Kesihatan

Sukar untuk mendapatkan bayi? Ayuh, periksa 6 cara untuk hamil dengan cepat

Cara hamil dengan cepat adalah petua yang dicari oleh pasangan yang baru berkahwin. Mempunyai bayi dengan cepat adalah impian bagi banyak pasangan. Kehadiran anak kecil anda pasti akan menambahkan kebahagiaan dalam hidup.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang tidak semua pasangan dikurniakan anak dengan cepat. Malah ada yang terpaksa menunggu selama bertahun-tahun.

Lalu, apakah faktor-faktor yang menyukarkan seseorang hamil? Bagaimana cara hamil cepat? Untuk mengetahui jawapannya, anda boleh mendengar ulasan di bawah.

Faktor-faktor yang menyebabkan sukar hamil

Pernahkah anda merasakan bahawa anda terus berusaha untuk hamil tetapi tidak pernah mempunyai bayi? Sekiranya anda pernah merasakannya anda tidak bersendirian, ada beberapa orang yang juga mengalami ini.

Ternyata kesukaran hamil boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Berikut adalah faktor yang dipetik dari Keluarga yang Sangat Baik.

 • Tidak konsisten mencuba lebih lama
 • Tidak berovulasi
 • Masalah dengan pasangan lelaki (pasangan tidak subur)
 • Faktor usia yang menyukarkan kehamilan
 • Tiub fallopio tersumbat
 • Mengalami endometriosis
 • Masalah perubatan lain
 • Kemandulan yang tidak dapat dijelaskan

Baca juga: Harus Tahu, Ini Petua Selamat untuk Wanita Hamil di Pesawat

Bagaimana cara hamil cepat?

Bagi anda yang ingin hamil dengan cepat, anda tidak perlu risau, kerana ada beberapa cara untuk hamil dengan cepat yang boleh anda lakukan.

Disusun dari Keluarga yang Sangat BaikInilah cara untuk hamil dengan cepat.

1. Berhenti menggunakan pil perancang

Kontraseptif. Foto: shutterstock.com

Sekiranya anda ingin hamil dengan cepat, anda harus berhenti menggunakan alat kawalan kelahiran (kontrasepsi).

Apa yang mungkin anda tidak tahu ialah anda memerlukan masa untuk mengembalikan kesuburan anda. Ini bergantung pada jenis alat kawalan kelahiran yang anda gunakan.

Sebilangan besar jenis alat kawalan kelahiran, menjadikan anda akan memperoleh semula kesuburan anda pada fasa seterusnya setelah anda tidak menggunakan alat tersebut.

Mungkin ada beberapa bulan di mana hormon anda naik dan turun sementara kitaran anda akan normal dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, ia juga membolehkan anda hamil pada bulan pertama apabila anda mendapat kesuburan.

2. Meningkatkan kekerapan hubungan seksual

Lakukan hubungan seks untuk hamil dengan cepat. sumber foto: //timesofindia.indiatimes.com/

Hubungan seks yang kerap sepanjang bulan boleh menjadi salah satu petua untuk hamil dengan cepat. Anda boleh melakukannya setiap hari atau setiap hari yang lain.

Melakukan hubungan seks sekurang-kurangnya tiga hingga empat kali seminggu juga dapat meningkatkan peluang untuk hamil jika dilakukan sepanjang masa subur.

Selain kekerapan hubungan seksual, anda juga perlu mengetahui kedudukan tertentu yang perlu dilakukan dan dielakkan. Ini juga merupakan sebahagian petua untuk hamil dengan cepat. Anda perlu memperhatikan dua kedudukan berikut:

 • Kedudukan yang mendekatkan sperma ke serviks. Dengan kata lain, anda memerlukan penembusan yang lebih mendalam. Petua, anda boleh melakukan gaya dakwah dan gaya anjing ketika melakukan hubungan seks.
 • Kedudukan yang memudahkan sperma mencapai telur. Dilaporkan dari wanita sihat.org, untuk menyokong sperma mencapai telur, anda harus mengelakkan kedudukan wanita di atas. Sebagai tambahan, wanita harus berbaring sehingga 30 minit setelah lelaki itu mengalami ejakulasi.

3. Gunakan alat ujian kesuburan atau monitor ovulasi

Hari yang paling subur adalah dua hari sebelum ovulasi. Anda boleh mengetahui hari ini melalui beberapa kaedah termasuk memetakan suhu badan asas anda.

Ia juga dapat memeriksa lendir serviks yang subur, mengesan perubahan serviks, dan menggunakan penguji ovulasi mikroskop air liur.

Walau bagaimanapun, kaedah ini kadang-kadang sukar dilaksanakan. Anda boleh menggunakan alat ujian kesuburan atau monitor ovulasi.

