Kesihatan

Tekanan Berlebihan untuk Sakit? Hati-hati dengan Gangguan Psikosomatik!

Secara umum, penyakit fizikal yang dialami oleh seseorang disebabkan oleh jangkitan atau keradangan di dalam badan. Tetapi, tidak jarang terdapat gejala yang timbul kerana faktor pemikiran. Keadaan ini disebut gangguan psikosomatik.

Ya, akal boleh mempengaruhi keadaan badan. Mengapa ini berlaku dan apakah faktor pencetus? Mari lihat ulasan gangguan psikosomatik berikut.

Apa itu gangguan psikosomatik

Gangguan psikosomatik adalah keadaan tubuh ketika mengalami gejala tertentu, yang disebabkan oleh dorongan minda. Selalunya, gangguan ini dikaitkan dengan faktor psikologi seseorang dalam menilai sesuatu.

Sebilangan pakar mengklasifikasikan keadaan ini sebagai gangguan jiwa, kerana rasa sakit atau gejala yang timbul di dalam tubuh dipicu oleh dorongan emosi, tidak seperti penyakit yang disebabkan oleh virus atau bakteria.

Psikosomatik itu sendiri terdiri dari dua kata yang berasal dari bahasa Yunani, iaitu jiwa yang bermaksud fikiran, dan somatik yang bermaksud badan. Dengan kata lain, gangguan itu dipicu oleh minda yang memberi kesan pada tubuh.

Bagaimana psikosomatik boleh berlaku?

Sehingga kini, tidak jelas apa yang boleh mencetuskan gangguan ini. Walau bagaimanapun, sebilangan kajian percaya bahawa faktor psikologi memainkan peranan utama dalam mewujudkan keadaan ini.

Petikan Berita Perubatan, Gangguan psikosomatik boleh berlaku apabila minda merangsang otak untuk menghasilkan saraf autonomi. Saraf ini berfungsi mengatur prestasi organ dalaman dalam badan.

Tekanan mental dan hiperaktif impuls saraf yang dihantar dari otak ke bahagian lain badan dapat merangsang rembesan adrenalin dalam darah. Oleh itu, ia boleh menyebabkan kegelisahan yang berlebihan. Keadaan ini boleh dipengaruhi oleh beberapa faktor, seperti:

 • tekanan, iaitu keadaan ketika seseorang mengalami tekanan jiwa yang disebabkan oleh banyak perkara, seperti trauma, peristiwa yang tidak dapat dilupakan, rasa tidak selamat tentang sesuatu, dan lain-lain.
 • genetik, iaitu faktor dari dalam badan yang terbiasa menerjemahkan sesuatu secara berlebihan.
 • ketidakstabilan metabolik, dipengaruhi oleh pemakanan yang tidak seimbang dalam badan, menyebabkan otak tidak dapat berfungsi dengan optimum.
 • pengaruh luaran, itu adalah ketika seseorang mendapat banyak pengaruh dari luar mengenai keadaan tertentu, sehingga membuatnya meletakkan dirinya dalam keadaan itu.

Baca juga: Skizofrenia: Punca, Gejala dan Cara Mencegahnya

Gejala yang muncul ketika psikosomatik

Gejala psikosomatik. Sumber foto: shutterstock.

Setiap orang mempunyai tindak balas yang berbeza dalam menilai sesuatu. Tetapi, pada orang yang mengalami gangguan psikosomatik, selalunya ia berlebihan. Jadi, dia akan merasakan simptom-simptom di dalam badan mengikut apa yang difikirkannya.

