Kesihatan

Lorazepam

Lorazepam adalah ubat benzodiazepin yang mempunyai beberapa kesan yang serupa dengan alprazolam dan diazepam.

Ubat ini pertama kali dipatenkan pada tahun 1963 dan diluluskan untuk penggunaan perubatan di Amerika Syarikat pada tahun 1977.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai ubat lorazepam, faedahnya, dosnya, cara mengambilnya, dan risiko kesan sampingan.

Untuk apa lorazepam?

Lorazepam adalah ubat yang digunakan untuk merawat gangguan kecemasan, gangguan tidur, kejang epileptikus status, dan mual dan muntah yang disebabkan oleh kemoterapi.

Ubat ini juga digunakan dalam pembedahan sebagai ubat penenang yang berfungsi dengan menekan ingatan kesakitan dan menenangkan pesakit.

Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet dan suntikan intravena atau intramuskular (suntikan ke dalam otot). Apabila diberikan melalui suntikan, kesan ubat dapat berfungsi setelah satu hingga 30 minit dan boleh bertahan hingga sehari.

Apa fungsi dan faedah ubat lorazepam?

Lorazepam mempunyai fungsi untuk meningkatkan kesan neurotransmitter gamma-aminobutyric acid (GABA) pada otak. Oleh itu, ubat ini dapat mengawal pengaruh sistem saraf pusat terhadap corak tingkah laku (motor).

Ubat ini mempunyai sifat sebagai anticonvulsant (anticonvulsant), anxiolytic (sedatif), dan sedatif (menurunkan kewaspadaan).

Dalam dunia perubatan, ubat ini banyak digunakan untuk merawat beberapa masalah yang berkaitan dengan keadaan berikut:

1. Gangguan kegelisahan

Lorazepam digunakan untuk merawat dan mengurangkan simptom gangguan kecemasan jangka pendek yang berkaitan dengan kemurungan.

Di Amerika Syarikat, Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) tidak mengesyorkan menggunakan ubat ini selama lebih dari empat minggu.

Tindakan ubat ini sangat sesuai untuk merawat gangguan kecemasan atau gangguan panik yang berulang secara tiba-tiba.

Lorazepam berkesan dapat mengurangkan pergolakan dan mendorong tidur dengan satu dos ubat. Tempoh kesan yang cepat menjadikan ubat ini sebagai pilihan terbaik untuk rawatan kegelisahan yang teruk, terutama pada waktu malam.

Malangnya, penggunaan ubat ini boleh menyebabkan gejala ketagihan, termasuk insomnia dan kegelisahan yang lebih sengit.

2. Kejang epileptikus status

Kejang atau epilepsi dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu grand mal (tonik-klonik umum), petit mal (ketiadaan sederhana), dan status epileptikus.

Epileptikus status kejang adalah keadaan dalam serangan lain tanpa tempoh sedar pesakit yang berlangsung beberapa jam dan boleh membawa maut.

Diazepam dan lorazepam yang diberikan secara intravena adalah rawatan lini pertama yang disyorkan untuk kejang epilepsi status.

Beberapa pendapat menyatakan bahawa ubat ini lebih berkesan daripada diazepam dan phenytoin dalam merawat kejang status epileptikus. Ubat ini juga mempunyai risiko yang lebih rendah kerana rawatan tambahan untuk kejang mungkin diperlukan.

Sifat antikonvulsan lorazepam menjadikannya disyorkan untuk penggunaan intravena untuk menghentikan kejang akut. Walau bagaimanapun, penggunaan jangka panjang boleh menyebabkan ubat penenang yang berpanjangan.

Benzodiazepin oral, termasuk lorazepam, kadang-kadang digunakan sebagai rawatan profilaksis jangka panjang untuk kejang yang tidak ada. Walau bagaimanapun, lorazepan bukanlah terapi lini pertama untuk jenis gangguan sawan ini.

Sifat depresi antikonvulsan dan sistem saraf pusat lorazepam juga berguna untuk rawatan dan pencegahan sindrom ketagihan alkohol. Dalam kes ini, ubat boleh digunakan jika tidak menunjukkan gangguan fungsi hati yang berbahaya.

