Kesihatan

6 Cara Semula Jadi untuk Mengatasi Tempat Gelap kerana Perancangan Keluarga

Bintik-bintik hitam di wajah boleh muncul kerana penggunaan ubat kontraseptif atau perancang keluarga, anda tahu! Bintik-bintik hitam atau juga dikenali sebagai melasma adalah keadaan kulit yang biasa di mana bintik-bintik coklat muncul.

Melasma biasanya menyerang wajah paling kerap, tetapi ia juga boleh berkembang di lengan dan leher. Keadaan ini tidak serius, tetapi boleh mempengaruhi penampilan anda, jadi ada banyak cara untuk menghilangkannya.

Baca juga: 6 penyebab barah payudara yang perlu anda ketahui, salah satunya berpunca dari radiasi!

Cara semula jadi untuk mengatasi bintik hitam kerana kawalan kelahiran

Melasma keadaan pada wanita sering dikaitkan dengan hormon estrogen dan progesteron. Oleh itu, seorang wanita berisiko lebih tinggi terkena melasma jika dia mengambil pil kawalan kelahiran, mengambil terapi penggantian hormon, dan hamil.

Walaupun kadang-kadang menyerupai tahi lalat dan pertumbuhan lain sering dikaitkan dengan barah kulit, bintik-bintik gelap dianggap tidak berbahaya. Namun, seperti yang dilaporkan oleh Medical News Today, ada beberapa cara semula jadi untuk merawat bintik-bintik hitam disebabkan oleh keluarga, seperti berikut:

epal sider cuka

Cuka sari apel mengandungi polifenol yang dapat membantu melindungi sel kulit. Oleh kerana itu, banyak orang menggunakan cuka sari apel pada kulit untuk meringankan pigmentasi yang tidak diingini.

Cuka sari apel juga mengandungi asid asetik yang bertindak dalam membantu pengelupasan kimia ringan. Untuk menggunakannya, sapukan 1 bahagian cuka sari apel dan 1 bahagian air ke kawasan berpigmen selama beberapa minit dua kali sehari.

Bilas kawasan tersebut dengan air bersih. Sentiasa perhatikan perkembangan kawasan yang dioleskan dan segera berhenti menggunakan cuka jika anda mengalami kerengsaan.

Yogurt atau susu

Yogurt dan susu keduanya mengandungi asid laktik yang merupakan bahan biasa dalam kulit kimia untuk kulit. Makan kedua-dua jenis makanan yang mengandungi yogurt dan susu juga dapat membantu mengatasi hiperpigmentasi ringan.

Penggunaan bahan semula jadi ini adalah merendam bebola kapas dalam yogurt atau susu dan kemudian menerapkannya di kawasan berpigmen.

Biarkan yogurt atau susu selama beberapa minit, kemudian bilas kawasan tersebut dengan bersih dan kemudian sapukan pelembap. Ulangi proses ini dua kali sehari untuk mendapatkan hasil yang diinginkan.

Teh hijau

Teh hijau mempunyai bahan aktif utama, iaitu epigallocatechin-3-gallate atau EGCG yang dapat membantu mengubah pigmentasi kulit.

Tinjauan dalam Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery menyatakan bahawa EGCG adalah sebatian antioksidan yang dapat membantu menyekat proses dalam sel yang menyebabkan pigmentasi berlebihan.

Daun teh hijau sendiri juga mengandungi asid gallic dan ellagic acid yang dapat membantu memperbaiki kulit. Nah, jika anda ingin merawat bintik-bintik gelap maka sapukan beg teh hijau selama beberapa minit setiap hari secara berkala.

Vitamin C

Tinjauan dalam Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery menyoroti rawatan di rumah yang berpotensi tinggi untuk merawat hiperpigmentasi, termasuk vitamin C. Dalam bentuk seperti asid askorbik atau asid sitrik, vitamin C dapat membantu mengubah penampilan kulit.

Nah, beberapa sumber vitamin C yang boleh digunakan termasuk limau gedang, lemon, atau betik. Sapukan vitamin C terus ke kulit kerana dapat membantu meningkatkan antioksidan permukaan dan mencerahkan sel dari masa ke masa.

Lidah Buaya

Cara semula jadi untuk merawat bintik hitam akibat kawalan kelahiran adalah dengan menerapkan lidah buaya secara langsung ke kulit yang berpigmen.

Satu kajian dalam jurnal Planta Medica yang melibatkan sel berudu menyatakan bahawa bahan aktif dalam aloe, yang disebut aloesin atau aloin, dapat membantu mengurangkan pigmentasi kulit.

Penyelidikan mengenai lidah buaya untuk kulit manusia masih banyak yang perlu dilakukan. Walau bagaimanapun, anda boleh mencubanya dengan menggosoknya dengan lidah buaya di kawasan kulit yang mengalami pigmentasi secara berkala.

Daun mulberry atau mulberry

Daun dan ekstrak mulberry juga dapat digunakan sebagai rawatan semula jadi untuk pigmentasi yang terjadi pada kulit akibat kawalan kelahiran.

Tinjauan dalam The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology menyatakan bahawa bahan aktif dalam daun mulberry dapat menyekat faktor penyebab pigmentasi dan penyebaran melanin.

Penyelidikan pada tanaman menggunakan bentuk ekstrak yang sangat dimurnikan. Walau bagaimanapun, merendam daun murbei kering dan menyapukannya pada kulit setiap hari dapat membantu mengurangkan pigmentasi dan memberikan hasil maksimum dari masa ke masa.

Baca juga: 7 Penyakit Kerana Kesihatan Pergigian dan Mulut yang Buruk, Salah satunya ialah Penyakit Jantung!

Jangan ragu untuk berjumpa doktor yang berkaitan dengan masalah kesihatan anda dalam aplikasi Good Doctor. Doktor yang dipercayai kami akan membantu dengan perkhidmatan 24/7.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found