Dalam kebanyakan kes, doktor akan mengesahkan diagnosis dengan melakukan imbasan MRI. Perincian mengenai ketulan lipoma akan diketahui dengan jelas melalui pemeriksaan MRI ini.

Lipoma yang tidak dirawat biasanya tidak menimbulkan masalah serius. Namun, ia perlu dirawat sekiranya benjolan itu mengganggu anda.

Bagaimana rawatan atau tindakan perubatan untuk penyakit lipoma?

Nah, beberapa cadangan rawatan boleh dibuat berdasarkan pelbagai faktor, termasuk ukuran lipoma, jumlah benjolan, dan sejarah keluarga.

Tindakan perubatan untuk lipoma dengan pembedahan

Cara yang paling biasa untuk merawat lipoma adalah dengan membuangnya secara pembedahan. Ini sangat berguna jika tumor pada kulit membesar.

Lipoma sendiri kadang-kadang boleh tumbuh semula setelah dikeluarkan selepas pembedahan. Prosedur pembedahan ini biasanya dilakukan di bawah anestesia tempatan melalui prosedur eksisi.

Liposuction

Liposuction adalah pilihan rawatan lipoma yang boleh dilakukan. Ini kerana lipoma berasaskan lemak sehingga pengeluar ini dapat bekerja dengan baik untuk mengurangkan ukurannya.

Liposuction itu sendiri melibatkan jarum suntik yang besar dan biasanya kawasan lipoma mati rasa sebelum prosedur. Prosedur ini berkesan untuk menyembuhkan lipoma, tetapi masih memerlukan rawatan lebih lanjut dengan pakar.

Suntikan steroid

Bukan hanya pembedahan dan sedot lemak, rawatan lipoma pada kulit juga dapat dilakukan dengan suntikan steroid. Suntikan boleh dilakukan di kawasan yang terjejas kerana ia berfungsi dengan mengecut tetapi tidak sepenuhnya menghilangkan.

Ubat semula jadi untuk lipoma

Cara semula jadi untuk menghilangkan lipoma. Foto: Wikihow.

Walaupun tidak ada bukti klinikal yang menyokong ubat semula jadi untuk lipoma, ada beberapa ubat semula jadi yang biasanya disyorkan.

Beberapa ubat semula jadi yang disyorkan adalah menggunakan tanaman dan herba tertentu, seperti:

Thuja Occidentalis

Satu kajian menyimpulkan bahawa thuja occidentalis dapat membantu menghilangkan ketulan, termasuk lipoma pada kulit. Ubat semula jadi dengan ramuan ini diketahui dapat mengurangkan ketulan yang disebabkan oleh lipoma.

Boswellia serrata atau kemenyan India

Ulasan kajian klinikal menunjukkan potensi boswellia sebagai agen anti-radang yang dapat membantu merawat lipoma. Rawatan dengan bahan semula jadi yang satu ini juga diketahui dapat menghilangkan benjolan akibat lipoma dengan berkesan.

Lipoma yang lebih besar dari 2 inci kadang-kadang disebut lipoma gergasi. Benjolan ini disebabkan oleh lipoma boleh menyebabkan sakit saraf yang membuat aktiviti harian sedikit terganggu kerana kelihatan agak kelihatan.

Untuk menyembuhkan lipoma besar, mungkin sukar dilakukan. Walau bagaimanapun, doktor mungkin memberi ubat untuk membantu badan tidak merasa sakit semasa prosedur pembedahan

Bilakah lipoma segera dikeluarkan?

Perlu diingat, lipoma biasanya tidak berbahaya sehingga sesetengah orang kadang-kadang mengabaikan penyakit ini. Walau bagaimanapun, sebilangan orang yang mungkin perlu mengeluarkan lipoma pada amnya barah dan besar atau tumbuh dengan cepat.

Di samping itu, jika penghidap lipoma juga menyebabkan gejala yang menyusahkan, seperti kesakitan dan ketidakselesaan, ia mesti diatasi dengan segera. Doktor mungkin perlu membuat sayatan yang lebih ketara untuk menghilangkan lipoma sepenuhnya.

