Kesihatan

Mengenal Dumolid, tablet penenang yang sering disalahgunakan

Mendengar nama dumolid, mungkin sebilangan orang akan segera mengaitkannya dengan ubat-ubatan haram. Pendapat ini tidak sepenuhnya salah, kerana ubat dumolid itu sendiri telah dikategorikan sebagai psikotropik oleh pemerintah.

Walaupun begitu, sehingga kini, ubat ini masih digunakan untuk tujuan perubatan, terutama bagi pesakit yang mengalami gangguan tidur atau insomnia. Lalu, apa kesan yang boleh diberikan oleh dumolid? Dan, jenis penggunaan apa yang boleh dikategorikan sebagai penyalahgunaan?

Mengenal dumolid

Dumolid adalah tanda dagangan ubat yang mengandungi zat aktif nitrazepam. Istilah dumolid itu sendiri hanya digunakan di Indonesia. Di luar negara, ubat ini mempunyai nama yang berbeza, seperti alodorm, apodorm, insomnia, megadon, nitravet, remnos, somnite, dll.

Menurut Badan Penyelia Makanan dan Dadah (BPOM), dumolid dikategorikan sebagai psikotropik kelas IV. Dadah yang tergolong dalam kumpulan ini umumnya masih boleh digunakan untuk tujuan perubatan, tetapi dengan kawalan yang ketat.

Dumolid digunakan dalam jangka pendek. Ini bermaksud bahawa ubat ini tidak boleh diambil secara sembarangan untuk jangka masa yang panjang tanpa kebenaran doktor. Penyalahgunaan dumolid boleh menyebabkan sekatan undang-undang.

Penggunaan ubat dumolid

Ilustrasi insomnia. Sumber gambar: www.helpguide.org

Pada mulanya, ubat ini dumolid digunakan untuk merawat gangguan tidur, iaitu insomnia. Tetapi baru-baru ini, setelah banyak kajian dilakukan oleh para saintis, ubat ini juga telah dikembangkan untuk merawat pelbagai gangguan kecemasan, kemurungan, dan sejenisnya.

Ini disebabkan oleh sifat menenangkan dumolid, walaupun hanya sementara.

Di negara-negara benua Amerika, ubat dumolid juga biasa digunakan sebagai rawatan untuk epilepsi, atau lebih dikenal dengan epilepsi.

Baca juga: Mengatasi Insomnia, Ayuh, Lihat 7 Petua Sihat Tanpa Gangguan Tidur!

Bagaimana ubat dumolid berfungsi?

Dumolid dikategorikan sebagai ubat benzodiazepin, mempunyai kesan penenang atau menenangkan. Nitrazepam yang merupakan bahan utama dumolid bertindak pada reseptor di otak yang disebut GABA (GABA).asid gamma-Aminobutyric).

GABA sendiri adalah neurotransmitter yang mampu menghalang reaksi atau tindak balas yang boleh menyebabkan kegelisahan, kegelisahan, tekanan, dan seumpamanya. Gejala ini kemudian menyebabkan sukar tidur.

GABA membantu otak menjaga keseimbangan aktiviti saraf. Dan, ambil bahagian dalam mewujudkan rasa mengantuk. Oleh kerana nitrazepam bertindak mempengaruhi GABA, otot yang mencetuskan ketegangan mula mengendur.

Perkara yang perlu diingat adalah bahawa ubat dumolid hanya bertindak balas dalam jangka masa pendek. Oleh itu, ini boleh mencetuskan pergantungan penggunaan. Oleh itu, ubat ini biasanya hanya diresepkan oleh doktor untuk pesakit insomnia akut.

Mengambil dumolid

Kerana terdedah kepada penyalahgunaan, penggunaan ubat dumolid semasa ini ditekankan pada preskripsi atau cadangan doktor. Penggunaannya juga diatur dengan ketat agar tidak menyebabkan ketagihan yang boleh menyebabkan penyalahgunaan.

Dos biasa yang diberikan oleh doktor adalah 5 mg, diambil sebelum tidur. Dos ini boleh diubah, baik dinaikkan menjadi 10 mg atau dikurangkan ketika mengambilnya. Semuanya bergantung pada pemeriksaan berkala yang dilakukan.

