Kesihatan

Jangan Keliru! Ini adalah perbezaan antara gastritis dan asid gastrik

Selalunya orang berpendapat bahawa kedua penyakit ini adalah penyakit yang sama. Ternyata ulser perut dan asid perut berbeza, anda tahu. Agar tidak tersilap, berikut adalah penjelasan mengenai perbezaan antara ulser dan asid perut.

Perbezaan antara ulser perut dan asid perut

Walaupun mereka mempunyai simptom yang hampir sama, ternyata kedua-dua penyakit ini mempunyai keadaan yang berbeza, anda tahu. Berikut adalah beberapa perbezaan antara gastritis dan asid gastrik, termasuk:

Memahami ulser perut dan asid perut

Perbezaan antara gastritis dan asid gastrik, ulser adalah keadaan di mana jumlah lapisan lendir tebal yang melindungi perut berkurang, sehingga asid pencernaan memakan tisu yang melapisi perut.

Penyakit refluks asid adalah keadaan di mana asid yang dihasilkan oleh perut naik ke kerongkongan dan menyebabkan ketidakselesaan seperti sakit dada hingga pedih ulu hati.

Gejala pedih ulu hati dan asid perut

Berikut adalah beberapa gejala antara penyakit ulser dan asid perut, termasuk:

Senak

 • Biasanya akan mengalami bisul perut.
 • Rasa mual dan muntah.
 • Masalah senak berlaku.
 • Perut terasa kembung dan sakit.
 • Rasa terbakar pada waktu makan atau pada waktu malam.
 • Cegukan.
 • Lebih teruk lagi akan berdarah ketika membuang air besar.

Asid perut

 • Rasa masam di mulut.
 • Menghidap batuk kering.
 • Ada sakit tekak.
 • Akan mengalami kesukaran untuk menelan.
 • Setiap orang sering merasa lapar walaupun kenyang.
 • Anda akan berasa seperti dada anda terbakar.
 • Penyebab ulser dan asid perut

Penyebab ulser dan asid perut

Beberapa perkara yang boleh menyebabkan ulser perut dan refluks asid, termasuk:

Senak

Pedih ulu hati berlaku apabila lapisan perut cedera dan keadaan ini dapat diperburuk oleh asid perut.

Bukan hanya itu, penyebab ulser lain adalah kegatalan pada perut kerana gangguan muntah kronik, penggunaan alkohol yang berlebihan, tekanan, dan mengambil ubat tertentu.

Ulser juga dapat disebabkan oleh bakteria dan jangkitan, seperti refluks empedu, jangkitan H. pylori, dan anemia yang merosakkan. Walaupun dibiarkan boleh menyebabkan barah perut.

Asid perut

Penyakit refluks asid disebabkan oleh asid perut itu sendiri. Di mana asid perut meninggalkan perut dan memasuki esofagus. Penyebab utama ialah bakteria H. pylori.

Bakteria ini dapat hidup dan membiak di lapisan mukosa yang berguna untuk melindungi tisu lapisan perut dan usus kecil.

Ini boleh berlaku kerana lapisan perut semakin berkurang, bakteria mudah menyerang dan menyebabkan penyakit.

Makanan yang menyebabkan ulser dan asid perut tinggi

Sebagai tambahan kepada beberapa sebab yang dijelaskan di atas, terdapat beberapa makanan yang mencetuskan penyakit ulser dan asid perut tinggi, termasuk:

Makanan ringan

Walaupun rasanya enak, tetapi makanan yang satu ini berbahaya bagi kesihatan kita, anda tahu. Salah satu penyakit yang disebabkan oleh memakan makanan ringan adalah pedih ulu hati dan asid perut.

Kandungan lemak tinggi dalam makanan ringan boleh menjadikan asid perut anda meningkat.

Makanan pedas

Walaupun makan makanan pedas memang menyelerakan, ternyata makanan pedas adalah pencetus penyakit ulser, anda tahu. Makanan pedas boleh menambahkan penumpukan asid yang menyebabkan asid perut naik.

Makanan bergoreng

Makanan goreng mengandungi banyak lemak tepu yang boleh menyebabkan pedih ulu hati. Makanan yang mengandungi banyak lemak juga lebih sukar dicerna sehingga akan terkumpul di dalam perut dan usus yang boleh menyebabkan pedih ulu hati.

Coklat

Coklat mengandungi kafein yang merupakan salah satu pencetus pedih ulu hati kerana dapat meningkatkan kadar asid perut. Oleh itu, anda tidak boleh mengambil terlalu banyak coklat, ya.

Makanan masam

Anda harus mengelakkan makanan berasid untuk mengelakkan asid perut dan bisul. Anda juga harus mengelakkan buah-buahan berasid seperti nanas kerana mengandungi alkohol yang boleh menyebabkan asid perut meningkat.

daging merah

Anda tidak boleh makan daging merah terlalu banyak. Ini disebabkan kandungan lemak tinggi yang mencetuskan kenaikan asid perut.

Periksa kesihatan perut anda di Klinik Ulser dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini!