Kesihatan

Jenis Cairan Pembersih Telinga dan Cara Menggunakannya Dengan Betul

Dipetik dari Pusat Maklumat Nasional Bioteknologi (NCBI), earwax sebenarnya mempunyai fungsi yang baik untuk kesihatan. Sebagai contoh, ia melincirkan dan melindungi saluran pendengaran di permukaan telinga.

Tetapi jika terkumpul terlalu banyak, kehadirannya boleh mengganggu fungsi pendengaran dan membuat anda tidak selamat.

Sebenarnya, pembersihan telinga yang paling selamat hanya boleh dilakukan oleh pakar telinga, hidung dan tekak (ENT). Tetapi jika anda tidak mempunyai masa, anda boleh menggunakan beberapa kaedah di bawah terlebih dahulu.

Mengapa telinga menjadi kotor?

Saluran telinga menghasilkan minyak lilin yang dipanggil cerumen, atau lebih dikenali sebagai earwax. Lilin ini melindungi telinga dari habuk, zarah asing dan mikroorganisma berbahaya. Ia juga melindungi kulit saluran telinga dari kerengsaan akibat air.

Dalam keadaan normal, lilin berlebihan akan keluar dari saluran telinga dan memasuki saluran telinga secara semula jadi.

Tetapi apabila kelenjar telinga anda membuat lebih banyak lilin daripada yang diperlukan, ia mungkin menjadi keras dan membuat telinga anda kotor.

Punca penumpukan telinga

Sebilangan orang mempunyai kecenderungan untuk menghasilkan terlalu banyak kotoran telinga. Tetapi sebenarnya, penyebab penyumbatan earwax yang paling biasa adalah proses membersihkan earwax yang dilakukan di rumah.

Biasanya ini melibatkan penyapu kapas, pin bobby, atau benda lain yang dapat mendorong lilin telinga lebih dalam ke telinga menyebabkan penyumbatan.

Anda juga cenderung mengalami penumpukan kotoran jika terlalu kerap menggunakannya fon telinga. Objek-objek ini secara tidak sengaja dapat mencegah cairan telinga keluar dari saluran telinga dan menyebabkan penyumbatan.

Gejala penumpukan lilin telinga

Penampilan earwax berbeza dari kuning muda hingga coklat gelap. Warna yang lebih gelap tidak semestinya menunjukkan bahawa terdapat penyumbatan. Tanda penumpukan lilin telinga meliputi:

 1. Kehilangan pendengaran secara tiba-tiba atau separa, yang biasanya bersifat sementara
 2. Tinnitus, yang berdering atau berdengung di telinga
 3. Rasa 'penuh' di telinga
 4. Sakit telinga.

Penumpukan kotoran telinga yang tidak dapat diatasi boleh menyebabkan jangkitan. Hubungi doktor anda jika anda mengalami simptom seperti:

 1. Kesakitan yang teruk di telinga
 2. Pelepasan dari telinga
 3. Demam
 4. Batuk
 5. Kehilangan pendengaran berterusan
 6. Bau telinga
 7. Pening.

Penting untuk diperhatikan bahawa kehilangan pendengaran, pening, dan sakit telinga juga mempunyai banyak sebab lain.

Berjumpa doktor sekiranya ada gejala yang kerap berlaku. Penilaian perubatan yang lengkap dapat membantu menentukan sama ada masalah itu disebabkan oleh cairan telinga yang berlebihan atau masalah kesihatan yang sama sekali.

Sekiranya anda membersihkan telinga anda?

Sebaik-baiknya, tidak. Saluran telinga pada dasarnya tidak perlu dibersihkan.

Tetapi jika terlalu banyak kotoran telinga timbul dan mula menyebabkan gejala atau menghalangi, doktor anda akan melakukan pemeriksaan telinga secara menyeluruh.

Anda mungkin mengalami sesuatu yang disebut cerumen impaction. Ini bermaksud bahawa lilin telinga telah memenuhi saluran telinga dan ini boleh berlaku di salah satu atau kedua telinga.

Cara membersihkan telinga

Cara paling selamat untuk membersihkan penumpukan lilin dari telinga adalah dengan mengunjungi pakar THT.

Semasa janji temu, doktor boleh menggunakan alat khas, seperti sudu cerumen, forceps, atau alat penyedut, untuk membersihkan penyumbatan.

