Kesihatan

Menstruasi Bimbang Akan Datang? Inilah Cara Mempercepat Menstruasi

Sebilangan wanita mahu tempoh mereka datang lebih awal. Terdapat pelbagai alasan di sebalik ini, misalnya, dia mahu haidnya berakhir sebelum peristiwa penting atau mungkin dia bimbang haidnya akan terlambat. Lalu, bagaimana mempercepat haid?

Kitaran haid normal antara 21-35 hari. Namun, ada sebilangan wanita yang mengalami kitaran haid yang lebih lama. Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan haid datang lewat, iaitu tekanan, berat badan berlebihan atau berat badan berlebihan, kepada keadaan perubatan tertentu.

Baca juga: 10 Faktor Yang Menyebabkan Menstruasi Lewat Selain Kehamilan

Jadi, bagaimana mempercepat haid?

Selain daripada pelbagai alasan yang ada pada wanita, bagaimana cara mempercepat haid sebenarnya boleh dilakukan, anda tahu. Berikut adalah cara untuk mempercepat haid yang boleh anda cuba.

1. Menggunakan kontraseptif hormon

Menggunakan kontraseptif hormon seperti pil kawalan kelahiran atau cincin vagina adalah kaedah yang boleh dipercayai untuk mengawal kitaran haid.

Pil kontraseptif adalah gabungan estrogen dan progestin. Sekiranya seorang wanita mengambil pil hormon selama 21 hari, maka berhenti mengambilnya dan menggantikannya dengan pil palsu selama 7 hari. Kemudian dalam 7 hari mereka akan mengalami haid.

Seorang wanita juga boleh berhenti minum pil hormon lebih awal sehingga haidnya juga datang lebih awal.

Walau bagaimanapun, jika seorang wanita tidak mengambil pil kawalan kelahiran seperti yang ditetapkan oleh doktornya, pil tersebut kurang dipercayai untuk mencegah kehamilan. Oleh itu, sebelum melakukan kaedah ini, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

2. Lakukan senaman ringan

Senaman ringan dapat membantu merehatkan otot dan membantu haid anda lebih cepat. Walau bagaimanapun, penyelidikan belum mengesahkan bagaimana mempercepat tempoh ini berfungsi. Namun, tidak ada salahnya anda tahu untuk mencuba.

Sebilangan wanita mengalami haid yang tidak teratur kerana corak latihan yang berat. Senaman ringan dapat membantu mengembalikan hormon yang diperlukan untuk mengembalikan kitaran haid yang teratur.

3. Berehat

Cara seterusnya untuk mempercepat haid yang boleh anda cuba adalah dengan melakukan beberapa teknik relaksasi.

Penyelidikan menunjukkan bahawa tahap tekanan yang tinggi dikaitkan dengan tempoh yang tidak teratur. Oleh itu, mencari cara untuk berehat atau menghilangkan tekanan dapat membantu.

Yoga, meditasi, dan menghabiskan masa dengan orang tersayang dapat membantu anda mengurangkan tahap tekanan.

4. Mengambil vitamin C

Vitamin C sangat penting untuk tubuh, sesetengah orang percaya bahawa vitamin C dapat menjadikan tempoh bulanan datang lebih cepat. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti saintifik untuk tuntutan ini.

Walau bagaimanapun, vitamin C dapat membantu meningkatkan kadar estrogen dan menurunkan kadar progesteron. Ini boleh menyebabkan rahim berkontraksi dan lapisan rahim merosot, yang merupakan permulaan haid.

Untuk mencuba kaedah mempercepat haid ini, anda boleh mengambil suplemen vitamin C, tetapi mengambil suplemen dalam had yang munasabah, kerana jika suplemen diambil secara berlebihan, mereka boleh menyebabkan bahaya.

Cara termudah untuk memenuhi pengambilan vitamin C adalah dengan memakan makanan yang mengandungi banyak vitamin C, seperti jeruk, beri, brokoli, bayam, kubis, atau bahkan tomato.

Baca juga: Tidak perlu risau, ini adalah 7 cara untuk melancarkan haid yang mesti anda ketahui

5. Berhubungan seks

Aktiviti seksual boleh mencetuskan haid dalam beberapa cara. Mengalami orgasme semasa hubungan seksual boleh menyebabkan serviks melebar. Ini dapat mewujudkan kekosongan yang dapat menurunkan darah haid.

Bukan hanya itu, melakukan hubungan seks secara teratur juga dapat mengurangkan tekanan dan membantu meningkatkan keseimbangan hormon.

6. Mengekalkan berat badan yang sihat

Perubahan berat badan juga boleh mempengaruhi kitaran haid wanita. Kekurangan berat badan boleh menyebabkan kitaran haid yang tidak teratur atau bahkan menghentikan haid sama sekali. Ini kerana badan memerlukan lemak untuk menghasilkan hormon haid.

Sementara itu, kelebihan berat badan atau mengalami perubahan berat badan secara tiba-tiba juga boleh memberi kesan pada kitaran haid yang tidak teratur.

Oleh itu, mengekalkan berat badan yang sihat adalah kaedah terbaik untuk mempercepat kitaran haid anda.

7. Makan halia

Cara mempercepat haid yang juga boleh anda lakukan adalah dengan memakan jahe, ini kerana halia adalah ubat tradisional untuk mempercepat haid dan dipercayai menyebabkan kontraksi rahim.

Sekiranya dimakan mentah, halia mempunyai rasa yang kurang mesra, oleh itu cara terbaik adalah dengan memakan teh halia. Anda boleh merebus sepotong halia yang telah dikupas dan dihiris ke dalam periuk air, kemudian biarkan selama 5-7 minit.

Untuk menambahkan rasa manis, anda juga boleh menambahkan madu atau gula ke dalam air rebusan halia.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!