Kesihatan

7 Manfaat Jeruk Kasturi untuk Kesihatan, Salah satunya Meningkatkan Sistem Imun!

Jeruk Kasturi adalah salah satu jenis oren yang tidak boleh anda lepaskan faedahnya. Jeruk Kasturi mempunyai rasa masam dan menyegarkan. Eitss tetapi jangan salah, oren ini juga mengandungi nutrien penting yang anda tahu!

Ingin tahu apa faedah limau kaffir untuk kesihatan badan? Mari lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Pelbagai Khasiat Buah Ciplukan: Mencegah Keradangan untuk Menjaga Kesihatan Tulang!

Kenali jeruk Kasturi dan kandungan nutriennya

Jeruk Kasturi atau juga dikenali sebagai oren kalamansi atau limau kasturi adalah jeruk yang berasal dari China yang juga banyak ditanam di Asia Tenggara, terutama Filipina.

Buah yang mempunyai nama Latin citrofortunella microcarpa Ia tumbuh di atas pokok kecil yang serupa dengan pokok renek.

Buahnya kecil, berdiameter sekitar 2-4.5 cm dan mempunyai rasa masam. Pada mulanya, kulit jeruk kasturi berwarna hijau dan boleh berubah menjadi kuning, kuning oren, atau oren gelap ketika mereka masak.

Sama seperti jenis jeruk pada umumnya, jeruk musk juga kaya dengan nutrien penting untuk tubuh. Melancarkan dari halaman Hortikultur AggieBerikut adalah kandungan khasiat satu buah limau kaffir.

  • Kalori: 12 kalori
  • Serat: 1.2 g
  • Potasium: 37 mg
  • Vitamin C: 7.3 mg
  • Vitamin A: 57.4 mg IU
  • Kalsium: 8.4 mg
  • Air: 15.5 g
  • Karbohidrat: 3.1 g

Pada asasnya, jeruk kasturi dapat dimakan secara langsung, tetapi jeruk ini lebih sering dimakan dalam bentuk jus, diproses dalam bentuk jem, dan sebagai ramuan dalam campuran makanan atau minuman.

Khasiat jeruk kasturi untuk kesihatan

Walaupun rasanya masam dan ukurannya kecil, manfaat jeruk kasturi untuk kesihatan banyak, anda tahu! Nah, berikut adalah beberapa kelebihan jeruk kasturi yang perlu anda ketahui.

1. Membantu menurunkan berat badan

Manfaat jeruk kasturi yang paling terkenal ialah ia dapat membantu menurunkan berat badan. Kerana, jeruk kasturi tidak hanya memiliki kemampuan untuk meningkatkan metabolisme, tetapi juga dapat membantu proses detoksifikasi tubuh.

Dengan meningkatkan kadar metabolisme, jeruk kasturi dapat membantu dalam proses pembakaran lemak. Sementara itu, proses detoksifikasi badan dapat membantu semua sistem organ dalam tubuh berfungsi dengan baik. Sebaliknya, ini menyumbang kepada proses membakar kalori.

Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan mengenai keberkesanan jeruk kasturi dalam menurunkan berat badan.

2. Mengawal tahap kolesterol

Beberapa kajian mendapati bahawa jus jeruk kasturi dapat membantu menurunkan kadar kolesterol, yang merupakan langkah penting untuk mendapatkan berat badan yang sihat dan mencegah sindrom metabolik.

Bukan hanya itu, faedah lain dari buah ini juga dapat mengurangkan risiko keadaan tertentu, seperti aterosklerosis, serangan jantung, dan strok.

3. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Sebagai tambahan kepada faedah yang telah disebutkan di atas, manfaat lain dari kapur kaffir adalah bahawa ia dapat membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Manfaat ini disebabkan oleh kandungan vitamin C dan nutrien lain yang terdapat pada jeruk kasturi.

Berkat sifat antioksidan dan antibakteria, jeruk kasturi dapat membantu pengeluaran sel darah putih dan melawan kesan negatif radikal bebas.

Baca juga: Khasiat Buah Gairah untuk Kesihatan: Jaga Jantung Anda Sihat & Antioksidan Tinggi

4. Menggalakkan penghasilan kolagen

Vitamin C memainkan peranan penting dalam penghasilan kolagen, sebatian yang diperlukan untuk membina setiap tisu, serat otot, dan sel di dalam badan.

Jus oren Kasturi dapat membekalkan asid askorbik yang dapat meningkatkan kemampuan tubuh dan memperbaiki kerosakan yang disebabkan oleh kecederaan atau keadaan tertentu.

5. Mengawal diabetes

Dipetik dari Healthbenefittime.com, beberapa kajian telah dilakukan untuk menentukan kesan penyederhanaan gula darah dari jus kapur kaffir. Penyelidikan mendapati bahawa jeruk kasturi dapat membantu mengatur pembebasan glukosa dan insulin ke dalam darah.

6. Membantu proses detoksifikasi

Manfaat lain dari kapur kaffir adalah bahawa ia dapat membantu dalam proses detoksifikasi, menguatkan fungsi hati, ginjal, dan pundi hempedu untuk menghilangkan toksin dalam badan.

7. Khasiat oren Kasturi untuk kulit

Selain manfaat untuk kesihatan, ternyata jeruk kasuti juga bermanfaat untuk kesihatan kulit. Jus oren Kasturi dipercayai dapat membantu mencerahkan kulit dan menghilangkan cela di wajah.

Bukan hanya itu, sifat antioksidan jeruk kasturi juga dapat membantu mencegah keriput dan mencegah tanda-tanda penuaan yang lain.

Nah, itulah beberapa faedah jeruk kasturi untuk kesihatan, banyak, bukan? Manfaat jeruk kasturi banyak, tetapi jangan berlebihan, okey?

Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memakan jeruk kasturi.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!