Kesihatan

Salbutamol, ini adalah cara menggunakannya dan kesan sampingannya

Salbutamol biasanya digunakan untuk mengobati batuk, mengi, dan kesukaran bernafas yang disebabkan oleh masalah pernafasan, seperti asma.

Walaupun cukup berkesan, penggunaannya juga harus dipertimbangkan dan tidak boleh sewenang-wenangnya, ya.

Inilah ulasan penuh mengenai ubat salbutamol untuk anda lihat!

Baca juga: Pilihan Ubat Sakit Belakang yang Berkesan, Tahukah Anda?

Apa itu salbutamol?

Salbutamol seperti yang dilaporkan oleh healthnavigator, adalah sejenis obat yang digunakan untuk meredakan batuk, mengi, dan kesukaran bernafas yang disebabkan oleh masalah pernafasan, seperti asma.

Ubat ini berfungsi dengan membuka saluran udara di paru-paru untuk memudahkan pernafasan.

Salbutamol dikenali sebagai salah satu ubat yang paling berkesan kerana dapat dengan cepat menghilangkan masalah pernafasan.

Biasanya, ubat akan mula berfungsi dalam beberapa minit dan kesannya akan berlangsung antara 3 hingga 5 jam. Berikut adalah ulasan penuh mengenai ubat salbutamol.

Perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menggunakan salbutamol

Salbutamol atau albuterol dikenali sebagai bronkodilator adrenergik. Ubat ini digunakan melalui penyedutan melalui mulut untuk membuka saluran bronkus atau saluran udara di paru-paru. Penggunaannya adalah untuk melegakan batuk, mengi, sesak nafas, dan kesukaran bernafas.

Ubat ini hanya boleh digunakan juga mempunyai preskripsi dari doktor. Di samping itu, sebelum menggunakan salbutamol, risiko ubat harus dipertimbangkan demi kesihatan tubuh yang lebih jauh. Beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menggunakan salbutamol termasuk:

Sejarah alahan

Beritahu doktor anda jika anda pernah mengalami reaksi atau reaksi luar biasa terhadap ubat lain.

Jangan lupa beritahu doktor anda jika anda mempunyai jenis alergi lain, seperti makanan, pewarna, bahan pengawet, atau haiwan tertentu.

Untuk produk tanpa preskripsi, baca label pada bungkusan dengan teliti.

Pediatrik

Sehingga kini, belum ada kajian yang menunjukkan masalah khusus kanak-kanak dengan penggunaan aerosol albuterol yang dihirup pada kanak-kanak atau orang dewasa.

Di samping itu, keselamatan dan keberkesanan belum terbukti untuk kanak-kanak di bawah 4 tahun dan penyelesaian yang sesuai untuk penyedutan pada kanak-kanak di bawah 2 tahun.

Geriatrik

Kajian yang tepat juga belum dilakukan mengenai hubungan usia dengan kesan ubat. Walau bagaimanapun, pesakit tua cenderung menghadapi masalah jantung yang berkaitan dengan usia, yang mungkin memerlukan berhati-hati dalam menetapkan dos ubat.

Oleh itu, tidak ada maklumat mengenai kesan penggunaan penyedutan dengan usia pada pesakit geriatrik.

Ibu menyusu

Belum ada kajian yang mencukupi pada wanita untuk menentukan risiko kepada bayi ketika menggunakan ubat ini semasa menyusu. Oleh itu, timbangkan manfaat yang berpotensi terhadap risiko kesihatan sebelum menggunakan ubat ini, terutama jika pesakit sedang menyusu.

Dos salbutamol

Dos inhaler salbutamol yang biasa adalah 1 atau 2 biji sehingga 4 kali sehari seperti yang diperlukan, termasuk ketika sesak nafas atau berdehit. Sekiranya salbutamol tidak membantu keadaan anda, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat lebih lanjut.

Gunakan bagi penghidap asma

Apabila gejala asma menyerang, biasanya doktor atau pakar akan memberi berapa banyak salbutamol untuk menyedut.

Orang dewasa dan kanak-kanak akan mempunyai dos yang berbeza, termasuk jumlah maksimum puff yang digunakan dalam 24 jam.

