Kesihatan

10 Faktor Yang Menyebabkan Menstruasi Lewat Selain Kehamilan

Terdapat beberapa penyebab haid lewat selain kehamilan. Sekiranya anda mempunyai tempoh lewat tetapi negatif pada pek ujian, ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Jadi mengapa haid lewat berlaku?

Menstruasi atau haid berlaku apabila dinding rahim (endometrium) sebelumnya menebal untuk ditumpahkan kerana ketiadaan persenyawaan. Inilah sebabnya mengapa tempoh lewat sering dikaitkan dengan kehamilan.

Walaupun kelewatan haid tidak selalu disebabkan oleh kehamilan. Masih ada sebab lain haid lewat.

Mengapa haid saya lewat tetapi keputusan ujian kehamilan adalah negatif?

Tempoh lewat 1 minggu tidak semestinya disebabkan oleh kehamilan, terutamanya jika anda telah menjalani ujian tetapi hasilnya adalah negatif.

Apabila anda terlambat untuk tempoh anda tetapi mempunyai hasil pek ujian Negatif ini tentunya menjadi tanda tanya. Terutama jika tempoh anda lewat 1 minggu atau tempoh anda lewat 1 bulan.

Beberapa kemungkinan yang dapat menjelaskan mengapa anda mempunyai tempoh yang lewat tetapi hasil ujian kehamilan yang negatif termasuk:

  • Anda mengandung, tetapi hormon kehamilan belum cukup terbentuk untuk dikesan
  • Anda hamil, tetapi ujiannya tidak berjaya
  • Anda mengandung tetapi ada yang tidak kena
  • Anda tidak hamil, tetapi tempoh anda yang hilang boleh disebabkan oleh faktor lain

Untuk lebih jelasnya, berikut adalah faktor-faktor yang menyebabkan tempoh lewat tetapi keputusan ujian kehamilan anda adalah negatif:

tahap hCG tidak cukup tinggi

Ujian kehamilan mengesan hormon kehamilan hCG, yang meningkat ketika kehamilan berlangsung.

Julat tahap hCG normal pada wanita hamil berbeza-beza. Oleh itu, jika tempoh anda terlambat 1 bulan atau tempoh anda lewat 1 minggu tetapi mempunyai keputusan ujian negatif, kemungkinan tahap hCG anda tidak cukup tinggi.

Ralat dihidupkan pek ujian

Apabila anda mengalami tempoh yang lewat tetapi negatif, ini juga boleh disebabkan oleh kesalahan pada pek ujian atau boleh dikatakan pek ujian yang tidak tepat.

Ini boleh berlaku kerana anda menunggu terlalu lama untuk membaca hasilnya atau tidak segera membaca hasilnya sesuai dengan masa yang diperuntukkan.

Beg uji yang luput juga boleh menyebabkan keputusan ujian yang tidak tepat. Selain itu, simpan pek ujian tidak wajar, misalnya, di kabinet bilik mandi yang lembap dan panas juga boleh mempengaruhi keputusan ujian.

Kehamilan ektopik

Dalam kes yang jarang berlaku, kehamilan ektopik juga boleh menyebabkan keputusan ujian negatif yang tidak tepat. Kehamilan ektopik berlaku apabila embrio menanam di tempat lain selain rahim. Biasanya ini berlaku di tiub fallopi, tetapi boleh berlaku di tempat lain.

Kehamilan ektopik tidak berkembang dengan baik dan tidak dapat berkembang menjadi janin yang sesuai. Pembentukan plasenta yang tertunda ini dapat menghalang pengeluaran hCG.

Sekiranya anda mengalami tempoh yang tidak dijawab selama 1 minggu atau bahkan 1 bulan disertai dengan kesakitan yang teruk, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Sebab-sebab lain dari haid lewat yang perlu anda ketahui

Punca haid lewat juga boleh disebabkan oleh beberapa faktor lain, mulai dari perubahan hormon hingga keadaan perubatan tertentu.

Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai penyebab haid lewat yang perlu anda ketahui:

1. Tekanan

Tekanan boleh menyebabkan perubahan hormon, dan juga mempengaruhi hipotalamus. Ini adalah bahagian otak yang bertanggungjawab mengatur kitaran haid.

Inilah faktor utama mengapa haid lewat berlaku. Dalam beberapa kes, gejala mungkin menyerupai kehamilan palsu. Anda boleh berusaha mengatasi masalah ini dengan mengamalkan teknik relaksasi, menjalani gaya hidup sihat, dan bersenam secara teratur.

2. Berat badan kurang

Gangguan makan juga boleh menjadi penyebab kelewatan kitaran haid anda. Apabila berat badan kurang dari 10 peratus daripada had normal, keseimbangan hormon dan sistem ovulasi dalam badan akan terganggu.

Oleh itu, jika anda mengalami tempoh 1 minggu atau bahkan 1 bulan terlambat, ini mungkin disebabkan oleh kekurangan berat badan anda.

Walaupun anda mengalami anoreksia atau bulimia yang menyebabkan penurunan berat badan yang drastik, anda perlu mendapatkan rawatan intensif.

