Kesihatan

Tanpa Gejala, Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Diabetes Gestasional

Diabetes kehamilan adalah salah satu masalah kesihatan yang paling biasa dialami oleh wanita hamil. Keadaan ini berkaitan dengan gangguan kadar gula dalam darah yang hanya berlaku semasa kehamilan.

Penyakit ini boleh hilang setelah melahirkan, tetapi juga dapat berlanjutan setelah melahirkan. Bayi yang dilahirkan akan mempunyai risiko kesihatan seperti diabetes jenis 2.

Apa bahaya penyakit ini dan bagaimana menghindarinya? Mari dapatkan maklumat lebih lanjut!

Apa itu diabetes kehamilan?

Diabetes kehamilan adalah gangguan yang dicirikan oleh kadar gula darah tinggi semasa kehamilan. Penyakit ini boleh berulang pada kehamilan berikutnya dan menyerang pada setiap tahap kehamilan. Tetapi ia sering berlaku pada trimester kehamilan kedua atau ketiga.

Diabetes kehamilan meningkatkan risiko tekanan darah tinggi semasa kehamilan (preeklamsia) dan mencetuskan kelahiran pramatang.

Bayi yang dilahirkan oleh ibu dengan gangguan gula darah cenderung mempunyai badan yang besar atau boleh disebut makrosomia.

Sekiranya anda menghidap diabetes kehamilan, bayi anda yang belum lahir juga berisiko untuk menurunkan kadar gula dalam darah selepas kelahiran. Keadaan ini tentunya berisiko untuknya juga.

Dalam jangka masa panjang, bayi yang dilahirkan oleh ibu-ibu dengan gangguan ini juga lebih berisiko terkena diabetes jenis 2. Untuk itu mesti ada pemantauan khas tahap gula darah di dalam tubuh bayi.

Siapa yang berisiko menghidap penyakit ini?

Semua wanita hamil mesti berisiko menghidap penyakit ini. Walau bagaimanapun, risikonya lebih tinggi jika anda termasuk dalam kategori berikut:

 1. Obesiti, dicirikan oleh indeks jisim badan (BMI di atas 30)
 2. Pernah melahirkan bayi dengan berat 4.5 kg atau lebih
 3. Pernah menghidap diabetes kehamilan pada kehamilan sebelumnya
 4. Mempunyai sejarah diabetes keluarga
 5. Mempunyai tekanan darah tinggi atau komplikasi perubatan lain
 6. Kekurangan aktiviti fizikal

Baca juga: Diabetes pada Wanita Hamil: Jenis dan Gejala yang Perlu Anda Ketahui

Punca diabetes kehamilan

Punca sebenar penyakit ini tidak diketahui. Tetapi para penyelidik menjelaskan bahawa penyebab diabetes kehamilan adalah kompleks dan melibatkan gabungan faktor genetik, kesihatan dan gaya hidup.

Selain itu, semasa kehamilan tahap hormon dalam badan juga mengalami perubahan. Keadaan ini menyukarkan badan untuk memproses gula darah dengan berkesan, sehingga gula darah meningkat dengan lebih mudah.

Baca juga: Hati-hati dengan Preeklamsia, Gangguan Kehamilan yang Jarang Disedari

Gejala diabetes kehamilan

Ibu perlu berhati-hati kerana penyakit ini biasanya tidak menimbulkan gejala.

Sebilangan besar kes penyakit ini dijumpai ketika kadar gula darah sengaja diuji untuk diabetes kehamilan. Tetapi apabila tahap gula dalam darah terlalu tinggi, anda mungkin mengalami gejala biasa seperti:

 • Peningkatan dahaga
 • Perlu membuang air kecil lebih kerap daripada biasa
 • Mulut kering
 • Keletihan

Gejala di atas sebenarnya boleh berlaku pada kehamilan yang normal sekalipun. Sekiranya anda bimbang, jangan ragu untuk berunding dengan masalah kesihatan semasa mengandung dengan doktor anda, okey?

Diagnosis diabetes kehamilan

Sekiranya anda berisiko menghidap penyakit ini, doktor anda akan meminta pemeriksaan semasa trimester kedua, iaitu antara 24 dan 28 minggu kehamilan. Ujian ini mungkin berbeza mengikut penyedia perkhidmatan kesihatan. Secara umum, tahap ujian merangkumi yang berikut:

 • Ujian glukosa peringkat awal

Dalam ujian ini, anda akan diminta untuk minum larutan glukosa. Kemudian satu jam kemudian, anda akan menjalani ujian darah untuk mengukur tahap gula dalam darah.

