Kesihatan

Pilihan ubat mata yang bengkak, dari ubat-ubatan di farmasi hingga bahan-bahan rumah

Mata bengkak adalah keadaan apabila cecair terkumpul di tisu di sekitar mata. Biasanya anda juga akan merasa gatal atau sakit ketika mata anda membengkak. Oleh itu, anda memerlukan ubat mata yang bengkak untuk melegakannya.

Terdapat pelbagai pilihan untuk mata bengkak yang boleh anda gunakan. Ini boleh menjadi ubat mata bengkak yang tersedia di farmasi atau ubat rumah menggunakan bahan semula jadi. Berikut adalah penjelasan yang lebih terperinci mengenai kelopak mata bengkak dan ubat-ubatan untuk merawatnya.

Punca kelopak mata bengkak

Walau bagaimanapun, terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan mata bengkak. Bermula dari menangis hingga alahan. Berikut ini adalah penjelasan lebih lanjut mengenai pelbagai penyebab kelopak mata bengkak.

1. Hordeolum

Hordeolum atau lebih biasa disebut stye adalah salah satu penyebab kelopak mata bengkak. Biasanya berlaku kerana jangkitan kelenjar air mata atau kelenjar minyak.

Stye dicirikan oleh adanya lebam merah, gatal, sakit dan bengkak. Ia boleh bertahan selama beberapa hari dan memerlukan antibiotik untuk mata yang bengkak.

2. Chalazion menyebabkan kelopak mata bengkak

Mirip dengan stye, tetapi tidak disebabkan oleh jangkitan. Chalazion berlaku kerana penyumbatan kelenjar minyak di kelopak mata.

Berbanding dengan stye, pembengkakan yang disebabkan oleh chalazion boleh menjadi lebih besar. Walaupun begitu, rawatan chalazion cukup mudah, hanya dengan rawatan di rumah seperti kompres hangat.

3. Alahan

Kelopak mata yang bengkak, gatal, merah, berair dan tidak selesa boleh menjadi gejala reaksi alergi. Alergi atau pencetus alergi biasanya adalah habuk, debunga atau alergen biasa yang lain.

Biasanya tidak berbahaya, tetapi boleh menjengkelkan. Sekiranya anda telah memberi ubat bebas, reaksi alergi tidak bertambah baik, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan ubat preskripsi yang lebih kuat.

4. Selulitis orbital

Ini adalah jangkitan pada tisu kelopak mata. Menyebabkan bengkak dan kesakitan. Selain itu, gejala lain biasanya juga muncul, seperti mata merah dan berair. Sekiranya anda mengalaminya, anda memerlukan rawatan perubatan, dan ubat yang diberikan bergantung kepada keparahan jangkitan.

5. Penyakit kubur

Ini adalah gangguan yang menjadikan tiroid terlalu aktif. Di mana tiroid salah membaca keadaan, sehingga melepaskan sel untuk melawan antibodi ke kawasan mata.

Pelepasan antibodi ini sebenarnya boleh menyebabkan bengkak kelopak mata dan radang mata. Untuk mengatasinya, anda perlu berjumpa doktor terlebih dahulu.

6. Herpes okular

Jangkitan herpes ini muncul di sekitar mata. Ia paling biasa pada kanak-kanak dan boleh membuat mata menjadi bengkak. Penyakit ini tidak dapat dihilangkan sepenuhnya, tetapi doktor boleh memberikan preskripsi untuk melegakan gejala.

7. Blepharitis

Seperti herpes okular, blepharitis juga tidak dapat disembuhkan. Tetapi rawatan dapat mengelakkan gejala menjadi semakin teruk. Orang yang mengalami penyakit ini akan mengalami pembengkakan mata disertai dengan keradangan dan kesakitan.

8. Konjungtivitis

Keadaan ini juga dikenali sebagai mata merah jambu. Ini adalah keradangan pada tisu nipis dan jernih yang melapisi kelopak mata dan bola mata.

Semasa mengalaminya, kelopak mata membengkak dan bola mata kelihatan berwarna merah jambu. Anda juga akan merasa sakit dan gatal di mata.

Jangkitan mata merah jambu ini boleh disebabkan oleh virus dan bakteria. Umumnya disebabkan oleh virus yang akan hilang sendiri selepas 7 hingga 10 hari. Tetapi ubat juga kadang-kadang diperlukan untuk melegakan gejala.

9. Penyumbatan saluran air mata

Sekiranya saluran air mata tersumbat, air mata yang tertahan akan menyebabkan rasa sakit dan kemerahan, yang kemudian boleh menyebabkan pembengkakan. Keadaan ini cenderung dialami oleh bayi yang akan bertambah baik seiring bertambahnya usia.

Dalam kebanyakan kes, penyumbatan ini tidak memerlukan ubat mata yang bengkak. Tetapi rawatan di rumah seperti urut lembut dapat membantu saluran air mata mengalir.

Keadaan ini boleh menyebabkan jangkitan. Menyebabkan kesakitan hingga demam. Ini adalah petanda bahawa anda memerlukan rawatan perubatan. Dalam beberapa kes, doktor mungkin melakukan prosedur perubatan untuk membuka saluran air mata yang tersumbat.

10. Keletihan

Keletihan boleh membuat kelopak mata membengkak. Adakah anda memerlukan ubat mata yang bengkak jika seperti ini? Berita baiknya adalah bahawa rawatan di rumah sahaja sudah cukup untuk melegakan bengkak.

Cuba sapukan kompres sejuk pada mata sambil berbaring. Angkat bantal dan cuba minum segelas air untuk mengurangkan bengkak.

11. Menangis

Menangis boleh merosakkan saluran darah kecil di kelopak mata. Terutama jika anda menangis lama. Ini akan mengakibatkan kelopak mata bengkak.

Adakah ubat mata bengkak diperlukan dalam kes seperti ini? Jawapannya adalah rehat yang mencukupi dan rawatan di rumah seperti kompres sejuk diperlukan untuk mengatasi bengkak.

12. Kesan kosmetik

Produk kosmetik boleh merengsakan mata dan menyebabkan bengkak mata, kemerahan dan sakit. Produk hiasan juga boleh mencetuskan reaksi alergi dan menyebabkan mata bengkak.

Gunakan titisan mata yang bengkak untuk menghilangkan gejala. Tetapi jika terdapat lebih banyak gejala yang mengganggu, seperti terbakar, anda harus menghubungi pakar oftalmologi.

Itulah pelbagai penyebab mata bengkak. Tidak hanya penyebabnya berbeza, pilihan ubat juga berbeza-beza. Ubat berikut biasanya digunakan untuk mata bengkak.

Ubat mata bengkak yang ada di farmasi

Kerana ada banyak sebab, jadi ada pelbagai jenis ubat. Ada yang boleh didapati secara percuma di farmasi, atau dengan preskripsi doktor. Berikut adalah beberapa pilihan ubat yang terdapat di farmasi.

1. Titisan mata yang mengandungi dekongestan

Ubat mata jenis ini umumnya dapat digunakan untuk mengobati mata yang bengkak kerana kerengsaan ringan. Kerengsaan boleh disebabkan oleh habuk, asap atau alergi ringan. Di Indonesia, anda boleh mendapatkan ubat mata dengan kandungan dekongestan dengan jenama rohto, insto atau

2. Ubat mata bengkak mengandungi benzalkonium klorida

Bahan-bahan ini biasanya digunakan untuk mata bengkak yang disebabkan oleh kerengsaan ringan. Anda boleh membeli ubat jenis ini di farmasi tanpa preskripsi, dalam bentuk titisan mata. Insto adalah salah satu tanda dagangan ubat mata bengkak yang mengandungi benzalkonium klorida.

Selain bentuk titisan mata, ubat ini juga biasanya dijual dalam bentuk cecair pencuci mata. Salah satu tanda dagangan di Indonesia ialah Y-Rins. Menggunakan ubat ini dapat membantu mengurangkan bengkak dan membuat mata anda kelihatan segar.

3. Ubat mata bengkak mengandungi antihistamin

Antihistamin biasanya digunakan untuk merawat masalah mata yang disebabkan oleh alahan, mata gatal dan bengkak. Ubat ini berfungsi dengan menyekat gejala alergi. Walau bagaimanapun, ubat ini biasanya memerlukan preskripsi doktor.

4. Ubat mata bengkak lain

Terdapat beberapa jenis ubat lain yang juga boleh digunakan dan boleh didapati di farmasi seperti:

  • Ubat sakit mata yang mengandungi campuran dekongestan dan antihistamin, seperti Visine-A, Opcon-A, dan Naphcon-A.
  • Anda boleh menggunakan ubat mata yang mengandungi bahan anti-radang, seperti Acular LS dan Acuvail.
  • Ubat mata yang mengandungi zat antibakteria, seperti Azasite, Tobrex, dan Polytrim.
  • Terakhir, titisan mata yang mengandungi steroid, seperti Alrex, Durezol, dan Lotemax.

Walau bagaimanapun, ubat ini boleh digunakan jika anda mempunyai preskripsi dari doktor.

Ubat mata bengkak semula jadi tanpa ubat

Untuk menentukan penawar mata yang bengkak, anda perlu mengetahui penyebabnya. Namun, ada beberapa cara semula jadi yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan mata yang bengkak, seperti:

1. Kompres mata

Sekiranya bengkak sangat mengganggu, anda boleh menggunakan kompres dengan kain lap dan air dengan suhu normal. Lakukan dua kali sehari selama 15 minit. Sekiranya mata membengkak kerana kelenjar minyak tersumbat, ini akan membantu melegakan bengkak.

Anda juga boleh memejamkan mata dengan air sejuk untuk melegakan bengkak yang disebabkan oleh tangisan terlalu lama. Kompres sejuk dapat menenangkan mata anda setelah menangis.

2. Ubat untuk mata bengkak menggunakan teh hitam

Anda boleh menggunakan beg teh hitam sejuk untuk memejamkan mata. Luangkan beberapa minit untuk melegakan bengkak. Kandungan kafein dalam teh hitam dapat digunakan untuk menghilangkan bengkak.

3. Menggunakan timun

Menggunakan timun juga boleh digunakan sebagai alternatif untuk menghilangkan mata yang bengkak. Anda hanya membersihkan timun, kemudian potong nipis.

Anda boleh menyejukkan timun di dalam peti sejuk terlebih dahulu. Kemudian letakkan pada mata yang bengkak. Biarkan sehingga timun tidak lagi sejuk.

4. Bilas dengan air

Anda boleh membilas mata dengan menggunakan air bersih. Ini akan membantu menghilangkan kotoran pada mata. Termasuk alergen yang memasuki mata. Alergen adalah perkara yang boleh mencetuskan alahan. Alahan pada mata umumnya juga menyebabkan pembengkakan mata.

Untuk membilas mata, anda juga boleh menggunakan cecair khas yang boleh diperoleh di farmasi. Salah satunya adalah bilas mata yang mengandungi benzalkonium klorida.

Petua merawat mata tanpa mata bengkak

Semasa mengalami kelopak mata yang bengkak, sebelum panik mencari ubat, cubalah langkah berikut untuk melegakan simptom:

  • Kompres mata. Gunakan kain lap yang bersih dan lembap untuk memampatkan mata. Lakukan dua kali sehari selama 15 minit. Selain membantu menghilangkan bengkak, kompres mata akan membantu menghilangkan lebihan minyak di sekitar mata.
  • Basuh dan bersihkan kawasan mata. Setelah memampatkan mata, gunakan kapas atau kain lap untuk membersihkan kelopak mata dengan campuran syampu bayi dan air. Bilas sehingga bersih selepas itu.
  • Rehatkan mata anda. Jangan gunakan alat solek mata atau kanta lekap sehingga gejala mereda.
  • Sekiranya mata anda terasa kering, gunakan air mata tiruan. Air mata buatan dapat menjaga kelembapan mata.

Setelah melakukan rawatan di rumah, biasanya gejala bengkak akan mereda. Tetapi jika pembengkakan berlanjutan dan gejala-gejala yang merisaukan muncul, segera berjumpa doktor.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sekiranya ubat mata bengkak atau ubat semula jadi tidak melegakan bengkak dalam masa 2 hari, anda harus berjumpa doktor. Doktor akan membuat pemeriksaan. Sekiranya diperlukan doktor akan memberikan ubat yang lebih kuat dan mesti menggunakan preskripsi doktor.

Secara amnya, ubat ini dalam bentuk salap, krim atau titisan mata yang mengandungi antibiotik. Doktor juga boleh memberikan antibiotik dalam bentuk ubat oral. Anda juga mungkin mendapat steroid, untuk membantu penyembuhan.

Demikian penjelasan mengenai ubat mata bengkak yang anda boleh dapatkan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain, anda boleh berjumpa doktor dengan segera.

Jangan ragu untuk berjumpa doktor yang berkaitan dengan masalah kesihatan anda dalam aplikasi Good Doctor. Doktor yang dipercayai kami akan membantu dengan perkhidmatan 24/7.