Gunakan sebelum bersenam

Asma boleh berlaku pada bila-bila masa, termasuk semasa melakukan aktiviti fizikal atau bersenam. Dos biasa adalah 2 hembusan nafas selama 15 hingga 30 minit sebelum bersenam.

Dalam penggunaannya, anda juga harus memperhatikan bahawa alat sedut disimpan dengan betul. Pastikan sentiasa membawa alat sedut dan letakkan di tempat yang mudah dijangkau, terutamanya jika tiba-tiba terbakar.

Simpan alat sedut di dalam poket anda, tetapi dengan suhu di bawah 25 darjah Celsius. Untuk itu, jangan sekali-kali menyimpannya di dalam kereta, terutamanya semasa musim panas.

Jumlah ubat yang diambil bergantung pada masalah perubatan setiap individu. Sekiranya dos ubat berbeza, jangan ubah sendiri tetapi beritahu doktor anda dengan segera.

Nah, beberapa dos salbutamol yang biasanya ditetapkan oleh doktor, iaitu:

Dos untuk bronkospasme

Orang dewasa dan kanak-kanak berumur 4 tahun ke atas memerlukan dua dos ubat setiap 4 hingga 6 jam mengikut keperluan. Penggunaan ubat dan dosnya harus ditentukan oleh doktor agar tidak berlebihan atau tidak sesuai dengan masalah yang dialami.

Dos pencegahan bronkospasme

Dos ubat untuk orang dewasa dan kanak-kanak berusia lebih dari 12 tahun memerlukan 2.5 miligram atau md dalam nebulizer 3 atau 4 kali sehari seperti yang diperlukan. Kanak-kanak di bawah 2 tahun biasanya akan mengambil ubat mengikut dos yang ditetapkan oleh doktor.

Sekiranya anda terlepas dos ubat, ambil secepat mungkin seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Walau bagaimanapun, jika anda mengambil dos seterusnya, lewati dos yang tidak dijawab, kembali ke jadual dos biasa anda dan jangan menggandakan dos.

Menggandakan dos hanya akan mencetuskan kesan sampingan yang tidak diingini. Oleh itu, jika anda terlepas dos ubat, berbincanglah dengan doktor anda terlebih dahulu untuk mendapatkan preskripsi baru untuk kegunaan seterusnya.

Cara menggunakan salbutamol

Untuk mendapatkan faedah maksimum, penting untuk menggunakan teknik penggunaan yang betul. Tanya doktor, ahli farmasi atau jururawat anda untuk menerangkan cara menggunakan alat sedut. Nah, berikut adalah beberapa panduan untuk menggunakan alat sedut atau salbutamol.

 • Buka penutup inhaler tegak, kemudian goncangkan untuk mencampurkan ubat. Duduk tegak, condongkan kepala ke belakang sedikit dan bernafas dengan lembut. Pegang alat sedut tegak, masukkan ke dalam mulut anda dan pastikan bibir anda menutup penutup mulut dengan kuat.
 • Tarik nafas dalam-dalam melalui penutup mulut dengan menekan alat sedut untuk melepaskan satu dos. Tarik nafas sepenuhnya dan keluarkan alat sedut dari mulut anda, kemudian tahan nafas selama 10 saat atau selagi selesa. Selepas itu, hirup perlahan hidung anda.

Penggunaan salbutamol yang betul dapat membantu ubat memasuki tahap maksimum dan menyembuhkan penyakit dengan cepat. Sekiranya anda tidak tahu menggunakannya, berbincanglah dengan doktor atau ahli farmasi supaya anda tidak salah.

Interaksi dengan ubat lain

Walaupun ubat-ubatan tertentu tidak boleh digunakan bersama, dalam kes lain dua ubat yang berbeza dapat digunakan jika interaksi mungkin. Untuk itu, doktor boleh mengubah dos atau mengambil langkah berjaga-jaga lain.

Beberapa ubat yang mungkin perlu dielakkan:

 • Amineptin
 • Clomipramine
 • Dibenzepine
 • Lofepramine
 • Metakolin
 • Trimipramine
 • Opiramol.

