Kesihatan

Adakah benar menggunakan kapur untuk menghilangkan parut jerawat? Inilah Fakta

Limau mengandungi antioksidan yang dapat melawan radikal bebas, membantu meningkatkan kadar kolagen dan membantu mengekalkan kulit yang sihat. Selain itu, menggunakan kapur untuk menghilangkan parut jerawat juga dapat disapu.

Penggunaan kapur untuk menghilangkan bekas jerawat dipercayai sejak lama. Adakah terbukti secara saintifik dan adakah kesan sampingan? Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai apakah khasiat limau itu benar atau tidak, mari lihat penjelasan berikut.

Baca Juga: Ingin Menghilangkan Jerawat? Ayuh, Elakkan Pengambilan 5 Makanan Ini!

Menggunakan kapur untuk menghilangkan parut jerawat

Terdapat banyak andaian yang menyatakan kekuatan kapur untuk menghilangkan parut jerawat. Malangnya, seperti yang dilaporkan oleh Garis Kesihatan, tidak ada bukti saintifik untuk menyokong andaian ini.

Dengan kata lain, tidak ada jaminan perubatan mengenai keberkesanan kapur untuk menghilangkan parut jerawat. Anggapannya hanya berkembang kerana kapur mengandungi asid sitrik, bentuk vitamin C yang baik untuk kesihatan kulit.

Tetapi manfaat ini hanya dapat dirasakan oleh tubuh, jika anda menggunakan jus. Bukan dengan menggosoknya pada kulit. Kerana jika anda menggunakannya secara langsung pada kulit, anda sebenarnya akan mengalami beberapa kesan sampingan yang tidak menyenangkan.

Kesan sampingan penggunaan kapur untuk menghilangkan parut jerawat

Menggunakan jus limau purut pada wajah ternyata mempunyai pelbagai kesan sampingan. Satu perkara yang perlu diperhatikan ialah jika kulit terkena cahaya matahari ketika anda hanya menggunakan kapur pada kulit, ia boleh menyebabkan phytophotodermatitis.

Phytophotodermatitis adalah luka bakar yang menyakitkan pada kulit. Ini akan menjadikan keadaan kulit anda lebih tidak sihat. Sekiranya phytophotodermatitis berlaku pada mulanya anda akan mengalami lecet, kulit merah dan meradang.

Kemudian pada peringkat seterusnya kulit yang awalnya terbakar, merah dan meradang akan menjadi lebih gelap daripada kulit yang lain di sekitarnya. Keadaan ini boleh bertahan selama beberapa minggu atau bahkan berbulan-bulan.

Selain itu, anda juga perlu tahu, satu kajian menunjukkan bahawa penggunaan kapur langsung ke kulit tidak digalakkan bagi mereka yang mempunyai pigmen gelap. Kerana limau boleh menyebabkan hiperpigmentasi pada parut jerawat.

Beberapa risiko kesan sampingan yang lain jika anda menggunakan kapur secara langsung pada kulit, iaitu:

  • Rasa terbakar pada kulit
  • Gatal
  • Kemerahan
  • Kulit menjadi kering
  • Ia juga dapat membunuh bakteria baik.

Tahap risiko akan lebih tinggi jika anda menggunakan kapur setiap hari.

Lalu apa faedah limau untuk kulit?

Limau adalah buah yang kaya dengan antioksidan, yang baik untuk membersihkan radikal bebas. Limau juga mengandungi vitamin dan mineral lain seperti:

  • Potasium
  • Vitamin A, B, C dan D
  • Kalsium
  • Magnesium.

Dari kandungan ini, limau boleh digunakan untuk membantu mengekalkan kulit yang sihat. Kerana sifat antioksidannya, ia dapat menguatkan kolagen, yang bertanggungjawab untuk mengekalkan keanjalan dan kekuatan tisu kulit. Anda boleh mendapatkan faedah ini dengan memakannya.

Sebagai tambahan, jika anda ingin menggunakannya untuk kesihatan kulit wajah, anda boleh menggunakannya dengan:

Sebagai astringen

Astringent adalah pembersih kulit wajah dan juga mampu menghalang pengeluaran minyak berlebihan pada kulit. Sekiranya anda menggunakannya sebagai astringen, anda hanya perlu mencampurkan jus limau nipis dengan air, dalam nisbah yang sama.

Anda boleh menggunakan larutan dua hingga tiga kali sehari, sebelum menggunakan pelembap anda. Penggunaannya dapat menjaga kesihatan kulit dan ada juga yang mengatakan ia dapat menyembunyikan bekas jerawat, walaupun tidak ketara.

Mengatasi jerawat

Akhirnya, anda boleh menggunakan kapur untuk merawat jerawat. Sifat antiseptiknya dapat membunuh bakteria penyebab jerawat dan dapat merawat radang jerawat.

Cara menggunakannya, anda hanya menggunakan jus limau nipis hanya pada bahagian jerawat. Tunggu beberapa saat dan segera bilas dengan air suam. Anda boleh mengulanginya beberapa kali sehari sehingga jerawat hilang.

Manfaat limau yang lain

Selain bermanfaat untuk kulit, limau juga mempunyai manfaat lain untuk tubuh seperti menurunkan risiko penyakit jantung, baik untuk pencernaan, membantu penurunan berat badan dan mengurangkan risiko beberapa jenis barah.

Demikian penjelasan mengenai fakta di sebalik penggunaan kapur untuk merawat parut jerawat. Semoga ia dapat membantu anda, jadi anda tidak memilih penjagaan kulit yang salah.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!