Kesihatan

Sudah Makan Banyak, Tapi Masih Tipis? Inilah dia, penyebabnya

Anda harus tahu apa yang menyebabkan kegemukan jika anda adalah orang yang mempunyai berat badan di bawah normal. Kerana jika dibiarkan begitu sahaja, risiko anda mendapat penyakit ini sama seperti kelebihan berat badan, anda tahu.

Apabila berat badan anda di bawah normal, keperluan pemakanan untuk tulang, kulit dan rambut anda sukar dipenuhi. Untuk itu, fahami terlebih dahulu penyebab kegemukan, seperti yang dijelaskan di bawah.

faktor keturunan

Kadang-kadang penyebab sukar gemuk bermula dari keluarga. Sebilangan orang yang mempunyai indeks jisim badan rendah (BMI) disebabkan keturunan.

Teori ini diperkuat oleh kajian di Arab Saudi pada tahun 2016. Penyelidik mendapati bagaimana sejarah keluarga sama ada kurang berat badan atau berat badan berlebihan mempengaruhi BMI.

Cara mengira BMI ialah berat badan Kg dibahagi dengan meter kuasa dua dari ketinggian. Anda boleh dikatakan mempunyai berat badan di bawah normal jika BMI anda kurang dari 18.5.

Metabolisme tinggi

Metabolisme tinggi boleh menjadi penyebab lemak sukar. Ini kerana badan anda akan membakar tenaga lebih cepat daripada pengambilan makanan anda.

Ini menjadikan anda memerlukan lebih banyak tenaga dari makanan yang anda makan untuk terus tumbuh dan berkembang. Tetapi itu tidak bermakna kita hanya boleh makan makanan yang tinggi gula atau karbohidrat, betul!

Banyak aktiviti fizikal

Sekiranya anda seorang atlet atau orang yang melakukan banyak aktiviti fizikal seperti berlari, badan anda akan membakar banyak tenaga dari dalam, menjadikan anda kekurangan berat badan.

Dalam keadaan ini, pastikan anda terus makan makanan sihat dengan pemakanan seimbang. Seperti makan 3 kali sehari dan makan makanan ringan yang berkhasiat.

Penyakit kronik

Beberapa jenis penyakit boleh menyebabkan anda sering merasa mual, muntah dan muntah. Keadaan ini menyukarkan anda untuk menambah berat badan kerana pengambilan nutrien dari makanan terganggu.

Terdapat juga keadaan lain yang akan membuatkan anda kehilangan selera makan, jadi anda memilih untuk tidak makan. Contoh penyakit ini adalah:

Kanser

Kanser yang teruk boleh mengubah selera makan. Ia disebabkan oleh barah itu sendiri, rawatan atau kesan sampingan dari barah. Ini termasuk keletihan, mual atau muntah, perubahan rasa, kesakitan, kekurangan aktiviti fizikal atau kemurungan.

Kehilangan selera makan adalah penyebab kesukaran anda untuk gemuk. Dalam keadaan ini, penting untuk anda terus makan untuk mengekalkan kekuatan, fungsi dan kualiti hidup anda.

Diabetes

Diabetes boleh mengurangkan selera makan. Ini mungkin berlaku jika anda menghidapi gastroparesis atau keadaan yang menyebabkan makanan bergerak perlahan melalui saluran pencernaan.

Keadaan ini berlaku apabila gula darah berlebihan merosakkan saraf vagus. Apabila ini berlaku, otot dalam usus tidak dapat menggerakkan makanan dengan lancar melalui saluran pencernaan.

Gangguan kelenjar tiroid

Hormon tiroid memang boleh mempengaruhi kemampuan metabolisme anda. Apabila disfungsi tiroid berlaku, selera makan dan berat badan anda juga akan terjejas.

Penyakit Crohn

Penyakit ini adalah keadaan keradangan pada saluran pencernaan yang kronik dan jangka panjang. Apabila terkena penyakit ini, apalagi sukar untuk gemuk, berat badan anda akan turun.

Kesan sampingan rawatan atau gejala penyakit yang menyebabkan keradangan saluran pencernaan adalah mual dan sakit di perut. Ini adalah penyebab hilangnya selera makan yang menyukarkan anda untuk menambah berat badan.

Gangguan mental

Kesihatan mental yang terganggu boleh menjadi penyebab kegemukan yang sukar. Kerana keadaan mental mempengaruhi kemampuan anda untuk makan.

Gangguan ini termasuk kemurungan, kegelisahan, gangguan obsesif-kompulsif (OCD), dan gangguan makan seperti anoreksia dan bulimia. Keadaan ini boleh mempengaruhi selera makan anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!