Kesihatan

Metformin

Metformin adalah ubat oral yang mungkin biasa bagi sesetengah orang, terutama orang yang menghidap diabetes. Ya, ubat ini dimakan oleh kebanyakan orang dengan diabetes tipe 2, kerana mempunyai manfaat untuk menjadikan kadar gula darah normal.

Lalu, apakah dos yang tepat, kesan sampingan yang boleh ditimbulkan, dan pantang larang yang mesti dipertimbangkan? Ayuh, lihat ulasan penuh mengenai ubat diabetes ini.

Untuk apa metformin?

Metformin adalah ubat perubatan yang mempunyai fungsi utama menurunkan atau mengawal kadar gula darah yang agak tinggi di dalam badan. Secara amnya, ubat ini dimakan oleh penghidap diabetes jenis 2.

Selain itu, ubat diabetes ini juga mempunyai tugas utama untuk mengatur kepekaan insulin. Pada pesakit diabetes sendiri, insulin yang dihasilkan oleh pankreas tidak berfungsi dengan baik dalam membuat aliran darah ke sel-sel badan.

Oleh itu, metformin dapat mengoptimumkan prestasi pankreas.

Bukan hanya itu, ubat diabetes ini berperanan dalam proses menukar makanan menjadi bahan lain, seperti tenaga. Ketiga-tiga perkara ini adalah fungsi utama metformin itu sendiri.

Apakah fungsi dan faedah ubat metformin?

Metformin adalah salah satu ubat yang termasuk dalam klasifikasi biguanides, atau ubat untuk rawatan diabetes jenis 2.

Secara umum, metformin berfungsi dengan mengoptimumkan prestasi tubuh untuk memperbaiki keadaan pesakit diabetes mellitus, iaitu dengan:

 • Mengurangkan jumlah glukosa yang diserap oleh badan
 • Mengurangkan kadar glukosa yang dihasilkan oleh hati (hati)
 • Meningkatkan dan mengoptimumkan kesan dan prestasi insulin pada badan

Selain kadar glukosa, pesakit diabetes jenis 2 sangat disarankan untuk memperhatikan insulin mereka.

Ini kerana insulin itu sendiri adalah hormon yang berfungsi untuk membantu tubuh mengurangkan dan bahkan menghilangkan glukosa tambahan dalam darah.

Baca juga: 6 Kesalahan dalam Pengubatan yang Memburukkan Diabetes

Jenama dan harga Metformin

Metformin adalah salah satu ubat diabetes yang dijual bebas di farmasi, sama ada generik atau berjenama. Produk generik ubat ini dipanggil metformin 500 mg. Harga metformin 500 mg berharga antara Rp 300 hingga Rp 400 per tablet.

Sebagai tambahan kepada generik, anda juga dapat membeli metformin yang terdapat dalam pelbagai jenama, seperti benofomin, ephomet, banetes, gliformin, laformin, nevox, rodiamet, dan zumamet. Terdapat dalam dos 500 mg, 850 mg, dan 1,000 mg

Untuk harganya, metformin dijual dari IDR 10,000 hingga IDR 30,000, mengikut jenama dan dos yang anda beli.

Bagaimana anda mengambil metformin?

Metformin adalah ubat diabetes oral. Maksudnya, ubat ini dimakan dengan meminumnya. Sudah tentu, penggunaannya mesti sesuai dengan dos yang disyorkan. Jangan lupa makan terlebih dahulu sebelum mengambil ubat diabetes ini.

Berapakah dos metformin?

Metformin tersedia dalam dua jenis mengikut cara kerjanya, iaitu: pelepasan segera dan pelepasan dilanjutkan.

Pelepasan segera yang bermaksud bahawa kandungan ubat dilepaskan secara langsung ke aliran darah. Manakala untuk pelepasan dilanjutkan, Ubatnya berfungsi dengan perlahan.

Metformin bukanlah ubat yang harus diambil secara sembarangan. Walaupun fungsi utama sebagai penurunan kadar gula, dos untuk usia yang berbeza juga tidak sama. Untuk maklumat lengkap, lihat dos berikut:

Dos metformin untuk kanak-kanak dan remaja (10-17 tahun)

Berbeza dengan dos dewasa, dos untuk kanak-kanak atau remaja tidak dibezakan berdasarkan bagaimana ubat itu sendiri berfungsi (pelepasan segera dan pelepasan dilanjutkan).

Dos yang diberikan sesuai dengan preskripsi atau cadangan doktor, ya. Jadi, jangan melebihi atau kurangkan dos yang ditetapkan.

Bagi kanak-kanak, dos biasa adalah metformin 500 mg, diambil dua kali sehari. Doktor boleh meningkatkan dos jika kesannya dirasakan kurang. Dos maksimum untuk kanak-kanak ialah 2,000 mg sehari.

