Kesihatan

12 Kaedah Paling Kuat dan Popular untuk Mencegah Kehamilan di Indonesia

Bagaimana untuk tidak hamil selalunya masih menjadi persoalan besar bagi pasangan yang ingin menangguhkan kehamilan. Walaupun anda sudah biasa dengan kontrasepsi, sebenarnya ada cara lain untuk mencegah kehamilan yang boleh anda cuba.

Tetapi perlu diingat bahawa seiring bertambahnya usia, jumlah dan kualiti telur dan sperma yang dihasilkan akan menurun. Oleh itu, semasa merancang untuk melambatkan kehamilan, anda perlu berjumpa pakar obstetrik.

Pakar obstetrik ini juga dapat memberi nasihat mengenai kaedah atau kaedah kontraseptif yang sesuai untuk anda dan pasangan.

Baca Juga: Hebat, 9 Khasiat Daun Kelor ini untuk Kesihatan

Bagaimana untuk tidak hamil apa yang perlu anda ketahui

Terdapat beberapa cara untuk tidak hamil yang boleh digunakan oleh pasangan. Sebelum berjumpa doktor, anda juga perlu mengetahui cara mencegah kehamilan yang boleh dilakukan secara bebas di bawah.

1. Sistem kalendar

Sistem kalendar adalah salah satu cara untuk mencegah kehamilan yang dapat dilakukan secara bebas.

Kaedah semula jadi ini sebenarnya sukar untuk dipercayai kerana anda perlu perhatikan dengan teliti ketika tempoh subur selepas haid. Namun, mengira tempoh subur agar tidak hamil juga perlu dicuba.

Mengira tempoh subur agar tidak hamil dapat dilihat dari kitaran haid. Setiap wanita mempunyai kitaran haid yang berbeza, biasanya 21-35 hari. Selepas haid berhenti, ia disebut tempoh ovulasi atau juga dikenali sebagai masa subur.

Risiko kehamilan akan tinggi ketika anda melakukan persetubuhan dalam tempoh ovulasi ini. Oleh itu, mengira tempoh subur agar tidak hamil boleh menjadi kaedah termudah yang boleh diikuti.

Sistem rakaman kalendar ini akan berfungsi sekiranya anda rajin merakam hari-hari pertama dan terakhir haid. Tetapi sistem rakaman kalendar ini tidak terbukti berfungsi 100 peratus, cara melambatkan kehamilan ini akan lebih berjaya pada wanita yang mempunyai kitaran biasa.

2. Bagaimana tidak boleh hamil dengan menggunakan kondom

Pessary yang paling biasa dan mempunyai kadar kejayaan yang tinggi. Kontraseptif ini mudah dijumpai di mana-mana sahaja sehingga anda tidak perlu bersusah payah berjumpa doktor.

Selain mencegah kehamilan, kondom juga berkesan dalam mengurangkan risiko penyakit kelamin.

kondom lelaki

Penggunaan kondom sahaja tidak cukup berkesan jika digunakan dengan tidak betul. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Disebutkan, apabila dipasang dengan betul, kondom lelaki boleh lebih daripada 80 peratus berkesan untuk mencegah kehamilan.

Berikut adalah beberapa langkah yang betul dalam menggunakan kondom:

  1. Pilih dan gunakan kondom dengan ukuran yang sesuai dengan zakar.
  2. Letakkan kondom di kepala zakar yang tegak. Sekiranya tidak disunat, tarik kulit khatan ke belakang terlebih dahulu.
  3. Cubit hujung kondom untuk mengeluarkan udara.
  4. Buka kondom ke arah batang zakar, berhati-hati untuk tidak merobeknya.
  5. Selepas hubungan seks, pegang pangkal kondom di tempat sebelum menariknya keluar dari faraj.
  6. Tanggalkan kondom dan buang, jangan sekali-kali meletakkannya semula.

Sebilangan besar kondom lelaki diperbuat daripada susu getah, tetapi ada juga yang dibuat dari bahan lain untuk orang yang alah kepada susu getah. Sekiranya menggunakan pelincir, periksa sama ada ia sesuai untuk jenis kondom yang digunakan.

Contohnya, kondom lateks hanya boleh digunakan dengan pelincir berasaskan air.

Baca juga: Kondom Boleh Menurunkan Gairah Seks? Inilah Petua untuk Menjaga Seks yang Menarik!

kondom wanita

Cara memakai kondom wanita. Sumber gambar: www.pan-yteplyai.com

Bukan hanya lelaki, kondom juga disediakan untuk wanita, anda tahu. Menurut CDC, kondom wanita dapat memberikan perlindungan dari hamil hingga 79 persen. Sama seperti kondom lelaki, kondom wanita dijual secara percuma dan boleh didapati tanpa preskripsi doktor.

