Kesihatan

Punca BAB Selepas Bersalin BAB dan Cara Mengatasinya

Najis berdarah (buang air besar) selepas melahirkan tidak jarang dikeluhkan oleh beberapa ibu. Keadaan ini kadang-kadang disertai oleh gejala lain yang menyebabkan ketidakselesaan. Jadi, apa yang menyebabkan keadaan ini? Bagaimana mengatasinya?

Untuk mengetahui lebih banyak maklumat mengenai penyebab najis berdarah setelah melahirkan, lihat ulasan penuh di sini Moms.

Baca juga: Yang Harus Dilakukan dan Jangan Dilakukan Sementara Menunggu Pembukaan Tenaga Kerja

Apa yang menyebabkan najis berdarah selepas melahirkan?

Ibu perlu tahu bahawa terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan najis berdarah setelah melahirkan, termasuk:

1. Buasir

Dalam kebanyakan kes, najis berdarah selepas bersalin disebabkan oleh buasir, terutamanya semasa kelahiran normal atau kelahiran vagina.

Buasir atau buasir adalah urat bengkak di rektum atau pada kulit di sekitar dubur. Biasanya, buasir disebabkan oleh peningkatan tekanan di rektum bawah.

Dipetik dari halaman Garis KesihatanSemasa mengandung, janin di rahim memberi tekanan tambahan pada kawasan tersebut. Oleh itu, buasir boleh berlaku semasa kehamilan atau selepas bersalin.

Walau bagaimanapun, kebanyakan buasir yang berlaku selepas melahirkan adalah hasil dari regangan semasa bersalin. Buasir boleh menyebabkan beberapa gejala, antaranya:

  • Menyakitkan
  • Gatal di dubur
  • Pendarahan semasa buang air besar
  • Bengkak di sekitar dubur

2. fisur dubur

Selain disebabkan oleh buasir, penyebab lain dari najis berdarah setelah melahirkan adalah fisur dubur. Fisur dubur adalah air mata kecil pada tisu nipis atau mukosa yang melapisi dubur.

Penyebab najis berdarah setelah melahirkan boleh berlaku ketika membuang najis keras semasa buang air besar, misalnya dalam kes sembelit. Walau bagaimanapun, fisur dubur boleh disebabkan oleh keadaan lain, seperti cirit-birit kronik.

Adapun beberapa gejala yang boleh disebabkan oleh fisur dubur, termasuk:

  • Sakit semasa buang air besar
  • Sakit selepas buang air besar yang boleh bertahan hingga beberapa jam
  • Terdapat darah di dalam najis
  • Benjolan kecil pada kulit berhampiran tapak fisur dubur

Adakah najis berdarah selepas melahirkan berbahaya?

Seperti yang telah dijelaskan, najis berdarah setelah melahirkan boleh disebabkan oleh buasir atau fisur dubur. mengikut Keluarga yang Sangat BaikWalau bagaimanapun, buasir umumnya tidak berbahaya dan dapat sembuh dengan beberapa rawatan.

Sementara itu, fisur dubur juga tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, kedua-dua buasir dan fisur dubur boleh menyebabkan ketidakselesaan.

Di samping itu, anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya buasir atau fisur dubur sangat menyakitkan, tidak sembuh untuk beberapa waktu, atau bahkan terdapat benjolan keras di sekitar dubur (ini dapat menunjukkan buasir trombotik).

Baca juga: Inilah perkara yang mesti anda ketahui semasa melahirkan bayi pramatang, Ibu!

Bagaimana mengatasi najis berdarah selepas melahirkan?

Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mengurangkan rasa tidak selesa atau mempercepat penyembuhan kerana faktor-faktor yang menyebabkan najis berdarah setelah melahirkan, termasuk:

1. Jaga kebersihan kawasan

Menjaga kawasan di sekitar rektum atau dubur tetap bersih adalah perkara pertama yang mustahak dilakukan. Ini kerana ini dilakukan untuk mencegah kerengsaan yang dapat menghambat proses penyembuhan.

Untuk melakukannya, anda boleh membilas kawasan yang terjejas dengan air suam.

2. Elakkan tegang semasa membuang air besar

Ketegangan semasa buang air besar dapat memberi tekanan tambahan pada kawasan rektum atau rektum. Untuk memberi masa untuk sembuh, berhati-hatilah agar tidak tertekan.

3. Hadkan aktiviti yang boleh memberi tekanan pada kawasan rektum

Buasir biasanya berlaku kerana tekanan pada kawasan rektum. Oleh itu, anda harus mengelakkan atau mengehadkan aktiviti yang boleh memberi tekanan pada kawasan tersebut, seperti mengangkat benda berat, berusaha membuang air besar, atau duduk di tempat duduk tandas untuk jangka masa yang lama.

4. Kompres sejuk

Untuk melegakan bengkak, anda juga boleh menggunakan bungkus ais. Tetapi pastikan ais itu dibalut terlebih dahulu dengan kain bersih sebelum anda memasangnya ke kawasan kulit yang terkena.

5. Tingkatkan pengambilan makanan yang mengandungi serat

Cara seterusnya untuk mengatasi najis berdarah setelah melahirkan adalah makan lebih banyak makanan yang mengandungi serat. Ini dapat membantu konsistensi najis agar tetap lembut, sehingga dapat mempercepat penyembuhan pada buasir atau fisur dubur.

Sebaliknya, meningkatkan pengambilan makanan yang mengandungi serat juga dapat membantu mencegah sembelit. Buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, atau bijirin utuh adalah sumber serat yang baik. Sebaliknya, tingkatkan pengambilan serat dalam badan secara beransur-ansur.

Itulah beberapa maklumat mengenai penyebab najis berdarah selepas melahirkan anak. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!