Kesihatan

Gimnastik Kecergasan Fizikal dan Kebaikannya untuk Kesihatan Tubuh

Istilah latihan kecergasan fizikal, biasanya terdengar biasa ketika anda masih di peringkat sekolah rendah hingga sekolah menengah. Aktiviti fizikal, yang biasanya disertai dengan muzik, memang menjadi sebahagian daripada subjek sukan.

Ngomong-ngomong, adakah anda masih kerap melakukan latihan kecergasan fizikal setiap pagi? Sekiranya jawapannya tidak, tidak ada salahnya untuk membiasakan diri lagi.

Kerana latihan kecergasan fizikal sangat baik untuk kesihatan tubuh. Ingin tahu apa faedahnya? Ikuti tinjauan di bawah.

Meningkatkan fleksibiliti

Manfaat pertama kecergasan fizikal adalah menjadikan badan lebih lentur. Seperti yang kita ketahui, beberapa pergerakan gimnastik memerlukan badan untuk melompat, berlari, menendang, meregangkan dan seumpamanya.

Ini pasti membuat otot, ligamen, tendon, dan sendi dilatih untuk terus bergerak. Sekarang secara tidak langsung, jika anda melakukan senaman secara teratur, badan anda akan terbiasa melakukan pergerakan ini dan tidak akan kaku.

Membina sistem koordinasi badan yang lebih baik

Menggerakkan otot dan sendi setiap hari juga dapat meningkatkan fungsi keseimbangan badan. Ini bukan sahaja dapat meningkatkan tahap kesedaran anda semasa bergerak, badan anda juga akan menjadi lebih terkawal dan stabil.

Salah satu faktor yang menjadikan gimnastik menjadi kelebihan, ialah anda harus mengimbangkan antara pergerakan dan kepantasan. Ini membuat pelaku harus bergerak tangkas tetapi tetap memperhatikan tempo.

Meningkatkan kemahiran motor kasar

Melaporkan dari stk-sport.co.uk, satu kajian menunjukkan bahawa salah satu kesan positif dari latihan harian adalah dapat meningkatkan kemahiran motor kasar.

Ini bermakna anda akan dapat melakukan pelbagai pergerakan yang melibatkan otot besar seperti lengan, kaki, atau badan.

Bersenam otot dan tulang melalui aktiviti gimnastik juga dapat menjadikan pergerakan setiap anggota badan lebih terkoordinasi. Oleh itu, anda dapat bertindak balas terhadap sesuatu secara fizikal dengan lebih cepat dan terukur.

Menjadikan tulang sihat

Menjaga kesihatan tulang tidak selalu harus dilakukan dengan mengambil vitamin tertentu. Latihan fizikal yang melibatkan pergerakan dalam tempo yang agak cepat seperti kecergasan fizikal juga berkesan untuk kesihatan tulang.

Ini disokong oleh kajian yang melibatkan 49 remaja perempuan berusia 9 hingga 13 tahun. Di sana, gadis-gadis yang melakukan senam secara rutin terbukti mempunyai ketumpatan dan ketebalan tulang yang lebih baik daripada yang tidak.

Selain itu, senaman juga dapat mengekalkan kepadatan tulang dan mencegah tulang menjadi berpori.

Bagi wanita yang sangat rentan terhadap kehilangan tulang pada usia tua, ini menjadi sangat penting kerana wanita lebih berisiko mengalami gangguan tulang ketika mereka meningkat usia.

Meningkatkan kemahiran berfikir kognitif

Terdapat hubungan yang erat antara aktiviti sukan fizikal dan peningkatan kemampuan otak untuk berfikir. Melaporkan dari stk-sport.co.uk, satu kajian membuktikan bahawa senaman fizikal yang kuat sangat mempengaruhi kemampuan berfikir seseorang.

Ini termasuk kemampuan untuk menganalisis masalah, memberi alasan, komunikasi lisan, memeriksa ruang dan proses pemikiran lain. Semua aktiviti ini berpusat di otak dan sangat menentukan mekanisme seseorang dalam belajar dan memperhatikan sesuatu.

Dalam kajian itu juga dinyatakan bahawa aktiviti bahagian otak tertentu seperti: kuda nil, dan korteks prefrontal sangat dipengaruhi oleh aktiviti yang melibatkan pergerakan anggota badan seperti gimnastik.

Ini kerana bahagian otak ini berperanan menjaga tubuh agar tidak cedera ketika melakukan pergerakan fizikal.

Pengaruh positif terhadap keyakinan diri

Seseorang yang secara rutin melakukan gerakan gimnastik secara tidak sedar telah berlatih untuk meningkatkan keyakinan diri. Ini kerana semasa bersenam, otak akan fokus pada pergerakan, dan mengabaikan perkara-perkara di luar yang boleh mengganggu tumpuan.

Kajian yang dilakukan di University of Toronto juga menyatakan bahawa kawalan diri dan aktiviti fizikal mempunyai pengaruh yang berterusan antara satu sama lain.

Ia menyatakan bahawa remaja dapat meningkatkan keyakinan diri dengan melakukan jenis latihan fizikal yang kompleks, termasuk dengan melakukan latihan kecergasan fizikal setiap hari.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!