Kesihatan

Digoxin

Digoxin atau digoxin adalah salah satu ubat dalam kelas kardiotonik yang sering digabungkan dengan ubat angina, seperti nifedipine dan diltiazem.

Kali pertama ubat ini ditemui pada tahun 1930 disintesis dari daun Digitalis lanata.

Ubat ini banyak digunakan untuk merawat masalah jantung. Berikut ini adalah maklumat untuk apa digoxin digunakan, manfaatnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kemungkinan kesan sampingan.

Untuk apa digoxin?

Digoxin adalah ubat glikosida jantung yang digunakan untuk merawat pelbagai keadaan jantung, seperti aritmia supraventrikular (fibrilasi atrium) dan kegagalan jantung.

Ubat ini berkesan selepas satu jam penggunaan dan bertahan hingga 2-3 minggu.

Ubat ini sering dijumpai dalam bentuk tablet oral. Di samping itu, beberapa sediaan digoxin telah dikembangkan dalam bentuk suntikan suntikan intravena khusus untuk digunakan dalam keadaan mendesak.

Apa fungsi dan faedah ubat digoxin?

Digoxin berfungsi sebagai kardiotonik dengan bekerja untuk menguatkan kontraktil otot jantung, terutama pada kegagalan jantung untuk memperbaiki fungsi pam.

Selain itu, glikosida jantung ini juga menyekat sistem penghantaran impuls A-V (atrioventricular), iaitu dari atria ke ventrikel. Oleh itu, penghantaran impuls dapat diperlahankan.

Penggunaan perubatan digoxin terutamanya digunakan untuk keadaan jantung berikut:

1. Kegagalan jantung

Dalam menangani masalah ini, digoxin digunakan bersama dengan agen lain dalam pengurusan kegagalan jantung ringan hingga sederhana.

Pengurusan rawatan dikaitkan dengan disfungsi sistolik ventrikel kiri. Matlamat rawatan adalah untuk meningkatkan kontraktilitas ventrikel kiri dan memperbaiki gejala kegagalan jantung.

Walaupun digoxin telah digunakan secara meluas dalam rawatan kegagalan jantung, penggunaannya sekarang terhad.

Ini dipertimbangkan memandangkan kekurangan manfaat hidup dari ubat, potensi kesan sampingan yang serius, dan ketersediaan ubat lain yang telah terbukti dapat mengurangkan risiko kematian.

Garis panduan semasa untuk rawatan kegagalan jantung pada orang dewasa umumnya mengesyorkan penggunaan perencat sistem renin-angiotensin-aldosteron dalam kombinasi dengan terapi ubat.

2. Fibrilasi atrium

Digoxin juga digunakan untuk mengawal kadar ventrikel pada pasien dengan fibrilasi atrium kronik. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini tidak dianggap sebagai terapi lini pertama, sebahagiannya disebabkan oleh tindakan perlahan mereka.

Penyekat beta dan agen penyekat saluran kalsium nondihydropyridine (contohnya, diltiazem, verapamil) lebih disukai untuk terapi ini.

Digoxin biasanya digunakan bersama dengan beta blocker atau ubat penyekat saluran kalsium nondihydropyridine. Ini bertujuan untuk meningkatkan kawalan degupan jantung yang berguna pada pesakit dengan kegagalan jantung.

Ubat ini tidak disyorkan untuk digunakan pada pesakit dengan fibrilasi atrium yang sudah ada.

Sebabnya adalah kerana terdapat peningkatan tindak balas ventrikel dan fibrilasi ventrikel yang bahkan boleh memperburuk keadaan jantung.

3. Tachycardia supraventricular paroxysmal

Ia juga telah digunakan untuk rawatan takikardia supraventricular paroxysmal (PSVT). Beberapa pakar mencadangkan bahawa digoxin oral mungkin merupakan pilihan yang tepat untuk rawatan PSVT yang berterusan.

Penggunaan digoxin umumnya disediakan untuk pesakit yang gagal atau tidak dapat menggunakan terapi pilihan. Terapi pilihan adalah, ubat beta blocker, penyekat saluran kalsium nondihydropyridine, flecainide, propafenone.

Potensi risiko kesan sampingan digoxin juga menjadi perhatian sebelum memberi ubat ini kepada pesakit dengan disfungsi ventrikel yang mempengaruhi output jantung.

Walau bagaimanapun, kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa digoxin dapat digunakan dalam rawatan takikardia supraventricular biasa (timbal balik) yang berkaitan dengan sindrom Wolff-Parkinson-White (WPW).

Walau bagaimanapun, penggunaan ubat ini berpotensi berbahaya pada pesakit dengan sindrom WPW dan fibrilasi atrium yang sudah ada kerana kadar ventrikel yang dipercepat mungkin berlaku.