3. Penenang pra-operasi, kecemasan, dan amnesia

Ubat ini sangat berguna ketika menghilangkan kegelisahan dan mengurangkan ingatan terhadap peristiwa yang berkaitan dengan prosedur pembedahan. Ubat ini akan berfungsi dengan menyekat ingatan dan menurunkan kewaspadaan pesakit sehingga dia berada dalam keadaan tenang.

Keberkesanannya yang relatif dalam mencegah pembentukan memori dan mengurangkan kegelisahan dan kegelisahan menjadikan lorazepam berguna sebagai ubat awal.

Ubat ini diberikan sebelum anestesia umum untuk mengurangkan jumlah anestesia yang diperlukan, atau sebelum prosedur bangun yang tidak menyenangkan.

Beberapa prosedur ini, seperti dalam pergigian atau endoskopi, digunakan untuk mengurangkan kegelisahan, dan menyebabkan amnesia semasa prosedur pembedahan.

Lorazepam diberikan melalui mulut 90 hingga 120 minit sebelum prosedur pembedahan dan kemudian secara intravena sekurang-kurangnya 10 minit sebelum prosedur.

Kadang-kadang ia digunakan sebagai alternatif untuk midazolam dalam penenang paliatif untuk pesakit yang tidak dapat bertoleransi midazolam. Dalam rawatan intensif, ubat ini kadang-kadang juga digunakan untuk menghasilkan kecemasan, hipnosis, dan amnesia.

Walau bagaimanapun, pada orang yang sakit parah, propofol terbukti lebih unggul daripada lorazepam baik dari segi keberkesanan dan kos. Ini menjadikan penggunaan propofol sebagai terapi lini pertama untuk penenang.

4. Pergolakan

Lorazepam boleh digunakan sebagai alternatif untuk haloperidol apabila pesakit memerlukan ubat penenang yang cepat. Biasanya ubat ini digunakan untuk pesakit yang ganas dan gelisah sehingga terpaksa ditenangkan.

Walau bagaimanapun, kesan sampingan seperti penurunan fungsi tingkah laku boleh menjadikan ubat ini tidak sesuai untuk sesetengah orang yang sangat psikotik.

Delirium akut kadang-kadang dirawat dengan lorazepam, tetapi boleh menyebabkan kesan yang tidak menyenangkan. Ubat ini harus diberikan bersama dengan haloperidol untuk menutup kesan yang tidak menyenangkan.

5. Skizofrenia

Ubat ini telah digunakan untuk merawat skizofrenia dan mungkin bermanfaat untuk mengawal kegelisahan, kegelisahan, dan gangguan tidur. Gejala ini sering berlaku semasa fasa akut skizofrenia pada pesakit yang menerima terapi antipsikotik.

Walau bagaimanapun, lorazepam bukanlah cadangan lini pertama untuk merawat skizofrenia. Ubat ini boleh diberikan sebagai alternatif kepada haloperidol jika clozapine dan risperidone tidak bertindak balas terhadap terapi.

6. Mual dan muntah kerana kemoterapi

Ubat ini boleh digunakan sebagai terapi tambahan untuk merawat mual dan muntah yang disebabkan oleh kemoterapi, termasuk penggunaan cisplatin.

Lorazepam juga boleh digunakan sebagai ubat tunggal jika rawatan loya lain tidak memberi kesan yang mencukupi.

Jenama dan harga Lorazepam

Lorazepam telah dipasarkan dengan beberapa nama dagang yang diizinkan oleh BPOM Indonesia, seperti:

 • Ativan
 • Merlopam
 • Merlopam
 • Lorex
 • Renaquil
 • Loxipaz

Ubat ini telah digunakan secara meluas di bawah pengawasan ketat untuk rawatan gangguan saraf. Lorazepam diedarkan di bawah program khas seperti clozapine, risperidone, dan haloperidol.

Permit pengedaran ubat ini terhad dan hanya boleh didapati di pemasangan farmasi hospital dan farmasi yang diperakui. Anda boleh mendapatkan ubat ini secara percuma setelah anda didaftarkan sebagai pesakit psikiatri di bawah program khas.

Bagaimana anda mengambil lorazepam?

Ambil lorazepam mengikut dos yang diberikan oleh doktor anda. Baca arahan pada label preskripsi dan semua panduan ubat. Kadang kala doktor mengubah dos ubat kerana menyesuaikan dengan tindak balas pesakit.