Meningkatkan dos dumolid sangat berisiko menyebabkan ketagihan, kerana ubat ini mempunyai sifat ketagihan. Walaupun begitu, jika anda ingin berhenti mengambilnya, anda masih perlu meminta persetujuan daripada doktor anda untuk mengelakkan beberapa kesan yang boleh timbul.

Bagaimana jika anda terlepas meminumnya?

Dalam beberapa kes, pesakit dikehendaki mengambil ubat ini secara berkala. Sudah tentu, dengan preskripsi doktor. Cuba jangan terlepas dos yang mesti diambil.

Sekiranya itu berlaku, segera ambil dos yang tidak dijawab. Dengan catatan, tidak terlalu dekat dengan masa untuk mengambil ubat seterusnya.

Sekiranya hampir dengan waktu minum berikutnya, tidak perlu memakannya dua kali pada satu masa. Ini akan meningkatkan risiko overdosis. Teruskan dengan dos seterusnya dan lewati dos sebelumnya.

Baca juga: Mengenal Alprazolam, ubat untuk merawat kegelisahan dan gangguan panik

Kesan ubat dumolid

Penggunaan ubat domulid yang tidak disarankan atau diresepkan oleh doktor boleh menyebabkan kesan sampingan yang membahayakan kesihatan.

Berikut adalah beberapa kesan dumolid yang harus anda ketahui:

 • Pening selepas minum ubat
 • Kekeliruan
 • Menurunkan rasa waspada
 • Gangguan visual seperti penglihatan berganda dan penglihatan kabur
 • Ataxia, yang tidak dapat berjalan atau berdiri dengan stabil
 • Otot yang lemah
 • Ruam pada kulit
 • Gangguan sistem pencernaan (sembelit, cirit-birit, dan loya)
 • Mengurangkan kadar air kencing di dalam badan
 • Keinginan seksual menurun
 • Tekanan darah menjadi tidak stabil
 • halusinasi
 • Pengurusan emosi yang lemah, seperti mudah marah
 • Kerosakan saraf akibat pengambilan berlebihan.

Kesan sampingan di atas biasanya berlaku pada skala ringan. Tetapi jika keadaan itu berulang kali dan mengganggu aktiviti, tidak perlu ragu untuk berjumpa doktor atau pasukan perubatan.

Kesan jangka panjang dumolid

Sebagai tambahan kepada kesan segera yang muncul setelah memakannya, dumolid ubat jangka panjang juga boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan.

Berikut adalah kesan jangka panjang dumolid yang harus anda ketahui:

 • Gejala kemurungan semakin teruk. Semakin kerap anda mengambil ubat penenang, semakin parah gejalanya kegelisahan. Ini kerana tubuh telah sepenuhnya menyesuaikan diri dengan kesan ubat sehingga tahap tekanan dan kegelisahan berlipat ganda dan memburukkan lagi gejala kemurungan.
 • Mengganggu kemampuan kognitif otak. Tidak hanya mengganggu kemampuan visual-spatial, kelajuan proses dan persepsi pemikiran, serta kemampuan untuk memahami percakapan lisan juga dipengaruhi.
 • Depersonalisasi. Ini bermaksud anda akan merasa terpisah dari kenyataan.

Di samping itu, kesan dumolid yang tidak kurang menakutkan adalah koma. Gejala pengeluaran kerana dumolid malah boleh menyebabkan koma.

Ketagihan atau ketagihan boleh menyebabkan gejala penarikan atau kejang setelah pemberhentian ubat secara tiba-tiba.

Interaksi dengan ubat lain

Antidepresan boleh berinteraksi dengan dumolid. Sumber gambar: www.promisesbehavioralhealth.com

Dumolid adalah ubat yang boleh berinteraksi dengan ubat lain. Ini bermaksud bahawa kesannya boleh berkurang, atau bahkan menjadikan kesannya tidak berfungsi sama sekali.

Oleh itu, sangat penting untuk mendapatkan nasihat doktor untuk mengambil ubat ini, supaya kesannya dapat berjalan dengan optimum.