Tetapi jika anda memilih untuk mencucinya di rumah, berikut adalah kaedah paling selamat untuk anda mencuba sendiri:

Kain basah

Penyapu kapas dapat mendorong lilin lebih dalam ke saluran telinga. menggunakan Putik kapas hanya untuk telinga luar atau, lebih baik lagi, cuba lap kawasan itu dengan kain lap yang lembap dan hangat.

Picagari

Anda juga boleh mengairi telinga anda menggunakan picagari khas. Dalam proses ini, anda akan membilas perlahan saluran telinga dengan air atau larutan masin.

Kaedah ini selalunya lebih berkesan jika anda mula menggunakan beberapa jenis pelembut lilin 15 hingga 30 minit sebelum mengairi telinga.

Pengairan telinga

Pengairan telinga adalah prosedur rutin yang digunakan untuk membuang kotoran telinga yang berlebihan, atau cerumen, dan benda asing dari telinga.

Dalam prosesnya, doktor akan menggunakan alat seperti picagari untuk memasukkan air atau campuran air dan garam ke dalam telinga. Anda mungkin merasa sedikit tidak selesa kerana ini.

Cecair pembersih telinga

Walaupun pengairan telinga adalah rawatan yang paling biasa, titisan telinga mungkin merupakan kaedah paling efektif untuk merawat penumpukan telinga di rumah.

Penyelidik dalam kajian tahun 2015 di Pakar Keluarga Australia juga mengesyorkan ini sebagai rawatan lini pertama untuk membantu membersihkan telinga sendiri.

Sekiranya pengairan kotoran telinga sering menyebabkan komplikasi. Penggunaan gendang telinga umumnya tidak mempunyai ruang untuk kesalahan dan dianggap sebagai pilihan yang lebih selamat.

Baca juga: 5 punca pembuangan telinga dan cara menanganinya

Apakah kandungan cecair pembersih telinga yang selamat?

Membersihkan telinga tanpa bantuan doktor terdedah kepada jangkitan. Oleh itu, walaupun terdapat banyak cecair pembersih yang dapat dibeli dengan bebas, anda masih perlu memperhatikan keselamatan ramuannya.

Menurut BPOM, bahan selamat untuk digunakan merangkumi yang berikut:

1. Cairan pembersih telinga yang mengandungi hidrogen peroksida (3% H2O2)

Hidrogen peroksida adalah komponen utama dalam banyak produk pembersih telinga. Fungsinya adalah untuk membantu melembutkan atau menghilangkan lilin yang menyumbat telinga. Dilaporkan Garis Kesihatan, cara menggunakan cecair ini adalah:

 1. Berbaring di sebelah kanan atau kiri anda
 2. Jatuhkan sejumlah cecair ke saluran telinga mengikut arahan pada bungkusan
 3. Biarkan selama 5 minit
 4. Selepas itu duduk dan tepuk telinga dari luar dengan tisu untuk menyerap cecair yang keluar
 5. Anda juga boleh memasukkan Putik kapas ke dalam campuran, kemudian gunakannya untuk membersihkan cerumen.

Sedikit nota, anda juga boleh menggunakan bahan ini di rumah. Satu-satunya cara ialah mencampurkannya dan larutan air suam dengan nisbah 1: 1. Tetapi adalah idea yang baik untuk membincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu jika anda mahu menggunakannya.

2. Cairan pembersih telinga dengan kandungan sodium docusate

Sebatian ini banyak terdapat dalam pelbagai produk cecair pembersih telinga, seperti waxsol. Fungsinya adalah untuk menghilangkan kotoran telinga pada orang dewasa dan orang tua.

Ingat, penggunaan untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun hanya boleh dilakukan setelah mendapat persetujuan doktor.

Selain dapat menipiskan kotoran telinga yang mengeras, sodium docusate juga mengandungi pengemulsi ringan yang menembusi dan membantu menyebarkan kotoran telinga.

Jangan gunakan sodium docusate jika telinga anda meradang atau gegendang telinga berlubang (terdapat lubang di gendang telinga). Cara menggunakannya ialah:

 1. Isi penitis dari botol
 2. Condongkan kepala anda ke satu sisi
 3. Titiskan cecair secara perlahan ke telinga yang tersumbat sehingga penuh
 4. Letakkan palam kapas di telinga
 5. Masa terbaik untuk melakukan ini adalah sebelum tidur.