Jangan sekali-kali mengambil ubat ini dalam jumlah banyak, atau lebih lama daripada yang ditetapkan. Beritahu doktor anda jika anda merasa terdorong untuk menggunakan lebih banyak ubat ini.

Lorazepam boleh mempengaruhi tabiat dan tingkah laku anda. Penyalahgunaan boleh menyebabkan ketagihan, overdosis, atau kematian. Simpan ubat di tempat yang tidak dapat dijangkau oleh orang lain. Menjual atau memberikan ubat ini kepada orang lain adalah melanggar undang-undang.

Ukur ubat cecair dengan berhati-hati. Gunakan sudu pengukur atau suntikan yang disediakan. Atau gunakan pengukur dos jika ada. Jangan gunakan sudu dapur untuk mengelakkan pengambilan dos yang salah.

Minum ubat pada waktu tidur. Jangan mengambil lorazepam lebih dari 4 bulan melainkan jika doktor anda mengesyorkannya. Hubungi doktor anda sekiranya gejala anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk setelah menggunakan ubat ini.

Sekiranya anda menggunakan ubat ini dalam jangka masa panjang, anda mungkin memerlukan ujian perubatan yang kerap. Terutama untuk selalu melakukan pemeriksaan fungsi hati dan buah pinggang.

Jangan berhenti menggunakan ubat ini secara tiba-tiba, atau anda akan mengalami gejala ketagihan yang tidak menyenangkan. Tanya doktor anda bagaimana untuk berhenti menggunakan lorazepam dengan selamat.

Simpan ubat ini setelah digunakan pada suhu bilik dari kelembapan dan sinar matahari langsung. Pastikan penutup botol atau klip ubat ditutup rapat selepas digunakan.

Simpan lorazepam cair di dalam peti sejuk. Buang cecair yang tidak digunakan selepas 90 hari. Berhati-hati semasa menggunakan ubat ini. Jangan sekali-kali menggunakan ubat ini dengan betul atau tanpa preskripsi doktor.

Berapakah dos lorazepam?

Dos dewasa

Status sawan epileptikus

Dos biasa: 4mg diberikan secara intravena sebagai satu dos. Rawatan boleh diulang sekali selepas 10-15 minit jika kejang berterusan atau berulang.

Gangguan kegelisahan

Dos biasa: 1-4mg sehari diberikan sebagai ubat oral dalam dos terbahagi selama 2-4 minggu.

Premedikasi dalam pembedahansecara lisan

Dos biasa: 2-3mg diberikan semalaman sebelum pembedahan diikuti 2-4mg 1-2 jam sebelum prosedur.

Insomnia berkaitan dengan gangguan kecemasan

Dos biasa: 1-2mg pada waktu tidur.

Premedikasi dalam pembedahanibu bapa

Dos biasa: 0.05 mg per kg berat badan diberikan 30-45 minit sebelum pembedahan secara intravena atau 60-90 minit sebelum pembedahan melalui intramuskular.

Gangguan kebimbangan akut

Dos biasa: secara intravena atau intramuskular dapat diberikan 0.025-0.03mg per kg berat badan. Dos boleh diulang setiap 6 jam jika perlu. Berikan suntikan intravena pada kadar tidak melebihi 2 mg / min.

Dos anak

Epileptikus status kejang

Dos biasa: 2mg diberikan secara intravena sebagai satu dos.

Premedikasi dalam pembedahanlisan

Umur 5-13 tahun boleh diberikan 0,5-2,5 mg dengan syarat 0,05 mg per kg berat badan hingga 0,5 mg terdekat berdasarkan berat badan. Pentadbiran ubat tidak kurang dari 1 jam sebelum pembedahan.

Premedikasi dalam pembedahanibu bapa

Predikasi ibu bapa untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun tidak digalakkan.

Dos warga tua

Dos ubat dari mulut dan parenteral adalah untuk mengurangkan kepada dos yang lebih rendah (separuh daripada dos dewasa biasa atau kurang).

Adakah lorazepam selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan ubat ini dalam kategori ubat D.

Bukti menunjukkan risiko kepada janin manusia, tetapi manfaat penggunaannya pada wanita hamil dapat diterima walaupun ada risikonya. Sebagai contoh, jika ubat diperlukan dalam keadaan yang mengancam nyawa atau penyakit serius yang mana ubat yang lebih selamat tidak dapat digunakan.

