Kesihatan

Refluks asid disertai dengan kaki sejuk, apa yang menyebabkannya & adakah ia berbahaya?

Tahap asid perut yang tidak seimbang biasanya dicirikan oleh rasa tidak selesa pada perut. Walau bagaimanapun, sesetengah orang juga mungkin mengalami ketidakseimbangan asid perut dan kaki sejuk pada masa yang sama.

Jadi, apa sebenarnya hubungan antara asid perut dan kaki sejuk? Adakah ia berbahaya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Apakah asid perut?

Asid perut adalah cecair berair dan tidak berwarna yang dihasilkan oleh lapisan dalam perut. Cecairnya sangat berasid, mempunyai pH yang sangat rendah. Asid perut mempunyai fungsi utama memecah makanan agar lebih mudah dicerna sebelum bergerak ke usus.

Untuk memecahkan apa-apa yang sukar seperti daging dan makanan berserat, keasidan jus gastrik mestilah sangat tinggi. Selain bermanfaat dalam pencernaan makanan, asid perut juga bertindak sebagai barisan pertahanan pertama terhadap patogen dan mikroba.

Ketika diukur, asam lambung memiliki pH antara 1 dan 2, dan terdiri dari satu zat dominan, yaitu asam hidroklorik (HCl) dan sejumlah komponen kecil seperti kalium klorida (KCl) dan natrium klorida (NaCl).

Ketiga-tiga bahan ini dihasilkan secara semula jadi oleh dinding perut. Pada masa yang sama, dinding perut juga melepaskan enzim dan lendir untuk melindungi lapisan perut dari asid yang menjengkelkan.

Tahap asid perut yang tidak seimbang

Seperti yang telah disebutkan, cairan di dalam perut mesti benar-benar berasid sehingga proses pencernaan dapat berlangsung dengan optimum. Tenang, badan telah dirancang untuk menyeimbangkan tahap asid ini, sehingga jarang mencetuskan penyakit atau masalah kesihatan.

Namun, kadangkala mekanisme atau fungsi tidak berfungsi dengan baik. Akibatnya, tahap keasidan gastrik boleh menjadi sangat tinggi atau sebaliknya. Di sinilah bermulanya masalah kesihatan dalam sistem pencernaan.

Tahap asid perut yang rendah dan tinggi akan menyebabkan gejala di perut, seperti kembung, sakit, mual dan muntah, kerap kentut.

Keadaan asid perut yang sangat rendah disebut hypochlorhydria. Sementara itu, jika tahapnya tinggi, ia boleh mencetuskan masalah kesihatan seperti ulser perut dan penyakit gastroesophageal reflux (GERD).

Baca juga: 5 Bahaya Asid Perut Rendah: Boleh Mencetuskan Pedih ulu hati kepada Gangguan Imun

Asid perut dan kaki sejuk

Sebagai tambahan kepada gejala pada organ pencernaan, beberapa orang melaporkan aduan asid perut yang tidak stabil dan kaki sejuk pada masa yang sama. Keadaan ini umumnya berlaku apabila tahap asid di dalam perut cukup tinggi.

Punca asid perut dan kaki sejuk

Kaki yang sejuk kerana ketidakseimbangan tahap asid perut sebenarnya tidak dijelaskan secara langsung. Menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, kadar asid perut yang terlalu tinggi boleh memberi kesan pada peredaran darah.

Dipetik dari garis kesihatan, Peredaran darah yang tidak normal adalah salah satu penyebab kaki sejuk yang paling biasa. Darah tidak dapat mengekalkan suhu di kawasan yang sepatutnya.

Berbahaya atau tidak?

Apabila anda mengalami peningkatan asid perut dan kaki sejuk pada masa yang sama, anda tidak boleh mengabaikan keadaan ini. Kerana, seperti yang telah disebutkan, ini dapat menunjukkan bahawa peredaran darah terganggu.

Penting untuk berjumpa doktor dengan segera, terutamanya jika suhu sejuk hanya berlaku di kaki.

Cara menurunkan kadar asid perut

Tanpa ubat, anda boleh mengimbangkan atau mengurangkan kadar asid perut yang tinggi, iaitu dengan:

  • Makan perlahan-lahan
  • Elakkan makanan dan minuman tertentu, seperti menu pedas, bawang putih, bawang, kopi, teh, coklat, dan alkohol
  • Jauhi minuman berkarbonat
  • Jangan bangun lewat selepas makan
  • Cuba jangan bergerak terlalu pantas
  • Kurangkan berat badan, jika boleh
  • Berhenti merokok
  • Periksa ubat yang mempunyai kesan sampingan pada perut

Nah, itulah tinjauan mengenai hubungan antara asid perut dan kaki sejuk yang perlu anda ketahui. Sekiranya keadaan tidak bertambah baik, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Periksa kesihatan perut anda di Klinik Ulser dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found