Kesihatan

Viral: Kisah bayi mati di rahim, apa yang menyebabkannya?

Baru-baru ini viral di media sosial mengenai kisah seorang ibu yang melahirkan. Sebabnya, bayi yang dilahirkan sudah dalam keadaan tidak bernyawa. Kisah ini pada mulanya dikongsi oleh akaun Tik Tok yang merupakan kakak kepada ibu bayi tersebut.

Menurut akaun tersebut, bayi itu tidak bergerak selama 3 hari. Kemudian, didapati bayi tersebut telah mati di dalam kandungan.

Mengenai berita tersebut, apa yang sebenarnya menyebabkan bayi mati di dalam rahim? Untuk mengetahui lebih banyak maklumat, lihat ulasan di bawah.

Baca juga: Apakah Tanda-tanda Keguguran Yang Tidak Perlu Dipandang Rendah?

Apa yang menyebabkan bayi mati di dalam rahim?

Bayi mati di rahim ataukelahiran mati adalah keadaan di mana bayi mati di dalam rahim setelah minggu ke-20 kehamilan. Bayi itu mungkin telah mati di dalam rahim beberapa minggu atau beberapa jam sebelum melahirkan.

Perlu tahu bahawa kelahiran mati dan keguguran adalah dua keadaan yang berbeza. Kerana, keguguran biasanya terjadi sebelum memasuki minggu ke-20 kehamilan.

Dipetik dari halaman Klinik ClevelandWalau bagaimanapun, penyebab kematian bayi di dalam rahim tidak selalu diketahui, tetapi ada beberapa faktor yang dikatakan sebagai faktor penyebab, termasuk:

1. Masalah dengan plasenta atau tali pusat

Plasenta adalah organ yang melapisi rahim semasa kehamilan. Melalui plasenta dan tali pusat, janin dapat memperoleh oksigen dan nutrien. Oleh itu, apabila terdapat masalah dengan plasenta atau tali pusat, janin berisiko tidak berkembang dengan baik.

2. Preeklampsia

Preeklampsia adalah tekanan darah tinggi dan pembengkakan yang sering berlaku pada akhir kehamilan. Mengalami preeklampsia boleh meningkatkan risiko anda kelahiran mati.

3. Keadaan kesihatan ibu

Keadaan perubatan lain yang dialami oleh ibu juga dikatakan boleh menyebabkan kelahiran matiIni termasuk diabetes, penyakit jantung, penyakit tiroid, atau bahkan jangkitan virus atau bakteria.

4. Kecacatan kelahiran

Satu atau lebih kecacatan kelahiran adalah penyebab kira-kira 25 peratus bayi yang mati dalam kandungan.

5. Jangkitan

Jangkitan yang berlaku antara minggu ke-24 dan ke-27 boleh menyebabkan kematian janin. Biasanya, ini adalah jangkitan bakteria yang merebak dari vagina ke rahim.

Bakteria biasa boleh merangkumi, kumpulan B streptokokus, E coli, klebsiella, enterokoccus, Haemophilus influenza, klamidia dan mycoplasma atau ureaplasma. Masalah lain, termasuk rubela, selesema, herpes, penyakit Lyme, atau bahkan malaria.

Baca juga: Mengandung lagi ketika menyusu, mungkin tidak?

Pada usia kehamilan apa yang biasanya berlaku?

Kematian bayi di rahim lebih kerap berlaku sebelum melahirkan. Walau bagaimanapun, sebahagian kecil berlaku semasa buruh dan kelahiran. kelahiran mati Menurut satu kajian, ia biasanya berlaku pada trimester kehamilan ketiga.

Namun, dipetik dari halaman Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, kelahiran mati dikelaskan sebagai bulan awal, lewat, atau penuh.

  • Kelahiran mati awal (kelahiran mati awal): Kematian janin yang berlaku antara 20 hingga 27 minggu kehamilan
  • Kelahiran akhir lewat (lewat masih lahir): Kematian janin yang berlaku antara 28 hingga 36 minggu kehamilan yang lengkap
  • kelahiran mati: Kematian janin yang berlaku antara kehamilan 37 minggu atau lebih

Berapa lama masa yang diperlukan untuk bayi yang mati dalam kandungan dikeluarkan dari rahim?

Menurut, perkhidmatan kesihatan Kebangsaan, jika bayi mati di dalam rahim, ibu boleh menunggu proses bersalin secara semula jadi atau proses persalinan dapat disebabkan. Namun, sekiranya kesihatan ibu terancam, bayi perlu dilahirkan secepat mungkin.

Adakah jika sudah lebih dari 3 hari membahayakan ibu?

Pada asasnya, kapan dan bagaimana prosedur membawa bayi keluar dari rahim bergantung pada sejauh mana kehamilan ke keadaan perubatan.

Sebilangan wanita mungkin perlu segera melahirkan kerana alasan perubatan, tetapi yang lain boleh menunggu kelahiran semula jadi. Persalinan sendiri biasanya bermula dalam 2 minggu setelah bayi mati di dalam rahim.

Adakah jika sudah lebih dari 3 hari membahayakan ibu? Sekali lagi, ini bergantung kepada keadaan perubatan ibu. Sekiranya keadaan perubatan ibu tidak membenarkannya, ini boleh membahayakan ibu.

Pada dasarnya jika ibu tidak melakukan apa-apa, kerja akan bermula dengan sendirinya dalam beberapa minggu.

Pilihan lain adalah untuk mendorong buruh. Induksi persalinan segera boleh diberitahu jika ibu mempunyai masalah kesihatan tertentu.

Itulah beberapa maklumat mengenai penyebab bayi mati di dalam rahim dan maklumat lain. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai kehamilan, jangan ragu untuk berjumpa doktor, okey?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!