Kesihatan

Ciri-ciri yang tidak sesuai untuk menggunakan suntikan kawalan kelahiran 3 bulan, apakah itu?

Salah satu kaedah kontrasepsi yang banyak dipilih oleh masyarakat adalah program Keluarga Berancang (KB). Contohnya, suntikan kawalan kelahiran 3 bulan dikatakan hampir 100 peratus berkesan. Malangnya, suntikan kawalan kelahiran kadang-kadang menyebabkan reaksi tertentu kerana ketidaksesuaian.

Jadi, apakah ciri-ciri yang berlaku di dalam badan jika tidak sesuai dengan suntikan kawalan kelahiran 3 bulan? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Apakah suntikan kawalan kelahiran 3 bulan?

Suntikan kawalan kelahiran 3 bulan adalah salah satu kaedah kontraseptif yang dipercayai mempunyai keberkesanan tertinggi, dengan menggunakan suntikan hormon depot medroxiprogesterone asetat (DMPA). Suntikan hanya mengandungi hormon progesteron, bukan estrogen.

Dipetik dari WebMD, Keberkesanan suntikan kontraseptif DMPA 3 bulan boleh mencapai 99 peratus. Ini dapat memberikan perlindungan yang hampir sempurna untuk mencegah kehamilan.

Suntikan kawalan kelahiran 3 bulan dilakukan setiap 12 minggu dengan tujuan mencegah ovulasi, menebal lendir serviks, dan mengurangkan pergerakan sperma setelah memasuki vagina.

Hormon yang disuntik bertindak pada kelenjar pituitari di otak untuk menghantar isyarat ke ovari untuk tidak melepaskan telur. Seperti diketahui, tanpa telur, kehamilan tidak dapat terjadi.

Baca juga: Setelah melahirkan, kapan waktu yang tepat untuk mula menggunakan alat kawalan kelahiran?

Ciri-ciri tidak sesuai untuk suntikan KB selama 3 bulan

Cara mengetahui sama ada menggunakan suntikan kawalan kelahiran 3 bulan atau tidak bukanlah perkara yang mudah. Namun, ada cara yang boleh dilakukan untuk mengetahui, iaitu dengan memantau kesan sampingan yang disebabkan.

Biasanya, kesan sampingan masih boleh muncul, tetapi dalam had yang munasabah dan segera hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, pada wanita yang tidak sesuai menggunakan suntikan kawalan kelahiran 3 bulan, kesan sampingan ini dapat bertahan lebih lama dan lebih teruk, seperti:

1. Pendarahan lebih lama dan lebih lama

Ciri pertama yang tidak sesuai untuk menggunakan suntikan kawalan kelahiran 3 bulan adalah pendarahan berlebihan semasa haid. Keadaan ini dikenali sebagai menorrhagia.

Menurut kajian yang diterbitkan dalam R&D Kementerian Kesihatan, pendarahan dikatakan berlebihan jika tiga hingga empat pembalut penuh dalam masa empat jam.

Ini dapat menunjukkan ketidakseimbangan hormon dalam badan setelah menerima suntikan kawalan kelahiran.

2. Spotting

Bercakap adalah titisan pendarahan ringan yang dicirikan oleh penampilan bintik-bintik. Selalunya, mengesan tidak menimbulkan sebarang aduan. Bercakap mungkin berlaku selepas 3 bulan suntikan kawalan kelahiran, tetapi cenderung ringan dan cepat.

Sekiranya mengesan berlaku dalam jangka masa yang lama, ini dapat menunjukkan bahawa tubuh tidak sesuai untuk suntikan kawalan kelahiran 3 bulan. walaupun, mengesan ia juga boleh dicetuskan oleh perkara lain, seperti gangguan endometrium (lapisan rahim paling dalam).

3. Keputihan

Keputihan adalah rembesan vagina yang dipengaruhi oleh pH di sekitar organ wanita. Ini menyebabkan pertumbuhan ragi yang dicirikan oleh keputihan di mulut faraj. Hormon progesteron yang disuntik memberi kesan pada pH di kawasan genital.

Perlu diketahui, menurut satu kajian, suntikan kawalan kelahiran 3 bulan jarang menyebabkan keputihan, terutama jika keadaannya berlebihan. Kehadiran keputihan mungkin menunjukkan ketidaksesuaian dengan suntikan yang diberikan.

Keputihan boleh menyebabkan bau, gatal, dan keputihan yang tidak menyenangkan dalam jumlah besar. Sekiranya terdapat sensasi panas atau terbakar, segera pergi ke pusat kesihatan di mana anda diberi suntikan kawalan kelahiran, ya.

4. Sakit kepala

Walaupun boleh menyerang sesiapa sahaja, sakit kepala sangat jarang berlaku sebagai kesan sampingan suntikan kawalan kelahiran 3 bulan. Sekiranya ada yang berlaku, ia akan reda dengan sendirinya.

Sakit kepala yang ditandai dengan kesakitan yang berlebihan mungkin menunjukkan ketidaksesuaian dengan suntikan kawalan kelahiran 3 bulan. Tubuh bertindak balas terlalu keras terhadap progesteron yang diberikan kerana estrogen tidak seimbang.

Bagaimana mengatasinya?

Rawatan yang diberikan biasanya disesuaikan dengan keluhan yang dirasakan. Ubat-ubatan sering berkesan dan boleh diambil untuk menghilangkan beberapa aduan ini.

Ubat-ubatan yang mengandungi antiprostaglandin, misalnya, dapat membantu melegakan sakit kepala atau sakit di bahagian lain badan. Ubat antikolinergik juga dapat membantu merawat keputihan yang berlebihan.

Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk tidak mengatasi semua gejala yang timbul sendirian. Periksa dengan kemudahan kesihatan di mana anda menerima suntikan kawalan kelahiran untuk mengetahui keadaannya yang tepat.

Itulah beberapa ciri dan gejala yang dapat menunjukkan ketidaksesuaian dengan suntikan kawalan kelahiran 3 bulan. Untuk mengurangkan risiko, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum melakukannya, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found