Kesihatan

Garis Pek Ujian Tidak jelas, Benarkah Positif Untuk Hamil?

Apabila positif kehamilan, pek ujian biasanya akan berbentuk dua baris. Sementara itu, jika negatif, hasilnya hanya satu baris. Pada hasil yang tepat, umumnya paket ujian akan menghasilkan garis tegas. Tetapi bagaimana jika garis paket ujian tidak jelas? Cari jawapan di bawah.

Apa yang menyebabkan garisan pek ujian samar?

Ketebalan garis pada pek ujian sebenarnya bergantung pada tahap hormon kehamilan dalam air kencing, yang biasanya disebut hCG atau gonadotropin korionik manusia.

Hasil barisan ujian yang lemah biasanya disebabkan oleh tahap hCG dalam air kencing yang sangat rendah. Ini sangat mungkin berlaku, terutama pada peringkat awal kehamilan. Jadi, pek ujian yang didakwa sangat sensitif boleh menghasilkan garis samar.

Tetapi seiring dengan peningkatan usia kehamilan, tahap hCG juga akan meningkat. Dengan melakukan ujian semula setelah kehamilan anda meningkat, anda dapat melihat hasil yang lebih kuat.

Baca juga: Selalunya Tanpa Disedari, Ternyata Inilah Ciri-ciri Kehamilan Muda Yang Perlu Diketahui!

Lalu apakah maksud garis pek ujian kripto?

Apabila anda mendapat keputusan positif pada paket ujian dengan garis samar, kemungkinan anda hamil.

Garis yang sangat samar pada pek ujian biasanya menunjukkan bahawa implantasi telah berlaku di dalam badan. Implantasi adalah proses melekatkan sel yang disenyawakan ke dinding rahim.

Sekiranya setelah mendapat barisan ujian yang samar dan kemudian mengalami haid, ini bermakna anda tidak benar-benar hamil, atau hanya hamil sebentar. Perkara seperti ini mungkin berlaku dan biasa disebut kehamilan kimia.

Cara untuk mengetahui kepastian keadaan kehamilan adalah dengan berjumpa pakar sakit puan. Biasanya pakar obstetrik akan meminta anda melakukan ujian darah.

Ujian darah dapat menentukan tahap hCG dalam badan untuk mengesahkan sama ada kehamilan sedang berjalan dengan baik atau tidak.

Bolehkah garis paket ujian samar negatif?

Hasil paket ujian samar biasanya tidak bermaksud negatif. Tetapi ia mungkin menunjukkan hasil positif palsu pada kehamilan yang sebenarnya seperti dalam kes kehilangan kehamilan awal. Di samping itu, kadangkala pek ujian sebenarnya dapat memberikan hasil negatif palsu.

Walaupun kebanyakan jenama pek ujian menuntut kadar ketepatan hingga 99 peratus, kadangkala alat ujian kehamilan ini tidak boleh dipercayai sepenuhnya. Garis pek ujian samar juga boleh dilakukan dalam keadaan berikut:

 • Menopaus. Apabila seorang wanita memasuki perimenopause atau menopaus dan menjalani ujian kehamilan, hasilnya kadang-kadang positif kerana tahap hormon luteinisasi yang tidak normal.
 • Keguguran awal. Keadaan seperti kehamilan kimia, kehamilan ektopik, atau jenis kehilangan kehamilan awal yang lain juga boleh memberikan hasil pek ujian positif.
 • Dadah. Positif palsu juga boleh disebabkan oleh kesan ubat kesuburan yang mengandungi hCG
 • Penyakit. Sebilangan barah yang mengganggu pengeluaran hormon boleh menyebabkan ujian kehamilan yang membingungkan.

Sementara itu, pek ujian juga boleh menunjukkan hasil negatif pada wanita yang sebenarnya hamil. Berikut adalah beberapa sebab.

 • Umur kehamilan terlalu awal. Pada awal kehamilan, kepekatan hCG mungkin belum mencapai tahap yang dapat dikesan oleh pek ujian.
 • Tidak lama lagi untuk memeriksa hasilnya. Hasil dari paket ujian tentu memerlukan masa yang berbeza bergantung pada jenama yang digunakan. Ikuti arahan untuk menggunakan produk dan tunggu masa yang dinyatakan.
 • Kencing yang terlalu cair. Apabila air kencing terlalu cair, hCG akan sukar dikesan.
 • Kit ujian yang telah tamat tempoh. Sentiasa periksa tarikh luput paket ujian yang akan digunakan. Pek ujian yang sudah luput mungkin tidak berfungsi dengan baik.