Ubat ini terbukti dapat diserap dalam susu ibu sehingga tidak digalakkan diambil oleh ibu yang menyusu.

Apakah kesan sampingan lorazepam yang mungkin?

Kesan sampingan berlaku akibat penggunaan dos yang salah atau kerana tindak balas badan pesakit. Kesan sampingan berikut mungkin berlaku selepas menggunakan lorazepam:

 • Tanda-tanda reaksi alergi terhadap lorazepam, seperti gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Mengantuk teruk
 • Perubahan mood atau tingkah laku yang tidak biasa
 • Perasaan gelisah atau kegembiraan secara tiba-tiba
 • Kecenderungan pemikiran bunuh diri atau membahayakan diri sendiri
 • Kekeliruan, pencerobohan, halusinasi
 • Gangguan tidur yang semakin teruk
 • Gangguan visual
 • Air kencing gelap
 • Jaundis (menguning kulit atau mata).
 • Kesan sedatif lorazepam boleh bertahan lebih lama pada orang dewasa yang lebih tua.
 • Kejatuhan tidak sengaja adalah perkara biasa pada pesakit tua yang mengambil benzodiazepin, termasuk lorazepam. Berhati-hati semasa menggunakan lorazepam untuk mengelakkan jatuh atau kecederaan secara tidak sengaja.

Kesan sampingan yang biasa berlaku selepas menggunakan lorazepam termasuk:

 • Pening
 • Mengantuk
 • Lemah
 • Tubuh tidak seimbang atau merasa tidak stabil.

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh mengambil lorazepam jika anda mempunyai keadaan berikut:

 • Glaukoma sudut sempit
 • Sejarah reaksi alahan terhadap benzodiazepin (diazepam, alprazolam, Ativan, Klonopin, Restoril, Tranxene, Valium, Versed, Xanax, dan lain-lain).

Untuk memastikan lorazepam selamat diambil, beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah gangguan berikut:

 • Masalah pernafasan seperti COPD (penyakit paru obstruktif kronik) atau apnea tidur (pernafasan berhenti semasa tidur)
 • Ketagihan dadah atau alkohol
 • Depresi, masalah mood, pemikiran bunuh diri atau kecenderungan tingkah laku
 • Penyakit buah pinggang atau hati
 • Kejang

Sekiranya anda mengambil lorazepam semasa hamil, bayi anda mungkin bergantung pada ubat ini. Ini boleh menyebabkan gejala penarikan yang mengancam nyawa pada bayi selepas kelahiran.

Bayi yang dilahirkan dan menunjukkan gejala bergantung kepada ubat akan mengembangkan kebiasaan yang mungkin memerlukan rawatan perubatan selama beberapa minggu.

Anda tidak boleh menyusu semasa mengambil lorazepam. Lorazepam berisiko tinggi menyebabkan ketergantungan, terutama oleh bayi yang masih menyusu.

Lorazepam tidak diluluskan untuk digunakan oleh sesiapa yang berumur di bawah 12 tahun. Terutamanya ubat ini boleh didapati dalam bentuk suntikan intravena dan intramuskular. Penggunaan untuk kanak-kanak mesti diberikan dengan pertimbangan dan pengiraan dos yang teliti.

Elakkan minum alkohol kerana boleh meningkatkan risiko kesan sampingan berbahaya atau kemungkinan kematian.

Ubat ini dapat mengurangkan kewaspadaan sehingga disarankan untuk tidak memandu atau melakukan aktiviti berbahaya setelah menggunakan ubat ini.

Mengambil lorazepam dengan ubat lain yang membuat anda mengantuk atau memperlahankan pernafasan anda boleh menyebabkan kesan sampingan atau kematian yang berbahaya. Tanya doktor anda sebelum menggunakan ubat opioid, pil tidur, relaksan otot, ubat batuk, kemurungan atau ubat kejang.

Beritahu doktor anda tentang semua ubat lain yang anda ambil dalam 14 hari terakhir, terutamanya:

 • Probenecid, aminophylline, atau theophylline
 • Ubat lain untuk merawat gangguan kecemasan
 • Perubatan untuk merawat penyakit mental
 • Ubat sawan
 • Ubat yang mengandungi antihistamin (seperti pil tidur, ubat selesema atau alergi).

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.