Kesihatan

Bolehkah Paracetamol untuk Wanita Hamil? Inilah Dosis Selamat dan Pengganti Alternatif!

Wanita hamil sangat mudah mengalami sakit dan sakit di beberapa bahagian badan, seperti punggung dan pinggang. Tidak sedikit yang memilih parasetamol untuk membantu melegakannya. Malangnya, penggunaan paracetamol untuk wanita hamil boleh menyebabkan kesan lain pada janin, anda tahu.

Apakah risiko yang boleh timbul dari pengambilan ubat ini? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Bolehkah Wanita Hamil Mengambil Antidepresan? Inilah penjelasannya!

Apa itu parasetamol?

Paracetamol adalah ubat yang digunakan untuk menghilangkan rasa sakit dan kesakitan. Ubat ini, juga dikenali sebagai acetaminophen, berfungsi dengan menekan pembebasan prostaglandin. Sebatian kimia seperti hormon yang bertanggungjawab untuk timbulnya kesakitan.

Paracetamol digunakan untuk mengobati sakit ringan hingga sederhana, seperti sakit kepala, sakit belakang, dan sakit gigi. Ubat ini berfungsi dengan lebih optimum jika diambil sejurus selepas tanda-tanda kesakitan pertama muncul.

Selain penghilang rasa sakit, parasetamol juga sering digunakan untuk melegakan simptom keadaan lain seperti demam tinggi dan alergi.

Di farmasi, ubat ini dijual di bawah pelbagai tanda dagangan, termasuk Biogesic, Calapol, Defamol, Farmadol, Mesamol, Unicetamol, Termorex, Tempra, Progesic, Panadol, dan Nufadol.

Penggunaan paracetamol untuk wanita hamil

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini, Tahap pengambilan parasetamol pada wanita hamil masih agak tinggi. Di Amerika Syarikat, misalnya, tidak kurang dari 70 peratus wanita hamil menggunakan ubat ini sebagai penghilang rasa sakit.

Walaupun begitu, pengambilan parasetamol untuk wanita hamil masih menjadi perdebatan hingga kini. Kerana, penggunaan dos tertentu dapat memberi kesan pada janin di dalam rahim.

Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) mengesyorkan agar wanita hamil selalu berunding dengan doktor mereka sebelum mengambil sebarang ubat, termasuk paracetamol.

Dos parasetamol untuk wanita hamil

Walaupun masih menjadi perdebatan, beberapa kalangan masih membenarkan penggunaan paracetamol untuk wanita hamil. Seperti yang dilaporkan oleh NHS UK, tidak ada dos tetap untuk dos ubat untuk wanita hamil. Penggunaan ubat untuk wanita hamil boleh berbeza antara satu sama lain.

Sebaik-baiknya, anda harus mengelakkan pengambilan ubat semasa mengandung, terutamanya dalam tiga bulan pertama. Keadaan seperti hidung berair dan sakit kecil atau sakit biasanya tidak perlu dirawat dengan ubat.

Sekiranya anda perlu minum ubat, doktor anda mungkin menetapkan dos paling rendah untuk jangka masa terpendek.

Risiko mengambil paracetamol semasa hamil

Seperti yang telah dijelaskan, pengambilan parasetamol untuk wanita hamil boleh memberi kesan tertentu pada janin dalam rahim. Sebahagian daripadanya adalah:

1. Gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD)

Menurut kajian yang melibatkan 100,000 ibu, pengambilan acetaminophen ketika hamil dapat meningkatkan risiko ADHD. Gangguan mental ini boleh menyukarkan kanak-kanak untuk fokus dan cenderung bertindak secara impulsif dan hiperaktif.

Pendedahan ubat dipercayai memberi kesan serius pada perkembangan otak janin, yang juga dapat mempengaruhi keperibadiannya. Dari penyelidikan ini, diketahui bahawa ibu yang mempunyai anak dengan ADHD telah mengambil parasetamol lebih dari tujuh hari ketika hamil.

Baca juga: Ayuh, kenali ADHD pada kanak-kanak sejak usia dini

2. Autisme

Autisme adalah keadaan yang serupa dengan ADHD, tetapi lebih teruk. Petikan dari WebMD, Acetaminophen telah terbukti menyeberangi plasenta ketika diminum. Sebatian dari ubat-ubatan ini boleh masuk ke dalam sistem saraf pusat bayi.

Ini akan mempengaruhi sel otak dan tahap hormon tertentu, yang secara tidak langsung boleh mengganggu perkembangannya.

3. Masalah kesuburan

Pengambilan parasetamol untuk wanita hamil dapat meningkatkan risiko kemandulan pada bayi, terutama jika bayi lelaki.

Penyelidik dari Universiti Edinburgh mendapati bahawa mengambil tiga dos asetaminofen setiap hari selama satu minggu dapat mengurangkan kadar testosteron pada janin. Testosteron rendah boleh mengganggu tahap kesuburan selepas kelahiran.

Selama ini, banyak orang berpendapat bahawa testosteron baru akan dihasilkan oleh badan ketika seorang lelaki dewasa. Sebenarnya, menurut satu kajian, hormon ini telah terbentuk sejak janin masih dalam kandungan.

4. Kelewatan ucapan

Risiko terakhir yang boleh disebabkan oleh pengambilan parasetamol pada wanita hamil adalah bahawa anak mungkin mengalami kelewatan pertuturan atau kelewatan pertuturan kelewatan pertuturan.

Acetaminophen dipercayai memberi kesan serius terhadap perkembangan kognitif janin, menyebabkannya mengalami kelewatan bahasa.

Alternatif lain untuk parasetamol

Dari penjelasan di atas, adalah idea yang baik bagi Moms untuk mempertimbangkan alternatif lain untuk menghilangkan rasa sakit. Daripada mengambil parasetamol yang boleh menyebabkan kesan buruk pada janin, ada beberapa bahan semula jadi sebagai penghilang rasa sakit, termasuk:

  • Halia
  • Kayu manis
  • Kunyit
  • Eucalyptus
  • Cengkih
  • minyak pati

Nah, itu adalah tinjauan penggunaan paracetamol untuk wanita hamil dan risiko yang boleh ditimbulkan kepada janin. Sekiranya anda harus mengambilnya, minta nasihat doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan dos dan dos yang betul.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found