3. Mencegah kehamilan dengan spermisida

Cara untuk mencegah kehamilan di masa depan adalah dengan menggunakan spermisida, yang merupakan bahan kimia yang dapat mematikan sperma. Spermisida boleh dibeli tanpa preskripsi, sama seperti kondom.

Spermisida digunakan dengan memasukkannya ke kawasan berhampiran serviks, sekurang-kurangnya 10 minit sebelum melakukan hubungan seks. Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, Keberkesanan spermisida dalam mencegah kehamilan mencapai 71 peratus.

4. Peranti diafragma

Diafragma atau diafragma adalah alat kontraseptif yang mempunyai bentuk seperti kubah yang cetek, biasanya diperbuat daripada getah atau silikon. Peranti diletakkan di dalam vagina, tetapi lebih baik menggunakan gel spermisida sebelum memasukkannya.

CDC menjelaskan, alat diafragma cukup berkesan untuk mencegah kehamilan hingga 90 peratus. Alat ini harus dimasukkan ke dalam faraj beberapa jam sebelum melakukan persetubuhan dan dibiarkan di tempat selama enam jam selepas melakukan hubungan seks.

5. Cawan serviks

Cawan serviks adalah salah satu cara untuk mencegah kehamilan yang patut dicuba. Berbentuk seperti cawan yang terbuat dari bahan silikon lembut, alat ini harus diletakkan di dalam vagina untuk menutup serviks. Tujuannya adalah untuk menghentikan sperma mencapai telur.

Keberkesanan cawan serviks dalam mencegah kehamilan berbeza dari 70 hingga 85 peratus. Walau bagaimanapun, alat ini tidak dapat melindungi anda dari penyebaran penyakit menular seksual.

6. Bagaimana untuk tidak hamil dengan penggunaan span kontraseptif

Anda boleh menggunakan span kontraseptif untuk mencegah kehamilan, ia boleh dibeli tanpa preskripsi doktor. Terbuat dari busa poliuretana dan mengandungi spermisida, span diletakkan jauh di dalam faraj untuk menyekat sperma memasuki rahim.

Sekiranya digunakan sendiri tanpa kombinasi peranti lain, span kontraseptif mempunyai keberkesanan hingga 88 peratus. Penggunaan kondom secara serentak dipercayai dapat mengurangkan kemungkinan kehamilan dan jangkitan kelamin.

7. Cincin faraj

Cincin vagina adalah salah satu alat kontraseptif yang boleh digunakan untuk mencegah kehamilan. Keberkesanannya mencapai 99 peratus, tetapi boleh menurun menjadi kurang dari 95 peratus jika anda memasangnya dengan tidak betul.

Cincin, yang terbuat dari plastik, diletakkan di dalam vagina selama tiga minggu, melepaskan hormon tertentu untuk mencegah kehamilan. Cincin mesti dikeluarkan selama tujuh hari dari haid sebelum cincin baru diletakkan.

8. Bagaimana untuk tidak hamil dengan mengambil pil kawalan kelahiran

Sebilangan wanita mungkin tidak hamil walaupun mereka tidak dalam kawalan kelahiran. Walau bagaimanapun, jika seorang wanita bimbang akan hamil dalam waktu dekat, maka penggunaan perancang keluarga harus dipertimbangkan.

Harus diingat bahawa penggunaan pil kawalan kelahiran adalah salah satu cara yang paling popular untuk melambatkan kehamilan di Indonesia. Campuran sebatian estrogen dan progestin ini mempunyai keberkesanan 90 peratus untuk mengawal kehamilan.

Tetapi harus diingat bahawa pil kawalan kelahiran mempunyai kesan sampingan yang perlu diberi perhatian. Antaranya adalah kelembutan payudara, loya, dan dorongan seks yang rendah. Sangat disyorkan agar anda berjumpa dengan pakar sakit puan sebelum mengambil pil kawalan kelahiran.

9. IUD atau kawalan kelahiran spiral

Kontraseptif yang juga terkenal di Indonesia, IUD atau lebih dikenal dengan pil kontraseptif, adalah alat kontraseptif yang ditanamkan di rahim. IUD adalah sekeping tembaga atau plastik yang ditanamkan di rahim untuk mencegah kehamilan.

Pemasangan KB spiral ini dapat mencegah kehamilan dalam jangka masa 3-5 tahun yang panjang dan ada juga 10-12 tahun. Penyisipan IUD ini hanya dapat dilakukan oleh pakar obstetrik.