Dumolid ubat boleh berinteraksi dengan:

 • Baclofen, yang merupakan ubat untuk merawat pelbagai masalah otot, seperti kekejangan, ketegangan, dan kekakuan.
 • antipsikotik, iaitu ubat untuk meredakan gejala psikosis pada pesakit dengan gangguan mental, seperti skizofrenia. Ubat antipsikotik termasuk chlorpromazine dan clozapine.
 • barbiturat, yang merupakan ubat untuk menenangkan fikiran dan otak. Ubat ini juga biasa digunakan sebagai ubat bius sebelum prosedur pembedahan dan untuk merawat kejang.
 • antidepresan, Ini adalah ubat yang digunakan untuk merawat pelbagai gejala kemurungan dan gangguan kecemasan.
 • Nabilon, adalah ubat yang digunakan untuk merawat loya di perut.
 • antihistamin, iaitu ubat-ubatan untuk mengatasi kelemahan sistem imun dan timbulnya penyakit kulit, seperti alergi dan gatal-gatal.
 • tinazidin, iaitu ubat untuk merawat pelbagai gangguan otot, seperti kekejangan, kekejangan, hingga kekejangan.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan di atas, beberapa ubat lain yang benar-benar dapat merosakkan atau menghilangkan kesan nitrazepam dalam tubuh adalah:

 • cimetidine, adalah ubat yang biasa digunakan untuk merawat pelbagai masalah di perut, seperti bisul, ulser gastrik, dan GERD (gastroesofagus refluks penyakit).
 • pil kontraseptif, adalah ubat yang mengandungi gabungan hormon progesteron dan estrogen untuk mencegah ovulasi pada wanita.
 • disulfiram, adalah ubat yang biasa digunakan untuk merawat alkohol.
 • probenecid, adalah ubat yang digunakan untuk merawat gout.
 • rifampin, iaitu antibiotik yang biasa dimakan untuk melawan bakteria patogen yang mencetuskan kusta dan tuberkulosis.
 • teofilin, ubat untuk merawat penyempitan saluran pernafasan. Ubat ini biasanya digunakan untuk penghidap asma.
 • levodopa, adalah ubat untuk melegakan pelbagai gejala penyakit Parkinson.

Baca juga: Dadah Kloramfenikol: Inilah Cara Penggunaan, Dos, dan Kesan Sampingan yang Anda Perlu Tahu!

Overdosis ubat Dumolid

Overdosis ubat dumolid boleh berlaku apabila pengambilan melebihi dos normal. Oleh itu, BPOM sebagai pihak berwenang yang berwenang untuk mengawasi peredaran ubat-ubatan di Indonesia sangat menekankan penggunaan ubat-ubatan ini dengan preskripsi doktor.

Overdosis Dumolid mempunyai kesan yang sama dengan semua benzodiazepin, yang boleh menyebabkan kematian. Walaupun begitu, penggunaan dos melebihi dos yang disarankan juga boleh mencetuskan gejala berikut:

 • Kekeliruan
 • Mengantuk yang melampau
 • Keseimbangan badan terganggu
 • Disorientasi badan
 • Tekanan darah meningkat
 • Gangguan pernafasan
 • Gangguan organ kardiovaskular

Ibu mengandung dan menyusui

Dumolid tidak digalakkan dimakan oleh wanita hamil dan menyusui. Selain boleh membahayakan diri sendiri, kandungan ubat ini dapat mengancam keselamatan janin atau bayi yang masih memerlukan susu ibu.

Sekiranya wanita hamil mengalami gejala sukar tidur atau insomnia, berjumpa doktor adalah keputusan yang tepat. Doktor akan memberikan ubat lain yang tidak membahayakan janin atau bayi.

Pada kehamilan, terutamanya pada trimester ketiga, ubat dumolid harus dielakkan sepenuhnya. Kerana, dalam tempoh ini, proses pertumbuhan dan perkembangan janin berlaku secara besar-besaran.

Sementara itu, pada ibu yang menyusui, ubat dumolid dapat mencemarkan susu ibu dengan kandungan berbahaya.