Dalam beberapa kes, kegelisahan dan tekanan yang berlebihan boleh menyebabkan gejala seperti:

 • Gegaran atau gegaran badan
 • Pening dan muntah
 • Badan berpeluh
 • Sakit kepala tanpa sebab
 • Sakit di bahagian dada
 • Denyutan jantung, seperti degupan jantung yang semakin cepat
 • Susah bernafas
 • Masalah pencernaan seperti cirit-birit dan sembelit

Gejala ini boleh berbeza-beza, bergantung pada apa yang mempengaruhi minda orang yang mengalami gangguan ini. Sebagai contoh, di tengah-tengah berita mengenai wabak COVID-19 yang terus menyebar, seseorang mungkin mengalami gejala yang serupa dengan penyakit ini kerana terlalu banyak berfikir.

Jenis gangguan psikosomatik

Gangguan psikosomatik terbahagi kepada tiga jenis, berdasarkan gejala dan keadaan yang dirasakan oleh penghidapnya, seperti:

 • jenis pertama, yang merupakan tahap paling ringan dalam bentuk gejala yang timbul kerana pemikiran yang berlebihan.
 • jenis kedua, gangguan psikologi dalam bentuk kemurungan yang disebabkan oleh penyakit perubatan yang teruk, seperti barah dan rawatan yang berpanjangan.
 • jenis ketiga, juga dikenali sebagai somatoform, iaitu kemunculan gejala fizikal yang semata-mata disebabkan oleh faktor psikologi dan mental, bukan penyakit.

Diagnosis gangguan psikosomatik

Apabila anda berjumpa doktor dengan gejala fizikal, pegawai perubatan hampir pasti akan mencari penyebabnya melalui pemeriksaan fizikal. Tetapi pada orang yang mengalami gangguan psikosomatik, pencetus gejala akan sukar dicari, kerana ia berasal dari akal dan mental.

Petikan Fikiran Sangat Baik, Gejala fizikal biasanya disebabkan oleh jangkitan, keradangan, atau kecederaan pada badan. Tetapi pada penderita psikosomatik, rasa sakit yang muncul dipengaruhi oleh faktor emosi.

Ini akan menyukarkan doktor membuat diagnosis. Doktor akan lebih kuat bertanya mengenai gejala yang anda alami. Dari ini, doktor akan mengetahui bahawa pencetus adalah tekanan dan emosi. Rawatan itu sendiri juga tertumpu pada mood pesakit.

Cara merawat gangguan psikosomatik

Rawatan gangguan psikosomatik berbeza dengan penyakit fizikal. Doktor anda mungkin memberi anda ubat penenang yang dapat menghilangkan tekanan dan kegelisahan, sehingga saraf autonomi di otak tidak dirangsang untuk menghasilkan gejala seperti penyakit fizikal.

Tekanan dan kegelisahan perlu diredam, kerana kedua-dua perkara ini boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon dalam badan. Apabila hormon tidak stabil, tubuh akan terdedah kepada pelbagai masalah.

Mengubati gejala fizikal yang muncul mungkin berlaku, tetapi ini tidak cukup berkesan. Kerana, gejala fizikal boleh muncul berkali-kali. Oleh itu, doktor akan merawat pencetus, iaitu keadaan mental dan fikirannya.

Baca juga: Mengenal Dumolid, tablet penenang yang sering disalahgunakan

Terapi untuk gangguan psikosomatik

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, orang dengan gangguan ini disarankan untuk menjalani beberapa terapi untuk mengawal pemikiran dan emosi mereka, termasuk:

 • psikoterapi, iaitu perundingan interaktif antara pesakit dan doktor. Lazimnya, perundingan ini membincangkan mengenai pemikiran pesakit yang mencetuskan tekanan dan kemurungan.
 • terapi tingkah laku kognitif, memberi tumpuan kepada corak pemikiran dan tingkah laku orang yang mengalami gangguan psikosomatik. Perubahan perasaan dan tingkah laku pesakit akan dianalisis untuk mendapatkan kaedah terapi lanjutan yang sesuai.

Nah, itu adalah tinjauan mengenai gangguan psikosomatik yang perlu anda ketahui. Ayuh, jaga kesihatan minda dan mental anda untuk mengurangkan kejadian ini!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!