Walaupun kadar kejayaannya mencapai 99 peratus, Spiral KB ini mempunyai kesan sampingan seperti kitaran haid yang tidak teratur. Tidak hamil walaupun tidak mengikut perancangan keluarga mungkin disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk gaya hidup.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak mahu mempunyai anak dalam masa terdekat, maka penggunaan perancang keluarga sangat digalakkan.

10. KB menyuntik

Tidak hamil walaupun anda tidak menggunakan perancangan keluarga boleh berlaku, tetapi dengan kemungkinan kecil. Oleh itu, kontraseptif suntikan dapat digunakan, walaupun tidak sepopuler pil atau pil kontrasepsi. Kontraseptif suntikan adalah salah satu jenis kontraseptif yang mempunyai tahap keberkesanan yang tinggi.

Bagi anda yang sukar mengambil pil kawalan kelahiran setiap hari, kontraseptif suntikan boleh menjadi alternatif. Doktor akan memberi rawatan kontraseptif yang boleh disuntik secara berkala untuk mencegah kehamilan.

Alat kawalan kelahiran suntikan mengandungi progestin yang akan disuntik terus ke kulit punggung atau lengan atas setiap 3 bulan. mengikut Kongres Amerika Obstetrik dan Pakar Sakit Puan (ACOG)Alat kawalan kelahiran yang disuntik ini juga dapat mengurangkan risiko barah rahim.

11. Cegah kehamilan dengan implan kawalan kelahiran

Cara lain untuk mencegah kehamilan yang boleh dicuba adalah implan KB. Cara implan ini berfungsi sama dengan alat kontraseptif lain, iaitu melepaskan hormon progestin dalam tubuh untuk mencegah sperma sampai ke telur.

Implan kawalan kelahiran ini hanya dapat dilakukan oleh doktor kerana anda akan ditanamkan dengan batang plastik seukuran padanan di bahagian bawah lengan atas anda. KB yang dapat ditanam ini mempunyai jangka hayat yang lebih lama daripada KB yang disuntik, iaitu 3-4 tahun.

Baca Juga: Kulit Pucat Boleh Menjadi Tanda Kekurangan Darah, Makan 10 Buah Ini

12. Pensterilan kekal

Pensterilan kekal bermaksud bahawa anda akan menjalani prosedur untuk membuang rahim atau tiub fallopian untuk wanita sementara lelaki akan menjalani vasektomi.

Kedua-dua prosedur ini bersifat kekal, jadi anda pasti tidak akan dapat hamil dan bagi lelaki setiap ejakulasi tidak akan mengeluarkan sperma.

Pensterilan kekal ini adalah prosedur perubatan yang perlu dipertimbangkan dengan teliti dan mesti berunding dengan doktor yang berkenaan.

Fakta mengenai kehamilan

Ramai orang mempersoalkan sama ada mereka boleh hamil dalam tempoh mereka atau jika mereka boleh hamil selepas tempoh mereka. Harap maklum, wanita boleh terus melakukan hubungan seks semasa haid tetapi terdapat banyak pertimbangan mengenai kemungkinan jangkitan.

Mengandung semasa haid

Mengenai persoalan melakukan hubungan seks semasa haid sama ada anda boleh hamil, biasanya bergantung pada kitarannya.

Ya, melakukan hubungan seks semasa haid, sama ada anda boleh hamil, kemungkinan besar berlaku jika kitaran haid telah memasuki masa subur. Waktu kitaran haid yang paling subur adalah antara hari ke-8 hingga hari ke-19.

Mengandung selepas haid

Soalan lain mengenai hubungan seks selepas haid adalah sama ada anda boleh hamil masih membingungkan. Hubungan seks selepas haid sama ada anda boleh hamil memang boleh berlaku. tetapi dengan sedikit peluang.

Perlu difahami juga, melakukan hubungan seks tanpa kondom boleh hamil pada bila-bila masa walaupun selepas haid.

Menelan sperma bolehkah anda hamil?

Menelan sperma sama ada anda boleh hamil juga menjadi persoalan banyak persoalan. Jawapan untuk menelan sperma sama ada anda boleh hamil adalah tidak. Ya, seorang wanita mempunyai peluang sangat kecil untuk hamil daripada melakukan seks oral.

Kehamilan hanya boleh berlaku jika air mani bersentuhan dengan telur. Oleh itu, pengambilan sperma atau air mani pasangan tidak akan menyebabkan kehamilan dalam keadaan normal.

Itulah beberapa cara untuk tidak hamil yang boleh dilakukan, baik untuk lelaki dan wanita. Oleh itu, cara mana yang akan anda pilih untuk mencegah kehamilan?

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai cara mencegah kehamilan, anda boleh terus berunding secara dalam talian dengan doktor yang dipercayai di Good Doctor, atau klik pautan ini!