Kesihatan

Jenis-Jenis Kecederaan Yang Sering Berlaku, Pernahkah Anda Mengalaminya?

Setiap orang boleh mengalami pelbagai jenis kecederaan, tanpa mengira usia, jantina, atau status pekerjaan. Keadaan ini secara amnya menyebabkan kesakitan yang tidak dapat ditanggung di kawasan yang terjejas.

Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai pelbagai jenis kecederaan dan faktor pencetusnya dengan tinjauan berikut!

Jenis kecederaan yang sering berlaku

Terdapat banyak jenis kecederaan yang sering dialami oleh banyak orang, mulai dari yang ringan seperti di bahagian belakang, hingga yang berbahaya seperti kecederaan di kepala.

Penyebabnya juga berbeza-beza, boleh disebabkan oleh sukan atau aktiviti harian. Berikut adalah jenis kecederaan yang paling biasa:

1. Keseleo buku lali

Salah satu kecederaan ringan yang sering dialami oleh banyak orang adalah pergelangan kaki yang terseliuh. Kecederaan ini biasanya berlaku apabila kaki dipaksa berpusing ke dalam. Putaran boleh meregang dan kemudian merobek ligamen luar pergelangan tangan yang agak lemah.

Faktor utama yang mencetuskan kecederaan jenis ini adalah kehilangan fleksibiliti dan kekuatan di kawasan yang terjejas. Oleh itu, untuk mengelakkan keadaan ini, kerap bergerak dan memanaskan badan sebelum bersenam.

Walaupun kadang-kadang ia berlaku pada skala ringan, keseleo boleh menjadi lebih teruk, anda tahu. Sekiranya tulang kaki terjejas, anda harus menghubungi doktor untuk mendapatkan rawatan. Prosedur pembedahan mungkin bermanfaat.

2. Kecederaan lutut

Terdapat dua jenis kecederaan lutut yang biasa: ligamen koyak dan sindrom patellofemoral. Sekiranya apa yang berlaku adalah ligamen yang koyak, maka masalahnya hanyalah otot.

Manakala sindrom patellofemoral, melibatkan cengkerang (patella) yang berdekatan dengan femur.

Kedua-duanya adalah masalah serius, tetapi sindrom patellofemoral adalah keadaan yang lebih teruk. Sindrom ini biasanya disebabkan oleh teknik yang tidak betul dalam sukan seperti bola keranjang, bola tampar, dan berlari. Kesakitan yang disebabkan boleh bertahan hingga enam minggu.

Baca juga: 5 Punca Bunyi Lutut yang Jarang Diketahui, Apa itu?

3. Kecederaan Paha

Masih di sekitar kawasan kaki, kecederaan seterusnya yang sering dialami oleh banyak orang adalah di bahagian paha. Kecederaan ini mempengaruhi tiga otot di bahagian belakang paha yang disebut hamstrings. Jaringan gol dan tendangan tajam adalah penyebab biasa kecederaan ini.

Kesakitan memang akan muncul, tetapi menurut WebMD, terus bergerak secara aktif, seperti berjalan, dapat membantu mengurangkan tekanan atau tekanan pada tisu atau otot yang terjejas.

Sebaliknya, jika anda tidak bergerak secara aktif, kecederaan boleh bertahan lebih lama. Jenis kecederaan ini memerlukan pemulihan 6 hingga 12 bulan.

4. Kecederaan bahu

Kecederaan bahu biasanya disebabkan oleh kehelan tulang lengan atas, melepaskan atau bergeser dari rongga bahu. Tidak seperti sendi lain, bahu adalah bahagian badan yang boleh menjadi sangat aktif. Anda boleh menggerakkannya ke arah mana pun, tidak seperti siku terhad.

Malangnya, pergerakan terlalu banyak dapat melucutkan bahagian atas lengan anda. Ligamen yang menghubungkan tulang selangka dan bilah bahu juga boleh terkoyak. Kesakitan yang tidak dapat ditanggung hampir pasti berlaku ketika anda mengalami keadaan ini.

Walaupun ia boleh berlaku kerana aktiviti harian, latihan adalah salah satu faktor pencetus utama, seperti hoki, panjat tebing, dan bola tampar.

5. Kecederaan siku

Kecederaan siku berlaku apabila terdapat keradangan tendon yang menghubungkan lengan bawah ke sendi di tengah lengan. Kesakitan berpusat pada penonjolan tulang di siku, mungkin memancar ke bahagian bawah.

Keadaan biasanya bertambah baik dengan rehat yang cukup. Selain mengangkat benda berat, kecederaan siku boleh disebabkan oleh sukan seperti golf, tenis, besbol, dan lontaran lembing. Seseorang juga boleh mengalami kecederaan ini semasa menyapu dan melukis.

6. Kecederaan belakang

Kecederaan belakang adalah salah satu jenis kecederaan yang biasa dialami oleh banyak orang. Keadaan ini boleh berlaku dari bawah leher hingga ke bahagian pinggang. Dari pelbagai kecederaan yang ada, kecederaan belakang mempunyai faktor pencetus yang lebih pelbagai.

Anda boleh mendapat kecederaan ini hanya dengan berdiri terlalu lama atau melakukan aktiviti berat tanpa rehat. Dalam kes ringan, rehat yang mencukupi dapat mengembalikan kecergasan ke keadaan semula. Kompres sejuk atau ais sering juga berguna.

Baca juga: 5 punca sakit belakang bawah yang perlu anda ketahui

7. Kecederaan kepala

Dari pelbagai jenis kecederaan yang ada, kecederaan di kepala adalah keadaan yang paling serius dan berbahaya, biasanya memerlukan rawatan perubatan yang sengit. Kecederaan kepala boleh dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu:

  • Gegaran: Jenis kecederaan kepala yang paling biasa yang menyebabkan trauma ke otak. Keadaan ini biasanya dipicu oleh kejutan atau kesan yang sangat keras pada kepala. Dalam kes yang teruk, keadaan ini boleh merosakkan beberapa bahagian otak.
  • Lebam: Dalam kes ringan, kecederaan kepala boleh menyebabkan pendarahan dan pembengkakan. Namun, jika anda tidak mendapatkan rawatan dengan segera, keadaan anda akan bertambah buruk.
  • Hematoma intrakranial (ICH): Keadaan yang dicirikan oleh pendarahan di dalam tengkorak di bawah otak. Keadaan ini mesti diatasi dengan segera, kerana darah yang keluar dapat membentuk gumpalan berbahaya.
  • patah tulang tengkorak: Keadaan yang menyebabkan kerosakan pada struktur atau bahagian tengkorak tertentu.

Penyebab kecederaan kepala yang paling biasa adalah kemalangan kereta atau motosikal, jatuh dari ketinggian, dan dilanggar. Dalam sukan, memukul bola dengan kuat dengan kepala anda juga dapat menyebabkan gegar otak.

Nah, itulah jenis kecederaan yang biasa berlaku sama ada disebabkan oleh aktiviti harian atau faktor sukan. Ayuh, sentiasa perhatikan pergerakan ketika melakukan aktiviti untuk mengurangkan kejadian kecederaan!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!