Kesihatan

Kandungan rokok dan bahaya yang perlu anda perhatikan

Bukan perkara baru lagi, kandungan rokok boleh membahayakan kesihatan. Oleh itu, merokok dalam jangka masa panjang akan merosakkan hampir semua organ di dalam badan.

Walaupun terdapat banyak maklumat mengenai bahaya rokok, masih banyak orang yang merokok. Bahaya merokok bukan hanya dirasakan oleh mereka yang merokok tetapi juga orang di sekitar mereka yang menyedut asap rokok.

Kandungan rokok

Menurut data Kementerian Kesihatan seperti yang dipetik dari Kemenkes.go.id, sebatang rokok mengandungi sekurang-kurangnya ribuan zat. Yaitu 4,000 jenis sebatian kimia, 400 bahan berbahaya, dan 43 bahan karsinogenik yang menyebabkan barah.

Bahan kimia yang terdapat dalam rokok juga digunakan dalam beberapa produk yang kita gunakan setiap hari, lengkap dengan label peringatan beracun atau berbahaya.

Kandungan rokok dan bahaya mereka

Kandungan rokok yang berbahaya boleh menyebabkan kematian pramatang yang sebenarnya dapat dicegah. Jangka hayat perokok aktif sekurang-kurangnya 10 tahun lebih rendah daripada perokok bukan perokok.

Untuk mengelakkan kesan buruk merokok, anda mesti mengetahui apa yang terkandung dalam rokok. Berikut adalah senarai kandungan rokok dan bahaya untuk kesihatan:

1. Nikotin

Nikotin adalah ramuan dalam rokok yang boleh mempengaruhi sistem kerja otak. Apabila nikotin memasuki badan, aktiviti akan meningkat dan menjadikan badan terasa lebih bertenaga.

Nikotin adalah bahan ketagihan dalam rokok. Komponen kimia ini secara semula jadi terdapat di kilang tembakau. Itulah sebabnya, semua produk yang berasal dari tembakau akan menyebabkan ketagihan, termasuk rokok.

Apabila anda berhenti mengambil kandungan rokok yang ketagihan, tubuh anda akan merasa memerlukannya kerana otak tidak berfungsi dengan optimum.

Pada asasnya, nikotin mengubah sistem kerja otak. Sehingga kini, bahaya nikotin masih menjadi perhatian organisasi perubatan dan kesihatan dunia.

2. Tar

Kandungan rokok lain yang berbahaya adalah tar. Dari ribuan bahan kimia dalam sebatang rokok, 2,000 daripadanya terdapat dalam tar.

Tar adalah cecair likat yang dihasilkan dari pembakaran rokok berasaskan karbon. Apabila memasuki badan, tar akan berubah menjadi bahan melekit coklat. Kerana melekit, tar dapat melekat pada paru-paru dan mempengaruhi sistem pernafasan.

Selain itu, bahan-bahan dalam rokok juga boleh mengganggu fungsi paru-paru dalam menyaring kotoran kecil. Dalam keadaan normal, kekotoran yang memasuki paru-paru dikeluarkan oleh tisu silia.

Apabila tisu ciliary rosak oleh tar, puing-puing kecil akan bergerak lebih cepat ke paru-paru dan terbawa ke aliran darah.

3. Karbon monoksida

Secara amnya, karbon monoksida terdapat dalam asap ekzos kenderaan bermotor dari pembakaran yang tidak lengkap. Namun, ternyata gas karbon monoksida juga merupakan bahan dalam rokok.

Kandungan rokok satu ini kebanyakannya disedut oleh perokok pasif. Orang yang dekat dengan perokok aktif pasti menyedut karbon monoksida.

Karbon monoksida adalah salah satu jenis gas beracun kerana boleh mengganggu peredaran darah di dalam badan. Selain itu, karbon monoksida juga dapat menurunkan kadar oksigen, memicu penyakit berbahaya.

4. Arsenik

Arsenik yang terdapat dalam rokok adalah arsenik bukan organik. Kerana rokok terbuat dari tembakau, arsenik terdapat di setiap asap yang dihasilkan oleh rokok.

Tembakau dari ladang mengandungi lebih banyak arsenik kerana dicemari racun perosak. Di mana racun perosak juga mengandungi plumbum yang mengandungi arsenik.

WHO mendedahkan bahawa arsenik boleh menyebabkan kesan keracunan seperti muntah, cirit-birit, dan sakit perut. Walaupun dalam jangka panjang dapat menyebabkan diabetes, masalah pernafasan, hingga barah kulit.

5. Amonia

Ammonia adalah gas beracun tanpa warna dengan bau yang sangat menyakitkan. Jenis gas ini biasa digunakan dalam membersihkan produk dan baja. Dalam sebatang rokok, amonia digunakan untuk meningkatkan kesan nikotin.

Kerana ia menghakis dan menjengkelkan, amonia yang memasuki badan perokok boleh menyebabkan masalah pernafasan. Ini kerana ammonia merosakkan esofagus dan paru-paru.

6. Benzena

Benzena mempunyai sifat mudah berubah. Dalam sebatang rokok, benzena dihasilkan dari tembakau yang terbakar.