Jenama dan harga Digoxin

Ubat ini telah banyak beredar di Indonesia dengan beberapa bentuk dan kekuatan dos. Berikut adalah beberapa jenama dan harga ubat digoxin:

Nama generik

Tablet Digoxin 0.25 mg dihasilkan oleh First Medipharma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 335 / tablet.

Anda dapat memperoleh tablet IF Digoxin 0.25 mg dengan harga Rp188 / tablet.

Tablet Digoxin 0.25 mg Yarindo biasanya dijual dengan harga sekitar Rp188 / tablet.

Nama dagangan

Fargoxin 0.25 mg, penyediaan tablet digoxin yang dihasilkan oleh Fahrenheit. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp525 / tablet.

Suntikan Fragoxin 0,5 mg / 2 ml, sediaan suntikan digoxin yang boleh diperoleh dengan harga sekitar IDR 35,000-Rp 40,000 / ampul.

Bagaimana anda mengambil digoxin?

 • Ambil ubat mengikut dos yang ditetapkan oleh doktor. Perhatikan cara minum yang tertera di label pembungkusan ubat preskripsi. Jangan menambah atau menurunkan dos yang ditetapkan.
 • Cuba minum digoxin oral pada masa yang sama setiap hari. Ini akan memudahkan anda mengingat waktu minum. Sekiranya anda lupa minum, segera minum ubat tersebut jika selang minum seterusnya masih panjang.
 • Jangan menggandakan dos ubat yang tidak dijawab. Anda boleh mengabaikan dos yang tidak dijawab dengan memberitahu doktor terlebih dahulu.
 • Ambil digoxin secara berkala walaupun anda berasa sihat atau tidak mengalami sebarang gejala. Pastikan ubat tersedia sebelum ubat anda habis sepenuhnya. Sekiranya ia habis, pastikan anda berjumpa dengan doktor anda.
 • Penggunaan suntikan digoxin suntikan boleh diberikan dalam keadaan kecemasan dan akan diberikan oleh pegawai perubatan.
 • Suntikan Digoxin diberikan sebagai suntikan ke vena, atau sebagai infus ke vena. Penyedia penjagaan kesihatan anda akan memberitahu anda bahawa anda tidak boleh minum ubat itu dari mulut ke mulut.
 • Anda mesti selalu memeriksa kadar denyutan jantung dan tekanan darah anda setiap hari semasa anda mengambil ubat ini. Lakukan ujian fungsi darah dan buah pinggang kerana kedua-dua organ ini mungkin terjejas oleh penggunaan ubat digoxin.
 • Sekiranya anda ingin menghentikan ubat, jangan berhenti secara tiba-tiba. Rujuk dengan doktor anda terlebih dahulu untuk langkah yang paling selamat. Doktor boleh menilai rawatan sebelum memutuskan penggunaan ubat.
 • Simpan digoxin pada suhu bilik dari kelembapan dan cahaya matahari setelah digunakan.

Berapakah dos digoxin?

Dos dewasa

Rawatan kecemasan untuk kegagalan jantung

Bagi pesakit yang belum menerima glikosida jantung dalam 2 minggu sebelumnya, dos mungkin diberikan bergantung pada usia, berat badan tanpa lemak dan status ginjal.

Dos ubat yang disyorkan adalah 500-1,000 mcg (0,5-1 mg) dengan infus intravena selama 10-20 minit.

Dos utama boleh diberikan dalam dos terbahagi dengan kira-kira separuh daripada dos utama diberikan sebagai dos awal. Jumlah dos boleh diberikan selepas 6-8 jam berikutnya.

Kegagalan jantung, aritmia supraventrikular

Dos bergantung pada usia, berat badan tanpa lemak dan status buah pinggang.

Dos biasa: 750-1,500 mcg (0,75-1,5 mg) selama 24 jam pertama sebagai satu dos. Atau boleh diberikan dalam dos terbahagi setiap 6 jam untuk kes berisiko kurang mendesak atau lebih besar.

Untuk kegagalan jantung ringan: 250-750 mcg (0.25-0.75 mg) setiap hari selama 1 minggu.

Dos penyelenggaraan: disesuaikan berdasarkan peratusan terapi ubat di dalam badan. Dos penyelenggaraan biasa ialah 125-250 mcg setiap hari tetapi boleh berkisar antara 62,5-500 mcg setiap hari.

Dos anak

Rawatan kecemasan untuk kegagalan jantung

Bayi pramatang dengan berat kurang dari 1.5 kg: 25 mcg sekilogram berat badan diberikan sekali sehari.

Kanak-kanak atau balita dengan berat 1.5-2.5 kg: 30mcg sekilogram berat badan diberikan sekali sehari.

Umur di atas 2-5 tahun: 35 mcg sekilogram berat badan diberikan sekali sehari.

Umur di atas 5-10 tahun 25 mcg sekilogram berat badan diberikan sekali sehari.

Dos penyelenggaraan: Bayi pramatang diberi 20% daripada dos utama selama 24 jam. Bayi dan kanak-kanak sehingga 10 tahun diberi 25% daripada dos utama selama 24 jam.