Dos metformin untuk orang dewasa (18–79 tahun)

Dos untuk orang dewasa dibahagikan kepada dua jenis, iaitu: pelepasan segera dan pelepasan dilanjutkan. Dos yang diambil harus sesuai dengan preskripsi atau cadangan doktor, ya.

Jadi, jangan melebihi atau kurangkan dos yang ditetapkan.

1. Dos pelepasan segera

Untuk dos dewasa dengan pelepasan segera, Anda boleh mengambil metformin 500 mg dua kali sehari atau 850 mg sekali sehari. Jangan lupa minum ubat ini dengan atau selepas makan.

Dos ini boleh berubah dengan preskripsi doktor. Sudah tentu, ini bermakna tahap gula dalam darah anda memerlukan kawalan yang dinamik.

Doktor boleh mengurangkan dos hingga 500 mg seminggu, 850 mg seminggu, atau bahkan 2,550 mg setiap hari.

Apa yang perlu anda ketahui, jika dos yang diberikan oleh doktor melebihi 2,000 mg sehari, itu bermakna anda mengambil metformin pada waktu yang berlainan, misalnya tiga kali sehari.

Manakala dos maksimum untuk penggunaan harian adalah 2,550 mg sehari.

2. Dos pelepasan berpanjangan

Dos pelepasan dilanjutkan umumnya diminum oleh penghidap diabetes mellitus yang masih dalam tahap normal. Maksudnya, kadar gula masih dapat dikawal dengan baik.

Dos pelepasan dilanjutkan 500 mg diambil sekali sehari dengan atau selepas makan malam.

Sama seperti pelepasan segera, doktor boleh mengubah dos yang mesti diambil, setelah perubahan kesan pada badan.

Perubahan dos boleh menjadi 500 mg seminggu, atau doktor akan menetapkan dos tertentu jika kesannya tidak optimum dalam mengawal kadar gula.

Perkara yang perlu diperhatikan, anda tidak boleh mengambil metformin lebih daripada dos 2,000 mg sehari, ya.

Dos metformin untuk orang tua (80 tahun ke atas)

Orang berumur 80 tahun ke atas tidak dibenarkan mengambil metformin jika buah pinggang tidak berfungsi dengan baik. Kenapa begitu? Orang tua mempunyai risiko asidosis laktik yang lebih tinggi.

Oleh itu, penggunaan pada pesakit diabetes yang berusia lebih dari 80 tahun hanya berdasarkan preskripsi doktor. Dengan catatan, jangan mengambilnya dengan menggunakan dos maksimum.

Bagi kanak-kanak di bawah umur 10 tahun, ubat ini tidak boleh dimakan. Ini disebabkan oleh tidak adanya penyelidikan mengenai kesan optimum pada kanak-kanak dalam lingkungan umur 0-9 tahun.

Adakah metformin selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Sehingga kini, tidak ada kajian yang menyimpulkan bahawa metformin boleh membahayakan atau mempengaruhi kesihatan janin. Setakat ini, tidak ada kesan negatif pada wanita hamil semasa mengambil ubat ini.

Cuma, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu, untuk mengetahui dos yang tepat.

Bagi wanita yang menyusu, metformin masuk ke dalam susu ibu. Sudah tentu, ini bukan berita baik untuk bayi. Pendedahan ubat ini dalam susu ibu boleh memberi kesan sampingan pada si kecil.

Oleh itu, ibu menyusu sangat disarankan untuk berhenti mengambil metformin, kecuali dalam keadaan tertentu di bawah pengawasan doktor.

Baca juga: Kenali 4 Penyakit yang Disebabkan oleh Pembunuh Senyap, Diabetes

Kesan sampingan metformin

Seperti ubat lain, metformin juga mempunyai kesan sampingan ketika diambil, terutama jika penggunaannya tidak sesuai dengan dos yang tepat.

Kesan sampingan boleh berlaku dengan gejala ringan hingga teruk. Kesan sampingan ringan yang boleh muncul termasuk:

 • Mual
 • Cirit-birit
 • Sakit perut yang tidak biasa
 • Selera makan berkurang
 • lidah kebas

Walaupun kesan sampingan yang lebih serius termasuk:

 • Sesak nafas atau sesak nafas. Biasanya gejala ini disertai dengan peluh sejuk dan degupan jantung yang perlahan
 • Kekurangan tenaga dalam badan yang menyebabkan kelemahan, yang boleh berakhir dengan anemia atau kekurangan darah
 • Penglihatan terjejas
 • Ruam atau bintik merah muncul di kulit, disertai dengan gatal-gatal.

