Kesihatan

Inginkan Latihan Treadmill untuk Menurunkan Berat Badan? Inilah Cara Tepat!

Mempunyai badan yang ideal adalah impian bagi kebanyakan orang. Selain menyesuaikan diet mereka, tidak sedikit yang meluangkan masa untuk pergi ke pusat kecergasan. Latihan yang sering dilakukan adalah latihan treadmill untuk menurunkan berat badan.

Malangnya, ramai orang tidak memahami bagaimana senaman yang betul untuk membakar lemak dan kalori. Lalu, apakah jenis latihan treadmill untuk menurunkan berat badan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Sekilas treadmill

Treadmill adalah mesin senaman aerobik atau alat yang biasanya terdapat di pusat kecergasan. Selain menjadi alat senaman kardio, treadmill dapat membantu menurunkan berat badan.

Alat ini membolehkan anda berjalan, berlari, atau bahkan mendaki di tempat yang sama. Dengan begitu, anda boleh terus bersenam sambil menonton rancangan TV atau mendengar muzik kegemaran anda.

Treadmill juga mempunyai pegangan tangan yang boleh digunakan oleh orang yang pulih dari kecederaan.

Baca juga: Ayo, lebih tinggi dengan 6 jenis latihan berikut

Latihan Treadmill untuk menurunkan berat badan

Latihan Treadmill untuk menurunkan berat badan memberi tumpuan kepada pembakaran lemak dan kalori. Kedua-dua perkara ini adalah faktor utama yang mencetuskan kenaikan berat badan. Berikut adalah beberapa latihan treadmill untuk menurunkan berat badan:

1. Latihan selang intensiti tinggi

Cara pertama menggunakan treadmill untuk menurunkan berat badan adalah dengan melakukan latihan atau senaman selang intensiti tinggi latihan selang intensiti tinggi (HIIT). Teknik ini melibatkan penggantian siri latihan dan rehat.

Menurut kajian 2017, HIIT adalah kaedah berkesan untuk mengurangkan lemak badan dan membakar kalori dalam masa yang lebih sedikit.

Inilah cara melakukan HIIT di treadmill:

 1. Untuk pemanasan, tetapkan kelajuan treadmill hingga 2 mph (Batu per jam) selama 5 minit
 2. Selepas itu, mulailah berjalan pada 9 hingga 10 mph selama 30 saat
 3. Teruskan dengan aktiviti yang lebih ringan, iaitu berjalan dengan kecepatan 3 hingga 4 mph selama 60 saat
 4. Ulangi 5 hingga 10 kali
 5. Untuk kesejukan, berjalan dengan kecepatan 2 mph selama 5 minit

2. Amalan bukit

Bukit adalah istilah untuk melakukan latihan di treadmill 'menanjak'. Petikan dari garis kesihatan, senaman bukit berjalan cepat atau berlari dapat membakar lebih banyak kalori, kerana badan harus bekerja lebih keras.

senaman bukit ia juga akan mengaktifkan lebih banyak otot yang menyumbang untuk membina jisim tanpa lemak. Ini dapat membantu anda menurunkan berat badan, kerana otot membakar lebih banyak kalori daripada lemak.

Sekiranya anda ingin mencuba latihan ini, berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Biarkan treadmill rata, kemudian berjalan pada 2 mph selama 5 minit untuk memanaskan badan
 2. Selepas itu, tetapkan cerun menjadi kira-kira satu peratus. Mulakan untuk berjalan pantas dengan kepantasan 4 hingga 6 mph selama 60 saat
 3. Tambahkan cerun yang sama setiap minit sehingga mencapai 10 peratus
 4. Kurangkan cerun sebanyak satu peratus setiap 60 saat, ulangi sehingga anda rata
 5. Berjalan kembali pada 2 mph selama 5 minit untuk menyejukkan badan

Secara amnya, kelajuan purata berjalan di treadmill adalah 4 hingga 6 mph. Anda boleh menambahnya atau menambahkan minit untuk menjadikan latihan ini lebih optimum dalam membakar lemak dan kalori.

3. Melakukan latihan gabungan

Penting untuk menerapkan gabungan latihan di treadmill, untuk tidak berpegang pada satu teknik.

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Fisiologi GunaanCara terbaik untuk menggunakan treadmill untuk menurunkan berat badan adalah dengan tidak melakukan senaman yang sama berulang kali. Melakukan senaman yang sama setiap hari dapat meningkatkan risiko kecederaan anda.

Baca juga: Jangan Lupa Menggunakan 4 Petua Ini Untuk Mengelakkan Kecederaan Sukan

Perkara yang perlu dipertimbangkan ketika bersenam di treadmill

Semasa melakukan latihan menggunakan treadmill, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, termasuk:

 • Jangan berpegang pada: Jangan sekali-kali menyentuh pemegang di kiri dan kanan semasa anda berlari atau berjalan. Ini akan memindahkan berat badan anda ke pemegang. Kesannya, proses pembakaran lemak dan kalori tidak optimum
 • Perhatikan jejak langkah: Cuba mendarat setiap kaki lurus dan rata, jangan meletakkan tumit atau jari kaki terlebih dahulu. Selain mengganggu proses latihan, mendarat tumit dan jari kaki terlebih dahulu boleh menyebabkan kecederaan
 • Jangan lupa tentang pemanasan dan penyejukan: Pemanasan diperlukan untuk menyiapkan badan sebelum melakukan aktiviti yang berat, sementara penyejukan berfungsi untuk meregangkan kembali otot setelah bersenam

Itulah latihan treadmill untuk menurunkan berat badan dan perkara yang perlu diberi perhatian semasa melakukannya. Untuk mendapatkan hasil terbaik, seimbangkan dengan diet berkhasiat, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found