Kesihatan

Ibu! Inilah sebab mengapa janin tidak turun ke pelvis walaupun dekat dengan HPL

Biasanya kedudukan bayi dalam kandungan akan bergerak ke posisi yang siap dilahirkan pada trimester ketiga. Namun, ada juga janin yang belum memasuki pelvis walaupun sudah dekat dengan tarikh akhir (HPL).

Doktor atau pegawai perubatan akan memeriksa kedudukan bayi secara rutin setiap kali anda melakukan pemeriksaan rutin. Dari pemeriksaan ini, dapat dilihat jika janin belum memasuki pelvis sehingga beberapa cara untuk mengubah posisi janin akan disarankan.

Memahami kedudukan bayi sebelum waktu kelahiran

Kedudukan bayi yang ideal sebelum kelahiran akan membantu proses kelahiran lebih mudah. Sekiranya janin belum memasuki pelvis sebelum kelahiran, ia akan menjadikan proses kelahiran lebih sukar.

Kedudukan bayi yang belum memasuki saluran kelahiran boleh menyebabkan kesukaran dan risiko yang berbeza, bergantung pada kedudukan janin itu sendiri.

Punca janin belum memasuki pelvis berhampiran waktu bersalin

Bagi ibu yang pertama kali hamil dan mengetahui bahawa janin belum memasuki pelvis, mereka mungkin panik. Namun, ternyata terdapat beberapa syarat di belakangnya. Berikut adalah sebahagian daripadanya.

  • Dilaporkan dari pusat bayi, jumlah cecair amniotik dapat membuat bayi bergerak lebih banyak dan berada dalam kedudukan melintang atau serong. Biasanya janin akan memasuki pelvis sekiranya mengambil masa lebih lama.
  • Bentuk pelvis, posisi plasenta dan kehadiran fibroid dapat mempengaruhi pergerakan bayi ke arah pelvis, sehingga memerlukan waktu lebih lama untuk turun ke saluran kelahiran.
  • Bayi besar. Ia juga akan melambatkan pergerakan bayi ke arah saluran kelahiran.

Apa yang harus dilakukan agar janin belum memasuki pelvis dapat berubah posisi?

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengubah kedudukan janin belum memasuki pelvis pada trimester kehamilan terakhir. Tetapi kaedah ini tidak selalu berkesan. Kadang kala, kedudukan bayi berubah tetapi masih dalam kedudukan yang belum ideal menuju ke saluran kelahiran.

Berikut adalah beberapa pilihan kaedah yang boleh dilakukan.

Versi cephalic luaran (ECV)

Prosedur ini memerlukan dua orang pegawai perubatan di mana satu orang mengangkat bahagian bawah bayi dalam kedudukan ke atas dan orang kedua memberi tekanan melalui dinding perut ke rahim di mana bayi hendak memusingkan kepala bayi ke hadapan atau ke belakang.

Masa terbaik untuk melakukan prosedur ini adalah antara 36 hingga 38 minggu kehamilan.

Menukar kedudukan ibu

Beberapa pergerakan dipercayai dapat mengubah kedudukan bayi. Sebagai contoh:

  • Letakkan tangan dan lutut dan goyangkan badan anda ke belakang dan ke belakang.
  • Lakukan jambatan berpose, di mana anda mendorong pinggul ke atas sambil berbaring di punggung dengan lutut dibengkokkan dan kaki anda di lantai.

Bunyi yang merangsang pergerakan bayi

Muzik, perbincangan, perubahan suhu dan cahaya dapat menarik minat bayi. Semasa dalam kandungan, bayi dapat mendengar muzik, melihat perubahan cahaya melalui kulit ibu, dan juga mendengar suaranya ketika dia bercakap.

Cuba letakkan fon kepalapada perut ke bawah, untuk melihat apakah ini menarik perhatian bayi. Berjalan, duduk di atas bola kelahiran, berjongkok dan memiringkan pelvis juga boleh menjadi pilihan untuk membantu mengubah kedudukan janin.

Perkara di atas boleh digunakan sekiranya penyebab janin tidak memasuki pelvis adalah kedudukannya. Tetapi, jika penyebab bayi tidak memasuki pelvis adalah perkara lain, anda harus meminta nasihat doktor untuk mengatasinya.

Sekiranya bayi berjaya turun ke pelvis

Setelah melakukan beberapa cara ini, perhatikan tanda-tanda kedudukan bayi. Sekiranya anda mengalami salah satu perkara berikut, kemungkinan bayi itu turun dan memasuki pelvis ibu.

  • Nafas dengan lebih senang.
  • Tekanan di sekitar pelvis lebih berat.
  • Kehadiran cairan dari vagina, disebabkan oleh tekanan kepala bayi pada serviks dan menjadikan serviks mengeluarkan lendir.
  • Lebih kerap ke bilik mandi, kerana lebih kerap anda ingin membuang air kecil.
  • Sakit pelvis. Ini berlaku kerana kepala bayi menekan ligamen di pelvis ibu. Sekiranya kesakitan berlaku secara berterusan, segera berjumpa doktor untuk memastikan keadaan kesihatan ibu dan janin.

Oleh itu maklumat mengenai janin belum memasuki pelvis menghampiri HPL dan beberapa cara yang boleh dilakukan.

Ada soalan lebih lanjut? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!