Kesihatan

Ini menyukarkan duduk dan berdiri, ini adalah ubat untuk merawat artritis lutut

Ubat artritis lutut kini bukan sahaja diperlukan oleh orang tua, tetapi juga orang muda yang anda kenal! Ya, arthritis lutut boleh berlaku pada orang pada usia muda kerana beberapa faktor seperti tabiat buruk atau sejarah keluarga.

Artritis lutut biasanya berlaku apabila tulang rawan atau kusyen antara sendi dan lutut rosak. Ini akan menyebabkan lutut merasa sakit, kekakuan, dan bengkak.

Baca juga: Adakah Anda Mempunyai Masalah Pencernaan? Mari Ketahui Jenis dan Cara Pencegahan

Apakah ubat untuk artritis lutut?

Harap diperhatikan, sebenarnya tidak ada penawar yang pasti untuk artritis lutut yang dapat menyembuhkan penyakit ini. Walau bagaimanapun, penyelenggaraan secara berkala dapat membantu melegakan ketidakselesaan dan kerosakan yang perlahan.

Ini juga akan meningkatkan kualiti hidup dan membantu anda menjadi pandai dalam aktiviti harian.

Dilaporkan dari Healthline, terdapat beberapa jenis rawatan yang dapat dilakukan untuk membantu menghilangkan rasa sakit akibat radang sendi di lutut. Nah, rawatan yang biasanya dilakukan untuk menyembuhkan radang lutut, termasuk yang berikut.

Keadaan lutut dengan artritis. Foto: //orthoinfo.aaos.org

Gunakan ubat artritis lutut yang menghilangkan rasa sakit

Over-the-counter atau OTC atau ubat-ubatan preskripsi dapat membantu menghilangkan rasa sakit dan gejala lain yang berkaitan dengan keradangan lutut.

Beberapa ubat bebas yang boleh membantu mengatasi rasa sakit dan ketidakselesaan termasuk ubat anti-radang bukan steroid atau NSAID seperti ibuprofen dan acetaminophen.

Sekiranya anda tidak boleh bertolak ansur dengan NSAID yang mengandungi capsaicin maka doktor anda mungkin menetapkan duloxetin atau cymbalta dan tramadol.

Tramadol adalah sejenis ubat opioid tetapi mesti berada di bawah pengawasan doktor kerana jika anda menggunakannya boleh menimbulkan risiko kebergantungan.

Pentadbiran steroid suntikan

Untuk merawat kesakitan dan keradangan yang teruk, doktor biasanya akan menyuntik glukokortikoid atau kortikosteroid terus ke sendi.

Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa ubat artritis lutut ini hanya memberikan kelegaan sementara dan tidak merawat penyakit secara keseluruhan.

Bukan hanya itu, pemberian steroid suntikan sebagai ubat artritis lutut tidak digalakkan dalam jangka masa panjang. Ini kerana steroid yang boleh disuntik boleh menyebabkan kesan sampingan negatif sehingga doktor biasanya akan membataskan pemberian ubat ini semasa rawatan.

Ambil makanan tambahan untuk artritis lutut

Kesakitan pada sendi di lutut yang masih ringan dapat diatasi dengan mengambil makanan tambahan dari kombinasi glukosamin dan kondroitin atau kunyit. Campuran glukosamin dan kondroitin terbukti selamat dan boleh dicuba untuk mengatasi sakit dan sakit di lutut.

Kesan sampingan penggunaan suplemen biasanya sangat kecil, tetapi harus diperhatikan jika anda mempunyai alahan terhadap bahan-bahan yang terdapat di dalamnya.

Kunyit sendiri mempunyai sifat anti-radang yang berguna untuk menyembuhkan artritis sehingga dapat juga dimakan dengan menambahkannya ke makanan.

Baca juga: 5 Punca Limfosit Rendah: Salah satunya disebabkan oleh Penyakit Autoimun!

Ubat artritis lutut dengan pembedahan jika keradangan bertambah buruk

Sekiranya sakit sendi semakin teruk dan tidak ada terapi lain yang dapat membantu, doktor boleh mengesyorkan pembedahan untuk pengurusan selanjutnya.

Nah, ada beberapa pilihan pembedahan yang boleh dilakukan untuk merawat artritis lutut, seperti berikut.

Pembedahan arthroscopic

Prosedur pembedahan ini dilakukan dengan invasif minimum di mana pakar bedah akan menggunakan arthroscope atau sejenis kamera yang berguna untuk melihat bahagian dalam lutut.

Doktor kemudian akan memperbaiki kecederaan dengan membuang serpihan, seperti serpihan tulang dari sendi, untuk menjadikan tisu sendi kembali sihat.

Pembedahan ini dapat membantu melegakan simptom, tetapi kurang berkesan daripada pembedahan lutut total. Oleh itu, penghidap sakit lutut akibat keradangan cenderung menjalani penggantian lutut total pada masa akan datang sekiranya gejala kembali pada bila-bila masa.

Pembedahan osteotomi

Menurut American Academy of Orthopedic Surgeons atau AAOS, osteotomi dapat membantu jika anda mengalami arthritis lutut peringkat awal yang mempengaruhi tulang hanya pada satu sisi.

Oleh itu, pembedahan jenis ini dapat membantu menghentikan atau memperlambat perkembangan kerosakan pada sendi.

  • Dalam prosedur ini, pakar bedah akan memotong dan membentuk semula tulang
  • Doktor kemudian mengambil tekanan dari bawah untuk membetulkan penjajaran tulang
  • Dalam penggantian lutut total, pakar bedah membuang tisu dan tulang yang rosak dan menggantikannya dengan sendi buatan.

Pembedahan ini sangat disyorkan untuk orang di bawah usia 60 tahun, aktif, mengalami sakit pada satu sisi lutut.

Walau bagaimanapun, sebelum melakukannya, pastikan anda bercakap dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai tahap kejayaan operasi dan kemungkinan kesan sampingan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!