Kit ujian kesuburan berfungsi seperti alat ujian kehamilan, dan yang paling penting anda harus membaca arahannya dengan teliti. Kerana, alat ini lebih sukar dibaca daripada alat ujian kehamilan.

4. Cara hamil cepat dengan mengoptimumkan kesuburan

Dalam jangka pendek, terdapat beberapa perkara yang harus dan tidak boleh dilakukan oleh wanita untuk hamil, termasuk:

Sekiranya dilakukan:

 • Cukup tidur
 • Makan makanan seimbang dan minum banyak air
 • Bersenam

Tidak dapat dilakukan:

 • Terlalu tertekan
 • Melakukan keputihan

Selain perkara ini, ada perkara lain yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan kesuburan, iaitu dengan mencapai berat badan yang sihat. Kerana, kelebihan berat badan yang sedikit dapat mengurangkan kadar kesuburan.

5. Lakukan ujian kehamilan dengan mudah

Berkali-kali menggunakan pek ujian sebagai kaedah untuk mengetahui sama ada anda hamil atau tidak, ia akan membuat anda tertekan dan berasa tertekan. Anda hanya akan berharap alat ini menunjukkan hasil yang positif.

Sebaliknya, anda perlu melakukan ujian kehamilan menggunakan kit ujian jika kitaran haid anda selewat-lewatnya satu hari.

6. Rujuk doktor

Cara terbaik untuk hamil dengan cepat adalah berjumpa doktor. Mendapatkan bantuan doktor tidak bermaksud anda menyerah.

Sekiranya anda berjumpa doktor, anda boleh mengetahui sebab mengapa anda tidak hamil dan cara mengatasinya.

Mendapatkan bantuan doktor dapat membantu anda hamil lebih cepat dengan bantuan rawatan.

Sebagai tambahan kepada kaedah yang dinyatakan di atas, anda juga boleh mencuba hamil dengan cara lain. Berikut adalah cara dan petua lain yang boleh anda cuba.

Cara hamil cepat selepas haid yang perlu anda cuba

Menetapkan masa untuk hubungan seksual ketika merancang kehamilan adalah perkara yang penting. Masa ini boleh bermula ketika anda sedang haid atau haid. Hari pertama haid anda adalah hari pertama kitaran anda.

Selepas merakam hari pertama, anda perlu mengetahui berapa lama kitaran haid anda. Biasanya, wanita mempunyai kitaran haid 28 hari. Sekiranya anda mempunyai kitaran normal dan biasa, maka di pertengahan jarak antara hari pertama hingga ke-28 terdapat apa yang disebut tempoh subur.

Jadi cara cepat untuk hamil selepas haid adalah dengan segera mengetahui puncak tempoh subur anda. Iaitu, biasanya pada hari ke-14 kitaran haid, jika anda kerap menjalani kitaran haid 28 hari. Anda harus melakukan hubungan seksual pada masa ini.

Berita baiknya, bagaimana untuk hamil dengan cepat selepas haid bukan hanya melakukan hubungan seks pada puncak masa subur. Anda mempunyai peluang lebih besar untuk hamil jika melakukan hubungan seks tiga hari sebelum ovulasi. Dengan kata lain, pada hari ke-11 hingga ke-13 kitaran haid.

Sekiranya anda mempunyai tempoh 7 hari, maka anda boleh mula merancang kehamilan dengan melakukan hubungan seks empat hari selepas haid hingga puncak masa subur anda.

Disokong oleh makanan sihat

Masa yang tepat telah disiapkan, serta petua untuk hamil dengan cepat. Satu lagi cara yang boleh menyokong adalah dengan makan makanan untuk hamil dengan cepat.

Makan makanan untuk hamil dengan cepat boleh menjadi pilihan anda, seperti makanan yang mengandungi asid folik. Kandungan asid folik boleh berasal dari sayur-sayuran berdaun hijau, brokoli dan kacang.

Anda juga boleh makan makanan lain untuk hamil dengan cepat, seperti makanan kaya serat. Makanan ini dapat meningkatkan kesuburan dan anda boleh mendapatkannya dengan mudah dari sayur-sayuran dan buah-buahan.

Jangan lupa untuk menambah multivitamin juga. Kerana satu kajian mengatakan masalah kesuburan dapat dielakkan jika wanita mengambil tiga atau lebih multivitamin seminggu.

Akhir sekali, anda harus mengurangkan kafein. Kerana wanita yang mengonsumsi lebih dari 500 miligram kafein sehari, memerlukan waktu lebih lama untuk hamil, daripada wanita yang tidak mengonsumsi kafein.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!