Kesihatan

Jangan Tunggu Kehilangan Penglihatan, Inilah Cara Mengatasi Mata Juling

Terdapat pelbagai cara untuk menangani mata terlintas. Walau bagaimanapun, langkah-langkah ini sangat bergantung kepada betapa teruknya keadaan anda.

Mata bersilang atau strabismus adalah keadaan di mana mata tidak sejajar. Keadaan ini menjadikan mata kiri dan kanan melihat ke arah yang berbeza, setiap mata juga mempunyai fokus yang berbeza pada objek.

Punca juling

Juling boleh disebabkan oleh kerosakan pada saraf atau otot di sekitar mata yang tidak berfungsi bersama kerana satu lebih lemah daripada yang lain. Keadaan ini menjadikan otak tidak akan memproses maklumat yang datang dari mata yang lemah.

Mata bersilang adalah keadaan biasa pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, selalunya penyebab keadaan ini tidak diketahui.

Juling juga boleh terjadi di kemudian hari, biasanya keadaan ini disebabkan oleh gangguan fizikal, seperti kecederaan mata, cerebral palsy atau strok. Anda juga boleh mengalami keadaan ini dari gangguan seperti mata malas dan rabun jauh.

Sekiranya keadaan ini tidak diubati, anda mungkin mengalami kehilangan penglihatan pada mata yang lemah.

Cara mengatasi mata terlintas

Terdapat beberapa cara untuk mengatasi mata terlintas. Sekiranya keadaan ini disebabkan oleh mata malas, maka doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda memakai tampalan pada mata yang kuat untuk memaksa otot mata yang lemah bekerja lebih keras.

Beberapa cara lain yang boleh disarankan oleh doktor untuk merawat mata yang melintang adalah:

  • Penggunaan cermin mata atau kanta lekap: Sebilangan orang dengan juling hanya memerlukan alat ini untuk mengatasi keadaan mereka
  • Lensa Prisma: Alat ini dapat mengurangkan sedikit usaha yang diperlukan oleh mata untuk melihat objek. Kadang kala alat ini dapat mengurangkan lenturan mata yang berlaku
  • Terapi penglihatan: Usaha ini dapat melatih mata dan otak menjadi lebih berkesan dalam bekerjasama. Terapi dilakukan untuk mengatasi masalah pergerakan mata, fokus mata, penyegerakan mata kiri dan kanan dan memperbaiki hubungan antara mata dan otak
  • Pembedahan otot mata: Pembedahan dapat mengubah panjang atau kedudukan otot di sekitar mata sehingga kelihatan normal. Langkah ini kadang-kadang perlu digabungkan dengan terapi penglihatan untuk meningkatkan koordinasi mata

Sekiranya keadaan mata ini disebabkan oleh keadaan perubatan seperti tumor otak atau strok, maka cara mengatasi juling yang disyorkan oleh doktor biasanya berupa ubat preskripsi, pembedahan dan rawatan lain.

Cara mengatasi mata terlintas dengan senaman fizikal

Beberapa terapi penglihatan yang digunakan sebagai cara untuk merawat mata melintang menggabungkan beberapa pergerakan fizikal khusus untuk mata. Langkah ini dipercayai dapat meningkatkan koordinasi antara mata yang hilang akibat strabismus.

Walau bagaimanapun, sukan atau sukan fizikal ini tidak boleh digunakan sebagai pengganti rawatan perubatan yang dilakukan untuk merawat juling. Kerana penyebab strabismus sangat pelbagai dan memerlukan rawatan khusus.

Sebilangan latihan fizikal untuk mata ini dianggap dapat memperbaiki keadaan juling:

Push pensil

Pergerakan ini adalah latihan mata yang memaksa kedua mata untuk melihat pada titik yang sama.

Untuk melakukan latihan ini, anda perlu memulakan dengan memegang pensil di depan mata anda sejauh jarak lengan anda. Fokuskan pandangan anda pada satu titik pada pensil, itu boleh menjadi pemadam, angka atau huruf pada badan pensil.

Kemudian perlahan-lahan gerakkan pensil ke hidung anda, tetapi teruskan fokus anda pada titik itu selama yang anda boleh. Anda boleh berhenti apabila penglihatan anda mulai kabur.

Tali tali

Latihan Brock Strings. Foto: //www.seevividly.com

Latihan ini dicipta oleh pakar optik Switzerland, Frederick Brock. Untuk melakukan latihan ini, anda memerlukan benang atau tali sepanjang 1.6 meter dengan tiga manik berwarna.

Ikatkan satu hujung tali ke objek, (di belakang kerusi atau gagang pintu) sambil memegang hujung yang lain di bawah hidung anda. Kemudian mula fokus melihat setiap manik secara bergiliran.

Sekiranya mata anda dapat fokus dengan baik, maka apabila anda memusatkan perhatian pada satu warna, dua warna yang lain akan kelihatan berganda dan manik yang anda lihat menjadi seperti persimpangan dua utas yang mengandungi dua manik yang lain.

Dalam kes ini, anda akan melihat dua utas membentuk X dengan persimpangannya terletak pada manik yang anda fokuskan. Kecuali, pada manik-manik yang paling jauh, kerana bentuknya sama seperti huruf V.

Kad tong

Untuk melakukan latihan ini, anda perlu menarik tiga tong merah atau bulatan dengan ukuran yang lebih besar di satu sisi kad, kemudian lukis tong atau bulatan yang sama dengan ukuran yang sama di sisi lain.

Letakkan kad di hadapan hidung, di antara mata dalam kedudukan menegak yang memanjang ke hadapan dengan tong terbesar atau bulatan paling jauh dari mata.

Perhatikan tong atau bulatan terbesar sehingga anda melihatnya sebagai gambar dua warna tunggal. Sementara tong atau bulatan lain akan kelihatan berganda.

Pegang penglihatan itu selama kira-kira lima saat. Kemudian ulangi dengan tong atau bulatan di tengah dan terkecil.

Itu semua tentang bagaimana mengatasi juling. Sentiasa cuba merawatnya secara perubatan, ya!

Jangan ragu untuk berjumpa doktor kami melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found