Kesihatan

Di sini, 10 Punca Sakit Kepala Atas

Sakit kepala boleh berlaku di semua bahagian, tetapi juga boleh berlaku hanya di kawasan tertentu. Contohnya, sakit kepala atas. Keadaan ini berlaku kerana ada sebab-sebab tertentu.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyebab sakit kepala atas, berikut adalah tinjauan penuh.

8 penyebab sakit kepala

1. Ketegangan sakit kepala

Sakit kepala tegang adalah penyebab sakit kepala yang paling biasa di bahagian atas. Selain bahagian atas, anda mungkin juga merasa sakit di leher, belakang kepala atau pelipis.

Rasa sakitnya tidak seburuk migrain dan orang yang mengalaminya masih boleh melakukan aktiviti normal.

2. Migrain

Mungkin anda tahu migrain adalah sakit kepala yang hanya menyerang satu bahagian kepala. Tetapi ternyata serangan migrain juga sering menimbulkan rasa sakit dan berdenyut di bahagian atas kepala.

Kesakitan boleh berlangsung berjam-jam atau bahkan berhari-hari dan sering mengganggu aktiviti harian.

3. Kurang tidur

Kurang tidur boleh menyebabkan sakit kepala, terutama di bahagian atas kepala. Selalunya menyebabkan rasa sakit bercampur dengan rasa berat atau tekanan di bahagian atas kepala.

4. Rangsangan sejuk

Juga dikenali sebagai sakit kepala ais krim. Berlaku selepas anda makan, minum atau menyedut sesuatu yang sejuk. Atau apabila terdapat perubahan suhu yang melampau, misalnya menyelam ke dalam air sejuk. Biasanya berlaku dalam masa yang singkat dan seperti tikaman di bahagian atas kepala

5. Sakit kepala yang kronik

Dalam beberapa kes, terasa seperti ketegangan sakit kepala. Walau bagaimanapun, sakit kepala ini mungkin disebabkan oleh tekanan atau disebabkan oleh kebisingan yang berterusan, kurang tidur dan faktor lain.

6. Neuralgia Occipital

Keadaan ini mempengaruhi saraf yang berlari dari tulang belakang ke kawasan kulit kepala. Biasanya sakit kepala berlaku ketika saraf rosak, jengkel atau mampatan.

Selain menyebabkan sakit kepala, ia juga menyebabkan simptom lain seperti serangan sakit seperti kejutan elektrik, sakit berpanjangan atau sakit yang semakin teruk ketika anda aktif.

7. Sakit kepala kluster

Seperti namanya, bermaksud kelompok di bahagian tertentu. Sakit kepala tiba-tiba boleh muncul di satu bahagian kepala, di belakang mata dan menyebabkan kesakitan yang teruk. Biasanya disertai dengan kesesakan hidung, hidung berair, atau mata berair.

8. Sakit kepala sinus

Sinus boleh meradang dan menyebabkan rasa sakit yang memancar ke bahagian atas kepala. Biasanya sakit kepala akan reda sekiranya masalah resdung juga diatasi.

Selain yang telah disebutkan, ada beberapa orang yang mengalami sakit kepala kerana melakukan terlalu banyak latihan fizikal, seperti berlari dan dapat dihindari dengan memanaskan badan dengan baik sebelum melakukan latihan fizikal.

2 Penyebab sakit kepala atas yang jarang berlaku

1. Sindrom vasokonstriksi serebrum yang boleh diterbalikkan

Sindrom vasokonstriksi serebrum yang boleh diterbalikkan (RCVS). Keadaan yang jarang berlaku di mana saluran darah di otak menyempit dan mencetuskan sakit kepala seperti kilat.

Selain sakit kepala, gejala lain yang mungkin timbul seperti kelemahan, sawan dan penglihatan kabur. Orang yang mengalaminya boleh mengalami strok dan juga pendarahan di otak.

2. Sakit kepala hipertensi

Tekanan darah tinggi boleh menyebabkan tekanan berlebihan pada tengkorak, menyebabkan sakit kepala. Keistimewaan keadaan ini ialah rambut terasa ditarik rapat, seperti seseorang menarik rambutnya dan memasukkannya ke ekor kuda di bahagian atas kepala.

Dalam kes yang teruk boleh menyebabkan kekeliruan dan sesak nafas. Atau juga boleh menyebabkan penglihatan kabur.

Bagaimana mengatasi sakit kepala atas?

Secara amnya, sakit kepala dapat diubati dengan ubat penghilang rasa sakit di luar kaunter, seperti acetaminophen. Sementara itu, sakit kepala atas yang kemudian merebak ke migrain dapat diatasi dengan ubat seperti tylenol atau excedrin.

Beberapa cara lain, anda boleh lakukan bergantung kepada penyebabnya. Inilah cara menangani sakit kepala yang degil berdasarkan penyebabnya.

  • Sakit kepala kerana ketegangan: Anda perlu minum ubat sakit yang diresepkan oleh doktor anda.
  • Neuralgia Occipital: Diubati dengan terapi fizikal, urut, kompres hangat, ubat anti-radang dan penenang otot. Untuk pencegahan, doktor boleh menetapkan ubat anti-sawan.
  • Sindrom vasokonstriksi serebrum: Anda boleh menggunakan jenis ubat tekanan darah penyekat saluran kalsium atau antagonis kalsium dapat menghilangkan rasa sakit, walaupun keadaan ini dapat sembuh tanpa rawatan khusus.
  • Sakit kepala kerana darah tinggi: Dalam beberapa kes, keadaannya sangat buruk dan biasanya disebut krisis hipertensi dan memerlukan rawatan perubatan segera, kerana risiko strok, pendarahan serebrum dan keadaan serius yang lain.

Adakah sakit kepala atas berbahaya?

Seperti yang dijelaskan di atas, terdapat pelbagai sebab. Ada beberapa yang dapat disembuhkan dengan ubat sakit tetapi ada juga yang memerlukan rawatan serius. Oleh itu, anda harus berjumpa dengan kesihatan anda sekiranya anda mengalami aduan sakit kepala.

Terutama jika anda mengalami sakit kepala yang semakin teruk dari masa ke masa. Atau rasa sakit tidak sembuh setelah menggunakan ubat bebas, anda harus terus bertanya kepada doktor mengenai keadaan anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!