Garis pek ujian tidak dapat dilihat, adakah salah menggunakan alat ini?

Banyak pek ujian menyenaraikan ketepatan hingga 99 peratus. Tetapi apabila garis paket ujian samar-samar muncul, anda akan tertanya-tanya, adakah ini tanda bahawa anda tidak hamil, atau kesalahan peranti?

Garis samar pada pek ujian tidak bermaksud anda negatif semasa hamil. Tetapi itu mungkin kerana kami melakukan kesalahan dalam menggunakan alat ujian.

Berikut adalah beberapa kesalahan yang sering dilakukan semasa menggunakan alat ujian kehamilan.

Terlalu pantas untuk diuji

Seperti yang dinyatakan di atas, paket ujian dirancang untuk mengesan hormon kehamilan atau hCG. Tahap hCG dapat dikesan dalam air kencing kira-kira 10 hari selepas persenyawaan berlaku.

Sekiranya anda menjalani ujian kehamilan sebelum 10 hari pembuahan, anda mungkin mendapat keputusan yang tidak jelas. Kerana kit ujian belum dapat dikesan dengan pasti kehadiran hormon kehamilan.

Sebaiknya lakukan ujian kehamilan setelah haid anda lewat dari kitaran normal anda. Anda boleh menunggu 5 hingga 10 hari selepas tempoh yang tidak dijawab.

Melakukan ujian tidak mengikut arahan boleh menyebabkan garisan pek ujian menjadi kabur

Biasanya kerana anda terlalu ingin tahu tentang keputusan ujian, anda tidak memperhatikan arahan penggunaan paket ujian. Walaupun air kencing yang baik untuk melakukan ujian kehamilan adalah air kencing pertama pada waktu pagi.

Kerana air kencing mengandungi kadar hCG yang paling mudah dikesan. Pilihan lain, anda boleh lakukan dengan air kencing yang telah berada di pundi kencing sekurang-kurangnya 4 jam.

Kencing secara paksa boleh mempengaruhi terjadinya barisan paket ujian samar

Anda ingin segera melakukan ujian kehamilan, tetapi anda tidak mahu membuang air kecil. Kemudian anda sengaja minum banyak air untuk membuang air kecil dengan cepat.

Melakukannya akan mencairkan air kencing. Di samping itu, ia akan mengurangkan tahap hCG. Ini sebenarnya akan menjadikan pek ujian tidak tepat dalam mengesan kehamilan.

Tidak sabar untuk melakukan ujian

Garis pek ujian samar boleh berlaku kerana anda tidak sabar atau terburu-buru. Sebaiknya baca arahan pada pembungkusan dengan teliti. Sekiranya diminta mencelupkan jalur pek ujian selama 30 saat ke dalam bekas air kencing, lakukan dengan betul.

Gunakan jam randik jika diperlukan. Sekiranya anda mencelupkan jalur dengan lebih cepat atau lebih lama, ia boleh mengganggu keputusan ujian kehamilan. Ini juga berlaku untuk pek ujian digital, ya.

Sekiranya diminta mengalirkan air kencing selama 5 saat ke arah paket ujian, lakukan seperti yang diminta. Oleh kerana ketepatan masa, ia akan mempengaruhi keputusan ujian kehamilan.

Mengabaikan membaca keputusan pek ujian

Sekali lagi, ini masih berkaitan dengan arahan penggunaan. Kerana jika anda lalai membaca petunjuknya, ada juga kemungkinan ada kesalahan ketika melihat keputusan ujian kehamilan.

Jangan terlalu cepat melihat hasil ujian kehamilan. Mungkin alat ini belum selesai berfungsi. Anda dapat melihat hasil satu baris atau dua barisan pek ujian samar.

Sekiranya manual pengguna meminta anda menunggu selama tiga minit. Tunggu selagi diminta, kerana hasilnya akan lebih tepat untuk menunjukkan anda hamil atau tidak.

Menggunakan pek ujian yang telah tamat tempoh

Menyiapkan pek ujian di rumah sememangnya perlu. Tetapi jika anda sudah lama menyimpannya, cuba periksa tarikh luputnya secara berkala.

Kerana peranti yang hampir dengan tarikh luput atau telah luput mungkin memberikan hasil ujian kehamilan yang tidak tepat.

