Kesihatan

Berikut adalah pelbagai buah yang selamat untuk dimakan oleh orang yang mempunyai tekanan darah rendah

Hampir semua penyakit memerlukan anda mengekalkan pengambilan makanan, dan hipotensi tidak terkecuali. Selain meningkatkan garam, pengambilan buah untuk darah rendah juga baik untuk orang yang mengalami hipotensi.

Hipotensi atau tekanan darah rendah adalah keadaan ketika pengukuran tekanan darah anda berada di bawah 90/60 mm Hg. Sekiranya hipotensi berlangsung dalam jangka masa yang singkat, maka keadaan ini bukan masalah kesihatan yang serius, tidak seperti hipotensi yang berlangsung lama.

Beberapa makanan dan buah-buahan yang selamat untuk tekanan darah rendah anda boleh memakannya jika anda mengatasi penyakit ini. Terutama untuk buah, berikut adalah buah-buahan untuk tekanan darah rendah yang boleh anda percayai:

Tomato untuk darah rendah

Satu kajian dari Program Pengajian Ilmu Kejururawatan di Universiti Riau menyebut buah tomat sebagai buah yang baik untuk orang yang mempunyai tekanan darah rendah. Dalam kajian ini, penyelidik menggunakan jus tomato yang diberikan kepada 50 responden yang menderita hipotensi.

Pesakit hipotensi diminta untuk makan selama 7 hari dan kemudian melakukan pengukuran tekanan darah pada hari terakhir.

Hasilnya, terdapat peningkatan tekanan darah yang signifikan yang dialami oleh responden. Ini menunjukkan bahawa tomato baik untuk orang yang mempunyai tekanan darah rendah.

Kandungan tomato yang menjadikannya ramah bagi penderita hipotensi adalah flavonoid, likopen dan garam. Itulah sebabnya dengan kandungan garam yang tinggi ini, tomato tidak digalakkan untuk penghidap darah tinggi.

Buah-buahan dengan kandungan air tinggi untuk tekanan darah rendah

Memastikan badan tidak mengalami dehidrasi adalah salah satu cara untuk mengelakkan dan merawat hipotensi. Oleh itu, buah-buahan dengan kandungan air tinggi diperlukan untuk dimakan oleh penderita hipotensi, termasuk:

Tembikai

Tembikai adalah buah dengan kandungan air yang tinggi. Laman kesihatan Healthline menyatakan bahawa terdapat sekurang-kurangnya 92 peratus air yang terdapat di dalam buah ini.

Dalam satu hidangan tembikai seberat 154 gram, terdapat 118 ml air. Tembikai juga kaya dengan nutrien penting seperti vitamin C, vitamin A dan magnesium.

Kerana kandungan airnya yang tinggi, semangka mempunyai kepadatan kalori yang rendah. Ini bermakna, jika anda memakan tembikai dalam jumlah yang besar, kalori masih tidak tinggi.

Tembikai juga mengandungi lycopene yang merupakan antioksidan yang kuat. Komponen ini dapat mengurangkan kerosakan oksidatif pada sel yang telah dikaitkan dengan penyakit jantung dan diabetes.

Strawberi

Dilihat dari kandungan air yang mencapai 91 persen, strawberi baik untuk dimakan oleh orang dengan tekanan darah rendah.

Dengan memakan strawberi, keperluan air harian dalam badan akan dapat dipenuhi. Bukan hanya itu, strawberi juga kaya dengan antioksidan, vitamin C, folat dan mangan.

Sekiranya anda bosan makan strawberi mentah, anda boleh membuatnya menjadi smoothie atau menjadikannya salad. Strawberry juga boleh digunakan sebagai tambahan sandwic.

Baca juga: Adakah Beet Sangat Bermanfaat untuk Mengatasi Darah Rendah? Pemeriksaan Fakta!

Buah-buahan yang mengandungi folat untuk darah rendah

Selain air, salah satu komponen penting untuk mengatasi tekanan darah rendah adalah folat. Kerana komponen ini penting untuk mencegah anemia, salah satu penyebab tekanan darah rendah.

Berdasarkan kandungan folat, berikut adalah buah untuk orang yang mengalami hipotensi:

Jingga

Laman web kesihatan Blank Children Hospital menyatakan bahawa kandungan folat dalam sebiji oren boleh mencapai 40-50 mcg. Jumlah ini sama dengan 10 peratus daripada keperluan harian tubuh.

Bukan hanya folat, jeruk juga kaya dengan kalium yang diperlukan untuk tubuh yang sihat. Sekurang-kurangnya satu gelas jus oren mengandungi 14 peratus kalium harian yang diperlukan oleh badan.

Laman kesihatan MedicalNewsToday mengatakan pengambilan kalium yang tinggi dapat mengurangkan risiko strok dan penyakit kardiovaskular lain.

Selain itu, jeruk juga kaya dengan kandungan air, dengan mengantongi kandungannya mencapai 88 persen. Seperti disebutkan di atas, semakin tinggi pengambilan air, tubuh akan menghindari dehidrasi yang menyebabkan tekanan darah rendah.

Epal mammy

Menurut halaman NutritionData, satu Mammy Apple mengandungi 118 mcg folat. Jumlah ini sama dengan atau sama dengan 30 peratus keperluan harian.

Buah ini juga kaya dengan vitamin C yang mencapai 118 mg dalam satu buah mentah. Vitamin C yang tinggi diperlukan oleh badan sebagai antioksidan.

Oleh itu buah yang boleh dimakan untuk orang yang mengalami hipotensi jika dilihat dari kandungannya. Teruskan pengambilan buah dan sayur anda, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!