Menggunakan salbutamol dengan beberapa ubat ini biasanya tidak digalakkan, tetapi mungkin diperlukan dalam beberapa kes.

Sekiranya kedua-dua ubat tersebut diresepkan pada masa yang sama, doktor anda biasanya akan mengubah dos atau menyesuaikan seberapa kerap anda perlu mengambil satu atau kedua-dua ubat tersebut.

Mengambil ubat bersama boleh menyebabkan peningkatan risiko kesan sampingan tertentu. Oleh itu, perlu mendapatkan preskripsi dari doktor pakar untuk mengelakkan kemungkinan kesan atau kesan sampingan daripada penggunaan ubat tersebut.

Sebagai tambahan kepada ubat lain, salbutamol juga disarankan untuk tidak diminum dengan makanan tertentu atau jika anda memiliki kebiasaan minum alkohol.

Masalah kesihatan lain semasa menggunakan salbutamol

Kehadiran masalah perubatan lain boleh mempengaruhi penggunaan ubat ini. Pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda mempunyai masalah lain.

Beberapa masalah perubatan yang perlu diberi perhatian, dalam kalangan yang lain:

 • Alergi terhadap protein susu
 • Menghidap penyakit jantung atau diabetes
 • Hipertensi atau tekanan darah tinggi
 • Hipokalemia atau kalium rendah dalam darah
 • Ketoasidosis atau keton tinggi dalam darah
 • Mempunyai sejarah sawan
 • Menghidap penyakit buah pinggang

Gunakan ubat dengan berhati-hati kerana kesannya dapat meningkatkan risiko masalah lain. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mempunyai sejarah penyakit tertentu agar komplikasi serius dapat dielakkan.

Baca juga: Penyakit ADHD: Definisi, Sebab, dan Cara Mengatasinya

Kesan sampingan penggunaan salbutamol

Sama seperti ubat secara umum, salbutamol boleh menyebabkan kesan sampingan walaupun tidak semua orang akan mengalaminya. Walau bagaimanapun, selalunya kesan sampingan akan bertambah baik apabila tubuh terbiasa dengan ubat tersebut.

Beberapa kesan sampingan yang mungkin dirasakan oleh pengguna dadah, seperti:

Gegaran dan sakit kepala

Pengguna salbutamol boleh mengalami kesan sampingan, seperti merasa tidak stabil atau gemetar, kekejangan otot, sakit kepala, dan mengalami masalah tidur.

Perkara ini sangat biasa berlaku apabila anda mula-mula mula menggunakan ubat tersebut dan biasanya akan hilang dengan masa. Sekiranya mengganggu anda, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Perubahan degupan jantung dan sakit dada

Kesan sampingan lain yang mungkin dirasakan semasa menggunakan ubat ini adalah perubahan degupan jantung dan sakit dada. Sekiranya ini telah dialami, segera hubungi pegawai perubatan.

Masalah pernafasan bertambah buruk dari masa ke masa ketika menggunakan salbutamol jadi rawatan perubatan yang tepat mesti dilakukan dengan segera.

Amaran semasa menggunakan salbutamol

Sangat penting bagi doktor untuk memeriksa kemajuan keadaan kesihatan pengguna salbutamol. Ini dilakukan untuk melihat apakah ubat berfungsi dengan baik atau untuk memeriksa kesan yang tidak diingini.

Harap diperhatikan, ubat ini tidak boleh digunakan bersama dengan ubat lain yang dihirup serupa, seperti isoproterenol, levalbuterol, metaproterenol, atau terbutaline.

Ubat ini boleh menyebabkan bronkospasme paradoks, di mana pernafasan atau mengi bertambah buruk dan menimbulkan risiko tinggi terhadap kesihatan.

Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami batuk, sukar bernafas, atau mengi setelah menggunakan ubat ini. Bercakap dengan doktor anda atau dapatkan bantuan perubatan dengan segera sekiranya gejala anda tidak membaik.

Biasanya, pesakit juga disarankan untuk mengambil ubat anti-radang, seperti steroid atau ubat seperti kortison bersama dengan salbutamol. Jangan berhenti mengambil ubat anti-radang jika keadaan anda kelihatan lebih baik melainkan jika dinasihatkan oleh doktor anda.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!