Kesihatan

Adakah benar ubat cacing berkesan dalam mengatasi kepialu? Mula-mula Periksa Fakta Di Sini!

Deworming untuk demam kepialu adalah salah satu rawatan yang paling dipercayai dan popular. Ekstrak haiwan invertebrata ini dipercayai dapat mengurangkan demam kepada pertumbuhan bakteria Salmonella typhi yang menyebabkan kepialu.

Penggunaan tumbuhan, tumbuhan dan haiwan yang berkhasiat sebagai ubat lebih dipercayai kerana dianggap tidak menyebabkan kesan sampingan yang setanding dengan ubat kimia.

Sebab itu, perubatan tradisional mula dilihat untuk mengatasi pelbagai penyakit. Inilah ulasan penuh!

Penggunaan ekstrak cacing sebagai ramuan perubatan

Cacing Tanah (Lumbricus rubellus) adalah salah satu haiwan yang dipercayai boleh menjadi ubat untuk pelbagai penyakit. Kesihatan yang Sangat Baik mengatakan bahawa cacing tanah digunakan sebagai ubat tradisional Cina untuk mengatasi masalah dengan peredaran darah, paru-paru, hati dan limpa.

Rawatan menggunakan cacing tanah menggunakan enzim yang disebut lumbrokinase yang diklasifikasikan sebagai enzim fibrinolitik kerana kemampuannya memecah fibrinogen, protein yang diperlukan dalam pembekuan darah.

Untuk kemampuan itu, lumbrokinase disebut sebagai antithrombotik. Antitrombotik ini berfungsi dengan menyekat keupayaan darah untuk bersatu.

Itulah sebabnya, enzim lumbrokinase ini terkenal dengan kemampuannya untuk mencegah penyakit seperti strok, serangan jantung, dan trombosis urat dalam (DVT). Selain itu, sebarang makanan tambahan yang mengandungi lumbrokinase juga dikatakan dapat melegakan gejala angina.

Pengambilan ubat cacing untuk kepialu

Kepialu adalah salah satu penyakit endemik di Indonesia. Berdasarkan data dari Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) yang dikutip dalam jurnal yang diterbitkan oleh Universiti Airlangga, dinyatakan bahawa terdapat sekurang-kurangnya 17 juta kes tifus di seluruh dunia.

Setiap tahun, terdapat 600 ribu kematian akibat penyakit ini. Sementara di Indonesia, berdasarkan data tahun 2006, ada 600 ribu hingga 1,5 juta kes penyakit kepialu per tahun.

Kecenderungan menggunakan ubat tradisional, termasuk mengatasi demam kepialu, seperti yang dinyatakan dalam Jurnal Makmal Khatulistiwa, disebabkan oleh tidak adanya rawatan perubatan oleh beberapa orang.

Penggunaan ubat cacing untuk tifus di Indonesia bahkan telah mendapat persetujuan dari Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) yang telah memberikan izin pengedaran untuk ubat Vermint Forte dan Vermint.

Sejauh manakah keberkesanan cacing untuk tifus?

Pelbagai kajian telah dilakukan untuk melihat kesan ubat cacing terhadap kepialu. Salah seorang dari mereka di Poltekkes Kemenkes Pontianak yang mengatakan bahawa air cacing tanah yang direbus mempunyai bakteriostatik.

Ini bermaksud, cacing tanah mempunyai kemampuan untuk menghalang pertumbuhan bakteria, terutamanya Salmonella digunakan dalam kajian ini. Walau bagaimanapun, para penyelidik menyimpulkan bahawa kemampuan ini tidak sebaik kesan antibiotik.

Satu lagi kajian yang dilakukan di Airlangga University, tidak ada aktiviti antibakteria terhadapnya Salmonella typhi. Kesimpulannya dapat dicapai walaupun para penyelidik menggunakan ekstrak cacing tanah pada kepekatan 3,200 mg / mL.

Ini mungkin disebabkan oleh teknik pengekstrakan yang sebenarnya merosakkan kemampuan antibakteria cacing tanah. Atas sebab ini, para penyelidik mencadangkan bahawa perlu ada penyelidikan lebih lanjut untuk membuktikan pengaruh cacing tanah terhadap pertumbuhan bakteria Salmonella.

Tetapi untuk lebih selamat, berjumpa dengan doktor anda sebelum mengambil ubat cacing untuk demam kepialu kerana ia akan disesuaikan dengan keadaan kesihatan anda.

Demikian penjelasan mengenai ubat cacing untuk tifus. Mudah-mudahan dapat membantu anda dalam menentukan jenis ubat yang anda mahu ambil ketika anda menghidap demam kepialu, okey?

Jangan lupa, berunding dengan masalah kesihatan anda dengan doktor kami melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!