Kesihatan

Ketahui Proses Spermatogenesis: Pembentukan Sperma di Tubuh Lelaki

Proses spermatogenesis adalah asal dan pengembangan sel sperma pada organ pembiakan lelaki. Testis itu sendiri terdiri daripada banyak tubulus bergelung nipis yang dikenali sebagai tubulus seminiferous.

Spermatogenesis berbeza dengan oogenesis pada wanita, iaitu proses pembentukan telur atau ovum. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai proses spermatogenesis pada lelaki, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Ubat Kuat Membuat Jantung Berdebar? Ketahui Sebab dan Cara Mengatasinya!

Apakah proses spermatogenesis?

Dilaporkan dari Medicinenet.com, istilah spermatogenesis diciptakan dari awalan spermato atau sperma yang bermaksud biji dan genesis atau kemunculan sesuatu.

Proses spermatogenesis adalah pembentukan sel sperma pada testis. Tahap proses spermatogenesis yang perlu diketahui adalah seperti berikut:

Peringkat pertama

Spermatogonia diploid terletak di tubulus seminiferus yang merangkumi dua kali jumlah kromosom. Selepas itu, replikasi mitosis akan berlaku sebelum kaedah meiosis satu untuk membuat 46 pasang kromatid saudari.

Peringkat kedua

Pada tahap ini membolehkan kromatid bertukar maklumat genetik melalui proses sinaps. Biasanya, proses ini dilakukan sebelum dibahagikan kepada spermatosit haploid melalui meiosis.

Fasa ketiga

Dalam pembahagian ini, dua sel anak baru kemudian akan terbahagi kepada 4 spermatid. Sel akan mempunyai kromosom unik yang kira-kira separuh daripada spermatogonia asal.

Peringkat terakhir

Pada peringkat ini, sel akan bergerak dari lumen testis ke epididimis. Proses spermatogenesis dicirikan oleh sel-sel matang dan berkembang menjadi empat sel sperma dengan pertumbuhan mikrotubulus di sentriol untuk mengembangkan aksonema.

Baki sentriol akan memanjang dan berkembang menjadi ekor sperma. Di sinilah sel-sel kemudian diubah menjadi sel sperma melalui proses spermatogenesis, yang merupakan fasa terakhir.

Gen yang berkaitan dengan fasa berlainan proses ini akan dikaitkan dengan kemandulan lelaki. Proses ini bermula semasa akil baligh dan berakhir hanya apabila individu itu mati.

Proses lengkap spermatogenesis pada lelaki dilakukan dengan tindakan sel Leydig, hipotalamus dan kelenjar pituitari.

Faktor yang mempengaruhi proses spermatogenesis

Ringkasnya, proses spermatogenesis berlaku untuk membuat gamet lelaki dewasa yang kemudian menyuburkan gamet betina untuk menghasilkan zigot atau organisma bersel tunggal. Ini akan mengakibatkan pembelahan sel dan pendaraban untuk menghasilkan janin.

Kiraan sperma secara beransur-ansur dapat menurun seiring bertambahnya usia dan akhirnya akan menyebabkan kemandulan. Untuk keturunan yang sihat, bilangan kromosom mesti dijaga dengan baik ke seluruh tubuh kerana kegagalan dapat menyebabkan beberapa kelainan.

Proses spermatogenesis sangat sensitif dan mudah dipengaruhi oleh perubahan kecil tahap hormon.

Di samping itu, proses ini sangat sensitif terhadap perubahan suhu, kekurangan makanan, alkoholisme, pendedahan ubat-ubatan, dan kehadiran penyakit yang secara negatif mempengaruhi kadar pembentukan sperma.

Bagaimana sperma dihasilkan?

Di badan lelaki, terdapat sistem tiub kecil di testis yang disebut tubulus seminiferous. Tiub ini berfungsi untuk menampung sel kuman yang disebabkan oleh hormon, termasuk testosteron atau hormon seks lelaki.

Sel kuman akan membelah dan berubah menyerupai berudu dengan kepala dan ekor yang pendek. Ekor mendorong sperma ke dalam tiub di belakang testis yang disebut epididimis.

Selama kira-kira lima minggu, sperma melalui epididimis untuk menyelesaikan perkembangannya. Setelah keluar dari epididimis, sperma akan bergerak ke vas deferens.

Apabila seorang lelaki dirangsang untuk melakukan aktiviti seksual, sperma dicampurkan dengan cairan mani atau cairan keputihan yang dihasilkan oleh vesikel mani dan kelenjar prostat.

Sebagai hasil rangsangan, air mani yang mengandung hingga 500 juta sperma akan ditolak keluar dari zakar melalui uretra.

Baca juga: Kebotakan Awal: Punca Umum dan Cara Mencegahnya

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found