3. Kegemukan

Punca haid lewat juga boleh disebabkan oleh kegemukan. Sama seperti kekurangan berat badan, kelebihan berat badan juga boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan anda. Perubahan hormon ini boleh menyebabkan kitaran haid anda terlambat.

Menurut penyelidikan, wanita yang indeks jisim badannya mencapai 25 hingga 30 tahun ke atas mengalami masalah kitaran haid. Untuk mendapatkan rawatan dan rawatan yang betul dalam mengatasi masalah ini, anda harus berjumpa doktor.

Baca juga: Catatan! Berikut adalah 5 Cara Semula jadi untuk Merawat Endometriosis

4. Sindrom Ovari Polikistik (PCOS)

PCOS adalah keadaan kelainan pada hormon dan sistem metabolik. Keadaan ini menyebabkan tubuh menghasilkan lebih banyak hormon androgen lelaki, mengakibatkan ovulasi terganggu.

Ini adalah faktor lain mengapa haid lewat berlaku. Bukan sahaja dapat menyebabkan kitaran haid tidak teratur, tetapi juga boleh menyebabkan haid berhenti sama sekali.

PCOS juga boleh menyebabkan penurunan kesuburan, kenaikan berat badan, jerawat, serta pertumbuhan rambut yang berlebihan di kawasan wajah, perut atau dada.

5. Perubahan hormon

Sekiranya tempoh anda terlambat 1 bulan, ini juga boleh disebabkan oleh perubahan hormon.

Semasa menyusu atau keadaan perubatan tertentu (seperti tumor atau penyakit buah pinggang), hormon prolaktin yang dihasilkan oleh kelenjar pituitari akan meningkat.

Peningkatan hormon ini akan mempengaruhi prestasi hormon estrogen dan progesteron. Kesannya, kitaran haid anda boleh ditangguhkan.

Begitu juga jika terdapat perimenopause. Perimenopause adalah tahun-tahun menjelang menopaus. Selama ini, kitaran haid anda sukar untuk diramalkan.

Untuk mengatasinya, anda boleh melakukan terapi hormon. Tetapi rujuk dahulu risiko dan faedahnya dengan doktor anda, ya.

6. Penggunaan alat kontraseptif

Semasa menjalankan program perancang keluarga atau menggunakan alat kontrasepsi, kemungkinan besar anda akan mengalami perubahan dalam kitaran haid anda. Kandungan hormon estrogen dan progestin dalam pil kawalan kelahiran atau kontraseptif akan mencegah ovari melepaskan telur.

Ini boleh menjadikan tempoh anda terlambat 1 bulan. Agar kitaran haid kembali normal, anda boleh menghentikan program perancang keluarga yang anda jalani. Tetapi perlu diingat, anda mungkin memerlukan sehingga 6 bulan sebelum kitaran haid anda kembali normal.

7. Penyakit kronik

Terdapat beberapa penyakit kronik yang berkaitan dengan kitaran haid. Contohnya pada orang yang menghidap diabetes penyakit kronik. Tahap gula dalam darah orang yang menghidap diabetes boleh menyebabkan kitaran haid yang tidak teratur, termasuk kedatangan lewat.

Begitu juga, penyakit seliak kronik menyebabkan keradangan dan merosakkan usus kecil, mengakibatkan masalah dengan nutrien penting. Akibatnya, kitaran haid menjadi lewat.

Baca juga: Mengenal PCOS: Gejala, Sebab dan Perkara Penting yang Perlu Diketahui

8. Masalah tiroid

Metabolisme badan dikawal oleh kelenjar tiroid. Sekiranya kelenjar tiroid bermasalah (terlalu aktif atau kurang aktif) maka tahap hormon dalam badan juga akan terjejas.

Perubahan tahap hormon boleh menyebabkan kitaran haid anda terlambat. Untuk mengatasi masalah kelenjar tiroid, anda boleh melakukan rawatan dengan mengambil ubat atau pembedahan.

9. Dadah

Beberapa jenis ubat yang anda ambil boleh menyebabkan kitaran haid anda terlambat. Contohnya, pengambilan ubat seperti aspirin atau ubat tiroid yang mengandungi levothyroxine, antidepresan, ubat anti-epilepsi dan kemoterapi.

10. Merokok

Bahan berbahaya dalam rokok, seperti nikotin, boleh mempengaruhi hormon estrogen dan progesteron. Perubahan dua hormon ini akan menyebabkan gangguan pada kitaran haid. Boleh membuat haid tidak teratur atau datang lewat.

Jadi tidak selalu penyebab haid lewat selalu berkaitan dengan kehamilan. Tetapi jika anda mengikuti program kehamilan, anda mesti berjumpa doktor dengan segera, ya!

Sekiranya anda perlu meminta maklumat kesihatan lain, jangan ragu untuk meminta doktor profesional lebih lanjut di perkhidmatan perundingan Good Doctor yang boleh diakses melalui aplikasi Rebut 24/7 sekarang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found