Kesihatan

Air Kangen, Air Beralkali dengan Pelbagai Manfaat Kesihatan

Air Kangen diyakini oleh banyak orang mempunyai manfaat kesihatan yang baik, namun, banyak juga yang mempertikaikan anggapan ini. Jadi apa sebenarnya Kangen Water?

Air Kangen adalah tanda dagang air alkali yang dijual di Indonesia. Laman kesihatan Healthline mengatakan air alkali dipercayai dapat meneutralkan asid di dalam badan kerana mengandungi tahap pH yang lebih tinggi daripada air minum biasa.

Tahap ph Kangen Water

Air minum biasa memiliki pH netral sekitar 7, sementara Kangen Water memiliki pH yang lebih tinggi, yaitu sekitar 8,5 hingga 9,5. Tahap pH adalah nombor yang mengukur seberapa berasid atau asas bahan pada skala 0 hingga 14.

Nombor dengan pH 1 akan diukur sebagai sangat berasid dan nombor dengan pH 14 akan diukur sebagai sangat alkali / alkali.

Untuk dapat meneutralkan asid tanpa menurunkan tahap pH, air alkali juga mesti mempunyai potensi pengurangan pengoksidaan negatif atau ORP. ORP adalah keupayaan air untuk bertindak sebagai pro atau antioksidan. Semakin negatif nilai ORP, semakin tinggi antioksidan.

Air Kangen didakwa mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi, iaitu ~ -470 ORP.

Kebaikan air alkali

Berdasarkan beberapa kajian, air alkali dengan pH 8,8 dapat membantu mematikan pepsin yang merupakan enzim utama yang menyebabkan refluks asid.

Kajian lain mengatakan air alkali dapat memberi manfaat pada orang yang mempunyai tekanan darah tinggi, diabetes dan kolesterol tinggi.

Satu kajian baru-baru ini dilakukan pada 100 orang, mendapati perbezaan ketara dalam kelikatan darah keseluruhan setelah memakan air alkali setelah melakukan senaman yang berat.

Pengambilan air alkali dapat mengurangkan kelikatan sebanyak 6.3 peratus, yang bermaksud darah mengalir secara lebih efisien di vena dengan air alkali. Ini dapat meningkatkan penghantaran oksigen ke seluruh badan.

Inilah kelebihan penggunaan air alkali, ya, anda boleh mengambilnya. Tetapi anda harus berjumpa dengan kesihatan anda terlebih dahulu dengan doktor anda sebelum meminumnya.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found