Pendedahan jangka panjang kepada benzena dalam badan dapat mengurangkan sel darah merah dan merosakkan sumsum tulang. Benzena juga dapat melemahkan sistem imun dan meningkatkan risiko terkena leukemia.

Berdasarkan kandungan rokok yang memudaratkan kesihatan, kita seharusnya tidak kecanduan merokok. Bagi mereka yang sudah biasa merokok, anda harus berhenti dari sekarang.

Seorang pakar toksikologi Inggeris, Prof. John Gorrod mengatakan merokok juga berbahaya jika sering dilakukan dengan tahap pengambilan yang cukup tinggi.

Bahaya merokok

Bahaya utama merokok ialah anda boleh menghidap pelbagai penyakit. Selain itu, penyakit yang disebabkan oleh merokok sangat mematikan. Bukan hanya itu, kerosakan rokok boleh berlaku di hampir setiap organ badan, anda tahu!

Bahaya merokok bahkan dirasakan oleh negara-negara besar. Seperti di Amerika Syarikat, Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menyatakan bahawa 16 juta penduduk hidup dengan penyakit yang disebabkan oleh merokok.

Semasa di United Kingdom, Perkhidmatan Kesihatan Nasional (NHS) mencatatkan 78,000 kematian setiap tahun kerana merokok. Sementara lebih banyak orang hidup dengan kelemahan badan kerana penyakit yang disebabkan oleh merokok.

Penyakit yang disebabkan oleh merokok

Terdapat pelbagai penyakit yang disebabkan oleh merokok yang boleh berlaku kepada anda. Memetik American Lung Association, berikut adalah 10 penyakit mematikan yang disebabkan oleh merokok yang perlu anda perhatikan:

Kanser paru-paru

Kanser paru-paru membunuh lebih banyak orang daripada jenis kanser lain. Faktor utama yang menyebabkannya adalah tabiat merokok.

American Lung Association menyatakan bahawa sekurang-kurangnya 87 peratus kematian akibat barah paru-paru disebabkan oleh merokok. Apa yang lebih menakutkan ialah peluang hidup anda dalam lima tahun setelah didiagnosis dengan penyakit itu kurang dari 20 peratus.

Penyakit paru obstruktif kronik

Penyakit paru obstruktif kronik (COPD) adalah penyakit yang menyukarkan anda bernafas. Penyakit yang berkaitan dengan merokok ini menyebabkan kecacatan jangka panjang yang serius dan kematian pramatang.

Sebanyak 80 peratus kes COPD disebabkan oleh merokok. Di Amerika Syarikat, penyakit ini disenaraikan sebagai penyebab kematian keempat utama.

Penyakit jantung

Bahaya merokok hampir dirasakan oleh semua organ anda, termasuk jantung. Tabiat merokok boleh menyebabkan penyumbatan dan penyempitan arteri, sehingga jantung kekurangan darah dan oksigen.

Menariknya, American Lung Association menyatakan bahawa kejadian penyakit jantung menurun kerana pengambilan rokok juga menurun.

strok

Kerana merokok menyerang arteri, kebiasaan ini juga dapat memicu strok. Penyakit ini berlaku kerana bekalan darah ke otak tersekat buat sementara waktu. Namun, kesannya menyebabkan sel-sel otak kekurangan oksigen dan mati.

Asma

Asap rokok yang anda sedut mencederakan saluran udara. Keadaan ini akan mencetuskan serangan asma yang tiba-tiba dan teruk. Banyak faktor menyebabkan asma, tetapi merokok menjadikannya lebih teruk.

Masalah pembiakan pada wanita

Kehamilan ektopik boleh berlaku pada wanita yang merokok. Keadaan ini berlaku apabila telur yang disenyawakan melekat di bahagian luar dinding rahim.

Selain itu, merokok juga dapat mengurangkan kesuburan, menyukarkan anda hamil.

Bayi dilahirkan sebelum waktunya atau kurang berat badan

Bahaya rokok boleh dirasakan oleh bayi yang masih dalam kandungan, anda tahu! Wanita hamil yang merokok boleh menyebabkan bayi mereka dilahirkan sebelum waktunya atau mempunyai berat lahir rendah.

Apa yang perlu anda ingat, bayi yang dilahirkan terlalu awal atau terlalu kecil mempunyai risiko lain untuk mengalami komplikasi kesihatan yang boleh mengakibatkan kematian.

Diabetes

Merokok boleh menyebabkan diabetes jenis 2. Risiko menghidap penyakit ini di kalangan perokok bahkan lebih tinggi sebanyak 30 peratus hingga 40 peratus berbanding orang yang tidak merokok.

Selain itu, merokok juga dapat meningkatkan risiko komplikasi diabetes seperti penyakit jantung dan buah pinggang, aliran darah yang lemah ke kaki dan tangan (yang boleh menyebabkan jangkitan dan kemungkinan amputasi).

Masalah di mata

Merokok boleh menyebabkan kebutaan. Kebiasaan ini akan merosakkan mata dan berakhir dengan kehilangan penglihatan.

Lebih daripada 10 jenis barah boleh disebabkan oleh merokok. Seperti barah usus besar, serviks, hati, perut dan pankreas.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!