Kegagalan jantung, aritmia supraventrikular

Bayi pramatang dengan berat kurang dari 1.5 kg: 25 mcg sekilogram berat badan diberikan sekali sehari.

Kanak-kanak dengan berat 1.5-2.5 kg: 30 mcg sekilogram berat badan diberikan sekali sehari.

Kanak-kanak berumur 2-5 tahun: 35 mcg sekilogram berat badan diberikan sekali sehari

Kanak-kanak berumur 5-10 tahun ke atas: 25 mcg sekilogram berat badan diberikan sekali sehari.

Dos penyelenggaraan: bayi pramatang 20 peratus daripada dos utama selama 24 jam. Kanak-kanak kecil dan kanak-kanak sehingga usia 10 tahun 25 peratus daripada dos utama selama 24 jam.

Dos warga tua

Dos untuk orang tua disesuaikan mengikut usia dan keadaan pesakit. Pengurangan dos harus dilakukan untuk mencapai keselamatan dalam mengambil ubat.

Adakah digoxin selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) mengklasifikasikan digoxin dalam kategori ubat C.

Kajian penyelidikan pada haiwan telah menunjukkan risiko kesan buruk (teratogenik) pada janin, tetapi tidak ada kajian yang mencukupi pada wanita hamil.

Penggunaan ubat ini berdasarkan risiko yang lebih rendah daripada faedah yang diperlukan dalam rawatan.

Ubat ini terbukti dapat diserap dalam susu ibu dalam dos yang kecil. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat ini pada ibu yang menyusu masih tidak digalakkan. Penggunaan ubat tersebut hanya boleh dilakukan atas cadangan doktor.

Apakah kesan sampingan digoxin yang mungkin?

Digoxin terdedah kepada kesan sampingan, terutamanya jika pesakit mempunyai sejarah sebelumnya mengenai masalah jantung yang sama.

Berhenti menggunakannya dengan segera dan hubungi doktor anda jika kesan sampingan berikut muncul selepas anda mengambil ubat ini:

 • Tanda-tanda reaksi alergi: gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Gangguan jantung, seperti aritmia yang semakin teruk, gangguan konduksi jantung, bradikardia.
 • Masalah mata, seperti gangguan penglihatan (penglihatan kabur atau kuning).
 • Gangguan saluran gastrousus
 • Gangguan sistem saraf, seperti kerosakan otak, pening, gangguan sistem saraf pusat
 • Mual, muntah, cirit-birit, sakit perut
 • Denyut jantung yang cepat, perlahan, atau tidak seimbang
 • Rasa pening seperti hendak pengsan
 • Najis berdarah atau hitam
 • Kekeliruan, kelemahan, halusinasi, pemikiran atau tingkah laku yang tidak biasa
 • Payudara bengkak atau sakit
 • Pada bayi dan kanak-kanak: sakit perut, penurunan berat badan, kelambatan pertumbuhan, perubahan tingkah laku.
 • Kesan sampingan yang serius boleh berlaku lebih kerap pada pesakit tua dan harus digunakan dengan pengawasan yang ketat.

Kesan sampingan yang mungkin dan biasa semasa mengambil digoxin:

 • Mual, cirit-birit
 • Rasa lemah atau pening
 • Sakit kepala, kelemahan, kegelisahan, atau kemurungan
 • Ruam

Amaran dan perhatian

Jangan mengambil digoxin jika anda mempunyai sejarah alergi sebelumnya terhadap ubat ini, atau ubat kardiotinik yang serupa, seperti digitoxin.

Elakkan menggunakan ubat ini jika anda mengalami fibrilasi ventrikel (gangguan irama jantung di ventrikel, atau ruang bawah jantung yang membolehkan darah mengalir keluar dari jantung).

Untuk memastikan digoxin selamat diambil, beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah masalah kesihatan yang serius, terutamanya:

 • Keadaan jantung yang serius seperti sindrom blok A-V (kecuali jika anda mempunyai alat pacu jantung)
 • Serangan jantung
 • Denyutan jantung perlahan yang menyebabkan anda pingsan
 • Sindrom Wolff-Parkinson-Putih (degupan jantung tiba-tiba cepat)
 • Penyakit buah pinggang
 • Ketidakseimbangan elektrolit (seperti tahap rendah kalsium, kalium, atau magnesium dalam darah)
 • Gangguan tiroid
 • Baru-baru ini mengalami muntah atau cirit-birit yang berpanjangan

Beritahu doktor anda jika anda hamil. Beberapa kes kegagalan jantung atau fibrilasi atrium semasa kehamilan boleh menyebabkan komplikasi, seperti kelahiran pramatang atau berat lahir rendah, atau risiko kematian bagi ibu dan bayi.

Elakkan dehidrasi atau kekurangan cecair semasa bersenam. Overdosis Digoxin boleh berlaku dengan lebih mudah jika anda mengalami dehidrasi.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.