Amaran dan amaran metformin

Tidak semua orang boleh mengambil metformin. Terdapat beberapa kumpulan yang harus menghindari bahkan dilarang meminumnya, seperti:

 • Pengguna alkohol. Penggunaan alkohol dapat meningkatkan asidosis laktik metformin itu sendiri. Selain itu, alkohol juga dapat menjadikan kadar glukosa tidak stabil (naik atau turun).
 • Masalah buah pinggang. Seseorang yang mempunyai sejarah penyakit buah pinggang, baik ringan atau teruk, tidak dibenarkan mengambil metformin. Asidosis laktik mungkin berlaku
 • Masalah hati. Asidosis laktik juga boleh berlaku apabila diambil oleh seseorang yang mempunyai masalah hati
 • Alahan. Sekiranya anda mempunyai alahan, berbincanglah dengan doktor anda mengenai penggunaan ubat ini. Metformin boleh bertindak balas secara negatif dengan seseorang yang mempunyai alahan, seperti gatal-gatal, bengkak lidah, dan sukar bernafas

Penggunaan metformin dengan ubat lain

Metformin adalah sejenis ubat yang boleh berinteraksi dengan ubat lain. Iaitu, akan ada reaksi dari penggunaan metformin dengan ubat lain. Contohnya, pengurangan fungsi metformen itu sendiri atau kesan sampingannya.

 • ubat insulin. Metformin boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan untuk meningkatkan prestasi insulin, seperti glyburide. Interaksi kedua-duanya boleh mempengaruhi kadar gula darah di dalam badan
 • Dadahpengawal tekanan darah. Penggunaan metformin dengan pengawal tekanan darah, yang biasanya diuretik seperti furosemide dan hidroklorotiazida, dapat menurunkan tekanan darah itu sendiri.
 • Ubat kolesterol. Penggunaan metformin dengan ubat kolesterol seperti asid nikotinik (vitamin B3) dapat menurunkan prestasinya dalam menurunkan kadar gula dalam darah
 • Ubat glaukoma. Metformin yang diambil dengan ubat-ubatan untuk glaukoma, seperti acetazolamide, metazolamide, brinzolamide, dorzolamide, dan topiramate, dapat meningkatkan risiko asidosis laktik.
 • Ubat anti-psikotik. Metformin yang diambil dengan ubat untuk merawat gangguan mental seperti fluphenazine, chlorphomazine, dan prochlorperazine, dapat mengurangkan fungsi menurunkan kadar gula dalam darah.
 • Ubat untuk hormon. Penggunaan bersamaan ubat penambah hormon seperti kortikosteroid, prednison, budesonide, fluticasone, dan betathemason, menjadikan metformin kurang berkesan dalam merawat diabetes
 • Ubat untuk batuk kering. Penggunaan metformin dengan isoniazid menjadikan fungsi utamanya sebagai menurunkan kadar gula dalam darah tidak berkesan
 • Ubat tiroid. Interaksi metformin dengan ubat tiroid seperti liotrix, tlevothyroxine, dan liothyronine juga akan menjadikannya kurang berkesan untuk menurunkan kadar gula dalam darah.

Bagaimana jika saya terlupa mengambil metformin?

Sekiranya anda terlepas dos metformin pada jam tertentu, teruskan mengambilnya pada waktu berikutnya seperti biasa.

Yang perlu diingat, jangan menggandakan atau mengambil dos berganda untuk menebus dos yang tidak dijawab. Ini akan menyebabkan kesan sampingan yang serius.

Namun, anda sangat disarankan untuk benar-benar memperhatikan masa untuk mengambil ubat ini. Maksudnya, jangan terlalu kerap lupa meminumnya. Sekiranya perlu, tetapkan penggera agar anda tidak ketinggalan lagi.

Bagaimana jika saya berhenti mengambil metformin ubat?

Semasa anda dirawat atau dirawat untuk diabetes jenis 2, berhenti mengambil ubat diabetes ini hanya akan memburukkan lagi keadaan.

Sesuai dengan fungsi utamanya, kadar gula darah anda menjadi tidak terkawal jika anda tidak mengambil ubat ini.

Selain tahap glukosa menjadi tidak teratur, terdapat beberapa komplikasi yang cenderung timbul, seperti:

 • retinopati diabetes, atau masalah penglihatan
 • nefropati diabetes, atau masalah buah pinggang
 • neuropati diabetes, atau kerosakan saraf
 • Pelbagai masalah lain seperti masalah jantung, kesihatan seksual, dan beberapa gangguan pada sebilangan organ badan

Baca juga: Petua Berpuasa untuk Diabetes Yang Tidak Harus Dipandang Rendah

Bagaimana jika anda mengambil terlalu banyak ubat metformin?

Mengambil metformin melebihi dos yang ditetapkan oleh doktor akan menimbulkan risiko overdosis. Gejala yang akan muncul boleh ringan hingga parah, seperti:

 • Sakit perut
 • Cirit-birit
 • Peluh sejuk tiba-tiba
 • Mengantuk yang tidak biasa
 • Nafas pendek
 • Penat dan letih
 • Pengsan (kesan berat).

Nah, itu adalah tinjauan lengkap metformin yang berguna untuk menurunkan kadar gula dalam darah. Terus ikuti dos yang telah disarankan oleh doktor, ya!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!