Kesihatan

Pelindung Matahari Kimia dan Pelindung Matahari Fizikal, Apa Perbezaannya?

Terdapat dua jenis pelindung matahari yang dapat digunakan untuk menghindari kerengsaan akibat paparan sinar matahari yang berlebihan, iaitu pelindung matahari kimia dan pelindung matahari fizikal. Jadi apa perbezaan antara keduanya?

Kedua-dua pelindung matahari kimia dan fizikal mempunyai kelebihannya. Anda boleh menggunakan kedua-duanya mengikut keperluan kulit anda.

Oleh itu, agar anda tidak memilih pelindung matahari yang salah, mari kita perhatikan perbezaan antara keduanya di bawah!

Mengandungi pelindung matahari kimia dan pelindung matahari fizikal

Pelindung matahari kimia atau pelindung matahari kimia yang mengandungi sebatian organik (berasaskan karbon), seperti oxybenzone, octinoxate, octisalate, dan avobezone. Bahan ini menghasilkan tindak balas kimia yang mengubah sinaran UV menjadi panas, dan kemudian melepaskan haba itu dari kulit.

Tekstur pelindung matahari kimia lebih nipis dan oleh itu lebih mudah diserap ke dalam kulit dan menjadikannya lebih mudah digunakan untuk penggunaan seharian.

Manakala pelindung matahari fizikal atau pelindung matahari fizikal yang mengandungi bahan mineral aktif, seperti titanium dioksida atau zink oksida, yang berfungsi di atas kulit untuk menyekat dan menangkal sinar UV yang boleh merosakkan kulit. Ia juga dapat disebut sebagai pelindung matahari semula jadi.

Bukan hanya itu, pelindung matahari fizikal juga menawarkan perlindungan terhadap sinar UVA dan UVB, dan perlindungan itu dapat digunakan dengan segera.

Bagaimana pelindung matahari kimia dan pelindung matahari fizikal berfungsi?

Kandungan yang terdapat dalam kedua-dua jenis pelindung matahari juga mempengaruhi cara kerjanya.

Walaupun keduanya dapat melindungi dari paparan sinar matahari, kedua-dua pelindung matahari kimia dan fizikal mempunyai cara kerja yang berbeza.

Pelindung matahari kimia

Pelindung matahari kimia berfungsi dengan menembusi epidermis dan dermis. Sebatian kimia ini berfungsi pada kulit dan juga permukaan untuk menyerap cahaya pada kulit sebelum dapat menembusi dermis dan menyebabkan kerosakan.

Pelindung matahari kimia seperti avobenzone dan homosalate pada dasarnya menyerap sinar UVA dan UVB seperti span. Walau bagaimanapun, satu bahan kimia pada amnya tidak cukup untuk melindungi daripada kedua-dua jenis sinar berbahaya.

Sebagai tambahan kepada beberapa bahan aktif yang dijelaskan sebelumnya, pada pelindung matahari kimia anda juga biasanya akan menemui antioksidan seperti vitamin C dan E.

Antioksidan dapat melindungi kulit dari radikal bebas kerana pelindung matahari kimia terbukti menjadikan kulit lebih rentan terhadap radikal bebas. Untuk menggunakannya, anda harus menunggu 20 hingga 30 minit sebelum terkena cahaya matahari.

Pelindung matahari fizikal

Pelindung matahari fizikal berfungsi dengan melindungi kulit dengan mewujudkan penghalang fizikal antara kulit dan cahaya matahari. Jenis produk ini tidak menyerap ke dalam kulit tetapi tetap di permukaan. Pelindung matahari jenis ini dapat melindungi dari sinaran UVA dan UVB.

Mengandungi zink oksida atau titanium dioksida, yang merupakan logam yang dapat memantulkan sinar ultraviolet berbahaya dari kulit. Pelindung matahari fizikal juga sering disebut sunblock, walaupun kedua-duanya adalah perkara yang sama.

Baca juga: Jangan Hanya Pilih! Ayuh, ketahui jenis pencuci muka mengikut jenis kulit

Kelebihan dan kekurangan mengikut jenis pelindung matahari

Sekiranya anda ingin menggunakan pelindung matahari untuk melindungi kulit anda, anda harus memperhatikan kelebihan dan kekurangan pelindung matahari kimia dan fizikal.

Dilaporkan Dermatologi TenggaraBerikut adalah kelebihan dan kekurangan kedua-dua pelindung matahari:

Pelindung matahari kimia

Berlebihan

 • Teksturnya lebih nipis dan merebak pada kulit seperti losyen, menjadikannya sesuai untuk penggunaan seharian
 • Kurang produk yang diperlukan untuk melindungi kulit
 • Lebih mudah digunakan dengan produk lain seperti peptida dan enzim, menyediakan penjagaan kulit hanya dalam satu produk

Kekurangan

 • Mempunyai peningkatan risiko kerengsaan dan sensasi yang menyengat
 • Banyak penggunaan bahan yang digunakan untuk membuat perlindungan UVA dan UVB dan SPF yang lebih tinggi. Ini boleh menimbulkan kerengsaan dan ketidakselesaan yang lebih tinggi
 • Berkaitan dengan peningkatan kemerahan untuk jenis kulit yang terdedah kepada rosacea
 • Boleh menyumbat liang dan meningkatkan kejadian pelarian kulit rawan jerawat

Pelindung matahari fizikal

Berlebihan

 • Menawarkan perlindungan dari sinar UVA dan UVB
 • Selamat digunakan pada bayi dan wanita hamil
 • Kulit dapat dilindungi secara langsung dari sinar matahari setelah digunakan
 • Tidak mempunyai peluang untuk merengsakan kulit
 • Jangka hayat yang lebih lama

Kekurangan

 • Ia boleh hilang dengan mudah setelah menggosok kulit, terkena peluh, dan membilas kulit, jadi anda perlu menggunakannya lebih kerap
 • Warna putih berkapur mungkin muncul pada kulit, terutama pada kulit yang lebih gelap
 • Boleh merasa berat ketika digunakan di bawah solekan dan boleh meningkatkan peluh
 • Tekstur lebih tebal
 • Ia perlu diaplikasikan secara merata agar fungsinya lebih berkesan

Pelindung matahari kimia dan pelindung matahari fizikal mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Lebih baik sebelum memilih untuk menggunakan pelindung matahari, perhatikan formula dan cari jenis pelindung matahari yang sesuai dengan jenis kulit anda untuk mengelakkan bahaya kerengsaan, ya.

Keliru memilih pelindung matahari yang sesuai untuk kulit anda? Tidak perlu risau, anda boleh berjumpa dengan doktor yang berkenaan melalui Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!