 • Ujian toleransi glukosa lanjutan

Ujian ini serupa dengan ujian awal. Walau bagaimanapun, larutan glukosa yang digunakan akan mengandungi lebih banyak gula. Kemudian gula darah akan diperiksa setiap jam selama tiga jam.

Sekiranya terdapat dua daripada tiga hasil pengukuran gula darah tinggi, anda boleh didiagnosis menghidap diabetes kehamilan.

Tahap gula darah normal semasa kehamilan

Persatuan Diabetes Amerika mengesyorkan standard sasaran berikut untuk wanita yang hamil:

 • Sebelum makan: 95 mg / dL atau kurang
 • Satu jam selepas makan: 140 mg / dL atau kurang
 • Dua jam selepas makan: 120 mg / dL atau kurang

Bahaya dan komplikasi diabetes kehamilan

Sekiranya dibiarkan, penyakit ini boleh membahayakan keadaan bayi di rahim anda, anda tahu.

Komplikasi pada bayi

Berikut adalah risiko komplikasi pada bayi yang dilahirkan oleh ibu dengan diabetes kehamilan:

 • Berat badan berlebihan semasa lahir

Gula darah yang lebih tinggi daripada biasa pada seorang ibu boleh menyebabkan bayinya membesar terlalu besar. Sekiranya bayi terlalu besar, ada risiko cedera atau memerah jika dilahirkan dengan proses normal, jadi bayi perlu bersalin secara pembedahan caesar.

 • Persalinan pramatang

Gula darah tinggi dapat meningkatkan risiko bersalin awal atau pramatang. Dalam beberapa kes, kelahiran awal sengaja disarankan oleh doktor kerana ukuran bayi terlalu besar di dalam perut.

 • Kesukaran bernafas

Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya untuk ibu yang menghidap diabetes kehamilan boleh menghidap sindrom gangguan pernafasan. Keadaan ini tentunya berbahaya kerana boleh menyusahkan bayi untuk bernafas.

 • Gula darah rendah (hipoglikemia)

Kadang-kadang bayi ibu dengan diabetes kehamilan mempunyai gula darah rendah (hipoglikemia) tidak lama selepas bersalin. Sekiranya teruk, keadaan ini menyebabkan bayi mengalami sawan.

Untuk mengatasinya, bayi mesti diberi makanan dengan segera agar kadar gula dalam badannya kembali normal.

 • Diabetes jenis 2

Bayi yang dilahirkan oleh ibu dengan diabetes kehamilan mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap obesiti dan diabetes jenis 2 pada masa akan datang.

 • Kematian

Kesan diabetes kehamilan yang paling berbahaya adalah kematian bayi sebelum atau tidak lama selepas kelahiran.

Komplikasi pada wanita hamil

Selain komplikasi pada bayi yang dilahirkan, gangguan ini juga dapat menyebabkan komplikasi pada penderita seperti:

 • Tekanan darah tinggi dan preeklampsia

Preeklampsia adalah komplikasi kehamilan yang serius yang menyebabkan tekanan darah tinggi dan gejala lain. Keadaan ini boleh mengancam keselamatan ibu dan bayi.

 • Diabetes berulang

Diabetes kehamilan boleh berulang pada kehamilan berikutnya. Terutama pada orang yang pernah mengalaminya. Di samping itu, anda juga mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap diabetes jenis 2 apabila anda semakin tua.

 • Menjalani pembedahan caesar

Pada pesakit dengan penyakit ini, doktor akan mengesyorkan melahirkan secara caesarean kerana pembedahan normal boleh membahayakan ibu dan bayi.

Rawatan diabetes kehamilan

Menguruskan kadar gula dalam darah adalah tujuan utama dalam merawat penyakit ini. Gula darah normal dapat membantu menjaga kesihatan anda dan bayi anda dalam kandungan. Untuk merawat penyakit ini, doktor biasanya akan mencadangkan perkara berikut:

 1. Perubahan gaya hidup

Perlu diingat bahawa diet dan senaman yang teratur adalah kunci untuk mengekalkan kadar gula darah yang normal. Doktor akan meminta anda mengubah gaya hidup anda agar lebih sihat dan teratur.