Setelah pembedahan lipoma dilakukan, doktor biasanya akan menghantar ketulan lipoma yang telah dikeluarkan untuk dibawa ke makmal untuk analisis selanjutnya. Pembedahan jenis ini sering meninggalkan parut kecil setelah sembuh sepenuhnya.

Lipoma adalah tumor jinak yang bermaksud ia tidak mungkin menyebar ke seluruh badan. Penyakit ini juga tidak akan merebak melalui otot atau tisu sekitarnya sehingga jarang mengancam nyawa.

Lipoma sukar dirawat dengan rawatan diri. Kompres panas mungkin berfungsi untuk jenis benjolan lain, tetapi tidak akan membantu menyembuhkan lipoma. Ini kerana lipoma terdiri daripada kumpulan sel lemak.

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum rawatan

Membuat temu janji dengan doktor mungkin diperlukan terutamanya dengan pakar penyakit kulit atau pakar dermatologi.

Beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika berjumpa doktor, termasuk membuat senarai gejala, memberitahu ubat atau vitamin yang biasanya diambil, dan menyiapkan senarai soalan untuk doktor untuk maklumat lipoma.

Soalan boleh diajukan, seperti apa yang menyebabkan pertumbuhan lipoma, ujian apa yang diperlukan, apakah benjolan itu dapat hilang sendiri, dan bagaimana mengobatinya.

Di samping itu, anda juga perlu mengetahui apa risiko yang mungkin berlaku dan adakah lipoma boleh kembali selepas rawatan.

Jangan teragak-agak untuk bertanya mengenai lipoma dengan lebih jelas agar penyakit ini tidak terus serius. Rawatan yang dilakukan pada awal gejala dapat mencegah keparahan penyakit dan komplikasi yang lebih serius.

Baca juga: Kerap Mengeluarkan Gas Tiba-tiba? Inilah Cara Mengatasi Perut Kembung

Pencegahan lipoma

Selain rawatan dengan bantuan perubatan dan ubat semula jadi, lipoma juga harus dicegah agar penyakit ini tidak berulang atau menyebabkan komplikasi lain. Beberapa pencegahan yang dapat dilakukan dengan mudah, antara lain:

Melakukan senaman secara berkala

Senaman sangat membantu mencegah pelbagai penyakit, termasuk lipoma. Bersenam secara teratur dapat menjadikan tubuh sihat dan terhindar dari penyakit kerana sistem ketahanan badannya tinggi.

Makan makanan sihat

Selain melakukan sukan, daya tahan mesti dijaga dengan baik. Cara termudah untuk melakukan ini adalah dengan makan makanan yang sihat. Perbanyakkan makan makanan sihat yang kaya dengan serat, termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran.

Mengekalkan berat badan yang sihat

Berat badan ideal memang menjadi impian semua orang, tetapi juga perlu diketahui apakah ini dapat mengelakkan anda dari pelbagai jenis penyakit. Berat badan yang sihat akan membantu anda menjaga sistem imun anda tinggi.

Baca Juga: Khasiat Vitamin A, Bukan Hanya Menjaga Kesihatan Mata

Elakkan tabiat buruk

Pelbagai penyakit kadang-kadang tidak disedari kerana pengaruh tabiat buruk yang dilakukan setiap hari. Salah satu tabiat yang perlu dielakkan adalah pengambilan minuman beralkohol. Oleh itu, segera hindari tabiat ini agar penyakit ini tidak mudah menyerang.

Lipoma dapat dipastikan adalah penyakit yang tidak berbahaya, tetapi masih perlu mengambil langkah berjaga-jaga. Penyakit yang tidak dapat dirawat boleh menyebabkan komplikasi berbahaya, termasuk lipoma.

Atas sebab ini, sebelum penyakit menjadi lebih serius, pemeriksaan dengan doktor mesti dilakukan dengan segera, terutama jika ia menyebabkan gejala yang mengganggu.

Pemeriksaan awal bukan sahaja dapat menyedari penyakit anda, tetapi juga dapat mencegah masalah serius yang lain.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.