Kesihatan

Berapa banyak kalori dari daging kambing, makanan istimewa semasa Idul Adha

Eid al-Adha identik dengan menyembelih binatang korban, salah satunya adalah kambing. Jadi, semasa perayaan ini, terdapat banyak hidangan yang dibuat dari kambing, seperti sate dan kari.

Namun, harus diingat bahawa beberapa makanan lebaran ini dapat membahayakan jika dikonsumsi secara berlebihan. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai nutrien dan kalori dalam menu makanan Eid al-Adha, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Makanan yang Mengandungi Kompleks berbanding Karbohidrat Ringkas, Mana Yang Lebih Baik?

Nilai pemakanan dalam daging kambing

Dilaporkan Hidup bersemangatDaging kambing adalah salah satu jenis daging yang mempunyai kalori, lemak, dan kolesterol total yang cukup rendah.

Harap maklum, hidangan daging kambing 3 ons mempunyai 122 kalori yang jauh lebih rendah daripada daging lembu, iaitu 179 dan ayam adalah 162.

Daging kambing juga mempunyai 3,2 mg zat besi setiap hidangan, sementara hanya ada 2,9 mg daging sapi dan dua kali ganda dari daging ayam yaitu 1,5 mg.

Sementara itu, daging kambing mengandungi 23 gram protein setiap hidangan. Sebenarnya, hidangan daging kambing 3-ons memenuhi 46 peratus daripada nilai protein harian kebanyakan orang.

Sekolah Kesihatan Awam Harvard mengesyorkan menghindari daging merah kerana ia diketahui tinggi lemak jenuh, yang dapat meningkatkan kadar kolesterol. Untuk daging kambing, lemak tepu hanya sekitar 0,79 gram yang diketahui selamat untuk jantung.

Selain itu, daging kambing juga hanya mempunyai 63.8 mg kolesterol setiap hidangan. Sekiranya anda memperhatikan kadar kolesterol dalam tubuh, maka daging kambing dapat menjadi alternatif yang berkhasiat.

Jumlah kalori pada menu Eid al-Adha

Walaupun jumlah kolesterol dan lemak jenuh dalam hidangan daging kambing cukup selamat untuk dimakan, ia masih perlu dipertimbangkan. Untuk mengetahui lebih lanjut, berikut adalah beberapa menu makan dengan ramuan daging kambing dan kalori mereka.

Sup kambing

Dipetik dari detik.com, pakar pemakanan Dr. Tan Shot Namun mendidik masyarakat untuk mengedarkan daging korban untuk diproses, iaitu kari, sate, dan sup.

Daging kambing adalah yang paling selamat untuk diproses menjadi sup kerana dalam 1 mangkuk lengkap dengan daun bawang, saderi, dan tomat hanya memiliki 68 kkal.

Sate kambing

Kambing sate adalah menu makanan yang paling biasa semasa Idul Adha. Satu tusuk kambing mengandungi 32 kcal kalori. Sementara itu, setiap 100 gram sate kambing mempunyai 216 kkal kalori, 14.06 gram lemak, 4.81 gram karbohidrat, dan 18.93 gram protein.

Perlu diingat, pengambilan kalori harian yang disyorkan adalah 2,000 kalori sehari untuk wanita dan 2,500 untuk lelaki. Untuk itu, pastikan untuk tidak mengambil sate kambing berlebihan atau melebihi pengambilan kalori harian yang diperlukan oleh badan.

Kari Kambing

Menu makanan lain yang popular semasa Idul Adha ialah kari kambing. Dalam 100 gram daging kambing yang dijadikan kari terdapat 125 kkal kalori.

Oleh itu, pastikan tidak terlalu banyak menggunakan kari kambing sehingga tidak ada masalah kesihatan.

Bagaimana mengurangkan kolesterol pada makanan Eid al-Adha?

Daging kambing yang dimakan tidak selalu menyebabkan lonjakan kadar kolesterol. Namun, untuk mengetahui hal ini, ada beberapa cara semula jadi untuk menurunkan kolesterol setelah memakan daging kambing, seperti:

Ambil lebih banyak lemak tak jenuh tunggal

Dalam kajian pada tahun 2019 yang melibatkan 119 orang dewasa, memakan makanan yang tinggi lemak tak jenuh tunggal atau asid oleik mengakibatkan kolesterol total lebih rendah. Sebilangan makanan tinggi lemak tak jenuh tunggal, seperti alpukat, kacang, dan biji.

Makan serat yang lebih larut

Serat larut bukan sahaja menyokong kesihatan pencernaan, tetapi juga menurunkan kolesterol jahat atau LDL, dan meningkatkan kesihatan jantung secara keseluruhan. Makanan yang kaya dengan serat larut termasuk sayur-sayuran, buah-buahan, dan kekacang.

Tingkatkan penggunaan lemak tak jenuh ganda

Pengambilan makanan yang kaya dengan lemak tak jenuh ganda dapat menurunkan kolesterol LDL. Lemak tak jenuh ganda, termasuk asid lemak omega-3 dan omega-5. Beberapa sumber lemak tak jenuh ganda seperti kenari, salmon dan tuna, dan minyak sayuran.

Baca juga: Adakah benar Hari Menipu Pada Hujung Minggu Boleh Membantu Menurunkan Berat Badan?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!