Kesihatan

Jangan Abaikan! Ini adalah 6 penyebab sakit kaki yang jarang disedari

Kaki yang sakit mungkin sangat menjengkelkan, terutamanya jika anda adalah seseorang yang mempunyai tahap pergerakan yang tinggi. Kesakitan di telapak kaki boleh disebabkan oleh banyak perkara. Salah satu pencetus yang paling biasa adalah aktiviti berlebihan.

Sekiranya terdedah kepada penyakit ini, anda pasti akan sukar menjalankan rutin harian. Julat pergerakan menjadi terhad, dan semuanya mesti dicapai dengan sukar. Berikut adalah enam penyebab sakit kaki dan cara mengatasinya.

1. Tapak kaki sakit kerana diabetes

Orang yang menghidap diabetes lebih mudah terkena luka di telapak kaki. Kecederaan pada kaki pada pesakit diabetes biasanya berlaku dalam masa yang singkat. Pencetus adalah kadar gula darah tinggi yang kemudian menyebabkan kerosakan saraf pada kaki.

Orang dengan neuropati diabetes adalah orang yang berisiko lebih tinggi terkena luka di telapak kaki. Gejala boleh termasuk kesemutan, sakit, atau bahkan mati rasa. Dalam beberapa kes, kecederaan ini boleh menyebabkan sukar berjalan.

Satu-satunya cara untuk menghilangkan luka ini adalah dengan mengawal kadar gula dalam darah. Cara lain mungkin dapat melegakannya, tetapi tidak dapat disembuhkan sepenuhnya.

Baca juga: Jangan Bimbang! Berikut adalah 7 Cara Merawat Luka Diabetes untuk Pemulihan Cepat

2. Tapak kaki sakit kerana bunion

Bunions adalah gumpalan pada sendi jari kaki. Keadaan ini disebabkan oleh tekanan yang berlebihan, misalnya penggunaan kasut yang tidak sesuai dengan ukurannya. Ini boleh menyebabkan ibu jari beralih sedikit ke dalam.

Kesakitan yang muncul dapat merebak ke telapak kaki, kamu tahu. Wanita mengalami keadaan ini lebih kerap daripada kasut tirus. Akibatnya, jari kaki, terutama ibu jari, terpaksa menyesuaikan diri dengan bentuk kasut dalam beberapa minit atau bahkan beberapa jam.

Gejala yang biasa berlaku adalah sakit pada ibu jari ketika berjalan dan kesukaran untuk menggerakkannya. Memampatkan dengan air sejuk dapat mengurangkan keradangan yang berlaku, sekurang-kurangnya untuk sementara waktu.

3. Plantar fasciitis

Plantar fasciitis adalah penyebab kesakitan yang paling biasa di tumit atau kaki. mengikut Akademi Bedah Ortopedik Amerika, Keadaan ini berlaku apabila fascia plantar (tisu yang menghubungkan jari kaki ke tumit) menjadi radang.

Tidak ada yang dapat mengatakan dengan pasti apa penyebab utama plantar fasciitis. Namun, ada beberapa faktor yang boleh mencetuskan rasa sakit, iaitu otot betis yang ketat (kekejangan), berlari, dan berdiri terlalu lama.

Kaedah penyembuhan terbaik adalah merehatkan kaki dengan tidak aktif. Dengan kata lain, anda perlu menghabiskan seharian di rumah. Kesakitan mungkin kembali apabila kaki terpaksa bergerak.

Krim dan ubat anti-radang dapat menghilangkan rasa sakit. Tetapi jika keadaannya tidak bertambah baik, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor. Pembedahan ortopedik dan suntikan steroid adalah dua rawatan yang paling biasa untuk gejala sakit kaki ini.

4. Jangkitan metatarsalgia

Sakit kaki boleh disebabkan oleh metatarsalgia, iaitu keradangan metatarsal, kawasan antara telapak kaki dan jari. Pencetus hampir sama dengan bunion, iaitu tekanan yang berlebihan pada telapak kaki ketika menyokong badan.

Gejala mungkin termasuk mati rasa, atau sensasi kesakitan yang menusuk, seolah-olah ada batu di antara jari kaki. Gejala ini boleh bertambah buruk dari masa ke masa.

Walaupun boleh sembuh dengan sendirinya, meregangkan kaki anda dan menggunakan kompres sejuk dapat menghilangkan rasa sakit.

Baca juga: Kutu air di kaki membuat anda tidak selesa? Atasi dengan Cara Kuat Ini

5. Kehadiran taji tumit

Salah satu penyebab sakit kaki yang jarang disedari adalah tumit tumit, atau yang juga boleh disebut sebagai tumit tumit memacu tumit. Keadaan ini disebabkan oleh penumpukan kalsium yang besar, sehingga menyebabkan ketulan.

Berbeza dengan gejala lain, benjolan pada tumit tumit lebih keras, kerana mengandungi deposit kalsium.

Keadaan ini boleh berlaku secara tiba-tiba, jadi tidak ada gejala yang muncul pada mulanya. Tumit tumit dipengaruhi oleh sejumlah faktor, seperti ketegangan berpanjangan pada ligamen dan otot, kegemukan, atau kasut yang terlalu ketat.

Sama seperti sakit kaki yang lain, sakit di memacu tumit dapat juga lega dengan berehat dari semua aktiviti, mengambil ubat pencegah keradangan, dan menggunakan kompres sejuk.

6. Kalus atau mata ikan

Penyebab terakhir sakit kaki yang biasa dialami oleh kebanyakan orang Indonesia adalah kapalan atau mata ikan. Keadaan ini adalah penebalan kulit pada tapak kaki yang dipicu oleh geseran atau tekanan yang kuat.

Secara amnya, keadaan ini tidak berbahaya. Walaupun tidak dirawat, itu tidak akan menjadi masalah. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, kapalan dapat menyebabkan rasa sakit yang tidak tertahankan di telapak kaki, terutama semasa melakukan aktiviti.

Nah, itulah enam penyebab sakit kaki yang sering dijumpai di masyarakat Indonesia. Pastikan kaki anda sihat dan pakai kasut yang betul supaya anda tidak mengalami sebarang keadaan di atas!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.