Cara mendapatkan keputusan pek ujian yang lebih tepat

Sekiranya anda ingin mengulangi ujian kehamilan di rumah dengan paket ujian, berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan.

 • Gunakan jenis pek ujian yang lain. Terdapat banyak jenis pek ujian yang dijual di kedai ubat. Untuk mengelakkan garis pek ujian yang samar-samar, anda harus memilih paket ujian berasaskan digital.
 • Ikuti arahan penggunaan seperti yang dinyatakan pada pek ujian. Setiap jenis pek ujian akan mempunyai kepekaan yang berbeza bergantung pada tahap hormon apa yang dapat dikesan.
 • Lakukan ujian pada waktu pagi. Mengambil ujian kehamilan pada waktu pagi semasa membuang air kecil pertama akan lebih tepat kerana tahap hCG tertumpu pada waktu pagi.
 • Jangan minum terlalu banyak cecair. Minum banyak cecair, termasuk air mineral, susu, teh dan pelbagai minuman lain sebelum menjalani ujian kehamilan dapat melarutkan tahap hCG.

Lakukan ujian kehamilan sekali lagi pada keesokan harinya atau beberapa hari selepas tahap hCG dalam badan lebih tinggi. Sekiranya anda masih belum pasti, segera berjumpa doktor.

Fahami proses kehamilan sebelum mengambil ujian kehamilan

Telah dijelaskan, bahawa seringkali orang terlalu tergesa-gesa untuk melakukan ujian kehamilan dan menyebabkan garis paket ujian tidak jelas. Oleh itu, agar anda lebih memahami tentang kehamilan, anda harus terlebih dahulu memahami prosesnya sehingga anda tahu kapan waktu yang tepat untuk menjalani ujian kehamilan.

Kehamilan adalah proses yang bermula dengan persenyawaan. Semasa sperma memenuhi telur. Telur itu sendiri telah disediakan untuk disenyawakan.

Telur matang dilepaskan oleh ovari ke dalam tiub fallopio. Di sana telur akan menunggu 12 hingga 24 jam untuk memenuhi sperma.

Sekiranya pertemuan itu berlaku, maka telur yang berjaya disenyawakan akan masuk ke rahim untuk proses melekatkan dan diikuti dengan proses perkembangan janin.

Sekiranya kehamilan telah berlaku, seorang wanita akan mengalami perubahan hormon. Ini akan mempengaruhi kitaran haid, di mana haid akan berhenti.

Di samping itu, wanita yang hamil akan menunjukkan sejumlah gejala seperti loya, muntah, keletihan dan kencing yang lebih kerap.

Sekiranya keputusan ujian kehamilan masih negatif

Walaupun anda sudah memahami proses kehamilan, dan melakukan hubungan seksual semasa ovulasi tetapi belum menunjukkan hasil yang positif, anda dan pasangan boleh mencuba beberapa program kehamilan.

Promil semula jadi dengan merakam kekerapan kitaran haid

Dengan merakam kitaran haid anda, anda dapat mengetahui sama ada anda mempunyai kitaran biasa atau tidak. Sekiranya anda biasa, anda akan lebih mudah meramalkan kapan anda akan ovulasi. Ovulasi adalah masa yang tepat untuk konsepsi.

Dengan hidup sihat

Hidup sihat akan menjadikan anda mempunyai berat badan yang ideal. berat badan yang ideal akan membantu anda dengan lebih mudah untuk mendapatkan bayi.

Kerana wanita dengan berat badan berlebihan, diperlukan dua kali lebih lama untuk hamil daripada wanita dengan berat badan normal.

Sediakan pemakanan

Wanita mesti menyediakan pemakanan untuk kehamilan yang sihat. Jangan lupa mengambil nutrien penting seperti kalsium, protein dan zat besi untuk kesihatan ibu yang bersedia untuk hamil.

Perhatikan tanda-tanda ovulasi

Sekiranya wanita dengan kitaran haid biasa dapat meramalkan ovulasi dengan mengira tarikhnya. Anda juga dapat meramalkan ovulasi dari gejala yang muncul.

Mengetahui ketika anda ovulasi akan membantu anda hamil dengan segera. Beberapa tanda ovulasi yang perlu anda ketahui adalah peningkatan suhu badan dan lendir serviks yang muncul menunjukkan anda berada dalam tempoh subur.

Ini adalah maklumat mengenai garis pek ujian kripto dan beberapa keadaan yang menyebabkannya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found