Baca juga: Waspadalah terhadap Preeklampsia, Gangguan Kehamilan yang Jarang Disedari

Amaran untuk menggunakan dumolid

Selain wanita hamil dan menyusui, ada beberapa kumpulan yang tidak dianjurkan, atau bahkan dilarang, mengambil dumolid sebagai ubat insomnia, termasuk:

 • Kanak-kanak di bawah 18 tahun.
 • Orang yang mempunyai sejarah atau mengalami penyakit paru-paru.
 • Orang yang mempunyai alahan terhadap ubat benzodiazepin.
 • Orang yang menghidap asma atau gangguan pernafasan lain.
 • Orang yang sering mengalami apnea tidur, keadaan pernafasan berhenti selama beberapa saat semasa tidur.
 • Orang yang mempunyai masalah perut.

Penyalahgunaan dadah dumolid

Ilustrasi penyalahgunaan dadah dumolid. Sumber gambar: www.todaysrdh.com

Menurut Kementerian Kesihatan, pada masa ini, banyak ubat perubatan disalahgunakan sebagai ubat penenang atau untuk menimbulkan sensasi tertentu di dalam badan. Kategori penyalahgunaan itu sendiri merujuk kepada penggunaan fungsi utama ubat yang tidak sesuai.

Petikan WebMD, ubat penenang atau benzodiazepin sangat terdedah kepada penyalahgunaan di seluruh dunia. Ini tidak terlepas dari kesan yang dihasilkan oleh ubat-ubatan ini. Penyalahgunaan dadah dumolid lebih kerap dilakukan oleh seseorang yang ingin menenangkan diri daripada tekanan dan kemurungan.

Pencetus penyalahgunaan dadah dumolid

Perlu digarisbawahi, penyalahgunaan mempunyai makna yang tidak sama dengan pergantungan. Penyalahgunaan adalah keinginan yang timbul dari dalam untuk menggunakan ubat-ubatan tertentu untuk mendapatkan kesan di luar penggunaannya.

Sementara ketergantungan, merujuk kepada pengambilan ubat yang berterusan, yang disebabkan oleh keparahan penyakit.

Untuk penyalahgunaan dumolid itu sendiri, ia boleh dicetuskan oleh dua perkara, iaitu:

1. Faktor genetik

Faktor genetik di sini adalah mengenai sejarah keluarga yang mempunyai masalah kesihatan mental. Sebilangan besar orang dengan psikosis memerlukan ubat penenang.

Ketagihan dan penyalahgunaan dadah boleh berlaku apabila penyakit itu sembuh, tetapi masih mahu memakannya.

2. Faktor persekitaran

Faktor persekitaran adalah pencetus utama dalam banyak kes penyalahgunaan dadah dumolid. Ini berkadar langsung dengan fakta di lapangan, yang menurut BPOM, remaja adalah golongan usia yang paling banyak menyalahgunakan dumolid.

Baca juga: Mengetahui Jenis Dadah dan Bahaya yang Menyertainya

Peraturan ubat Dumolid di Indonesia

Pemerintah melalui Kementerian Kesihatan dan Badan Pengawas Makanan dan Dadah menjalankan kawalan ketat terhadap pengedaran dumolid. Sebagai ubat yang diklasifikasikan sebagai psikotropik, peredarannya diatur dalam Undang-Undang Nomor 5 Tahun 1997 tentang Narkotik.

Memetik kenyataan BPOM, ubat ini tidak boleh diperoleh secara bebas. Orang ramai boleh mendapatkan ubat perubatan yang termasuk dalam kategori psikotropik hanya dengan preskripsi doktor, termasuk dumolid.

Mendapat Dumolid tanpa preskripsi doktor adalah pelanggaran undang-undang, yang dapat menyebabkan sanksi sesuai dengan peraturan yang berlaku.

Nah, itu ulasan lengkap mengenai ubat Dumolid yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mengalami gejala sukar tidur atau insomnia, anda tidak perlu berfikir panjang untuk berjumpa doktor. Ini akan menyelamatkan anda dari kesan buruk dan potensi penyalahgunaan dadah.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!