Kesihatan

Tumbuh di Tangan? Hati-hati, ini adalah gejala penyakit kista ganglion!

Kemunculan benjolan di pergelangan tangan pastinya mengganggu penampilan anda. Sekiranya anda mengalaminya, itu boleh menjadi tumor jinak atau apa yang dikenali sebagai kista ganglion. Kemudian adakah penyakit kista ganglion berbahaya untuk kesihatan tubuh?

Apa itu sista ganglion?

Dilaporkan dari Garis KesihatanKista ganglion adalah ketulan bulat berisi cecair di dalam tisu di sepanjang tendon atau sendi. Benjolan ini biasanya muncul di pergelangan tangan, tetapi juga boleh muncul di pergelangan kaki.

Ukuran kista ganglion itu sendiri boleh sebesar satu inci. Beberapa sista kelihatan di bawah kulit, tetapi yang lain sangat kecil sehingga anda tidak dapat melihatnya. Walau bagaimanapun, tidak perlu panik kerana kista ganglion biasanya tidak berbahaya.

Perlu diingat bahawa kista ganglion bukan barah. Sebilangan besar orang yang mengalami benjolan akan hilang sendiri tanpa rawatan.

Gejala sista ganglion

Gejala kista ganglion yang paling biasa adalah munculnya benjolan yang berisi cecair, dan anda akan merasa sakit. Sekiranya sista di kaki anda, anda mungkin merasa lebih tidak selesa ketika berjalan atau memakai kasut.

Walau bagaimanapun, jika mereka dekat dengan saraf, kista ganglion kadang-kadang boleh menyebabkan perkara berikut:

 • Kehilangan pergerakan
 • Kebas
 • Kesakitan atau kesakitan
 • Sensasi kesemutan

Sekiranya memang anda merasakan ada gejala di atas, anda harus berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan yang betul. Ini perlu kerana beberapa kista ganglion boleh menjadi lebih besar dari masa ke masa.

Punca sista ganglion

Kista Ganglion berlaku apabila cecair menumpuk di sendi atau di sekitar tendon di kawasan ini:

 • Tangan
 • Pergelangan tangan
 • Buku lali
 • Kaki

Keadaan ini boleh berlaku akibat kecederaan, trauma, atau penggunaan yang berlebihan, tetapi selalunya penyebabnya tidak diketahui.

Kista Ganglion lebih cenderung berkembang pada wanita dan orang yang berulang kali menekan pergelangan tangan mereka, seperti orang yang sering melakukan gimnastik.

Cara diagnosis

Sekiranya anda mempunyai benjolan dengan beberapa gejala yang menunjukkan kista ganlion, tidak ada salahnya berjumpa doktor dengan segera.

Biasanya pada peringkat awal pemeriksaan doktor terlebih dahulu akan memeriksa ketulan. Kemudian mereka akan bertanya mengenai sejarah perubatan anda dan berapa lama anda mengalami ketulan.

Bukan hanya itu, doktor juga akan bertanya mengenai sebarang gejala yang anda alami semasa ketulan.

Sekiranya beberapa proses awal telah dijalankan, doktor biasanya akan menasihati anda untuk melakukan beberapa ujian terlebih dahulu untuk mengesahkan penyakit ini. Contoh ujian yang akan anda lalui seperti sinar-X, ultrasound, atau MRI.

Namun, jika setelah melakukan ujian perubatan tetapi doktor masih tidak dapat melihat benjolan secara terperinci, biasanya kaedah lain juga dapat digunakan, seperti mengambil sampel cecair di dalam sista untuk diuji.

Baca juga: Jangan Meremehkan! Ketahui Punca Kista untuk mengenali simptom seawal mungkin

Cara merawat sista ganglion

Anda perlu tahu bahawa dalam beberapa kes, kista ganglion sering hilang tanpa rawatan. Sekiranya sista tidak menyebabkan kesakitan atau ketidakselesaan, rawatan tidak diperlukan. Doktor anda mungkin menasihati anda untuk melakukan perkara berikut:

 • Elakkan pergerakan tangan dan pergelangan tangan yang berulang.
 • Pakai pendakap pergelangan tangan kerana imobilisasi boleh menyebabkan kista mengecut.
 • Pakai kasut yang tidak menyentuh sista jika berada di kaki atau pergelangan kaki anda.

Sekiranya sista ganglion menyebabkan kesakitan atau mengehadkan pergerakan anda dalam kehidupan seharian, doktor anda biasanya akan mengambil tindakan. Semasa prosedur ini, doktor akan mengeluarkan cecair dari sista dengan picagari.

Benjolan ini dikeluarkan dengan prosedur pembedahan yang menjadi pilihan sekiranya rawatan lain tidak berjaya. Walau bagaimanapun, sista boleh kembali walaupun doktor telah mengeluarkannya secara pembedahan.

Oleh itu, tidak ada salahnya anda berjumpa doktor dengan segera sekiranya beberapa gejala awal telah dirasakan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!