 1. Pemantauan gula darah secara berkala

Semasa mengandung, anda perlu memeriksa gula darah anda empat atau lebih kali sehari. Pertama pada waktu pagi dan kemudian selepas setiap makan. Ini penting untuk memastikan tahap gula dalam darah berada pada tahap normal.

 1. Diet sihat

Orang yang menghidap diabetes kehamilan akan diminta untuk mengikuti diet yang sihat. Makan buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian dan protein tanpa lemak. Dan fokus pada pengambilan makanan yang tinggi nutrien dan rendah kalori.

 1. Bergerak secara aktif

Aktiviti fizikal yang kerap mempunyai peranan penting dalam kesihatan setiap wanita. Termasuk sebelum, semasa dan selepas kehamilan. Selain menurunkan gula darah, senaman juga dapat melegakan sakit belakang, kekejangan otot, dan kesukaran tidur semasa hamil.

Mulakan senaman secara beransur-ansur bermula dengan aktiviti ringan terlebih dahulu seperti berjalan kaki. Anda juga boleh melakukan sukan lain seperti berbasikal atau berenang.

Pilihan senaman ini sangat disyorkan untuk wanita hamil. Lakukan senaman sekurang-kurangnya 30 minit sehari.

 1. Minum ubat jika perlu

Sekiranya diet dan senaman tidak cukup, anda mungkin memerlukan suntikan insulin untuk menurunkan gula darah anda.

Terdapat sekurang-kurangnya 10% -20% wanita dengan diabetes kehamilan memerlukan suntikan insulin untuk mencapai gula darah yang seimbang. Beberapa doktor juga boleh menetapkan ubat oral untuk mengawal gula darah.

Kesan jangka panjang

Penyakit ini memang boleh hilang setelah proses kelahiran berlaku. Tetapi wanita yang pernah mengalaminya berisiko menghidap diabetes jenis 2 atau diabetes kehamilan lagi pada kehamilan berikutnya.

Untuk itu, penting bagi Ibu untuk selalu memeriksa kadar gula dalam darah secara berkala, terutama pada 6 hingga 13 minggu setelah melahirkan.

Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom gula darah tinggi. Contohnya, seperti peningkatan dahaga, kekerapan membuang air kecil atau mulut kering.

Memeriksa gula darah anda penting walaupun anda merasa sihat. Ini perlu dilakukan memandangkan banyak orang didiagnosis menghidap diabetes tanpa mengalami gejala.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa bayi ibu dengan diabetes kehamilan lebih berisiko menghidap diabetes atau obesiti pada masa akan datang.

Cara mencegah diabetes kehamilan

Sebenarnya tidak ada yang dapat menjamin seseorang benar-benar menghindari penyakit ini. Namun, untuk mencegahnya, ibu mesti membiasakan diri dengan gaya hidup yang seimbang sebelum hamil.

Walau bagaimanapun, jika anda kini didiagnosis menghidap diabetes kehamilan, berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda ambil untuk mencegahnya berulang pada kehamilan anda seterusnya:

 • Makan makanan yang sihat

Pilih makanan yang tinggi serat dan rendah lemak dan kalori. Tingkatkan pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian. Selain itu, juga mengatur pemakanan, ragam dan bahagian makanan yang dimakan.

 • Lakukan aktiviti fizikal

Bersenam sebelum dan semasa kehamilan dapat membantu anda mengelakkan diabetes kehamilan. Luangkan 30 minit setiap hari untuk bersenam, Ibu. Banyak pilihan sukan yang sesuai untuk wanita hamil. Bermula dari berjalan, berenang, atau berbasikal.

 • Mempunyai berat badan yang ideal

Cuba mulakan kehamilan anda dengan berat badan yang ideal, Moms. Ini akan membantu anda menjalani kehamilan yang lebih sihat.

 • Elakkan menambah berat badan daripada yang disarankan

Menambah berat badan semasa mengandung adalah normal dan sihat. Tetapi menambah berat badan terlalu cepat dapat meningkatkan risiko diabetes kehamilan. Rujuk masalah berat badan anda semasa mengandung dengan doktor anda, ya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!