Baca juga: 6 Gejala Awal Kehilangan Pendengaran Kerana Penggunaan Alat dengar yang Kerap

Kesan sampingan penggunaan pembersih telinga yang salah

Ramai orang mengalami sejumlah kesan sampingan daripada menggunakan pembersih telinga. Ini biasanya tidak serius, tetapi boleh membuat anda merasa tidak selesa.

Seperti yang disenaraikan dalam Garis Kesihatan, penggunaan sembarangan dan tidak sesuai boleh menyebabkan beberapa kesan yang tidak diingini. Sebahagian daripadanya adalah:

Jangkitan

Otitis externa atau keradangan permukaan luar saluran telinga adalah komplikasi yang paling biasa. Selain itu, terdapat juga otitis media atau radang di bahagian dalam telinga yang cukup berbahaya.

Gendang telinga berlubang

Penggunaan cecair pembersih telinga yang berlebihan juga berisiko membuat gendang berlubang. Keadaan ini sangat mungkin menjadi medium pertumbuhan bakteria yang menyebabkan gangguan telinga.

Masalah kesihatan ini juga boleh dicetuskan oleh kotoran yang sangat keras dan dalam. Ini menyebabkan lebih banyak tekanan pada gendang telinga dan meningkatkan risiko lubang di dalamnya.

Perkara yang harus dielakkan

Sekiranya anda menggunakan benda kecil, seperti jepit rambut, kapas, atau sudut serbet, anda sebenarnya boleh mendorong lilin telinga lebih dalam ke saluran telinga. Ini berbahaya dan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lain.

Selain itu, penggunaan objek seperti ini berpotensi mencederakan gendang telinga dan merosakkan pendengaran secara kekal. Penting untuk diperhatikan bahawa anda tidak boleh berusaha mengairi telinga jika:

 1. Menghidap diabetes
 2. Mempunyai sistem imun yang berkompromi
 3. Mungkin ada lubang di gendang telinga
 4. Mempunyai keadaan perubatan khas yang memerlukan nasihat doktor terlebih dahulu.

Lilin telinga adalah pilihan lain yang harus anda hindari, kerana boleh menyakitkan telinga anda.

Komplikasi

Sekiranya anda mengalami penyumbatan dan tidak mengatasinya, gejalanya boleh bertambah buruk.

Anda mungkin mengalami kerengsaan telinga dan kehilangan pendengaran. Lilin juga dapat berkembang sedemikian rupa sehingga sukar bagi doktor untuk melihat di dalam telinga dan mendiagnosis masalah lain.

Dalam kes yang jarang berlaku, komplikasi tambahan boleh berlaku. Ini termasuk vertigo, yang merupakan sensasi bilik berputar di sekitar anda (biasanya sementara) dan juga pekak, yang boleh menjadi sementara atau kekal

Kerana penumpukan lilin telinga boleh berbahaya dari masa ke masa atau akibat keadaan kesihatan yang lain, berjumpa doktor jika gejala tidak membaik selepas rawatan di rumah.

Bagaimana menjaga kesihatan telinga?

Selain menjaga kebersihan telinga, ikuti petua ini untuk melindunginya dan memastikan pendengaran yang baik selama bertahun-tahun yang akan datang:

Jangan letakkan objek kecil di telinga

Anda tidak boleh memasukkan objek yang lebih kecil daripada siku ke saluran telinga kerana ini boleh menyebabkan kecederaan pada gendang telinga atau pengecutan telinga.

Hadkan pendedahan kepada bunyi yang kuat

Pakai penutup kepala atau penutup telinga untuk melindunginya dari bunyi kuat.

Ambil rehat biasa dari penggunaan fon kepala

Selain itu, menjaga kelantangan cukup rendah sehingga tidak ada orang lain yang dapat mendengar muziknya juga bagus untuk menjaga kesehatan telinga.

Keringkan telinga anda setelah berenang

Ini penting untuk mengelakkan gangguan telinga yang disebut sindrom telinga perenang. Gunakan kain untuk mengelap bahagian luar telinga, dan condongkan kepala untuk membantu mengeluarkan lebihan air di dalam telinga.

Perhatikan sebarang perubahan kemampuan pendengaran

Sekiranya anda melihat perubahan, masalah keseimbangan, atau berdering di telinga anda setelah mengambil ubat tertentu, segera hubungi doktor anda.

Demikianlah maklumat bagaimana membersihkan telinga. Sekiranya anda ingin menggunakannya, pastikan untuk menyesuaikan diri dengan keadaan dan berjumpa doktor terlebih dahulu, okey?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!